A ​ködök vámpírja (Ravenloft 1.) 38 csillagozás

Christie Golden: A ködök vámpírja Christie Golden: A ködök vámpírja

Napcsillag Jander különleges vámpír: az egykori elf rejtélyes módon megőrizte mindazon tulajdonságait, amelyek életében jellemezték. Vámpírlétének kínjait azonban csak szerelme – egy tébolydában őrzött lány – ápolása enyhíti. Mikor Anna furcsa körülmények között meghal, Jander bosszút esküszik.

Bosszúvágyát azonban kihasználják a sötétség erői: az elf vámpírt Baroviába ragadja Ravenloft köde, ahol egy másik vámpírral, a nagy hatalmú Strahd von Zarovich gróffal kell megmérkőznie.

Eredeti cím: Vampire of the Mists

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
398 oldal · ISBN: 9789639890657 · Fordította: Galántai János
>!
AMON, Budapest, 1995
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 963810614X · Fordította: Atrakán András

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Napcsillag Jander · Strahd von Zarovich


Kedvencelte 10

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 27

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Noro>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Bár az (első) magyar kiadásban csak ötödikként jelent meg, valójában ez volt az első Ravenloft regény. Így nem meglepő, hogy e világ első számú, ikonikus gonosztevőjét állította a középpontba, a Ravenloft kastély vámpírurát. Strahd figuráját egyébként a Hickman házaspár alkotta meg, akiknek a nevét inkább a Dragonlance világához szokás kötni. Ők írták az eredeti, Ravenloft című kalandmodult is, még évekkel azelőtt, hogy önálló univerzum lett volna belőle. Mi több, e modulnak köszönhető, hogy bekerültek a szerepjáték-kiadás világába.

Mivel Strahd egy őseredeti, Drakula-típusú vámpír, talán nem meglepő, hogy a regény sokkal inkább dark fantasy, semmint hősies kalandregény, és nem kizárt, hogy alapjaiban befolyásolta az egész Ravenloft setting hangulatát is. Ebben a világban a gonosz áll a nyerő pozícióban, a hősök örülhetnek, ha megérik a történet végét, és általában maguk is valamiféle átkot cipelnek, amely könnyen a sötét oldalra ragadhatja őket. Ugyanakkor a gonosz minden esetben maga is el van átkozva, és korábbi tettei miatt bűnhődik. Ez mind szépen meg is jelenik ebben a könyvben. A vámpírtempóban zajló (egy emberöltőnyi hosszúságú) történet legalább annyit árul el a negatív hősről, mint a pozitívról, ezek ketten pedig legalább annyira küzdenek önmagukkal, mint egymással. Kalandozó jellegű figurák a legjobb esetben is csak mellékszereplőként bukkannak fel. Ez egy 1991-es szerepjáték-regénytől azért elég formabontó volt a maga idejében. A könyv a klasszikus vámpír-mítosz adaptációja egy szerepjáték-világba, de e két komponens közül egyértelműen az elsőre helyezi a hangsúlyt.

2 hozzászólás
Rendbonto>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Ha egy dark fantasy-s, vámpíros sztorit akarok olvasni, akkor ez az én könyvem. Van benne minden, ami kell: brutalitás, szeretet, fordulat és ami a lényeg, van hangulata. A könyv utolsó felét kb. egy nap alatt olvastam el, mert nem bírtam letenni.
Érdekes, létezik női írótól származó olyan vámpíros történet, melyben a szerelem is fontos elem, és még sem csöpög a nyáltól. Ez egy nagyon jó vámpíros sztori, ajánlom mindenkinek, aki a műfaj rajongója!

Kiss_Balázs_ I>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Gótikus horror + Dungeons & Dragons féle fantasy = Ravenloft. Szomorú történet volt ez, sok szépséggel és egész klassz fordulatokkal. A klasszikus vámpírregék toposzai keveredtek benne a high fantasy mitológiájával, ami tök jó egyveleg. Egy ilyen regény után megjön az ember kedve hozzá, hogy D&D kalandban is lejátssza a történetet. ;)

1 hozzászólás
nekromancia>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Nagyon tetszett, főleg az általa megalkotott világ, Jander karaktere egészen különleges volt. Kellemes olvasmány volt.

Popovicsp87 P>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Az egyik legjobb vámpíros regény, amit olvashattam.
Barovia remekül lett megírva, a regény nagyszerűen áthozza a drakulás kelet-közép-európai hangulatot.
A történet főbb szereplői is jól ki lettek dolgozva.
Az első vámpír, akit megismerhetünk Napcsillag Jander. Ő aranyelfből lett vámpírrá változtatva, és hiányzik neki minden, amit a nappal és az élő emberekkel való találkozás jelentene. Honvágya van, de nem térhet vissza Örökszigetre.
Csak akkor táplálkozik embervérrel, amikor az álltok vére már nem elégséges, akkor is Vízmélyvára tébolydályából szedi áldozatait.
Egyik ilyen „vadászatánál” találkozik a bolond Annával, akibe beleszeret. Mikor Anna meghal, Jander bosszút esküszik.
Ravenloft köde elragadja az elf-vámpírt, és Baroviában találja magát.
Itt lép színre Strahd von Zarovich, a Ravenloft kastély ura, aki tökéletes ellentétje Jandernek.
Bár először kedélyesen fogadja vendégét, a nyájasból bármikor átcsaphat arrogáns lekezelő hangvételre. Folyton érezteti velünk és Janderrel, hogy Ő Barovia teljhatalmú ura.
Fontos szerepet kap még a baroviaiak idegengyűlölete, rasszizmusa, különösen a Strahdot szolgáló vistani cigányok iránt. Az új jövevényeket nem szívesen fogadják.
A történet során e két vámpírnak a közös cselekedeteit, illetve azok következményeit kísérhetjük figyelemmel.
A Forgotten Realms-szal újonnan ismerkedőknek pár helyszín, vagy fogalom új lehet, de minden fantasyrajongónak tudom ajánlani.

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
398 oldal · ISBN: 9789639890657 · Fordította: Galántai János
Mes>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Régebben olvastam, nem volt rossz, de nem hiszem, hogy még egyszer a kezembe veszem. Nálam „egynek jó” kategória. Leginkább azért maradt meg a könyv , mert aki előttem kivette, (gyanítom nő volt) egy csomó oldalon keresztül, a vámpír nevét áthúzta, és a szerelme nevét írta fölé, a női szereplő pedig megkapta az ő nevét. Remélem Dani, és Kata azóta is boldogok együtt, hiába no, szép a szerelem. :D

Kitsune_szan>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Kivancsi vagy milyen erzes vampirnak lenni?! Ez a konyv gyonyoruen fel allitja a szort az ember hatan. Imadom Ravenloft vilagat.

Arelke>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Ravenloft…. Egy más világ. Sötét, halott, de élő. Odajutni a köd szárnyán kell. Vagy lehet. S aztán… Már csak éld túl. Ha tudod. Mert sötétség van ott, és gonosz, és pusztitó. De mégis valahogy szép.


Népszerű idézetek

Popovicsp87 P>!

– Én vagyok Barovia! – dübörögte Strahd – Hatalmat kaptam tőle, és én megadom neki, amit akar.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Strahd von Zarovich
2 hozzászólás
Popovicsp87 P>!

Jander rémült pillantását Annára fordította. Azután átváltozott. Fényes, arany végtagjai a ködbe olvadtak, majd méltóságteljesen elfszerűvé alakultak. A halott lány könnyű testét a karjába vette, és percekig tartotta. Gyengéden a szalmára tette a testet, és arcát amennyire csak tudta, megtisztította a vértől.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Napcsillag Jander · Strahd von Zarovich

A sorozat következő kötete

Ravenloft sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Dacre Stoker – J.D. Barker: Dracul
Anne Rice: Lestat, a vámpír
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony
George R. R. Martin: Lázálom
Anne Rice: Pandora
Rachel Caine: Az üvegház
Stewart Wieck: Malkáv
Sarah J. Maas: Föld és vér háza
Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Justin Cronin: A tükrök városa