Értékelések 9

Arelke>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

Újra Ravenloft… És olyan, amilyennek egy természetfeletti horrornak lennie kell. Jó keret a mocsár, kellően „dark”. A történet se rossz, alakilnak az események, mégha itt-ott kicsit kapkodósra is sikerült. De érdemes.elolvasni.

bessy85>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

Jó kis pörgős fantasy.
Sajnos a könyv tele van elírással, ami sokszor kizökkentett a történetből. Néhány helyen a fordítás is furcsa.
Szép lassan indul a történet, megismerjük a hajón utazókat, majd egyre több furcsaság kerül elő és onnantól nincs megállás a könyv végéig.

Noro >!
Christie Golden: A Holtak Tánca

A Ravenloft világa volt az első olyan AD&D setting, amely eltávolodott a hagyományos szerepjáték-felfogástól. A középkori varázsvilágban élő, a gonoszt legyőző kalandozók (vagyis az epikus fantasy) helyett a Ravenloft a gótikus horrort vette alapul. Ebben a világban a gonosz erők uralkodnak: Ravenloft tartományait egy misztikus köd veszi körül, amely más világokból vonzza magába a legkegyetlenebb figurákat. Ezeket a szörnyetegeket (akik nem egyszer emberek, vagy legalábbis annak születtek) a köd aztán megteszi egy újonnan létrejött ország – hivatalos nevén „birtok” – teljhatalmú urának. Minden Ravenloft birtoknak sajátos stílusa van, amely egy többé-kevésbé körülhatárolható „horror témára” épül. A legtöbb magyarul megjelent regény a vámpírokat vagy a vérfarkasokat állítja középpontba, e könyv témája azonban a haiti vudu. Ez (persze az eredeti közegéből kiragadott zombi-jelenséget leszámítva) nem igazán klasszikus fantasy-elem, talán ennek is köszönhető, hogy a könyvben feltűnően kevés AD&D-sablon jelenik meg. Még a környezet is inkább a XIX. századi New Orleanst idézi: hála annak, hogy a Ravenloft világának nincs fix „technológiai színvonala”, mint más fantasy univerzumoknak – az ókortól az újkorig bármi megjelenhet benne, attól függően, hogy a ködök mikor és honnan kebelezték be az adott birtokot.

A holtak tánca annyiból jellegzetes Ravenloft regény, hogy nem hivatásos kalandozók szerepelnek benne, főhősét csupán a körülmények kényszerítik arra, hogy harcoljon. Egy táncosnő ráébred arra, hogy vagy a saját kezébe veszi a sorsa irányítását, vagy gonosz emberek játékszere marad. A történet ugyanakkor a sorozat többi részénél sokkal kiegyensúlyozottabb, jobban ötvözi a horror és a fantasy stílusát. spoiler Ez a könyv azt mutatja be, hogy ebben a világban az elért győzelem is tragikus, illetve hogy az igazi gonosz nem feltétlenül a hős elpusztítására törekszik. Hanem valami rosszabbra. A vámpirizmussal vagy a likantrópiával ellentétben, amelyeket egy külső erő kényszerít a hősre, a nekromancia megtanulása mindenkinek a szabad akaratán múlik. Semmi sem kényszerít, hogy használd a fekete mágiát, nem egy leküzdhetetlen átokról van szó, amellyel együtt kell létezned. Ha mégis igénybe veszed a sötét erőket, akkor a következményekért egyedül te vagy a felelős. Ennek ábrázolásáért, valamint eredeti főhőse és egyéb ötletei miatt is, a regényt nem csak a magyarul megjelent legjobb Ravenloft könyvnek, de általában véve a szerepjáték-regények egyik legjobbikának is tartom.

5 hozzászólás
Hirdetés
Böszörményi_Gabi>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

13 éves koromban olvastam először. Nagy kedvenc ez a könyv. Már 16 éves vagyok és 2 hónaponta mindig elolvasom. Egyszerűen magával ragadott ez a mű. Én mindenkinek csak ajánlani tudom. Izgalmas és érdekes egy könyv. Ha egyszer valaki elkezdi olvasni akkor letenni nem fogja tudni e könyvet.