Tutanhamon 11 csillagozás

Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon

Tutanhamon ​legendás neve az ókori történelem egyik érdekes fejezetét idézi fel: az ősi Egyiptom bámulatra méltó művészetének fénykorát. De emlékezetünkbe idézi a modern régészet romantikus és izgalmas szakaszát is. Amikor 1922. november 26-án Howard Carter szívós munkája nyomán feltárult Tutanhamon több ezer évig elfeledett sírjának ajtaja, a felfedezés az egész világot lázba hozta. A káprázatosan gazdag, páratlan szépségű és úgyszólván teljes épségben maradt kincstömeg, amellyel a sírt telezsúfolták, valóságos szenzáció volt világszerte. Még olyan babonás hírek is felröppentek az újságokban, hogy ez a páratlan felfedezés átkot vont a kutatócsoport tagjainak a fejére: a „fáró bosszúját” kezdték emlegetni, és ma is akadnak még emberek, akik hitelt adnak a misztikus valótlanságoknak…
Mi a valóság és mi a képzelet szüleménye? Lehetséges, hogy a tények még fantasztikusabbak, mint a legenda, Christiane Desroche-Nblecourt lebilincselő szövegéből és a magas színvonalú, valósághű… (tovább)

>!
Corvina, Budapest, 1985
252 oldal · ISBN: 963132205X · Fordította: Kákosy László
>!
Corvina, Budapest, 1977
312 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631302156 · Fordította: Kákosy László
>!
Corvina, Budapest, 1966
312 oldal · Fordította: Kákosy László

Kedvencelte 5

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

>!
negoti
Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon

Részletes leírásokkal és fényképekkel gazdagon díszített album. Kezdő és haladó Egyiptom kedvelőknek ajánlott olvasmány. :-)

>!
Fee
Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon

Nagy részletességgel kidolgozott könyv, alátámasztva fényképekkel és adatokkal, bár a „fáraó átká”-ban nem hiszek. :o)

>!
Aemitta
Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon

Nagyon részletes, szerintem nagyon lebilincselő olvasmány volt. Bár a történelmi felfedezések mindig frissülnek, nem tudom, hogy a mostani teóriák szerint mi állja meg a helyét a könyvben, és mi nem, de ez nem von le semmit az értékéből. Érződik a sorokból, hogy az írója nagy szakértője a témának, és átérződik a sorokon az ókori Egyiptom szeretete. Nekem nagyon tetszett ez az olvasmány! Na és külön kiemelendő a sok fénykép, a színesek valami gyönyörűek. Más könyvben még nem is láttam a múmia kicsomagolásánál készült dokumentációs fotókat (ezek amúgy a bepólyált ékszerek megtalálását mutatják be).


Népszerű idézetek

>!
Bazil P

Az utolsó koporsót, melyen mind a négy istennő összegyűlt a halott király körül, 1925. október 28-án nyitották ki. Napvilágra került a rendkívüli arany halotti maszk, a király legmegkapóbb portréja. A múmiára helyezték, mely majdnem teljesen elszenesedett a kenőanyagok mértéktelen használata következtében.
Több mint 143 arany ékszer feküdt a bepólyált test 101 különböző pontján.
Igen alacsony, oroszlán formájú, aranyozott faágyra nehezedett a három koporsó terhe – az aranykoporsóval együtt, mely a felékesített múmiát tartalmazta. A három koporsó teljes súlya valamivel több 1375 kg-nál. A színarany koporsó vastagsága 2,5-3,5 mm, súlya 1110,4 kg!

Corvina, Budapest, 1985. 60. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Terry Deary – Peter Hepplewhite: Őrült egyiptomiak
Dieter Kurth: Az ókori Egyiptom titkai
Tony Wolf: Az egyiptomiak
Romano Solbiati: Egyiptom/Athén/Róma
Cath Senker: Az ókori Egyiptom 30 másodpercben
Matthias Raden: Ókor
Joyce Tyldesley: A múmiák titkai
Jacqueline Dineen: Korai kultúrák
Berkes István: A gízai fennsík titka
Hans Reichardt: Az ókori Egyiptom