Értékelések 10

Arelke>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Ravenloft…. Egy más világ. Sötét, halott, de élő. Odajutni a köd szárnyán kell. Vagy lehet. S aztán… Már csak éld túl. Ha tudod. Mert sötétség van ott, és gonosz, és pusztitó. De mégis valahogy szép.

Kiss_Balázs_ I>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Gótikus horror + Dungeons & Dragons féle fantasy = Ravenloft. Szomorú történet volt ez, sok szépséggel és egész klassz fordulatokkal. A klasszikus vámpírregék toposzai keveredtek benne a high fantasy mitológiájával, ami tök jó egyveleg. Egy ilyen regény után megjön az ember kedve hozzá, hogy D&D kalandban is lejátssza a történetet. ;)

Popovicsp87 P>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Az egyik legjobb vámpíros regény, amit olvashattam.
Barovia remekül lett megírva, a regény nagyszerűen áthozza a drakulás kelet-közép-európai hangulatot.
A történet főbb szereplői is jól ki lettek dolgozva.
Az első vámpír, akit megismerhetünk Napcsillag Jander. Ő aranyelfből lett vámpírrá változtatva, és hiányzik neki minden, amit a nappal és az élő emberekkel való találkozás jelentene. Honvágya van, de nem térhet vissza Örökszigetre.
Csak akkor táplálkozik embervérrel, amikor az álltok vére már nem elégséges, akkor is Vízmélyvára tébolydályából szedi áldozatait.
Egyik ilyen „vadászatánál” találkozik a bolond Annával, akibe beleszeret. Mikor Anna meghal, Jander bosszút esküszik.
Ravenloft köde elragadja az elf-vámpírt, és Baroviában találja magát.
Itt lép színre Strahd von Zarovich, a Ravenloft kastély ura, aki tökéletes ellentétje Jandernek.
Bár először kedélyesen fogadja vendégét, a nyájasból bármikor átcsaphat arrogáns lekezelő hangvételre. Folyton érezteti velünk és Janderrel, hogy Ő Barovia teljhatalmú ura.
Fontos szerepet kap még a baroviaiak idegengyűlölete, rasszizmusa, különösen a Strahdot szolgáló vistani cigányok iránt. Az új jövevényeket nem szívesen fogadják.
A történet során e két vámpírnak a közös cselekedeteit, illetve azok következményeit kísérhetjük figyelemmel.
A Forgotten Realms-szal újonnan ismerkedőknek pár helyszín, vagy fogalom új lehet, de minden fantasyrajongónak tudom ajánlani.

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
398 oldal · ISBN: 9789639890657 · Fordította: Galántai János
Darth_Revan>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Cselekményleírást tartalmazó szöveg

Christie Golden: A ködök vámpírja
Ezt a regényt sokan a Dark Fantasy nagy klasszikusának tartják. Bevallom, és elsősorban Christie Golden neve miatt olvastam el. Az írónőhöz kötődik pár, számomra felejthetetlen alkotás, többek között a Klánok ura és a Sötét tanítvány is. Kár, hogy ilyen kevés könyv jelent meg az írónőtől, de ez inkább technikai dolgok miatt történt így. Legtöbb könyve a Warcraft, Starcraft és Star Trek univerzumokban játszódik. A Warcraft és Starcraft a jogtulaj hülyesége miatt nem jöhetnek ki nálunk, a Star Trek könyvekre pedig sajnos nem igazán mutatkozik kereslet.
A ködök vámpírja az első Ravenloft regény volt. (Legalábbis tudomásom szerint.) A Ravenloft világa a Dungeons & Dragons fantasy multiverzumhoz tartozik. A D&D ugyebár az egyik legnépszerűbb szerepjáték, mely számtalan képzeletbeli univerzumot létrehozott, és ezekhez a világokhoz rengeteg regény íródott. Ezek a könyvek számtalan felejthetetlen órát okoztak nekem. A Star Wars mellett ezeket olvastam a legtöbbet annak idején. Ravenloft még nem volt a kezemben, és ezt a könyvet az írónő miatt már évek óta el akartam olvasni, úgyhogy pótoltam.
Érdekes, izgalmas és olvasmányos lett, de mégsem tudom besorolni a kedvenceim közé. A történet spoiler A cselekmény nem volt annyira dinamikus, ami nem volt baj, ha éreztem volna, hogy hová fog kifutni az egész. Az eleje egy kissé csapongó, összevisszaság lett. spoiler A könyv második felére begyorsulnak a dolgok, lehullnak a leplek, fény derül a titkokra. A végső összecsapás fordulatos és izgalmas, nem mindig az történik amire számít az olvasó. Viszont a könyv első fele lassabb, illetve pár helyen feleslegesen túlrészletezettek a véres jelenetek. Egy kicsit vegyes érzés alakult ki bennem. A vége tetszett. spoiler Épp ezért megadom rá a négyest, de a könyv első felét olvasva többször úgy éreztem, hogy ez csak közepes lesz most. Mindenesetre egy szórakoztató és kellemes olvasmány lett.

Mischi>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Röviden: Gyenge közepes.
Hosszabban:
Ravenloft egy, a D&D szerepjátékhoz gyártott világ/univerzum/setting/kinek mi tetszik, elsősorban gothic horror stílusban. Wikipedia kapitány szerint a 80-as évek végén jelent meg a színen, 1990-től pedig önállóan is foglalkoztak vele, jelen regény 1991-ben került kiadásra a TSR (az említett játék) gondozásában. Itthon 1995-ben volt az első kiadás (ezt volt szerencsém olvasni). Mindezt nem azért írom le mert annyira ismerem a környezetet (első alkalom, hogy találkozom vele), hanem, hogy hangsúlyozhassam az előttem írók után: az írónő hozott anyagból dolgozott, azaz teljeskörűen nem kérhető számon rajta a környezet.
Az 1990-es éveket azért is érdemes észben tartani mert (még ha ponyváról is beszélünk) nagyon érződik a könyvön és a fordításban is találtam pár igencsak erre az érára jellemző rendkívül magyartalan fordítást. Nem zavaró, de feltűnt.
Tehát a világot, témaválasztást, a ponyva műfajt nem kérem számon a könyvön, a professzionalizmust sem okvetlenül, mivel első könyve volt az írónőnek (by Wiki), így marad a történet és a karakterek.
Mind rendkívül sablonos. A főgonosz története kiderül, de nem sokkal több derül ki róla annál, hogy szimplán gonosz. A főhősnél talán érdekes volna a tipródása hiszen elf és mint ilyen alapvetően jószívű vámpírlétére, de mikor a könyv íródott már vagy 20 éve volt egy Louis de Pointe du Lac-unk, tehát nagy meglepetést nem fog okozni. A nyomozásos vonal is érdektelen és vendéglátójával való egymásnak feszüléseik sem olyan izgalmasak mint amilyennek várná az ember.
Mindettől függetlenül nem élvezhetetlen, csak sokadrangú. Amennyiben valaki először olvas vámpíros könyvet vagy éppen most kezdi ezt a korszakát (értsd: még az első 2-3 könyvnél tart) belefér, de ha már olvastunk jobbakat (pl.: alapműként a Drakula, Lázálom, Anne Rice könyvek), akkor nem veszítünk semmit, ha kihagyjuk.

>!
Amon, Budapest, 1995
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 963810614X · Fordította: Atrakán András
Rendbonto>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Ha egy dark fantasy-s, vámpíros sztorit akarok olvasni, akkor ez az én könyvem. Van benne minden, ami kell: brutalitás, szeretet, fordulat és ami a lényeg, van hangulata. A könyv utolsó felét kb. egy nap alatt olvastam el, mert nem bírtam letenni.
Érdekes, létezik női írótól származó olyan vámpíros történet, melyben a szerelem is fontos elem, és még sem csöpög a nyáltól. Ez egy nagyon jó vámpíros sztori, ajánlom mindenkinek, aki a műfaj rajongója!