Átváltozva (Shadowrun 5.) 24 csillagozás

Chris Kubasik: Átváltozva

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A mágia visszatért a földre és 2053-ra Chicago utcáit is ellepték a korábban csak a mitológiából ismert lények. A nagypolitikát irányító mammutcégek, az alvilág és mindenki más számára ez a kor a káosz és a csoda, a lehetőségek időszaka.

A tizenöt éves Peter Clarrist Felébredt génjei trollá alakították át. Számára átok a mágia, ami ellen a tudomány eszközeivel kell felvenni a harcot. Peter elvesztette kényelmes, ígéretes biotechnikai karrierjét és a társadalom számkivetettjévé vált, akit egyaránt gyűlölnek a barátai és az idegenek. A számkivetettek – az orkok és trollok, a gengszterek és árnyvadászok társaságai – között felnövő Peter elhatározza, hogy megpróbálkozik azzal, ami eddig még senkinek sem sikerült: hogy megváltoztassa a génjeit és velük együtt a saját végzetét…

Eredeti megjelenés éve: 1992

>!
Beholder, Budapest, 1995
304 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638545429 · Fordította: Serflek Szabolcs · Illusztrálta: Joel Biske

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Dénes_Gabriella>!
Chris Kubasik: Átváltozva

Az az alapvető bajom ezzel a könyvvel, hogy úgy nagyjából a feléig még fenntartja a figyelmet, az érdeklődést, de utána az a határozott érzésem volt, hogy már csak nyúlik, mint a rétestészta. Minden csavar, minden pluszlövöldözés és -dadogás azért van, hogy ne legyen vége. Ezzel az érzéssel pedig nem szeretek olvasni.
Az alapkoncepció nagyon jó. Nem ismerem nagyon a fantasyirodalmat, így nem tudom, mennyire újszerű vagy egyedi.
Amúgy mindenki figyelmébe ajánlom, hogy 2021-ben trollok és orkok létrejötte esedékes.

csartak P>!
Chris Kubasik: Átváltozva

Nem volt rossz, hamar kiolvastam, jól illeszkedik a Shadowrun világba, metahumánok, mágusok, dekások, cégek, árnyvadászok mind megjelennek, bár van ami csak érintőlegesen. Egy trollá változott fiú vívódásai, útkeresése, önelfogadása.. sok utcai harccal, bunyóval fűszerezve.. erről szól a könyv. Kicsit mindig jobban kinézőnek képzeltem, mint amilyen lehet, hát mert nagyon szimpatikus volt a fickó. (és okos) Volt benne egy ugrás, amikor hirtelen 15 év eltelt, az kicsit megakasztott, bár annyira nem volt vészes.

Árnyék82 P>!
Chris Kubasik: Átváltozva

Rég olvastam anno ezt a könyvet, de emlékeztem rá hogy hogy jó kis történet.
Sokat játszottunk a Shadowrun szerepjátékkal és akkoriban az összes hozzá tartozó könyvet beszereztük tesómmal. Ez az egyik legjobb bevezető regény a játékhoz.
Aki nem ismeri ezt a világot, annak persze nehéz lehet, mert sok olyan kifejezés van benne ami nem egyértelmű elsőre, de szerintem azért így is jól értelmezhető könyv.
Nekem könnyebb volt, mert ismerem a játékot.
Ez egy szépen felépített és nem túlbonyolított történet, ami végigvezet a mágia berobbanása utáni időkön, a srác átváltozásán, ahogy az utcán megtalálja a helyét, ahogy egy bandában teszi a dolgát és végül, ahogyan árnyvadász lesz.
Na és ott már kavarodik az a bizonyos… :)
Jó karakterek, jó csapat, és egy jó kis történet sodró lendülettel bemutatva ezt a világot.
Kezdéshez szerintem ideális.

Noro >!
Chris Kubasik: Átváltozva

Szokatlan darab: egy elsősorban karakterközpontú szerepjáték-regény. Nem mintha nem lenne cselekményes, mert nagyon is az, de teljesen egy karakterre épül, aki mellesleg nem nagy hősies árnyvadász(tm), hanem egy egyszerű troll fiú

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

csartak P>!

– Tudod, még mindig nem értem, miért töltesz annyi időt olvasással.
– Eddy, amikor olvasok… akkor megértem a dolgokat.
– Én inkább átélem őket. Mellesleg én is értek dolgokat.
– De a szavak perspektívát adnak az embernek. Kiléphetsz egy helyzeten kívülre, és megláthatod, hogy miről is van szó. Megismerheted a dolgok árnyalatait…

2 hozzászólás
csartak P>!

Peter akaratlanul is összehasonlította az apja és Kathryn olvasási stílusát. Kathryn élt, amikor olvasott, előrehajolt, egybeolvadt a szöveggel. Az apjából látszólag kifutott minden energia, minden életereje a szemében összpontosult, mely elnyelte a monitorból kiáramló összes fényt, és semmit sem bocsátott vissza belőle.

Dénes_Gabriella>!

Nos, először is nem szabad elfeledkezned róla, hogy te még mindig te vagy. Ez a legfontosabb, Peter, mert a hozzád hasonló helyzetű emberek legtöbbje itt szokott elveszni. És manapság a te eseted már nagyon ritka. A spontán MG Kifejeződések 2021 óta ritkának számítanak.

1 hozzászólás
wolfiu>!

– (…) Ha nem állok fel, elesni sem tudok.
– A logikád megcáfolhatatlan. De semmi mást sem tudsz csinálni, ha nem kelsz fel.

28. oldal

Dénes_Gabriella>!

Gondolataiból egész úton csak kétszer riadt fel, amikor néhányan észrevették őt, és üvegekkel meg műanyag dobozokkal hajigálták meg a furgont.
– Azt hiszem, a kórházban biztonságosabb volt.
– Nos, ezért adott neked a természet ilyen vastag bőrt. Hogy el tudd viselni.
– Miért kellene elviselnem?
– Talán nem kellene. De el fogod viselni. Ebben a világban élsz, ennek a világnak a szabályai szerint játszol. A világ pedig azt mondja, hogy vannak ostoba emberek. Hát ezért.
– Nem csinálhatunk saját magunknak szabályokat? – Eszébe jutott egy szó: törvények. – Azt hittem, a törvényeknek ez az értelmük.
– Hát….Először is, kik alkotják a törvényeket, Peter? Emberek. Emberek alkotják a törvényeket. A világ elől tehát nem menekülhetsz el, ha elbújsz az emberek törvényei mögé. A természet akkor is ott lesz. A természet azt mondta, hogy „Legyenek ostoba emberek is”, és az ostoba emberek ugyanúgy képesek törvényt hozni, mint akárki más. Másodszor pedig még a jó törvényeket is meg lehet szegni. Intelligenciát nem alkothatsz. Kedvességet sem. Mindig voltak ostoba emberek, és azt hiszem, mindig is lesznek.

Dénes_Gabriella>!

– Sokat olvasol.
– Biztos. De egyikre sem emlékszem.
Thomas bólintott, de látszott, hogy ejteni akarja a témát.
– A legtöbb ember nem olvas sokat manapság.

wolfiu>!

És a gyógyítás is veszélyes. Manapság a legtöbb ember azt hiszi, hogy gyógyítás gyanánt elég bevenni egy pirulát. Nem veszik észre, hogy mindig fennáll a kockázat. Nem tudunk mindent. Sosem fogunk mindent tudni. De az emberek nem akarják ezt hallani. Mindenre egyszerű válaszokat szeretnének.

39. oldal

wolfiu>!

De a cégek nem tudták, vagy nem akarták tudni, hogy a perspektíva onnan származik, hogy az ember többet tud, mint amennyit tudnia kell. Az embereknek manapság csak egyes szavakat tanítanak meg. Semmi összefüggést, semmi szövegkörnyezetet. „Miért hajigálnak a tiszta humánok köveket az orkokra és trollokra?” A válasz: „Rasszizmus." Ez az egyszavas definíció – „rasszizmus" – akár egy ikon is lehetne. Az ikonok egyszerű, gyors, csonka fogalmak. Keltenek egy benyomást – és kész. Ezt lehet látni a hírekben is. Csak szavakat villantanak fel a képernyőn. A felirat azt mondja, hogy „rasszizmus", mögötte mozgóképen meg emberek támadnak egymásra. De utána senki sem tud többet, mint előtte.

36. oldal

wolfiu>!

Attól félt, hogyha naponta nem figyelmezteti magát, akkor esetleg elfeledkezik az álmáról. És akkor hová jutna?

80. oldal


A sorozat következő kötete

Shadowrun sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jean Rabe – John Helfers: Utóhatás
Marissa Meyer: Scarlet
Alexandra Bracken: Sötét elmék
Justin Cronin: A szabadulás
Stephen King: A Setét Torony – Varázsló és üveg
Ransom Riggs: Lelkek könyvtára
Robin O'Wrightly: Az amulett rejtélye
Szergej Lukjanyenko: Világok őre
J. D. Robb: Halálos születésnap
Brandon Sanderson: Vész