Valerian ​és az ezer bolygó városa 19 csillagozás

Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

A 28. században Valerian (Dane DeHaan) és Laureline (Cara Delevingne) feladata a jog és a rend fenntartása az univerzum emberlakta területein. A védelmi miniszter megbízásából a két téridőügynök az Alfára utazik – arra a szüntelen növekvő és fejlődő űrállomásra, amelyhez évszázadokon keresztül százával csatlakoztak a földönkívüli lények, hogy megosszák egymással tudásukat, ismereteiket és megismerjék egymás kultúráját.
De az Alfa szívében titokzatos, sötét erő szunnyad, amely kitörni készül és puszta létében fenyegeti a békeszerető lények harmonikus együttműködésének csodálatos szimbólumává vált űrállomást, ismertebb nevén az Ezer Bolygó Városát. Valerian és Laureline versenyt futnak az idővel, hogy fényt derítsenek a rejtélyre és megóvják a pusztulástól az Alfát, s ezzel megmentsék az egész világegyetem jövőjét.

>!
278 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635297375

Kedvencelte 3

Most olvassa 12

Várólistára tette 46

Kívánságlistára tette 73

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Zsófi_és_Bea P
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Az olyan fanatikus filmelőzetes rajongóknak, mint én, biztos felcsillant a szemük, amikor szembetalálkoztak a Valerian előzetesével, ami, el kell ismernem, látványban nagyon ott volt.
Voltak, akiket már az előzetes levett a lábáról, és voltak akik (köztük én is), azt mondták, igaz hogy ez a pár perc ütős volt, és nagyon jól nézett ki, de vajon számíthatunk-e majd ilyen látvány mellett minőségi történetre is?

Így nagyon megörültem, amikor lehetőségem adódott a film forgatókönyve alapján írt könyvet elolvasni. Aki az egészet pedig könyvformába varázsolta, az nem más, mint Christie Golden, akinek a Sötét tanítvány című könyve nagy kedvencem lett.

Úgyhogy nagyon sok tényező összejött, ami miatt már meglehetősen kíváncsi voltam a könyvre, az utóbbi idők leglátványosabb előzetesének történetére.

A könyv prológusa nagyon jópofa volt, ez teljesen levett a lábamról. Régi álmom, hogy végre az emberek, a Föld lakói is szerepet kapjanak valamiféle galaktikus történetben.

Na ebben a prológusban (majd végig az egész könyvben is) megvalósult ez az álmom, hisz az emberek egy nagyszabású galaktikus-fantasztikus történet főhősei lettek, más bolygók lakóival kötöttek ismeretséget, s még a békés együttélésre is nagyfokú hajlandóságot mutattak. :)

Tetszett a könyvbéli világ kidolgozottsága, ami így, könyv formában még jobban előtérbe került szerintem. Lenyűgöző volt a fajok sokszínűsége, melyekkel a történet során találkoztam, s a sok apró érdekesség, melyet megtudtam róluk, ezek az információk szerintem nagy hasznomra lesznek majd a film megtekintése során, sőt ha nem olvastam volna a könyvet, szerintem hiányoznának is.

Egy mozgalmas és kerek, szépen lezárt, de bármikor folytatható történet volt ez, a film pedig majd meglátjuk milyen lesz! :)

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/08/christie-golden-va…

2 hozzászólás
>!
Deziréé
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Elég sokáig olvastam a könyvet, az elején érdekelt, de utána már nem igazán, de a vége ismét felkeltette az érdeklődésem.
Izgalmas egyedi történet, hasonlót még nem olvastam. Volt benne néhány izgalmas rész és jó néhány érdekes lénnyel találkoztam, akiket eddig nem is ismertem. Egyik ilyen félelmetes lénnyel sem találkoznék szívesen. Haha.
Még a filmet nem láttam, de szerintem megfogom nézni, kíváncsi vagyok rá.

>!
WerWolf
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Luc Besson belesétált abba a csapdába, amit tőle nem vártunk volna. Az emberek már belefáradtak abba, hogy a moziban már csak látvány várja őket, történet nem. Talán ennek is köszönhető, hogy az IMAX csökkenti a 3D-s vetítéseket.
Christie Golden mentette ami menthető, bár meg volt kötve a keze, hiszen a forgatókönyvet kellett megregényesíteni, így nem térhetett el az ott leírtaktól. Mégis sikerült belecsempésznie egy kicsi háttér-információt, amitől a regényváltozat érdekesebb lett.
A fő történeti szál kidolgozott és átgondolt. A probléma ott van, hogy a konfliktusok nincsenek kifejtve, hanem akciójelenetekbe van zsúfolva. Pedig mennyivel jobban bele tudtuk volna élni magunkat a történetbe, ha a mellékszálak is ki vannak bontva és ezzel támogatták volna meg a fő eseményt.
A szereplők előélete, jelleme is egy dobozra hasonlít. Látjuk kívülről, hogy színes és különbözik a többitől, de nem látunk bele, amitől jobban megérthetnénk a motivációjukat.
Persze, itt felmerül a kérdés, hogy aki olvasta a képregényt, vagy látta az animációs sorozatot, annak milyen élményt nyújt a regény?
Nem rossz ez a történet, a filmben pedig a látványvilág lenyűgöző (amit a trailerek alapján szűrök le), de olyan érzésem van, mintha ez egy sorozat közepe lenne. El tudnák viselni egy előzménytörténetet, ahol megismerhetnénk a szereplőket és az utat amit eddig az eseményig bejártak.
A regény alapján teljesen más szereplőket képzeltem volna el Valerian és Laureline szerepére. Egyéniségeket, nem pedig tucatembereket.
Az biztos, hogy Golden kitett magáért és egy jó regényt adott az olvasók kezébe. Ebben az univerzumban el tudnék képzelni még sok-sok történetet, ahol jobban megismerhetnénk a nagy háborút és a különböző fajok eredettörténetét.

3 hozzászólás
>!
marcipáncica P
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Nem, nem láttam a filmet, és nem, nem olvastam a képregényt, viszont van egy olyan érzésem, hogy bármelyikkel jobban jártam volna, mint ezzel a könyvvel. Na nem azért, mert annyira égbekiáltóan rossz volt, de ebből a sci-fi mesécskéből – ellensúlyozandó a bárgyú történetet és a sekélyes karaktereket – égbekiáltóan hiányzott a látvány, az ezer bolygó lakói, városai, űrhajói, miegymásai. Így sajnos nagyon soványka lett az egész.
A cselekmény nagyon egyszerű, kifejezetten butácska, cserébe legalább nem laposodik el, folyamatosan mozgásban van, ez pedig azért plusz pont. Viszont mindenféle mélységtől mentes, teljesen kiszámítható, igazából nincs miért izgulni, nincs kinek drukkolni, történnek dolgok, aztán újabb dolgok. Én mondjuk valami jó kis űrcsatákkal is kiegyeztem voltam, de ezen a téren is csalódtam. Az akciójelenetek kifejezetten unalmasak, semmi feszültség nincs bennük, kifejezetten laposak.
A karakterek… milyen karakterek? Valerian és Laureline személyiségéről igazából semmit nem tudunk meg, azon kívül, hogy előbbi szeretett csajokat hajkurászni fiatal korában (huszonhét éves amúgy, azért az nem olyan sok, *khm*), utóbbi pedig élvezi, míg előbbi vele cicázik. Persze van romantikus egymásra találás, kis szomorú háttérsztori 3 sorban, kézenfogós-könnyesszemes befejezés, minden ami kell. Szóval a karakterek egysíkúak, semmi fejlődésük, személyiségük, de legalább illeszkednek a történetbe, és talán még egész logikusan is cselekednek? A lehetőségekhez mérten persze.
A háttérsztori az Alfa űrállomással meg a rengeteg bolygóval amúgy nagyon érdekes talaj lehetne, de sajnos a cselekmény eléggé megragad egy virtuális bazárban zajló macska-egér harcban, és egy másik szintén elég korlátolt helyszínen. Ezt azért bánom, mert ez a világ rengeteg izgalmas helyszínt tudott volna szolgáltatni, de sajnos ebből én túl keveset kaptam.
Azért szeretném megdicsérni az írónőt, általában ezek a filmregények elég silány stílusban íródnak meg, de Christie Golden egész tisztességes munkát végzett, és úgy éreztem, hogy megpróbálta kihozni a maximumot az alapanyagból, így a könyv nem érződik a film egyszerűen legépelt változatának, nincs meg az a forgatókönyves jellegű esetlensége, hanem majdnem korrekt regénnyé áll össze. Persze, ha nem nézem az eddig felsorolt negatívumokat.
Összességében nem rossz könyv, csak végletesen egyszerű, és pont azt nem hozza, amit kéne (menő űrlények, különleges bolygók, jó kis űrkalandok). Egynek elment, 3-3.5 csillag között félúton, de az elszalasztott potenciál miatt lefelé kerekítettem.

1 hozzászólás
>!
Rega_a
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Csakúgy, mint a filmet, a könyvet is imádtam! Csak muszájból hagytam abba az olvasást, pedig ha tehettem volna, egy ültő helyemben kiolvastam volna. Izgalmas volt, és néhány, a filmben megválaszolatlan kérdésre a könyv választ adott. Nagyon tetszett! Köszönöm a kiadónak, hogy kiadta és lett lehetőségem a magaménak tudni! Nem most olvastam utoljára az biztos!!!

>!
_Sarah_
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Remek kis könyv, csodaszép helyszínek:)
Az embernek itt használnia kell a fantáziáját, ha nem látta előtte a filmet:) Ha igen akkor úgy már kicsit könnyebb:D
Tetszik Laureline csípős nyelve, az hogy Valerian képes a komoly elköteleződésre.
-0.5 csillag mert le tudtam tenni pár napra. Pedig azt hittem hogy az ellenkezője lesz.

>!
Nimara P
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Nem mondom, hogy tökéletes, de én nagyon élveztem a történetet. Aranyos és ugyanakkor néztem meg a filmet is, mikor olvastam. Gyakorlatilag ugyanolyan, csak a könyvben több mindent megmagyaráztak, amit ott nem. Imádtam a Gyöngyöket, imádtam a két idiótát, ahogy egymást kerülgették. Tökéletes időtöltés, nem világrengető, de azért izgalmas történettel. Tökéletesen jó arra, hogy az ember kicsit kikapcsoljon.

>!
Borbála_Hantó P
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Egyszerűen nagyszerű!
Igen, láttam a filmet, és az késztetett rá, hogy elolvassam a könyvátiratot.
Luc Besson filmje valóban megmozgatja az ember fantáziáját, gyönyörködtet és elvarázsol.
A könyvvel kapcsolatban ugyanígy, ha nem jobban, éreztem. A váltott szemszögnek hála, jobban bepillantást nyerhettem a szereplők gondolataiba, érzéseibe. A helyszín nemcsak érdekes, de elgondolkodtató is. spoiler
A szereplők szerethetők, a történet olvastatja magát, és természetesen a boldog befejezés sem maradhat el.
Habár ezt nem szoktam kiemelni, de itt különösen tetszett a magyar fordítás. Szerintem, remekül sikerült. :)
Van egy olyan érzésem, hogy Valerian és Laureline nem csak kibővítette a saját kis kozmoszomat, de nem nem most látom őket utoljára! ;)

>!
hkriszti83
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Egy az egyben a film! :) nyilvánvalóan :D De mégiscsak jobb, mert úgy éreztem, mintha a moziban nézném, és közben belelátnék a szereplők fejébe.
Egy valami „zavart”, és az sem a könyvben, hanem a filmben: Valerian 27 éves férfi… tehát igazán választhattak volna egy kicsit idősebbnek tűnő szereplőket… :) Egyébként másba nem tudok belekötni, nekem nagyon tetszett a történet!!!

>!
mamono
Christie Golden: Valerian és az ezer bolygó városa

Igazából kicsit felemás érzésem van a könyv olvasása után. Őszintén bevallom, már láttam a filmet, szóval bizonyos előfeltevéseim voltak a könyvvel kapcsolatban.
A történet hozta azt, amit a film. Kaptam két érdekes szereplőt, akik egy összeesküvésbe botlanak, és végül is meg is oldják. A szereplők között itt is ütős párbeszédek hangzottak el, néha kicsit ütősebb is a filmnél, de időnként kicsit forgatókönyvszerűre sikeredett, ami levont a beszélgetések értékéből. Sőt a könyv kitöltött néhány olyan logikai bakit is, amit a filmben éreztem, megmagyarázott olyan pontokat, amiket nem korábban nem értettem.
A helyszín érdekes volt, kvázi már egy külön országban jártunk, ahol több nemzetiség lakik, mint amit meg tudnánk számolni. Az volt menet közben az érzésem, hogy a helyszínek leírására nem igazán fektetett nagy hangsúlyt, de így hogy láttam a filmet, a képzeletemben azok a képek futottak a fejemben olvasás közben.
Nem volt igazi sci-fi, meg igazi kaland, stb., de limonádénak pont jó volt, kellemesen szórakoztató.


Népszerű idézetek

>!
_Sarah_

-… a szerelem nem csak arról szól, hogy jól tudunk együttműködni. Hanem sokkal, de sokkal többről.

>!
_Sarah_

– A szerelem erősebbé tesz, mert meg kell tanulnunk bízni valaki másban, jobban, mint önmagunkban.

>!
_Sarah_

– A szerelemtől az ember sebezhetőnek érzi magát-mondta szinte suttogva.-Védelemnélkülinek.

>!
Anita_Takács

Hogyan gyászolhat az ember olyasvalakit, akit még csak nem is ismert?

>!
Anita_Takács

– Tudod, néha el kell veszítenünk valakit, hogy megértsük, milyen fontos volt a számunkra.

>!
Anita_Takács

Ahonnan én jövök, ott azt mondják, hogy a halál nem olyan fájdalmas, mint az élet…

>!
_Sarah_

Ma már hétköznapi dolog földönkívüliekkel kapcsolatba lépni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
Vonda N. McIntyre: Star Trek – Khan haragja
William Kotzwinkle: E. T., a földönkívüli kalandjai a Földön
Elizabeth Hand: X-akták – A jövő a tét
M. C. Bolin: Armageddon
James Goss – Douglas Adams: A halál városa
Andy Weir: A marsi
Suzanne Collins: Futótűz
James Dashner: Az útvesztő
Veronica Roth: A beavatott