Helyettem, ​kis virág… 55 csillagozás

Christian Charrière: Helyettem, kis virág… Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Az Atlanti-óceán francia partján, mesebeli virágoskert közepén álló villában éli többé-kevésbé idilli életét a Berger család, míg egy virágillattól terhes, forró nyáron színre nem lép a káprázatosan szőke Ursula, az egynyári német gyereklány. Ettől fogva a ház különös, megmagyarázhatatlan események színhelye lesz, sorra tünedeznek el a család tagjai, s a borzalmak egyre fokozódnak…

Eredeti cím: Dites-le avec des fleurs

Eredeti megjelenés éve: 1969

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Albatrosz könyvek Magvető · A Krimi Klasszikusai Magyar Könyvklub

>!
Magyar Könyvklub / Saxum, Budapest, 1997
144 oldal · ISBN: 963548528x · Fordította: Klumák István
>!
Magvető, Budapest, 1970
196 oldal · puhatáblás · Fordította: Klumák István

Kedvencelte 3

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

regulat>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Lássuk be, krimi szempontból alapesetben közepes. Szimpla kis családirtási történet lehetne…
Tulajdonképpen a krimi esetében jobban szeretem, ha egy narrátor mesél, amolyan filmszerű hangulatot adva a történetnek. Nehezen is barátkoztam meg azzal, hogy itt egy narrátor és a főhős felváltva mesélt… Mert hogy ez itt kérem egy megelevenedett vallomás lenne. Ahol a főhős egyszerre bűnelkövető, áldozat és nyomozó.
Nem is tudom hirtelen hova sorolni, de leginkább formabontónak mondanám erős noir és hardboiled beütéssel. Talán pont a formabontás hozta a szerzőnek Quai des Orfévres- díjat. Jogosan.

Szerettem. Nem szerettem. Szerettem. Jellemző például, hogy nem tudok a történetről írni spoiler nélkül. Főleg, hogy a tettesre szinte az elején ráérez olvasó, de a miértre még véletlenül se. Na jó, akkor a történetről egy szót sem.

Egyébként a klasszikus detektív-regény kedvelők simán kihagyhatják. Nem hinném, hogy élvezetet nyújt nekik. Talán akinek a lelkivilágához közelebb áll a thriller… bár a franc tudja. Lényeg, hogy van benne valami különös, valami különleges.

Megjegyzések az 1970-es kiadáshoz…
1: Haas György borítója zseniális. Tulajdonképpen egy kis kulcs… a történethez, a főhőshöz… fiúszobák álmaihoz… meggyőződésem, hogy olvasta.
2: Én készséggel elhiszem, hogy a fülszövegíró bajban volt, de ez akkor is… olyan tudatlan, bigott pártpropagandisztikus mélység ez a fülszöveg, amit büntetni kéne… amilyet csak olyan kiválóságok tudnak manapság, mint a békemenetek atyja.

>!
Magvető, Budapest, 1970
196 oldal · puhatáblás · Fordította: Klumák István
krlany I>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Hamar ki lehet végezni… és én még azt is észrevettem magamon, hogy ahogy haladunk előre a történetben, úgy olvasom egyre gyorsabban.:)
Izgalmas, sötét, félelmetes… az atmoszféra, főleg, ha hallod közben kontrasztként A titokzatos barikádot, illetve a tárgyak szimbolizmusa… meg egy kicsit a történet is…
De igazából inkább a pszichológiája érdekes… úgy értem, hogy lehet tudni viszonylag korán, hogy ki a gyilkos, és mégis… meg szerény véleményem szerint a „túltenyésztett beltenyészet” nemesség is ludas a dologban…

KBCsilla P>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Nagyon szép borítója miatt kaptam kedvet először hozzá, és azért is, mert valahonnan valahogyan úgy emlékeztem rá, hogy ezt Agatha Christie írta.
Ebben tévedtem ugyan, de a kézbe vételnél nem.
Nekem tetszett, még izgulta is helyenként.
Kellemes kikapcsolódás, érdekes időtöltés volt.

Néha nem árt átrendezni a könyvespolcokat!

Katherine_Grey>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Különleges, nagyon atmoszférikus és keserű hangulatú francia krimi a háború árnyaival.
Ja, és a fülszövegben butaságokat írnak a cselekményről. Olvasd el inkább a könyvet!

2 hozzászólás
Párduc50 P>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Érdekes, régi krimi a II. világháború utáni időkből. Gyilkosságban, rémségekben nincs hiány. Egyszerű eszközökkel elmesélt történet arról, mi következik abból, ha valaki a II. vh. adta lehetőségeket kihasználva személyiséget vált, hogy ott hagyja nem szeretett, ám várandós feleségét. C. C. nem egy híres krimiíró, más könyve – legalábbis magyarul – meg sem jelent, ám ez egy elég jól összerakott mű. És, hogy ki a gyilkos? Azt bogozza ki az olvasó :-)

alaurent P>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Kicsit nyomasztó a regény, a témájánál fogva, amin csak keveset oldott az egyes szám első személyben történt elbeszélése. Számomra érdekes volt benne az indíték, amit képtelen voltam kitalálni közben, pedig a tettes személye nem volt titok előttem. Fordulatos, izgalmas és sok szálon futó cselekménye lekötött, de sokkal hosszabban megírva már megfeküdte volna a gyomromat.

happy_moly>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Anyukám ajánlotta ezt a krimit ő olvasta kb 18 évesen. Én is elolvastam pár óra alatt, egy letehetetlen művel ismerkedtem meg, ami nagyon nagyon fordulatos és izgalmas. 20. században játszódik. Egy igazán fura, zárkózott családott ismerünk meg,akiknek az életét körül lengi misztérikum..
Nekem ez volt az első krimim és nagyon nagyon elnyerte a tetszésemet. Valószínű,hogy még olvasni fogok krimiket, mert nagyon tetszik a nyomozás a sok szálon futó cselekmény.
Mindenkinek ajánlóm, aki szereti a krimit és annak is aki nem. Ha ezt a könyvet elolvassa hát ha megszereti. :)

eeszter>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Rövid regény, de elég beteg. Nem is biztos, hogy hosszabb távon is jól bírtam volna ezt a lázálom szerű történetet. A fülszöveg szerintem itt is olyan, hogy jobban jár az ember, ha nem olvassa el, túl sok részletet elárul, ami jobb lenne, ha olvasás közben derülne csak ki. Én inkább a rejtélyességével hívnám fel a figyelmét a leendő olvasóknak.

erabig>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Izgalmas könyv. Végig tartogatott meglepetéseket. Ami nehézkessé tette az olvasást, hogy ugrált a szereplők gondolatai között. Ilyenkor el-elveszítettem a fonalat.

saturdaysun>!
Christian Charrière: Helyettem, kis virág…

Évekkel ezelőtt olvastam már, de újra kedvet kaptam hozzá. Szerintem egy remek, izgalmas bűnügyi regény, és hiába sejthető (tudható) a gyilkos személye, mindig van egy újabb csavar, egy újabb szál a történetben. Még az utolsó oldalakon is… Nem lehet letenni!


Népszerű idézetek

regulat>!

Rettenetes, hogy a detektívregények mennyi hasznos tanáccsal látják el a gonosztevőket!

89. oldal (Magvető, 1970)

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mario Puzo: A Keresztapa
Stephen King: A remény rabjai
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök
Georges Simenon: Maigret türelmes
Joanne Harris: Urak és játékosok
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Guillaume Musso: Az éjszaka és a lányka
Boris Vian – OuLiPo: Nem úszhatjuk meg
Bret Easton Ellis: Amerikai psycho
Dashiell Hammett: A máltai sólyom