Sötét ​tanítvány 65 csillagozás

Christie Golden: Sötét tanítvány

A ​Köztársaság és a szeparatisták közt dúló háború lassan darabokra szaggatja a galaxist. Dooku gróf, az árulóvá lett Jedi mester egyre brutálisabb taktikákhoz folyamodik, ezért hiába a Jedi lovagok elszántsága, a konfliktus egyre több áldozatot követel. Amikor Dooku utasítására a szeparatisták megsemmisítenek egy menekülteket szállító flottát, a Jedi Tanács úgy dönt, elérkezett az idő, hogy leszámoljanak a gróffal.
Dooku azonban halálos ellenfél még a legtapasztaltabb fejvadászok számára is, ezért a Tanács kétségbeesett lépésre szánja el magát: Quinlan Vos Jedi mestert és a hírhedt Sith bérgyilkost, Asajj Ventresst bízzák meg a feladattal, hogy elpusztítsák a grófot. Noha a Jedik nem bíznak Dooku egykori tanítványában, Ventress gyűlölete olyan erős korábbi mestere iránt, hogy még legősibb ellenségeivel is készségesen szövetkezik, hogy végezhessen vele.
Kezdetben úgy tűnik, hogy ők a legalkalmasabbak erre az akcióra, ám kettejük ellentmondásos kapcsolata hamarosan… (tovább)

>!
Szukits, Szeged, 2016
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973553 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Obi-Wan Kenobi · Anakin Skywalker · Yoda · Grievous tábornok · Asajj Ventress · Quinlan Vos

Helyszínek népszerűség szerint

Mustafar


Kedvencelte 12

Most olvassa 2

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 27


Kiemelt értékelések

>!
Bea_Könyvutca P
Christie Golden: Sötét tanítvány

Az elején féltem ettől a történettől. Romantikus szálat alkotni egy Jedi és Ventress főszereplésével? Egy Jedi, amint társul egy kegyetlen gyilkossal?
De aztán olvasás közben rájöttem, hogy minden félelmem alaptalan volt, mert egy hihetlenül jól átgondolt, megírt történettel van dolgom, ami amellett, hogy izgalmas és fordulatos volt, egy, a Star Wars-hoz mindenképpen méltó szerelmi szállal szolgált nekünk, ezek mellett pedig nagyon komoly filozofálgatásra is késztetett bennünket a Jedi Renddel kapcsolatban és azzal kapcsolatban is, hogy vajon mennyi mindent áldozhatunk fel önmagunkból és az elveinkből egy nemesebb cél érdekében.

És igen a bejefezés… pontosan olyan volt, amilyenek lennie kellett (persze azt nem mondom, hogy nem készültem ki tőle…).
Azt biztos, hogy ez a könyv, a mindenkori kedvenc SW könyvem lesz.

Bővebben: http://konyvutca.blogspot.hu/2017/04/christie-golden-so…

>!
Razor SMP
Christie Golden: Sötét tanítvány

Darth Maulhoz hasonlóan Asajj Ventress sorsa is tisztázatlan maradt, amikor az 5. évad végén elkaszálták A klónok háborúját. Az ex-Jedi padawant és ex-Sith tanítványt fejvadászként láthatta utoljára a közönség.
Quinlan Vos a mára már Legendákká átminősített Star Wars: Köztársaság egyik legnépszerűbb karaktere volt, ám egykori padawanjával, Aayla Securával szemben a filmekben csupán említés szintjén került elő (jó, retconolva benne van a Baljós árnyakban…), és az animációs sorozatban is csupán egyetlen epizódot kapott, ami a karakter régi rajongóinak, nos, nem igazán nyerte el a tetszését. Ezen volt hivatott változtatni a maratoni, nyolc epizód hosszúságú Sötét tanítvány történet, amit nem más, mint George Lucas lánya, Katie írt, ám sajnos jött a kasza. Szerencsére nem hagyták veszni a sztorit, így Christie Golden tollából megszületett a regény. Előljáróban annyit elmondanék, hogy bizonyos szempontból jobban jártunk. Persze, helyenként elfilóztam, hogy az adott jelenet milyen jól mutatott volna a képernyőn, ugyanakkor a regényformátum sokkal mélyebb betekintést ad a karakterek lelkivilágába, na meg pár felnőttesebb jelenet is belefért, ami a korhatárbesorolás miatt a sorozatba nem.
A fülszöveg picit sántít a sztorit illetően. Dooku valóban rosszalkodik megint, így felmerül az ötlet, hogy nem elkapni kellene végre az öreget, hanem eltenni láb alól. A legmegfelelőbb segítség ehhez a bosszúszomjas Ventress lehetne, na de mégse csöngethetnek be hozzá direktbe. Így jön az ötlet, hogy az egyébként is kissé különc Quinlan Vost bízzák meg a feladattal, férkőzzön Ventress közelébe, hálózza be és vegye rá a feladatra. Na most A Sith-ek bosszúja ismeretében valószínűleg nem árulok el nagy titkot, hogy a duó nem jár sikerrel, nem is arra van kihegyezve a sztori, hanem inkább két dologra: képes-e még Ventress olyan alapvető emberi kapcsolatokra, mint barátság, bizalom és szerelem annyi tragédiával a háta mögött és mennyire mélyed el kvázi tanítványaként Quinlan Vos a Sötét Oldalban a cél érdekében és képes-e még onnét visszatérni? Utóbbi karakternél tudtommal a Legendákban is ment a huzavona, hol épp melyik oldalon áll, no, az itt is jelen van.
Mint fentebb írtam, a történet eredetileg nyolc részből állt volna, melyek címei a kötet elején fel is sorolnak és úgy nagyjából fel is lehet ezek alapján ismerni az egyes epizódokat. Ennek az epizódosdinak is tudtam be, hogy A klónok háborúja szereplőgárdájának színe-java felbukkan, így a két főszereplő mellett és célpontjuk mellett tiszteletét teszi többek közt Grievous tábornok, Darth Sidious, Boba Fett és fejvadász cimborái, Cody parancsnok, na és persze nem maradhat el Obi-Wan Kenobi Anakinnal az oldalán. A szereplőgárda miatt némi törést éreztem a történet felénél: míg az első fele inkább Vosra és Ventressre koncentrált, addig a második felében már jött a sztárparádé, és a páros kicsit hátrébb szorult, de ezt leszámítva nem volt bajom a regénnyel, élvezetes olvasmánynak bizonyult.

>!
Szukits, Szeged, 2016
338 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634973553 · Fordította: Oszlánszky Zsolt, Szente Mihály
1 hozzászólás
>!
PAVideoStudio
Christie Golden: Sötét tanítvány

Egy romantikus dráma, melyben Quinlan Vos Asajj Ventress segítségével próbálja meggyilkolni Dooku grófot, de a nő nem tudhatja meg, hogy a Jedik érdekét szolgálja. A könyv a The Clone Wars animációs sorozat el nem készült 8 részes történetszála, melyben a jellemfejlődés számomra lenyűgöző volt.
Véleményem és bemutató az alábbi videóban: https://youtu.be/9DMi46fNKfY

Véleményem további Star Wars-regényekről: http://goo.gl/XBEwd
… és Star Wars-képregényekről: https://goo.gl/PUO54i

>!
Nevox
Christie Golden: Sötét tanítvány

Azt hiszem ez volt eddig a legjobb Kánonban megjelent regény, amit olvastam. Alapvetően a sztori arról szól, hogy a Jedi Tenács elhatározza, hogy megölik egy orgyilkosság révén Dooku-t és ezzel egy csapásra véget vetnének a háborúnak, ezt pedig Ventress révén szeretnék elérni, akit a nem éppen átlagos Vos mester segítségével akarnak behálózni. Nyilván kialakut valamiféle szerelmi kapocs a Jedi és Ventres között és egy romantikus dráma az amire fel van fűűzve a cselekmény, de ez senkit ne rémisszen el, mivel roppant jól és okosan megírt könyvről van azó, ahol a történet számos fordulatot rejt, jók a karakterek, hangulatosak a csaták és sok helyszínt megmutat Golden, aki ismét bizonyította, hogy nagyon érzi ezt az univerzumot.Egyrészt kiváló Ventress és Vos jellemfejlődése és a történet során számos olyan kérdést felvet, ami gondolkodásra serkent, alapvetően mi is a Jedi filozófia alapja, belefér-e egy iylen orgyilkosság, mi is a sötét oldal, illetve mi az a pont ahonnan már nincs visszatérés.
Tetszettek Obi van és Anakin jelenetei, nem csak amolyan szükséges ismerős karakterként voltak benne, hanem lényeges, az eseményekre hatással bíró szereplők voltak, ahogy Windu és Yoda is kisebb mértékben persze. Megvan a könyvben a Star Wars-ra jellemző hangulat és emellett lényeges dolgok történnek benne, amelyeknek valódi súlya van, érdemi történettel és jellemekkel.

>!
Hippoforaccus
Christie Golden: Sötét tanítvány

Meglepően jó könyv. Érdekes, fordulatos, akciódús, bár nekem a közepe táján túlságosan csöpögős történet. Imádtam a Clone Wars sorozatot, és a Rebels is nagyon tetszik és kíváncsi voltam, hogy vajon miért nem hozzák be Ventresst. Megkaptam a választ… bár (és ez ritka) erre aztán nem számítottam.

>!
ftamas
Christie Golden: Sötét tanítvány

Sokat vártam ettől a regénytől, mert a szerző egy korábbi kötete ( „A Holtak Tánca” ) már tetszett. Igaz 23 éve olvastam. Kit tudja mennyit változott az ízlésem…

Maga a történet kis léptékekben halad, ami nekem tetszik, mert nem igazán bírom azt, amikor túlzásba esnek a Jedi képességek terén. pl. Napból vegyünk már ki egy vadászgépet… Elég nagy az érzelmi ráhatás, mert maga a könyv egész jó része az érzelmekről szól és arról, hogyan éli ezt meg egy erőhasználó.

Az érzelmi tiltást egyébként elég furán értelmezik az egész világban. Az is simán lehetséges lehetett volna, hogy csak Lukenak mondták a 4. részben, hogy tartózkodjon az érzelmektől, mivel ő késői tanítvány ráadásul az utolsó remény is.
Persze ez csak az én gondolatmenetem.

A harci jelenetek egész jók, bár azt fura, hogy egymás kezéből rángatják ki a fénykardokat. Hirtelen elképzeltem egy pingpongasztalt közéjük :) Az is fura, hogy egy erőhasználóra csak egy bilincset raknak + néhány rohamosztagost…

2 hozzászólás
>!
Ebe_Endocott
Christie Golden: Sötét tanítvány

Egész jó volt, habár azzal a felütéssel nyitni, hogy Ventress még a Jedik szerint is milyen vonzó elég rázós volt, nekem eddig a mese alapján eszembe nem jutott volna, fene az ízlésemet, de aztán vitt magával a sztori, és megvolt az izgalom, még akkor is, ha a fő mozgatórugó, a küldetés, Dooku meggyilkolása nyilvánvalóan kudarccal fog járni. Ki is tartott a lendület kb az utolsó harmadig, amikoris nekem repetitívvé, nagyon ide-oda oda-vissza hangulatúvá vált, ami a sorozat egyes részeiben elférhet, de így egy regényen belül nem jött ki jól. Várom az ide illő részeket az új évadból, ha minden igaz hamarosan érkeznek.
Ugyan folyamatosan emlékeztetnem kellett magam, hogy ez már másik kontinuitás, mint a Republic képregények, így ha a történések nem is stimmeltek, a hangulatot egész jól silerült leutánozni. Legfőképp a bizonytalanságot, amikor nem lehet tudni, hogy Quinlan Vos spoiler.

>!
Somogyip
Christie Golden: Sötét tanítvány

Ez egy meglepetés könyv volt, mivel eredetileg nem is terveztem, hogy elolvasom. Már maga a borítója is taszító érzést kelt bennem, és a fülszöveg sem keltette fel az érdeklődésem. Korábban már képregényben olvastam, hogy járta meg Vos mester a sötét oldalt, ugyan mi újat tudna mutatni ez a könyv – gondoltam.
Nos, ha más így lenne ezzel a könyvel, akkor nagyon gyorsan szerezze meg, kérje kölcsön és olvassa el. Nagyon el van találva a történet, jól megírt részekkel, érzelmekkel, szerelmi szállal, ami alaposan fel tudja forgatni az életet. Én itt kedveltem meg Asajj Ventress karakterét.

>!
lustica P
Christie Golden: Sötét tanítvány

Huh, rég olvastam ilyen SW könyvet. 2 részletben olvastam el, az első 100 oldalig, majd nagyobb szünet végül a végén egyszerre szünet nélkül… A Klónháború idejéből nem sok könyvet olvastam és azok se igazán nyerték el a tetszésemet, de ez WOW. Asajj története, és a végére igazán megkedveltem. Csak azt nem értem miért nem tudta Dooko-t végre kinyírni valaki a sok lehetőség közül!

>!
GitarGavaller
Christie Golden: Sötét tanítvány

Mivel a Clone Wars nem a kedvenc korszakom a Star Warson belül, ezért ezt a regényt sem tudtam teljes mértékben élvezni. Vagy csak újra meg kellett volna nézni a sorozat vonatkozó részeit. :)
A történetben vannak fordulatok, a karakterek is megfelelnek a sorozatban megismerteknek.


Népszerű idézetek

>!
sirszalhasogato P

– Van olyan, amikor nem épp a következő munkával foglalkozol? – kérdezte Vos. – Tudod… amikor csak úgy pihensz!
– Van egy kifejezés az olyan emberekre, akik csak úgy… pihennek.
– Igen?
– Igen. Halottnak hívják őket.

73. oldal (Szukits, 2016)

Kapcsolódó szócikkek: Asajj Ventress · Quinlan Vos
>!
Razor SMP

Dooku nem volt egyedül – mögötte ott tornyosult Grievous tábornok, a gróf droid hadseregének kiborg főparancsnoka. Négy mechanikus karjával, koponyaforma fémmaszkjával, valamint karmokban végződő dúracél lábaival Grievous úgy festett, mint akire az ember inkább kábítószeres lidércnyomásban számít, mintsem egy humanitárius gálán. Inkább volt már gép, mint hús-vér lény, de a maszk nyílásai mögött még arc volt, és gonoszsággal átitatott szemek.

162. oldal, Tizenkilencedik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Grievous tábornok
>!
PAVideoStudio

Embo kinyújtotta a kezét, elkapta lapos, széles karimájú kalapját, és elégedetten megjegyezte:
– Neste nesta balotelli!

204. oldal, 24. fejezet – Sötét tanítvány (Szukits, 2016)

1 hozzászólás
>!
Saileach P

Nincsenek érzések, csak a lelki béke létezik.
Nincs tudatlanság, csak a tudás létezik.
Nincs szenvedély, csak a nyugalom létezik.
Nincs káosz, csak a harmónia létezik.
Nincs halál, csak az Erő létezik.

275. oldal

>!
Hippoforaccus

– Hurrá! Megyünk a Mustafarra! Plusz kétszáz fok árnyékban! És a vörös fényben úgyis mindenki jobban fest! Gyere fejvadásznak, és járd be a galaxist!

86. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Mustafar
1 hozzászólás
>!
Hippoforaccus

– Fel nem foghatom, hogy Dooku miért pont ezt a helyet választotta – mondta Anakin. – Úgy néz ki mint egy nagy kődarab.
– Igen, az aszteroidák már csak ilyenek.

254. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Anakin Skywalker
>!
Sznida_Nóri

– Van olyan, amikor nem épp a következő munkával foglalkozol? – kérdezte Vos. – Tudod… amikor csak úgy pihensz!
– Van egy kifejezés az olyan emberekre, akik csak úgy… pihennek.
– Igen?
– Igen. Halottnak hívják őket.

73. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Asajj Ventress · Quinlan Vos
>!
Saileach P

– Egyetértek veled, Kenobi mester – bólintott. – Viszont most már mozgásban vannak a dolgok. Már nem lehet megállítani őket. Úgy fognak történni, ahogy történniük kell. És néha rá kell lépnünk egy sötét ösvényre, hogy végül elérjük a fényt.
Kenobi nem akarta megkérdezni, hogy Yoda Vosról vagy az egész Jedi rendről beszél-e. Mert valahol a szíve mélyén tudta, nem bírná elviselni a választ.

154. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Obi-Wan Kenobi · Quinlan Vos · Yoda
>!
Saileach P

– Minden élet – mutatott az ablak felé Yoda apró, karmos, háromujjú kezével – egyszeri láng az Erőben. Gyönyörű. Páratlan. És az élet minden pici lángja együtt próbálja elűzni a sötétséget.

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Yoda
>!
Saileach P

Kenobi a volt tanítványa felé fordult, és ha vonakodva is, de megdícsérte:
– Szép munka, Anakin!
– Vettem, vettem…
– Ezt hagyd abba! – szólt közbe Kenobi.

291. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Pierce Brown: Hajnalcsillag
Frank Herbert: Dűne
Orson Scott Card: A Holtak Szószólója
Dan Simmons: Hyperion
Michael Reaves – Maya Kaathryn Bohnhoff: Az utolsó lovag
Joe Schreiber: Maul – Vesztegzár
Matthew Stover: A Sith-ek bosszúja
James Luceno: Darth Plagueis
Claudia Gray: Leia, az Alderaan hercegnője
John Scalzi: Vének háborúja