Eretnekség (Assassin's Creed 9.) 21 csillagozás

Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Végtelen ​összecsapás.
Ősi bűn.
Új felfedezés.

Simon, mint a templomosok Belső Szentélyének tagja hideg fejjel és a szokott gyakorlatias hozzáállásával lát munkához az Abstergo Industry történelemkutatási részlegének új vezetőjeként.

Azonban csillapíthatatlan kíváncsiságának köszönhetően magával ragadja a lehetőség, hogy őse, a legendás Jeanne d’Arc mellett harcoló Gabriel Laxaart emlékein keresztül első kézből tapasztalja meg a történelmet.

Amikor első projektje részeként belép egy újonnan tervezett Animusba, meglepő tényekre bukkan arról, hogy milyen mélyen húzódik a templomosok és az orgyilkosok közötti konfliktus, és hogy mi mindenre képes Gabriel a nőért, akit egyszerre szeret és csodál.

És köztük a legveszélyesebb igazságra: Hogy ki az eretnek… és ki az igazhitű.

Új, az Assassin’s Creed univerzumában játszódó történet a New York Times bestsellerszerzőjétől, Christie Goldentől! A magas rangú templomos, Simon… (tovább)

Eredeti mű: Christie Golden: Assassin's Creed – Heresy

>!
Fumax, Budapest, 2017
440 oldal · ISBN: 9789634700593 · Fordította: Bayer Antal
>!
Fumax, Budapest, 2017
440 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155514906 · Fordította: Bayer Antal

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 49


Kiemelt értékelések

>!
Vladi
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Az év utolsó óráiban fejeztem be a könyv szerkesztését, és a két ünnep között végig ezt nyomtam, szóval akár a fenébe is kívánhatnám, de nem teszem, mert szerencsémre nagyon tetszett a könyv.
Az biztos, hogy az Assassin's Creed sorozat eddigi legkomplexebb, legfajsúlyosabb kötete ez, és végre olyan, ahol az írónak nem kellett egy játék sztorijához, vagy egy korosztályi besoroláshoz igazodnia. És ennek köszönhetően ez a könyv olyan jó lett, hogy nem csak franchise regényként kiemelkedő, hanem történelmi regényként, sci-fi ként és thrillerként is fel tudja venni a versenyt a felsorolt zsánerek jeles képviselőivel.
Végre egy könyv, ami tökéletesen kihasználja az Assassin's Creed világában rejlő lehetőségeket, és nem bánik kesztyűs kézzel az információkkal. És végre egy AC történet, ahol a jelenben játszódó szál, is ugyanannyira érdekfeszítő, mint a múltbéli. Na jó, ez már a Last Descendants-ban is jól működött, de itt talán még annál is jobban sikerült.

2 hozzászólás
>!
Habók P
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Másik író, másik korszak, és ez nagyon jót tett a regénynek. Az írónő nagyon jól elegyíti a tizenötödik századi eseményeket a huszonegyedik századi kalandokkal. Érdekes a játék Jeanne d'Arc és a orgyilkosok közötti feltételezett kapcsolattal – ha akarok játszani, még el is hiszem spoiler. De még rengeteg minden lezáratlan, nem tudom, hány kötetesre tervezték a folytatást.

>!
feralheart
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Érdekes vállalkozásba indult Christie Golden és sikerült is neki!
Oliver Bowden AC regényeinél „csak” a múltbeli szálon fut végig, de itt olyan jól behozták a jelenbeli szálat is, hogy megvolt az érzés, hogy engem szíjaznak be az Animusba „ami már nem szék”

4 hozzászólás
>!
Chris 
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Az írónő valószínűleg nem lehetett mindig könnyű helyzetben, ugyanis nem először kérték fel, hogy egy mozifilm forgatókönyve alapján írjon regényt. Ugyanakkor nekünk szerencsénk volt vele, mert a Heresy – Eretnekség című kötet történetvezetés meglátszik a sok éves tapasztalat, szinte végig filmként pereg előttünk a sztori. Ez feltehetőleg annak is köszönhető, hogy a világfelépítésnek hála nem egy, nem kettő, hanem rögtön három történetet kapunk, amelyeket megfelelő adagokban tár elénk a szerző. Elsőként itt van a főszál: a Jeanne d’Arc-vonal. Sajnos – és ez talán az én szégyenem – a százéves háborúról sok mindent nem tudok, így képtelen vagyok megítélni, hogy ez a rész mennyire hiteles történelmileg. Kicsit utána olvasva a kornak és az Orléans-i Szűznek, a legfontosabb események mind helyet kaptak a regényben. Azok tehát, akik a történelmi vonulat miatt veszik kézbe a könyvet, nem fognak csalódni, a szerző remekül ábrázolja a kort, valamint a Jeanne alakját. A második szál a jelenbeli történet, ahol megismerhetjük Simont, akinek időnként saját elveivel és eszméivel is fel kell vennie a harcot, hogy befejezhesse a kutatását. Eleinte kissé naivan áll a dolgok elé, így hatalmas pofon éri, mikor rájön, hogy a feljebbvalói magasabb szinten játszanak, így elérkezik ahhoz a ponthoz, amikor nem tudja, kiben bízhat. Az ő személye is megfelelően van felépítve, nemegyszer láthatjuk az emberi oldalát is, ami nekem különösen tetszett. És végre – szemben A New York-i felkelés című kötettel – ebben a részben a jelen és a múlt is megfelelő arányban volt látható.

Lecsupaszítva az egészet tehát kapunk egy fickót, akinek egy gép segítségével lehetősége lesz visszatérni a múltba, őse egyik elméjébe, hogy átélje a történelem egyik fontos pillanatát. Eddig a pontig tehát egy félig sci-fi, félig historikus regényt kaptunk. Azonban itt jön a csavar, avagy, ha úgy jobban tetszik a harmadik szál: a templomosok-orgyilkosok harca, amely első pillantásra szinte elenyészik a másik kettő között. De csak elsőre, mert igazából azzal, hogy lehull a lepel arról, hogy melyik hős, melyik oldalon áll, Golden újraértelmezi, más megvilágításba helyezi a száz éves háborút és annak alakjait. Így válik a három, egyébként is remek történet egy egésszé össze.

A Heresy – Eretnekség hivatalosan a fő-Assassin’s Creed-sorozat kilencedik része, ugyanakkor aggodalomra nincs ok, bátran lehet kezdeni az olvasást ezzel a kötettel is (pont úgy, ahogyan az Árulás vagy a Fekete lobogó is remek belépő volt anno). Igen, apróbb visszautalásokat kapunk az Egység című részre, meg kis kitekintést A New York-i felkelésre, de ezek a jelen történet megértését abszolút nem befolyásolják. Azonban arra kíváncsi leszek, hogyan fog folytatódni a sztori, az Epilógus pont az ellenkezőjét érte el ugyanis annak, amit a nevétől várnánk. (Azt egyelőre nem tudom megmondani, hogy az itt megkezdett és lezáratlan szál a Hivatalos filmregényben folytatódik-e, vagy a soron következő, tizedik kötetben, de előbbi opcióra hamarosan választ adok, amint végeztem azzal a résszel is.)

Összességében az eddigi legjobb Assassin’s Creed-regényen vagyunk túl, és ez köszönhető nagyban Christie Goldennek, akinek sikerült új színt csempésznie az orgyilkosok és templomosok világába.

>!
Renáta_G
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Még mindig rendkívül érdekes a múlt és jelen eseményeit végigkísérni, ahol a szereplőket, helyszíneket, hangulatos tájleírásokat a szerző úgy vonultatta fel előttünk, hogy szinte kézzel tapinthatóvá váltak. Aki szereti a történelmi regényeket biztosan nem fog csalódni, tetszett a korhű ábrázolás, amikor a múltban jártunk, persze az eredeti cselekmény felturbózva némi fikcióval, így a sci-fi kedvelői is megkapják a maguk adagját az Animus-al együtt. A százéves háború és a két csoport konfliktusának összemosása nagyon ötletes, és külön öröm, hogy a kivitelezés is tökéletesen sikerült. Tele feszültséggel, misztikummal és egy jó kis csattanóval a kötet végén remek olvasmányos formában.

Bővebben: http://kulturpara.blog.hu/2017/04/18/az_assassin_s_cree…

>!
horipapa P
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Ha valaki szereti a valós történelmi eseményeken alapuló, de azért jórészt fiktív elemekkel operáló regényeket, akkor ennek az AC-történetnek bátran nekiállhat, nem fog csalódni. :)

Ahogy azt már többen leírták, a könyv előismeretek nélkül is egészen jól érthető – de hazudnék, ha azt mondanám, hogy teljesen tiszta lesz minden elsőre, mert bár én játszottam néhány játékkal, azért voltak olyan részek, amelyeknek bizony utána kellett olvasnom.

Ami nem tetszett benne:
– helyenként csapongó, mégis minden sorára figyelni kell, mert még a könyv végén is van olyan visszautalás, aminél megálltam, hogy felidézzem miről is van szó pontosan
– a múltbéli események egy idő után túlságosan is előtérbe kerülnek, pedig engem a jelenkor legalább annyira, ha helyenként nem jobban lekötött (volna)
– a vége kicsit katyvaszos, már-már összecsapott

Nem tökéletes alkotás, tőlem mégis négy csillagot kapott, mert azért így is tudott „bevérzést” okozni. :P

>!
MewIchigo_Fan_Daniel P
Christie Golden: Assassin's Creed – Eretnekség

Igazából a története igencsak megfogott. Nem sokat tudtam Jeanne d'Arc-ról, így eléggé lekötötte a figyelmemet a róla szóló sorok.
A templomos-assassin harc itt is megvan, csak enyhébben. Hát… látszik, hogy nem egy játék alapján, folytatásként készült, hanem csak ugyanabban az „univerzumban” és mégis ki lehetett hozni valami épkézláb dolgot.
Nem egy eget rengető történet, nem egy „úristencsakmégegyfejezetetlégyszi” mű, de megérte elolvasni. :) 5/4*


Népszerű idézetek

>!
Fumax KU

– Szép volt! – kiáltott fel De Metz, és talpra segítette. – Tudtam, hogy képes vagy rá. Meg akarod próbálni újra?
– Igen! – vágta rá lelkesen Gabriel, de aztán eszébe jutott valami. – De… aligha számíthatunk rá, hogy bárhonnan ugrunk le, mindig vár lent egy pont jól elhelyezett ágrakás vagy szénaszállító kocsi.
De Metz felnevezett, és hátba veregette.
– És pontosan ezért hívjuk hitugrásnak.

>!
Fumax KU

– Ez a háború Anglia és Franciaország között majdnem egy évszázada tart – mondta De Metz. – De van egy másik háború, amely az idők kezdete óta folyik. Egy háború, amely nem földről, országokról, királyságokról szól, és nem is hitről. Egy háború, amely nem emberekről szól, hanem magáról az emberiségről, és arról, hogy járja-e szabadon a maga útját, vagy olyanok uralkodjanak fölötte, akik mindent és mindenkit a maguk érdekeinek rendelnek alá.
Ez így nem igaz, gondolta Simon, de ő is és Gabriel is csendben maradt.
– Ez a háború mindenkit érint, de csak kevesen tudják, hogy egyáltalán létezik – suttogta az ismeretlen mentor, halk, sziszegő hangja betöltötte a kövezett szobát. – Mi tudjuk. Mi részt veszünk benne, és azok vagyunk, akik az emberiség szabadsága mellett törnek lándzsát. A sötétségből szolgáljuk a fényt. Azt kérdezted, orgyilkosként ismernek-e minket. Igen… de nem olyan értelemben, ahogy gondolnád. Figyelünk, tanulunk, megkeressük a célpontjainkat… és kiiktatjuk a fenyegetéseket.
– Micsoda? De hát… ez hidegvérű gyilkosság!
– Az ellenségeink is annak hívnák. De még ők is tudják, hogy egyetlen ember gondosan megtervezett halálával több ezer, vagy talán több tízezer ártatlan menekülhet meg.
– Kik az ellenségeitek? Akikről azt állítjátok… hogy is mondtátok… a saját céljaik érdekében akarják uralni az emberiséget? – Gabriel nem értette. Amit hallott, az a legjobb esetben is tébolyult halandzsának tűnt, a legrosszabb esetben pedig hidegvérű gyilkosságnak. De valahol mélyen legbelül mintha mégiscsak értette volna. Ahhoz legalábbis eléggé, hogy kérdéseket tegyen fel.
– Templomosoknak hívják őket – válaszolta De Metz. – Azok érdekében harcolunk ellenük, akik nem tudnak kiállni magukért. Azok érdekében, akik nem luxusba és hatalomba születtek. Azok érdekében, akik védtelenek. A rabszolgák, a szegények, a nyomorékok, a túlságosan fiatalok és a túlságosan öregek érdekben.

>!
No_Exist

Mindnyájunknak szüksége van valakire. Még akkor is, vagy talán főleg akkor, ha ott van nekünk Isten.

163. oldal

>!
Vincenza

Mindig is a logikára, a racionalitásra, az analízisre támaszkodott, amikor az élet a maga szadista szeszélyével bajba sodorta őt, de most nem ment vele semmire.

Prológus


A sorozat következő kötete

Assassin's Creed sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Emmanuel Le Roy Ladurie: Montaillou
Trux Béla: Az inkvizítor
Philippa Gregory: A makrancos királyné
Steve Berry: A templomosok öröksége
Dan Simmons: Terror
Greg Iles: Lángoló kereszt
Celeste Ng: Amit sohase mondtam el
Jean Zimmerman: Elhagyatva
Alma Katsu: Éhség
George R. R. Martin – Gardner Dozois (szerk.): Veszélyes amazonok