Ottolina ​és a Sárga Macska 67 csillagozás

Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Ismerd meg Ottoline Brown és legjobb barátja, Mr. Munroe történetét. Nincs oly trükkös talány, mely kifog e kettő furfangos agyán… Vakmerő és rafinált tolvaj garázdálkodik Nagy Város falai között, miközben értékes ölebek válnak köddé és cserélnek gazdát városszerte. Valamit tenni kell… Gyönyörű kivitelű, letehetetlenül sodró történet

Eredeti mű: Chris Riddell: Ottoline and the Yellow Cat

Eredeti megjelenés éve: 2007

Kiadói ajánlás: 8 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2011
172 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632451329 · Fordította: Ludman Anita · Illusztrálta: Chris Riddell

Kedvencelte 4

Most olvassa 2

Várólistára tette 35

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
AniTiger MP
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Ottolina a Nagy Városban él, a Borsszóró torony 24. emeletén a dadájával és legjobb barátjával, Mr. Munroe-val (aki engemet az Addams Family egy tagjára – Hogyishívják kuzinra – emlékeztet). A kislány szülei világutazó professzorok, akik gyakran küldenek haza titokzatos képeslapokat és felbéreltek mindenféle céget, hogy gondoskodjanak az otthoniakról! (pl.: Shika Mikah Takarító Szolgálat, 1000-erős Izzócsere Egyesület, Nyuszi Fészek A meg-, és beágyazó Brigád, satöbbi.) Szerencsére nagyon jó fordító kapta a munkát és odafigyelt arra, hogy ezek a humormorzsák magyarul is kijöjjenek.

Abszolút aprólékos történetről és nagyon kidolgozott munkáról van szó. A cipők mindig felemásak, az étkezésekkor a lámpák mindig újak és eltérő típusúak és a random képkitöltő oldalak is igényesek, egyediek. A képeslapok aktualitásának rejtélye nagyon fúrja az oldalamat. spoiler

A történet remek, bár kiszámítható, de igazából nem is az a történet igazi veleje. A történet betekintést ad Ottolina és Mr. Munroe életébe, amiben hallgatóznak, gyűjteményt rendeznek, hajat/szőrt fésülgetnek, álca mesterkednek és igen, nyomoznak is. Bájos, humoros és szerethető történet!

http://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2015/08/chris-ridde…

2 hozzászólás
>!
Gelso P
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Semmit nem tudok a szerzőről és a munkásságáról, pedig a wiki szerint az nagyon gazdag és bőséges.
Az Ottolina és a Sárga Macska gyönyörű, igényes, szép, esztétikus – kívülről-belülről. És még tartós is – többen olvasták már a könyvtárból, és még csak meg sem látszik a könyvön. Szóval szó szerint igazi könyv.
Tartalomra már kevésbé ígéretes. Számomra kissé bugyuta, de aranyos, hogy Ottolina síkra száll egy ügy megoldásában. Nem ismertem még, milyen gyerek lehet, de már az elején tudni véltem, hogy magabiztos és céltudatos, így megoldja, akármilyen nyakatekert és bonyolult is az ügy. Azt nem tudom, miért ilyen, de tény, hogy számomra fura módon él a Borsszóró Torony 243-ban. Egyedül. Illetve nem, van társa: egy szőrős, arctalan ször(ny)mók, valamelyik norvég mocsárból. Viszont szülei nélkül éli napjait – ez engem zavart, egy 6-8 éves kislány nagyon egyedül van az életben a szülei – ráadásul létező – szülei nélkül éldegélve. A szüleiről csak annyi derül ki, hogy utazgatnak a nagyvilágban, időnként képeslapot küldenek a kislányuknak vagy vmi értéktárgyat felbecsülhetetlen/különlegesen értektelen gyűjteményükbe (pl. páratlan cipő, vagy esernyő)
Unalmas napjait kitöltendő és tartalmassá teend meg egy kis izgalommal megspékelendő Ottolinának kellenek ezek a közös kalandok a szőrmókkal. Egy ilyen kalandot mesél el ez a kis kötet is. Egy alkalommal olvasásra feltétlenül ajánlom, ha vki (ill. a gyereke) kedveli a modernebb, kalandos történeteket, és a belevaló kislányokat kiváló helyzetmegoldó készséggel.

A fordítás klassz, lendületes, fiatalos, zökkenőmentes.

>!
borga
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Ó, hát ez valami egészen bűbájos.
Az íróember nagyon karakteres, szép rajzokat gondolt papírra, a szereplőgárda pazar, legyen szó akár a kisasszonynak beöltözött medvéről, akár a sikamika brigádról, akár magáról Mr. Munroe-ról.
A történet roppant logikával halad a boldog végkifejlet felé, és tadaaaam! Kiderül a csalás, és a monotonon tehetetlen rendőrség is boldog! A válogatott kisasszonyok és nagyasszonyok újra kedvenceikhez jutnak, és ezt némely ebállat szinte nem is bánja!
A család nem látható, csak tárgyaiban jelenlévő és papíron-line tagjai, a szülők sokadik érzékkel persze mindig tudják, mi a leghasznosabb kis praktikus tanács a leánynak. Akiből nyilván parádés ház-vezető-nő válik, ilyen háttérrel.
Tünemény, na. :)
És azok a fazonok a képeslapokon!

6 hozzászólás
>!
Uzsonna 
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Nagyon szép kivitelezésű könyv, az illusztrációk viszik a prímet. Szépek, szellemesek, sokáig lehet őket böngészni.
Nekem a történet bugyuta egy kissé, voltak benne logikai ellentmondások, de a célközönségnek valószínűleg megfelel.
A családmodell is fura egy kicsikét: az óvodás korú (a könyv következő részében megy csak iskolába) Ottolinát egyedül hagyják otthon állandóan utazó szülei. A háztartást szó szerint egy regiment ember vezeti, és őket ez a pöttöm lány felügyeli. Hiányoltam a szülők hálószobáját is a lakás alaprajzáról. Szellemes ötlet volt, hogy a napi képeslapok úgy zárultak, mintha a mama szeme mindent látna…. Ha úgy vesszük a mai világban néha az „otthon lakó” szülőknek sem jut több idő a gyerekekre, tehát máris túllépek ezen akadékoskodásomon.
Tetszettek Ottolina különleges pongyolái, a szolgáltató cégek szellemes elnevezései, a képeslapok, a böngészni valók.

4 hozzászólás
>!
Szimirza P
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Nagyon tetszett, a kivitelezés és a történet is! Aranyos, szerethető, vicces és különleges, az illusztrációknak hála csak még inkább részesei tudunk lenni a történetnek.

>!
Jeffi SP
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Az illusztrációk valami csodálatosak :) Ottolina és Mr. Munroe karaktere haláli :) A cégnevek és Ottolina gyűjteményein sokat mosolyogtam. Főleg a páratlan cipő gyűjteményén :D
A történet maga aranyos, de nem vált kedvenccé, de megértem azokat akiknek szintén nagyon tetszett :)
Hol a folytatás…azt mondták Hamarosan…
Bővebben a blogomban: http://jeffi-olvas.blogspot.hu/2013/10/chris-riddell-ot…

2 hozzászólás
>!
Dün SP
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Elfelejtettem, hogy én ezt bizony kiolvastam nem is oly' régen @Kozirev társaságában @Zonyika ikörre várakozván a Somogyi könyvtárban.
Pedig egyáltalán nem felejthető kategória, az illusztráció egyedi és igazán babonázatos, Mr. Munroe egyből a kedvencem lett, emlékeztet az Addams Family Hogyishívják Kuzinjára – csak miniatűrebb változatban –, a történet kedves, bájos és detektíves, @mdmselle fordítása pedig olyan… mdmselle-es – a szó lehető legjobb értelmében. :)

>!
bozs
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Hétfőn este úgy zajlott a dolog, hogy lefeküdtem az ágy közepére, 8 évesem a jobbomon, 6 évesem (jaj, ma van a születésnapja) még javában rohangált. Kb. a 17. oldal környékén arra lettem figyelmes, hogy a bal oldalamat is nyomja valaki, kicsi kezével fogdossa az oldalakat, mert lemaradt az előző 10 oldal képrengetegéről. Innentől kezdve le nem rakhattam a könyvet, végig kellett mesélni.
Teljesen csavarmentes mese, nagyon kellemes szereplőkkel, még a „rosszak” is szerethetőek.

5 hozzászólás
>!
schesztiஐ P
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska

Először is: a könyv gyönyörű! A piros borítóval, fekete gerinccel, aranycirádákkal. De nem csak kívül, belül is lenyűgöző a rajzokkal, apró címkékkel, kidolgozott részletekkel.

Másodszor: fantasztikusan édes! Emma lányom már kétszer olvasta, most már értem, miért. A kedves főszereplők, Ottolina és a csupaszőr Mr. Munroe eltűnt kutyák után nyomoznak.

Bűbájos az egész, ahogyan Ottolina jegyzetelget, Mr. Munroe pedig szavak nélkül is tökéletesen megérti a kislányt és megérteti vele magát. Bár norvég. :)

A gyűjtemények és a számtalan, az utazgató szülőktől kapott tüneményes képeslap teszi még tökéletesebbé a könyvet.

Nagyon jó lenne még sok ilyen mesét olvasni az írótól!

7 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
AniTiger MP

(…) Ottolina kiugrott az ágyból, és a Különleges Álcaöltözetek Szekrényéhez lépett. Ottolina ugyanis valódi Álcamesternő, ezt még egy oklevél is bizonyítja, amit a Ki-vagy-I Fortélyügyi Minisztérium állított ki a számára.

26. oldal

>!
AniTiger MP

Ottolinának két saját gyűjteménye van, az egyik közülük a Páratlan Cipőgyűjtemény, amire különösen büszke. Amikor Ottolina egy új cipőt vásárol, a pár egyik darabját a gyűjteménybe helyezi, a másikat meg viseli.

11. oldal

>!
AniTiger MP

Brown professzor megajándékozta őt egy pompás, új felöltővel, Brown professzorasszony pedig nekiadta a napszemüvegét, és együtt utaztak haza az SS Trondheim nevű gőzhajó fedélzetén. Hogy elkerüljék a kínos kérdéseket, úgy döntöttek, Mr. Munroe legyen az új neve, ugyanis a régi norvégul valami olyasmit jelentett, hogy „kis szőrös mocsárlakó”.

84. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Holly Webb: Cirmos barátra vágyik
Holly Webb: Pille új otthonra lel
Jill Tomlinson: A cica, aki haza akart menni
Allan Ahlberg: Csiperke néni mindenfélét nyer
Holly Webb: Cica az erdőben
Zizou Corder: Lionboy: Charlie és az oroszlánok
Holly Webb: Maszat, az elrabolt kiscica
Holly Webb: Csöpi az elhagyott kiscica
Yehudi Menuhin: A király, a macska és a hegedű / The King, the Cat and the Fiddle
Beatrix Potter: Tomi Cica kalandjai