Bolondos ​családom nyaral (Bolondos családom 2.) 14 csillagozás

Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

A Butterfield család Cornwallba utazik vakációzni. Mattie természetesen most is aggódik. Listát készít arról, hogy mi minden nyugtalanítja: Mi lesz, ha elveszíti a bőröndjét? Vagy ha valaki lezuhan az egyik szikláról? És a legrosszabb… mi van akkor, hogyha valakit történetesen ottfelejtettek a vasútállomáson? A nyaralás persze végül jól sikerül, és Mattie sok új élménnyel tér haza.

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634033301 · Fordította: Vajda Nagy Ágnes · Illusztrálta: Lee Wildish

Enciklopédia 3


Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 4


Kiemelt értékelések

AniTiger P>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Ha mellőzzük a logikát, ami azt mondja, hogy nem tud egy művész ennyi gyermeket és egy kutyát eltartani, vagy hogy butaság 7 fővel – amiből 5 gyerek – egy hosszú, sok órás vonatútnak nekiindulni nyaralás címszó alatt, akkor és csak akkor elkezdhetjük élvezni a sztorit. Szóval ezeket mellőzve IMÁDTAM a könyvet!

Tetszett ez az utazás, ez a családi vakáció Cornwallba, mert nagyon jófej ez a család és nincsenek ellene semmi jónak vagy kalandosnak. A kissé aggodalmas főszereplőnk ellenére is kiélvezik az egész nyaralást és igyekeznek minél többet kihozni a dolgokból. Különösen szerettem a könyvet olvasós vagy éppen a könyvek felett vitatkozó részeket, illetve azokat, ahol a szulákat és a fókákat emlegették. Megható, kicsit megrázó befejezésű, de abszolút értékes olvasmány, ráadásul csodásak az illusztrációk benne.

Ajánló:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.hu/2017/08/bolondos-c…

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2017
134 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634033301 · Fordította: Vajda Nagy Ágnes · Illusztrálta: Lee Wildish
meseanyu P>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Más volt, mint az első rész, volt olyan szál, ami nagyon meglepett, de nem volt zavaró, még mindig nagyon kellemes olvasni. Cornwall és a Sunset Farm pedig nagyon szimpatikus, és bár én magam nem mennék sátorozni, mindig szívesen olvasok ilyen kalandokról.

Hintafa P>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Az előző rész sikere után természetesen a második sem maradhatott ki a nyári olvasmányok közül.
A folytatásban kitör a nyár és a család természetesen nyaralni indul. Illetve nekik természetesen, én intenzíven drukkoltam, hogy a két szülő a hosszú vonatúton ne hagyja el a legfontosabbakat (és végül ez nagyjából sikerül is). Viszont amint elképzeltem a gyönyörűséges Cornwall-i tájat, kezdtem megérteni őket. Nyilván itt is kaland követ kalandot. Elhagynak csomagot, nehézségek támadnak a sátrak összeszerelésénél, sőt eleinte egyenesen rémesnek találják a helyet. Ahogy azt egy családi nyaralástól várjuk. Aztán hirtelen, mintegy varázsütésre minden megoldódik. A kis csapat egymás mellett, bekuckózva fekszik a sátorban, mint egy rakás békés zöldborsó a héjában.

Több szempontból is igazi meglepetés volt ez a sorozat. Az írónő családábrázolása végtelenül szimpatikus (úgy sejtem, hogy a saját családja is megihlette Butterfieldék életre hívásakor). Úgy a főszereplők, mint a mellékszereplők tekintetében. Anyu és apu távolról sem tökéletesek, sőt az anyagi körülményeik sem idilliek, de a törődésük és összetartásuk, irigylésreméltó. Az is igazi öröm volt, ahogy Higgins a leíró részekkel bánik. Nem ereszti bő lére, de mégis világosan látjuk magunk előtt a konyhában uralkodó feszült hangulatot, vagy a Cornwall-i sziklákat.

Egyetlen észrevételem van csak a második részhez. Mattie találkozik egy nagyon furcsa kisfiúval a tengerparton. A srác mindig egyedül van, úgy tűnik, hogy egy barlangban lakik és Mattie-n kívül senki sem látja. Gondolom sejtitek, miről van szó. Ez a fordulat kicsit túlzásnak tűnt. Persze minden gyereknek máshol van az ingerküszöbe, de P-ről például tudom, hogy az ilyen valószerűnek ható történetekben kevésbé értékeli az ilyesmit (hamarosan mutatok majd egy másik könyvet, ahol viszont rettentően izgalmasnak találta a kísérteteket). Ámbár ő úgy magyarázta, hogy a kisfiú egy hajléktalan gyerek és ezzel el is volt minden intézve. Mindenesetre az írónő nagyon szépen lezárja a kissrác történetét, amiről rögtön eszembe jutott a pár évvel ezelőtt Oscar-díjat nyert rajzfilm, a Tenger Dala. Úgyhogy a Butterfield család történetének összképén végül nem esik csorba.

Nagyon helyes, lendületes, életszagú történetekkel szórakoztatott minket ez a Bolondos család. Az események sodróak, fiúk és lányok számára is érdekesek. A megnövelt betűméret és a szellősen szedett sorok miatt is kiválóan alkalmas mindkét kötet az önálló olvasásra. (Az ebbe a kategóriába tartozó könyvek között igen előkelő helyen áll nálunk.) Lee Wildish illusztrációi kedvesek, de vagányak és beszédesek.
Bővebben itt: http://hintafa.blog.hu/2017/09/19/chris_higgins_bolondo…

7 hozzászólás
csakegyluca P>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Nyár alkalmából olvastam el. Izgi volt a vége. Alig bírtam letenni. Tetszett a hangulata.A végét értettem is, meg nem is. Egy aranyos, még is megható könyv. Istenem, gyorsan zakatol a szívem, szinte sírni van kedvem, annyira gyönyörű volt. ❤

dianna76 P>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Bár a harmadik rész visszavan, azért kijelentem, hogy beleszerettem ebbe a sorozatba, Mattie-be, a Butterfield családba. Ha az előző kötetre öt csillagot adtam, akkor erre adnék hatot. A hétköznapi történéseken túl – amik szintén nem mindennapiak – megjenik egy kis legenda, és varázslatos, vagy ha úgy tetszik misztikus elem is. Ez nekem nagyon tetszett. Természetesen ebből a történetből is lehet tanulni, ezúttal egy kis tengerközeli természetismeretet, vagy éppen a kissé nomád életet. Bevallom, Mattie új ismeretségéből kezdetben egy családbővítést vártam, aztán a gyermeki fantáziát, vágyakozást láttam bele. Végül meglepett amit kaptam. Ez a szál a történetet számomra nagyon izgalmassá tette. A folyton aggódó Mattie pedig nagy bátorságról tesz tanúbizonyságot.
Egy dolgot azért leszögeznék: nem vállalkoznék ennyi gyerekkel egy ilyen hosszú, és viszontagságos útra pár nap nyaralásért.
Az illusztrációkról előzőleg nem tettem említést. Azok is szerethetőek!

2 hozzászólás
Boglárka_Tóth>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Ez is jó volt, de én is zavarónak találtam a Willel beszivárgó misztikumot. Nagyon elüt ennek a könyvnek a világától. És többet is el tudtam volna viselni a nyaralás leírásából, ezt igazán jobban is ki lehetett volna bontani a sehová sem tartó Will-szál befűzése helyett, mert egy vidéken, a tengernél eltöltött hét nagy kaland lehet annak a városi korosztálynak, akinek a kötet szól.

3 hozzászólás
Szofrónia>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Egy kedves kis történet rövid fejezetekre lebontva bájos fekete-fehér képekkel megspékelve. Jobban tetszett, mint az első rész, de egy kicsivel több „bolondozást” elolvasgattam volna.

Zoe27>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

A hebehurgya családi élet története folytatódik…
Ezúttal a család nyaralásának „ problémáival " ismerkedhetünk meg.
A szórakozás garantált! :-)
Az apró „ csodák " pedig színre lépnek. ;-)

Bencuska>!
Chris Higgins: Bolondos családom nyaral

Esti mesének kissé meghökkentő a történet vége a kicsik számára,de azért kedvelt ül ezt a részt is.


Népszerű idézetek

meseanyu P>!

Ted tudja a nevét minden egyes virágnak és bokornak a mezőn.
– Mi a helyzet a gazokkal? – kérdezi V.
– Nincs olyan, hogy gaz – feleli Ted. – A gaz csak egy rossz helyen nőtt virág.

51. oldal

AniTiger P>!

    – Nézzétek! – kiáltom. – Ott egy könyvesbolt, aminek az a neve, hogy a Világ vége.

37. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyvesbolt
Ninácska P>!

Ha a hínár száraz,
napsütésre várhatsz,
ha a hínár nedves,
nagy eső lesz menten.

67. oldal

AniTiger P>!

    – Nyugalom, hölgyem – mondja a buszvezető. – Itt már korni idő van.
    – Mit jelent az, hogy korni idő? – kérdezi V.
    – Azt, hogy időnk, mint a tenger – feleli a férfi, és megáll csevegni egy másik autóvezetővel.

40. oldal

AniTiger P>!

    – Benne van a könyvedben, V – mondom, és előhúzom a könyvét, amit a vonaton felejtett.
    – Ja, hogy abban – szusszan V –, azok uncsi sztorik.
    Anyu a szemét forgatja, apu a fejét ingatja. Saját magának árt, hogy nem szeret olvasni.

35. oldal

Kapcsolódó szócikkek: könyv · olvasás
AniTiger P>!

    – Ó, nem én találtam ki – válaszolta Alfred. – Sokkal régebbi történet ez.
    – Öregebb, mint mi vagyunk – tette hozzá a néni.
    – Édesem, senki és semmi nem olyan öreg körülöttünk, mint mi vagyunk – ingatta a fejét Alfred, és mindketten nevettek.

32. oldal

AniTiger P>!

    Mert valami hiányzik. Egy meleg barna szemű, rendetlen bundájú, farkát csóváló valami.

69. oldal

Szofrónia>!

– Ted azt mondja, a sirályok heringekre vadásznak, és a kicsinyek rögtön könyörögni kezdenek, amint megpillantják a mamájuk csőrét, aki felöklendezi az ételt és a szájukba rakja.
– Megspórolja a vásárlást, főzést és mosogatást – mondja anyu, és kicsomagolja a piknikholminkat. – Bárcsak röpködő sirály lehetnék. Gyerünk, szulák, ebéd!

64. oldal

AniTiger P>!

Szeretem a Sunset Farmot. Csak két napja vagyunk itt, de úgy érzem, mintha már régóta itt laknánk. Bárcsak mindig itt élnénk!
    Anyu elsőre nem így gondolta.Amikor meglátta a konyhát, azt mondta: „Egy kicsit egyszerű!”. Amikor meglátta a tusolókat, akkor pedig azt: „Egy kicsit nomád!”. Amikor pedig meglátta a vécéket, akkor tényleg nagyon csúnyát mondott.

44. oldal


A sorozat következő kötete

Bolondos családom sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Sven Nordqvist: Amikor Findusz kicsi volt és eltűnt
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Böszörményi Gyula: Lúzer Rádió, Budapest! II.
Bálint Ágnes: Szeleburdi család
Berg Judit: Rumini kapitány
Rotraut Susanne Berner: Nyári böngésző
Holly Webb: Mazsi elszökik
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – Lilia szeme
Csukás István: Süsü, a sárkány
Roald Dahl: Charlie és a csokigyár