A ​Holtak Tánca (Ravenloft 3.) 39 csillagozás

Christie Golden: A Holtak Tánca

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Larissa Snowmane boldogan, a külvilágtól szinte semmit sem tudva él a La Deoiselle du Musard fedélzetén. Ünnepelt táncosnő. Mindenki szereti, főként a hajó kapitánya, Raoul Dumont. Egy `félreértés` miatt azonban, hogy a titkosrendőrség csapdájából meneküljön, Dumont a Ködbe vezeti hajóját. Mikor kibukkan belőle, Souragne szigetén köt ki. S amikor a kapitány bűnei napvilágra kerülnek, Larissa inkább a félelmetes mocsárba menekül, semmint a kapitánnyal szembenézzen. De jobban járt volna, ha nem teszi, mert a mocsár poklában életre kelnek az elfeledettnek hitt gyermekkori rémálmok. Larissának pedig táncolnia kell – a legendás Holtak táncát – hogy megmenthesse lelkét…

Ha a Ködbe veszel, nem térsz vissza, hogy elmondd mit láttál a túlsó parton. Körbevesz a sötétség és elborít a félelem, ahogy egyre beljebb haladsz Az Éj Szíve felé…

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
AMON, Budapest, 1993
282 oldal · ISBN: 9638106002 · Fordította: Tasnádi Tamás

Kedvencelte 9

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

Noro >!
Christie Golden: A Holtak Tánca

A Ravenloft világa volt az első olyan AD&D setting, amely eltávolodott a hagyományos szerepjáték-felfogástól. A középkori varázsvilágban élő, a gonoszt legyőző kalandozók (vagyis az epikus fantasy) helyett a Ravenloft a gótikus horrort vette alapul. Ebben a világban a gonosz erők uralkodnak: Ravenloft tartományait egy misztikus köd veszi körül, amely más világokból vonzza magába a legkegyetlenebb figurákat. Ezeket a szörnyetegeket (akik nem egyszer emberek, vagy legalábbis annak születtek) a köd aztán megteszi egy újonnan létrejött ország – hivatalos nevén „birtok” – teljhatalmú urának. Minden Ravenloft birtoknak sajátos stílusa van, amely egy többé-kevésbé körülhatárolható „horror témára” épül. A legtöbb magyarul megjelent regény a vámpírokat vagy a vérfarkasokat állítja középpontba, e könyv témája azonban a haiti vudu. Ez (persze az eredeti közegéből kiragadott zombi-jelenséget leszámítva) nem igazán klasszikus fantasy-elem, talán ennek is köszönhető, hogy a könyvben feltűnően kevés AD&D-sablon jelenik meg. Még a környezet is inkább a XIX. századi New Orleanst idézi: hála annak, hogy a Ravenloft világának nincs fix „technológiai színvonala”, mint más fantasy univerzumoknak – az ókortól az újkorig bármi megjelenhet benne, attól függően, hogy a ködök mikor és honnan kebelezték be az adott birtokot.

A holtak tánca annyiból jellegzetes Ravenloft regény, hogy nem hivatásos kalandozók szerepelnek benne, főhősét csupán a körülmények kényszerítik arra, hogy harcoljon. Egy táncosnő ráébred arra, hogy vagy a saját kezébe veszi a sorsa irányítását, vagy gonosz emberek játékszere marad. A történet ugyanakkor a sorozat többi részénél sokkal kiegyensúlyozottabb, jobban ötvözi a horror és a fantasy stílusát. spoiler Ez a könyv azt mutatja be, hogy ebben a világban az elért győzelem is tragikus, illetve hogy az igazi gonosz nem feltétlenül a hős elpusztítására törekszik. Hanem valami rosszabbra. A vámpirizmussal vagy a likantrópiával ellentétben, amelyeket egy külső erő kényszerít a hősre, a nekromancia megtanulása mindenkinek a szabad akaratán múlik. Semmi sem kényszerít, hogy használd a fekete mágiát, nem egy leküzdhetetlen átokról van szó, amellyel együtt kell létezned. Ha mégis igénybe veszed a sötét erőket, akkor a következményekért egyedül te vagy a felelős. Ennek ábrázolásáért, valamint eredeti főhőse és egyéb ötletei miatt is, a regényt nem csak a magyarul megjelent legjobb Ravenloft könyvnek, de általában véve a szerepjáték-regények egyik legjobbikának is tartom.

5 hozzászólás
Th3DarkKn1ght P>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

A Holtak tánca a Ravenloft világában játszódó horror-fantasy. A központban egy színházként funkcionáló hajó és annak a legénysége áll. Az egyik előadó rejtélyes gyilkosság áldozata lesz, ezért a Kapitány úgy dönt, jobb lesz elhagyni a kikötőt, de a hajó elveszik a ködben és egy ismeretlen kis szigetre téved. Az itt található városka lakói barátságosnak bizonyulnak, de a sziget másik oldalán lévő titokzatos mocsárról senki nem hajlandó beszélni. Ez különösen felkelti a kapitány érdeklődését és innen kezdődnek csak igazán a bonyodalmak. Izgalmasan indult a gyilkossággal, de utána hamar ellaposodott a történet. A „Nekromanta” feltűnéséig ez nem is változott, onnantól viszont egész érdekes lett. Habár tele van fantasy elemekkel, ezek csak arra szolgálnak, hogy a horrort erősítsék. A legtöbb karakter jól kidolgozott, Hósörény Larissa és Dumont kapitány különösképpen, de nekem Misroi is nagyon tetszett! Sok ötletes dolog került bele a történetbe és sikerült úgy megírni, hogy ez az egész cselekménybe belesimuljon. A vége felettébb izgalmas volt és külön öröm, hogy nem fordult át nyálba!

Shanara>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

A fantasy iránti rajongásom ezzel a könyvvel kezdődött. Több, mint 10 éve olvastam, de még mindig az egyik kedvencem.

Renkou >!
Christie Golden: A Holtak Tánca

A legjobb könyv a sorozatból.
Nagy nehezen megszereztem antikváriumból, aztán elmentem egy barátnőmhöz, aki rögtön lecsapott rá és vissza se kaptam tőle. Aztán évek múlva, mostanra megint meg tudtam venni.
Már legalább tízszer olvastam és még ennyi biztosan kinéz belőle.
2014.
Másodszor olvastam a saját példányomat, sokadszor magát a kiadást, de csak most tűntek fel a nyomdahibák és a fordítási bakik (némelyiken jót mosolyogtam) és az, hogy hiányzik egy lap.
Mindezektől függetlenül egy nagyon jól megírt történet, amiben könnyen elvesztem és meglepődtem, hogy nem a mocsárban vagyok, mikor itt-ott kénytelen voltam felnézni belőle.
Larissa az egyik kedvenc női karakterem.

>!
AMON, Budapest, 1993
282 oldal · ISBN: 9638106002 · Fordította: Tasnádi Tamás
bessy85>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

Jó kis pörgős fantasy.
Sajnos a könyv tele van elírással, ami sokszor kizökkentett a történetből. Néhány helyen a fordítás is furcsa.
Szép lassan indul a történet, megismerjük a hajón utazókat, majd egyre több furcsaság kerül elő és onnantól nincs megállás a könyv végéig.

Arelke>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

Újra Ravenloft… És olyan, amilyennek egy természetfeletti horrornak lennie kell. Jó keret a mocsár, kellően „dark”. A történet se rossz, alakilnak az események, mégha itt-ott kicsit kapkodósra is sikerült. De érdemes.elolvasni.

Böszörményi_Gabi>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

13 éves koromban olvastam először. Nagy kedvenc ez a könyv. Már 16 éves vagyok és 2 hónaponta mindig elolvasom. Egyszerűen magával ragadott ez a mű. Én mindenkinek csak ajánlani tudom. Izgalmas és érdekes egy könyv. Ha egyszer valaki elkezdi olvasni akkor letenni nem fogja tudni e könyvet.

Kitsune_szan>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

Nagyszeru konyv, szuper sztori, csak furcsa mod happy enddel vegzodott… :)

Rendbonto>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

Szeretem a Ravenloft könyveket, ez sem okozott csalódást. Talán lehetett volna ütősebb is (bizonyos részeknél), de ez nem csökkentette a sztori értékét. A hangulat rendben volt, a karakterek is, talán a vége lehetett volna kiélezettebb. Ettől függetlenül tetszett ez a könyv Christie Goldentől, de a Ködök vámpírja sokkal jobban sikerült neki.

eleinor>!
Christie Golden: A Holtak Tánca

Óriási kedvenc. Régen olvastam legalább kétszer, de biztosan van benne még pár olvasás. Remek hangulat, szinte úgy érzi az ember, mintha mindig éjszaka vagy szürkület lenne. Akkoriban még tudtak könyvborítókat tervezni :)


A sorozat következő kötete

Ravenloft sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Tövisek Királya
John Caldwell: Fekete lángok
Gherbod Fleming: A hóhér
Carl Sargent – Marc Gascoigne: Thérai vér
Isaac Marion: Eleven testek
Ilsa J. Bick: Hamvak
Christopher Moore: A leghülyébb angyal
Joe Hill: Locke & Key – Kulcs a zárját 1.
Stephen King – Peter Straub: A talizmán
Kendare Blake: Vérbe öltözött Anna