Imhotep 5 csillagozás

Az örökkévalóság építésze
Christian Jacq: Imhotep

A ​fáraó meghalt, Egyiptom békéjét és gazdagságát kegyetlen líbiai hordák veszélyeztetik. Amíg égi jelek alapján el nem dől a trónörökösről, Dzsószerről, hogy méltó-e a hatalom jogarára és a kettős koronára, régensként anyja vigyázza az országot. Ebben az átmeneti helyzetben egy lelkiismeretes és tehetséges vázafaragó kerül a kancellár figyelmének látókörébe. Imhotepnek hívják az ifjút, akiről hamar kiderül, hogy kiváló vezető, mágikus gyógyító képességekkel is rendelkezik, és emellett Maat, az Igazság elkötelezett híve. Imhotep pályája meredeken emelkedni kezd, miközben az átalakuló kormányzatban testet ölt a Vörös Árny, a lélekfaló, Egyiptom ősi ellensége.
Vajon sikerül-e Imhotepnek megvalósítania a Nagy Művet, melyben a fáraót és Egyiptomot éltető, isteni energia kering? Jacq történelmi forrásokon alapuló, lebilincselő regényében megtaláljuk a választ.

Christian Jacq (1947) francia egyiptológus, író, több mint húsz történelmi témájú mű szerzője. Érdeklődése már… (tovább)

>!
Szenzár, 2018
440 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632279893 · Fordította: Balla Kata

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 16

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Trixi_Adzoa P
Christian Jacq: Imhotep

Christian Jacq: Imhotep Az örökkévalóság építésze

Nagyon élveztem a könyv hangulatát. Imhotep egy olyan karakter, akit nem lehet nem szeretni.
Nagyon pozitív kisugárzású az egész történet, annak ellenére, hogy a Vörös Árny folyamatosan ott lófrál minden fontos eseményen, és mindig megpróbál keresztbe tenni. Hiába próbáltam rájönni, hogy ki az, nem tudtam összerakni a képet, és amikor ki is derült, akkor sem voltam biztos benne, hogy voltak-e árulkodó jelek :-)
Nagyon jó képet kaptam a történet által az ókori egyiptomi világról, a III. dinasztia koráról. Régen is szerettem az ókori történelmet, szinte geográfiától függetlenül, de Egyiptom volt az, ami mindig a szívem csücske volt. Akkora lendületet kaptam a témával kapcsolatban, hogy rögtön utána beszereztem a Szinuhét is. Jó volt látni a két könyv közötti párhuzamokat, az istenekkel való kapcsolat tökéletes átfedésben volt a két történetben.

2 hozzászólás
>!
marsey
Christian Jacq: Imhotep

Christian Jacq: Imhotep Az örökkévalóság építésze

A történet Imhotep társadalmi felemelkedéséről és a szakkarai Dzsószer-piramis megépüléséről szól. A történet első harmada meglehetősen olvasmányos és izgalmas. Kitűnik belőle, hogy Imhotep egy polihisztor, akit homlokon csókoltak az istenek, szóval amihez csak hozzáfog, az sikerül neki. Ebből kifolyólag nem „igazi” emberként, ha földöntúli erővel felruházott személyként ábrázolja az író. Egy idő után rontott azonban a könyv élvezeti értékén a Vörös Árny ténykedése, akinek az intrikái egy bizonyos pontig voltak érdekfeszítőek. Amint világossá vált, hogy Imhotepnek nem eshet bántódása, mert az istenek kegyeltje, a Vörös Árny próbálkozásai kezdtek unalmassá válni. A vége felé már csak azért haladtam a történettel, hogy kiderítsem, jól tippeltem-e meg a kilétét.

Összességében elmondható, hogy egy viszonylag érdekesen, nagy szakértelemmel megírt történettel állunk szemben, amiből nagyon sokat megtudhatunk az egyiptomi kultúráról, orvostudományról, hitvilágról és társadalmi berendezkedésről. Egyszeri olvasásra mindenképpen ajánlott.

(Végül, de nem utolsósorban a fordítást is szeretném megemlíteni, ami rendkívül jól sikerült.)


Népszerű idézetek

>!
marsey

Ne zsémbelj azzal, akinek nincs gyereke, ne kritizáld, aki tesz róla, hogy ne legyen, és ne dicsekedj, ha neked van! Sok boldogtalan apa és anya létezik, miközben számos gyermektelen nő derűsebb náluk.*

*A Pathhotep nevű bölcs maximája. A VI. dinasztia idején élt, de szavai az egész ókori Egyiptom gondolkodását tükrözték.

390. oldal

Christian Jacq: Imhotep Az örökkévalóság építésze

>!
marsey

Imhotep a sivatagot, a vadállatok és rossz szellemek benépesítette tiltott területet fürkészte.

(első mondat)

Christian Jacq: Imhotep Az örökkévalóság építésze


Hasonló könyvek címkék alapján

Ghyczy-Dráveczky Zsuzsa: Asszony a fáraók trónján
Mika Waltari: Szinuhe
Georg Ebers: Egyiptomi királylány
Karen Essex: Kleopátra
Michelle Moran: Az eretnek királyné
Bolesław Prus: A fáraó
Paul Doherty: A hiénák éve
Dimitrij Szergejevics Mereskovszkij: Az istenek születése
Emily Holleman: Kleopátra árnyai
Paul Doherty: A Hórusz-gyilkosságok