Durotan (Warcraft 1.) 98 csillagozás

Christie Golden: Warcraft – Durotan

Draenor világának vad és szabad orkjai mind hosszabb telekkel és mind soványabb zsákmánnyal kénytelenek szembenézni. Különös látogató érkezik ezen a zord órán a Dérfarkasok klánjához: Gul’Dan, a titokzatos vándor, aki új, vadban gazdag világot kínál az orkoknak. A törzs vezére, Durotan, élete legnehezebb döntésére kényszerül: hátrahagyhatják-e a hagyományt, a büszkeséget és az őseik földjét? Elvárhatja-e népétől, hogy vakon kövessék az ismeretlenbe?

Ez a túlélésről, mágiáról és véres harcokról szóló történet vezet el a WarCraft: A kezdetek című filmhez.

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Szukits, Budapest, 2016
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973638 · Fordította: Oszlánszky Zsolt

Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Durotan · Draka · Gul'dan · Orgrim · Drek'Thar · Garad · Geyah


Kedvencelte 16

Most olvassa 4

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

Ferger_Jolcsi P>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Ez a könyv egy igalmas és fordulatos fantasy kötet egy csapat orkról, akik próbálnak megmaradni önmaguknak, s kitartani a klánjuk mellett a lehető legnehezebb időszakok közepette is. Nekem nagyon tetszett, tanulságos volt és egy percig sem lehetett unni. A karakterek is kedvelhetőek voltak, nekem Durotan és Draka is szimpatikusak voltak. Drek'Thar karaktere is nagyon jól ki lett dolgozva, bár én el tudtam volna viselni, ha még ennél is nagyobb szerepet kap a történetben. Ez a Szellemekkel való társalgás és a tőlük kapott útmutatás lehetett volna összetettebb is. Jó volt megtudni, hogy Durotan hogyan lett törzsfőnök, ezek után nagyon kíváncsi vagyok rá, hogy a következő kötetben milyen újabb kalandokba keverednek a Dérfarkasok.

Dawnofmyth P>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Tetszett, hogy megismerhettük a Dérfarkasokat. A filmben nagyon megkedveltem őket. Megtudjuk, hogyan vált Durotan törzsfőnökké, mikor egyre nehezebbé váltak az életkörülmények, Ő mégis megállta a helyét. Az orkok egy összetartó közösségben éltek, könnyű volt megszeretni őket. Gul'Dan felbukkanásáig minden rendben volt, miután ecsetelte, hogy pusztul a világuk, és csatlakozzanak a hordájához, hogy elfoglaljanak egy új világot, lassan a Dérfarkasok is érezni kezdték a változások előjeleit. Tetszettek a sámánok, a szellemek, az álmok. Jó volt megismerni a történetüket.

Razor P>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Nagyon messze vagyok a WarCraft guruságtól (én inkább a zergekkel és a protossokkal hadakoztam), épphogy játszottam egy keveset a trilógia egy-egy részével/demójával, így a világ minimális alapjait és pár ismertebb karaktert leszámítva totál újdonságként hat itt nekem minden. Ezért is találtam célszerűnek, hogy elolvassam az előzményregényt a film megtekintése előtt.
A terjedelméből látszik, hogy nem kell itt világmegváltó sztorit várni, a regény csupán azt az utat meséli el, ami a Dérfarkasokat a Hordához való csatlakozáshoz vezette. Sok-sok fantasy kötettel a hátam mögött nagy meglepetéseket nem tartogatott a sztori, viszont nagyon szimpatikusnak mutatta be Durotan törzsét, így ezek után kíváncsian várom, miként is alakul a sorsuk majd az első ember-ork háborúban.

>!
Szukits, Budapest, 2016
264 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973638 · Fordította: Oszlánszky Zsolt
smetalin>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Csak mondom, ma kiolvastam a második részét is! spoiler
Gondoltam megvárom mi lesz ebből és csak utána írok értékelést.
Kérem szépen, engem biza beszippantott a történet. Ebben a részben megismerhettük a Dérfakasokat, és e klánból is Durotant és Drakat és még sorolhatnám. Általuk az orkok szokásait, hogyan vadásznak, ünnepelnek, és mi egy törzsfőnök feladata.
Sajnos egyre hosszabbodik a tél, romlik a termés, kevesebb a vad és Vérjárók zavarják meg békés életüket. Majd ekkor jelenik meg Gul'Dan.
Ízelítőnek ennyit a történetből. Egy jó kis mese kerekedik ki, amit én nagyon élveztem. (ami zavart, az hogy 2 év is eltelt és mindez csak 2 lap alatt történt, néha lehetett volna kicsit részletesebb)

FélszipókásŐsmoly >!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

A mozifilmes Warcraft – Kezdetek előzménye, Durotan ork törzsfőnök előtörténete ez, még az orkok világán zajlott eseményeket meséli el. Christie Golden példás érzékletességgel mutatja be a mélyen hagyománytisztelő, büszke és a természet szellemeivel együttműködő Dérfarkasok törzsét. Kiváló harcosok, akik általában nem hibáznak, tisztán harcolnak, szokásaikat tisztelettel gyakorolják, vadászataik során annyi zsákmányt ejtenek el, amennyire épp szükségük van. Váratlan és különös jövevény zavarja meg életüket: egy zöld bőrű ork, Gul'dan, „akin árnyék ül, és akinek nyomában a halál jár”, ám szavai a világvége mellett a törzsek egyesítéséről és az ígéret földjéről is szólnak. Ám az édesgető szavak mögött álnok, teljhatalomra szomjazó szándék rejlik. Hiába nyilvánvaló ez a törzsfő számára, mégis képes megfertőzni a dicső északi orkokat, sorsukat a pusztulás útjára terelni.

Hősi és szomorú történet ez egy világ fokozatos pusztulásáról, lakóinak túlélésért vívott mindennapos küzdelmeiről, akik képesek az egyre sötétedő időkben is meglátni az Élet fényét. Leginkább indiános regényekhez tudnám hasonlítani: egy ősi hagyományokat ápoló, szellemeket tisztelő természeti nép meséje, akik végül el kényszerülnek hagyni otthonukat, földjüket, majd világukat is.

Noha számos klisét felvonultat, nagyon élvezetes olvasmány. Christie Golden átéléssel és tisztelettel ír, szépen kidolgozott szereplőit könnyen megkedvelhetőnek ábrázolja (egyenesen vágyottá teszi az orklétet), a világ és az orkok eszméinek bemutatására is gondos figyelmet fordít. Egyáltalán nem agyatlan öldöklés és folyamatos háborúzás színtereként mutatja be Draenor világát, és a Warcraftban egyáltalán nem járatos olvasóknak is teljesen érthetően, átérezhetően mesél.

A nyelvezet néhány magyartalanul fogalmazott mondatot leszámítva nagyon tetszett, számos ritkán használatos szóval találkoztam, amik a természettel, túléléssel, vadászattal kapcsolatosak (pl. csapa, cserkel), a nevek magyar változatai is nagyon tetszettek, beszédesek, érzékletesen kifejezik szerepüket.

Fancsee P>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Egészen a Warcraft mozifilmig nem szerettem a Hordát. Valamiért sosem álltak közel a szívemhez, a történetük sem kötött le igazán, pedig @Ruben08 rengetegszer megpróbálta elmagyarázni az ok-okozati összefüggéseket és igyekezett megkedveltetni velem a Horda valamennyi faját, de nem járt sikerrel. Viszont a film annál inkább! Teljesen más megvilágításba kerültek az orkok, elkezdtem érteni őket és együtt érezni velük, így nem is volt kérdés, hogy regény formátumban is meg fogok próbálkozni az ő történetükkel.
Ez a kötet a fő események előzménytörténete, Durotan törzsfőnökké válását meséli el, azt, hogyan próbál meg helytállni a lehető legrosszabb körülmények között is. De ami talán a legfontosabb az az, hogy ő mindvégig hű maradt önmagához és erre ösztökélte a népét is. A csupa jót és hihetetlent ígérő Gul'Dant több klán is visszautasította már, de senki sem tudta olyan jól tartani magát, mint a Dérfarkasok Durotan vezetésével. Ők voltak az egyetlenek, akik fajtájukhoz hűen megpróbálták a hagyományokat annyira megtartani, amennyire a körülmények csak lehetségessé tették, és ez volt az a momentum, amikor igenis elkezdtem őket tisztelni és más szemmel látni.
Természetesen Durotan végső döntését is megértem spoiler , hiszen már minden létező más opciót kipróbáltak, és már csak ez az egyetlen esélyük a túlélésre, hiszen a Szellemek is meggyengültek és eltűntek, nem tudnak már segíteni a törzsnek.
A könyv javára írható, hogy a stílusa rendkívül gördülékeny, szinte már meséhez hasonló könnyedséggel lehet haladni, karakterek szerethetők, némi humor is megjelenik a párbeszédekben, röviden sokkal többet adott ez a kötet, mint amit vártam. Biztos vagyok benne, hogy a Kezdetekkel is meg fogok birkózni, már csak a kérdés, hogy lesznek-e további részei a sorozatnak, mert én ezek után rettenetesen kíváncsi vagyok mindenre, ami Warcraft.:) Ruben legnagyobb örömére. :D

Allanon>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Nagyon jól összerakott történetet olvastam. Végig az járt a fejemben, hogy habár orkokról van szó benne, egy normálisabb emberi klán se döntött, vagy cselekedett volna másként. Sőt! A Dérfarkasok emberségesebbek a legtöbb embernél. Nagyon megkedveltem Durotant! Rátermett és önfeláldozó, pont olyan mint egy vezérnek lennie kell. A többi szereplő sem maradt el mögötte kedvelés tekintetében. Szinte mindegyik karakterben volt valami, ami miatt szerethető.

Marée_Noire>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Meglepően jó könyv volt, nem számítottam arra, hogy ennyire könnyen lefoglal. ;) Az egyetlen kifogásom, hogy túl átlátszó volt, ami Durotan apjával történt, mégse fogott gyanút szinte senki, akinek kellett volna – még ő maga is alig -…
A világ és annak kialakítása kifejezetten lenyűgözött, a maga egyszerűségében nagyszerű; a karakterek egyáltalán nem egybitesek, mégsem túlzó a rétegesítés: könnyű volt eldönteni, kit kedvelek és ki irritál, pedig alapjában véve senki sem volt csakis jó vagy rossz. Összességében tökéletesek az arányok, szeretem az ilyen (számomra) nem annyira tipikus karakterépítést, szépen, mértéktartóan, csendesen megfogva a lényeget.
A történet szépségét részemről épp az adta, hogy tudjuk ugyan, hova fut ki az egész – a filmet már én is láttam, bár így azt hiszem, jelentősen többet értek meg belőle :D –, mégis képes voltam az utolsó pillanatig izgulni értük és drukkolni nekik, hogy elkerülhessék azt, ami vár rájuk!…

ValerinLanz P>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Ez a rész sem okozott csalódást. Nem értem magamat, de mindkét kötetnek nagyon bejött a borítója, pedig javarészt egy ork szerepel rajta, és valljuk be, Durotan nem a szépségével lopta be magát a szívünkbe. :D
Itt már nem tudtam a filmre támaszkodni, mint A kezdeteknél, ami nem is volt baj. Érdeklődve olvastam Durotan fiatalabb éveiről, arról a területről, ahol korábban a Dérfarkasok éltek. Minden szép volt és jó, amíg fel nem bukkant Gul'Dan. Utáltam már ezelőtt is, de itt gyűlöltem meg teljes szívemből. Oké, hogy elmondta a Dérfarkasoknak, hogy pusztul a világ, és felkínált nekik egy másikat, mondjuk spoiler Ott volt mellette természetesen spoiler is, aki akkor hány évet volt kénytelen ott raboskodni? Jó sokat, ezek szerint. De nálam az verte ki a biztosítékot, hogy spoiler Basszus, még ha a későbbi tetteit el is tudnám nézni Gul'Dannak, ezt akkor sem. És nem értem, hogy Durotan hogy nem jött rá erre. Mert akkor biztos spoiler
Feszes könyv volt ez is, nemigen voltak benne üres járatok vagy hasztalan fecsegés, és ennek örültem. Elolvashattam, hogy vált Durotan erős és megbízható vezérré, bár nem mindig tudta pontosan, mit is kell tennie. Talán ha tudja, hogy ennyi viszontagságon kell keresztülmennie a népének, akkor spoiler
Nem volt rossz könyv, tényleg hozta a másik rész színvonalát, bár nekem azért hiányoztak kicsit az emberkék. :)

2 hozzászólás
feralheart>!
Christie Golden: Warcraft – Durotan

Christie Golden egy újabb jó könyvet hozott nekünk, mely az orkok szülőföldjén játszódik. Érdekessége, hogy még nagyobb bepillantást nyerhettünk vele a törzsi élet mindennapjaiba, mint a hasonló szálon futó Klánok Urában.


Népszerű idézetek

Tinah>!

A félelemnek addig van fölötted hatalma, míg nem adsz neki nevet! Mert onnantól már a sarkad alá hajthatod!

177. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Durotan
2 hozzászólás
Tinah>!

Azonban, hogy holnap mi lesz… az talány.

81. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Drek'Thar
4 hozzászólás
Tinah>!

Nem a szavaink, hanem a tetteink tesznek minket azokká, akik vagyunk, idővel azonban mégis a szavak határozzák meg, hogy mit teszünk!

260. oldal

Smurfettereads P>!

– Mi nem szenvedünk… mi túlélünk! És továbbra is ezt fogjuk tenni!

Tinah>!

Hit nélkül mit sem ér a vezér, és vezér nélkül mit sem ér a nép.

119. oldal

Tinah>!

– Kétségbeesés költözött a szívembe.

132. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Durotan
Smurfettereads P>!

– Nem sikerült az első döféssel megölnöd a zsákmányt. Nem nekem okoztál csalódást, hanem neki kínt!


A sorozat következő kötete

Warcraft sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kristin Cashore: Graceling – A garabonc
Robin LaFevers: Sötét diadal
Rick Riordan: Hádész Háza
Gail Carriger: Blameless – Szégyentelen
L. J. Wesley: Hetedhét birodalom
Raymond E. Feist: Sethanon alkonya
R. A. Salvatore: Shilmista árnyai
J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura
Patrick Rothfuss: A bölcs ember félelme
S. A. Chakraborty: Bronzváros