A ​ködök vámpírja (Ravenloft 1.) 35 csillagozás

Christie Golden: A ködök vámpírja Christie Golden: A ködök vámpírja

Napcsillag Jander különleges vámpír: az egykori elf rejtélyes módon megőrizte mindazon tulajdonságait, amelyek életében jellemezték. Vámpírlétének kínjait azonban csak szerelme – egy tébolydában őrzött lány – ápolása enyhíti. Mikor Anna furcsa körülmények között meghal, Jander bosszút esküszik.

Bosszúvágyát azonban kihasználják a sötétség erői: az elf vámpírt Baroviába ragadja Ravenloft köde, ahol egy másik vámpírral, a nagy hatalmú Strahd von Zarovich gróffal kell megmérkőznie.

Eredeti cím: Vampire of the Mists

Eredeti megjelenés éve: 1993

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
398 oldal · ISBN: 9789639890657 · Fordította: Galántai János
>!
AMON, Budapest, 1995
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 963810614X · Fordította: Atrakán András

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Strahd von Zarovich · Napcsillag Jander


Kedvencelte 9

Most olvassa 1

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

Rendbonto>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Ha egy dark fantasy-s, vámpíros sztorit akarok olvasni, akkor ez az én könyvem. Van benne minden, ami kell: brutalitás, szeretet, fordulat és ami a lényeg, van hangulata. A könyv utolsó felét kb. egy nap alatt olvastam el, mert nem bírtam letenni.
Érdekes, létezik női írótól származó olyan vámpíros történet, melyben a szerelem is fontos elem, és még sem csöpög a nyáltól. Ez egy nagyon jó vámpíros sztori, ajánlom mindenkinek, aki a műfaj rajongója!

Kiss_Balázs_ I>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Gótikus horror + Dungeons & Dragons féle fantasy = Ravenloft. Szomorú történet volt ez, sok szépséggel és egész klassz fordulatokkal. A klasszikus vámpírregék toposzai keveredtek benne a high fantasy mitológiájával, ami tök jó egyveleg. Egy ilyen regény után megjön az ember kedve hozzá, hogy D&D kalandban is lejátssza a történetet. ;)

nekromancia>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Nagyon tetszett, főleg az általa megalkotott világ, Jander karaktere egészen különleges volt. Kellemes olvasmány volt.

Popovicsp87 P>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Az egyik legjobb vámpíros regény, amit olvashattam.
Barovia remekül lett megírva, a regény nagyszerűen áthozza a drakulás kelet-közép-európai hangulatot.
A történet főbb szereplői is jól ki lettek dolgozva.
Az első vámpír, akit megismerhetünk Napcsillag Jander. Ő aranyelfből lett vámpírrá változtatva, és hiányzik neki minden, amit a nappal és az élő emberekkel való találkozás jelentene. Honvágya van, de nem térhet vissza Örökszigetre.
Csak akkor táplálkozik embervérrel, amikor az álltok vére már nem elégséges, akkor is Vízmélyvára tébolydályából szedi áldozatait.
Egyik ilyen „vadászatánál” találkozik a bolond Annával, akibe beleszeret. Mikor Anna meghal, Jander bosszút esküszik.
Ravenloft köde elragadja az elf-vámpírt, és Baroviában találja magát.
Itt lép színre Strahd von Zarovich, a Ravenloft kastély ura, aki tökéletes ellentétje Jandernek.
Bár először kedélyesen fogadja vendégét, a nyájasból bármikor átcsaphat arrogáns lekezelő hangvételre. Folyton érezteti velünk és Janderrel, hogy Ő Barovia teljhatalmú ura.
Fontos szerepet kap még a baroviaiak idegengyűlölete, rasszizmusa, különösen a Strahdot szolgáló vistani cigányok iránt. Az új jövevényeket nem szívesen fogadják.
A történet során e két vámpírnak a közös cselekedeteit, illetve azok következményeit kísérhetjük figyelemmel.
A Forgotten Realms-szal újonnan ismerkedőknek pár helyszín, vagy fogalom új lehet, de minden fantasyrajongónak tudom ajánlani.

>!
Delta Vision, Budapest, 2010
398 oldal · ISBN: 9789639890657 · Fordította: Galántai János
Mes>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Régebben olvastam, nem volt rossz, de nem hiszem, hogy még egyszer a kezembe veszem. Nálam „egynek jó” kategória. Leginkább azért maradt meg a könyv , mert aki előttem kivette, (gyanítom nő volt) egy csomó oldalon keresztül, a vámpír nevét áthúzta, és a szerelme nevét írta fölé, a női szereplő pedig megkapta az ő nevét. Remélem Dani, és Kata azóta is boldogok együtt, hiába no, szép a szerelem. :D

Mischi>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Röviden: Gyenge közepes.
Hosszabban:
Ravenloft egy, a D&D szerepjátékhoz gyártott világ/univerzum/setting/kinek mi tetszik, elsősorban gothic horror stílusban. Wikipedia kapitány szerint a 80-as évek végén jelent meg a színen, 1990-től pedig önállóan is foglalkoztak vele, jelen regény 1991-ben került kiadásra a TSR (az említett játék) gondozásában. Itthon 1995-ben volt az első kiadás (ezt volt szerencsém olvasni). Mindezt nem azért írom le mert annyira ismerem a környezetet (első alkalom, hogy találkozom vele), hanem, hogy hangsúlyozhassam az előttem írók után: az írónő hozott anyagból dolgozott, azaz teljeskörűen nem kérhető számon rajta a környezet.
Az 1990-es éveket azért is érdemes észben tartani mert (még ha ponyváról is beszélünk) nagyon érződik a könyvön és a fordításban is találtam pár igencsak erre az érára jellemző rendkívül magyartalan fordítást. Nem zavaró, de feltűnt.
Tehát a világot, témaválasztást, a ponyva műfajt nem kérem számon a könyvön, a professzionalizmust sem okvetlenül, mivel első könyve volt az írónőnek (by Wiki), így marad a történet és a karakterek.
Mind rendkívül sablonos. A főgonosz története kiderül, de nem sokkal több derül ki róla annál, hogy szimplán gonosz. A főhősnél talán érdekes volna a tipródása hiszen elf és mint ilyen alapvetően jószívű vámpírlétére, de mikor a könyv íródott már vagy 20 éve volt egy Louis de Pointe du Lac-unk, tehát nagy meglepetést nem fog okozni. A nyomozásos vonal is érdektelen és vendéglátójával való egymásnak feszüléseik sem olyan izgalmasak mint amilyennek várná az ember.
Mindettől függetlenül nem élvezhetetlen, csak sokadrangú. Amennyiben valaki először olvas vámpíros könyvet vagy éppen most kezdi ezt a korszakát (értsd: még az első 2-3 könyvnél tart) belefér, de ha már olvastunk jobbakat (pl.: alapműként a Drakula, Lázálom, Anne Rice könyvek), akkor nem veszítünk semmit, ha kihagyjuk.

>!
AMON, Budapest, 1995
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 963810614X · Fordította: Atrakán András
Kitsune_szan>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Kivancsi vagy milyen erzes vampirnak lenni?! Ez a konyv gyonyoruen fel allitja a szort az ember hatan. Imadom Ravenloft vilagat.

Arelke>!
Christie Golden: A ködök vámpírja

Ravenloft…. Egy más világ. Sötét, halott, de élő. Odajutni a köd szárnyán kell. Vagy lehet. S aztán… Már csak éld túl. Ha tudod. Mert sötétség van ott, és gonosz, és pusztitó. De mégis valahogy szép.


Népszerű idézetek

Popovicsp87 P>!

Jander rémült pillantását Annára fordította. Azután átváltozott. Fényes, arany végtagjai a ködbe olvadtak, majd méltóságteljesen elfszerűvé alakultak. A halott lány könnyű testét a karjába vette, és percekig tartotta. Gyengéden a szalmára tette a testet, és arcát amennyire csak tudta, megtisztította a vértől.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Napcsillag Jander · Strahd von Zarovich
Popovicsp87 P>!

– Én vagyok Barovia! – dübörögte Strahd – Hatalmat kaptam tőle, és én megadom neki, amit akar.

101. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Strahd von Zarovich

A sorozat következő kötete

Ravenloft sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anne Rice: Interjú a vámpírral
Rachel Caine: Az üvegház
Stewart Wieck: Malkáv
Anne Rice: Vittorio, a vámpír
Carl Sargent – Marc Gascoigne: Thérai vér
Andrew Bates: Oroszlánokkal hálni
Lucien Soulban: Mexikóváros éjszaka
Gherbod Fleming: A hóhér
Lucien Soulban: Jó vér, rossz vér
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.