Bolondos ​családom (Bolondos családom 1.) 24 csillagozás

Chris Higgins: Bolondos családom

A kilencéves Mattie folyton aggódik, de ez nem is csoda, hiszen egy olyan nagy és bolondos családban, mint az övé, mindig akad valami aggódni való. Például, hogy a tesókkal elültetett magokból tényleg finom gyümölcsök és zöldségek lesznek-e, ahogy azt mindenki ígérte? Vagy hogy miért viselkedik néha úgy a nagymama, mintha egyáltalán nem szeretné az unokáit? És miért kellett anyunak orvoshoz mennie?
Szerencsére a nyugtalanító kérdésekre előbb-utóbb mindig megérkezik a válasz, és kiderül, hogy a csodás természet örömteli meglepetéseket rejteget.

Eredeti cím: My Funny Family

Kiadói ajánlás: 7 éves kortól · Tagok ajánlása: 7 éves kortól

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634032595 · Fordította: Vajda Nagy Ágnes · Illusztrálta: Lee Wildish

Most olvassa 1

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 12


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Chris Higgins: Bolondos családom

Éreztem, hogy ez jó lesz, de még jobb lett, mint vártam. Tetszett, hogy bár humoros volt, de nem ezen volt a hangsúly, hanem a főszereplő kislány lelki életén, aki érzékeny gyerekként reagált a körülötte zajló eseményekre. Sok finoman tanító mozzanat volt benne, egy nagyon szimpatikus világkép, pörgő események, úgyhogy szerintem ez megint egy nagyon értelmes és érdekes kötet kezdő olvasóknak.

Hintafa P>!
Chris Higgins: Bolondos családom

Ideje számot vetnem olvasóm nyári könyvélményeivel. Chris Higgins Bolondos családom-sorozata nagyon ígéretesnek tűnt, bár kicsit aggasztott, hogy a borító alapján csajosnak fogja tartani P. Nagyobbat nem is tévedhettem volna.
Olyan lelkesen falta mindkét kötetet, hogy gyakorlatilag egy szempillantás alatt végzett velük. Én meg titokban úúúúgy irigylem, hogy nem az ideje, hanem a hangulata határozza meg, hogy hány oldalt olvasson egy könyvből. És mi tagadás, Mattie-ék 7 fős családjában a hangulatból bőven kijutott.
Mindkét kötetben Mattie a narrátor, aki korát meghazudtoló megfigyeléseket tesz, de legfőképpen egyfolytában aggódik. Még füzetet is vezet ezekről. Persze elsősorban félreértések, meg nem értett félmondatok a bajok forrásai. Például amikor anyunak nem volt elég pénze a boltban, vagy az orvosnál tett látogatása ijeszti meg a kislányt. A pénzügyi gondok megoldásaként veteményeskertet hoznak létre, hogy a terményeket eladják és meggazdagodjanak. Természetesen végül minden remekül sikerül.
Több szempontból is igazi meglepetés volt ez a sorozat. Az írónő családábrázolása végtelenül szimpatikus (úgy sejtem, hogy a saját családja is megihlette Butterfieldék életre hívásakor). Úgy a főszereplők, mint a mellékszereplők tekintetében. Anyu és apu távolról sem tökéletesek, sőt az anyagi körülményeik sem idilliek, de a törődésük és összetartásuk, irigylésreméltó. Apu például minden gyereke születésnapjára farag 1-1 szobrot, így a hátsó kert teli van dinókkal, kengurukkal, traktorral, teknősökkel, sünivel, űrhajósokkal, Supermannel és Batmannel. Amikor anyu úgy tűnik, hogy éppen nem működik, akkor apu színre lép és átveszi a gyeplőt. Az is igazi öröm volt, ahogy Higgins a leíró részekkel bánik. Nem ereszti bő lére, de mégis világosan látjuk magunk előtt a konyhában uralkodó feszült hangulatot, vagy a Cornwall-i sziklákat.
Bővebben itt: http://hintafa.blog.hu/2017/09/19/chris_higgins_bolondo…

2 hozzászólás
dianna76 P>!
Chris Higgins: Bolondos családom

Ez a könyv engem teljesen lekötött. Olyannyira, hogy nagy magányomban, az egészet egy húzóra elolvastam napközben. A szerző mindjárt belevág a történet közepébe, s a család bemutatására csak egy későbbi fejezetben kerül sor. Ez kicsit furcsa volt. A címéből kiindulva kicsit mást vártam: valami sokkal vidámabbat, kergébbet. Nem gondoltam, hogy a kertészkedés kerül majd a középpontba. A történetben megjelennek komoly dolgok is, ha csak említés szintjén (mindenesetre arra jók, hogy esetleg egy beszélgetést kezdeményezzenek a gyerek és szülő között), mint munkahely elvesztése, szülők közti konfliktus-válás, pénzhiány, háború, súlyos betegség. Ami nagyon tetszett, hogy benne van a történetben, mi minden foglalkoztathat, aggaszthat egy kilenc éves gyereket a felnőttek világából. Mert észrevétlenül is csekkolják a hallottakat, látottakat, elraktározzák azt, és egyszer csak előpattan a fejükből, s máris következtetnek.
Ez egy teljesen szerethető családi történet volt, egy kislány szájából előadva. Ráadásul szép dologra mutat rá: aprósággal is tehetünk a családért, s ha mindezt közösen tesszük, akkor nem csak maradandó élmény lesz, hanem a család is összébb kovácsolódik.
Van két dolog amit nem értek: – Miért van a kislányon mindig az a sapka?, – Az uzsonna, az voltaképpen vacsora akar lenni?

>!
Manó Könyvek, Budapest, 2016
128 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634032595 · Fordította: Vajda Nagy Ágnes · Illusztrálta: Lee Wildish
2 hozzászólás
Zoe27>!
Chris Higgins: Bolondos családom

Ez az a fajta gyerekregény, mely megszerettetheti a gyerekekkel az olvasást.
Tiszta humor, családi probléma, abszolút a valóság érzetét keltheti! :D
Aki nagy családban nőtt fel vagy él, azok elé tükröt tart Chris, akik nem, azok megtudhatják milyen kalamajkákból maradtak ki! ;)

Boglárka_Tóth>!
Chris Higgins: Bolondos családom

Aranyos, kedves,jópofa. Az a típusú gyerekkönyv, amin a szülő sem alszik el olvasás közben. Hajszálnyival több humort és eseményt mondjuk, el tudtam volna viselni – a hasonló stílusú Danny bá' sorozat kötetei ebben talán picit jobbnak bizonyulnak.

3 hozzászólás
Bencuska>!
Chris Higgins: Bolondos családom

Jó az alapötlet,de kevés a cselekmény.Egyenlőre nem értem,miért a bolondos jelző,talán a következő részből kiderül.


A sorozat következő kötete

Bolondos családom sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Ciaran Murtagh: A Nagy ugrás
L. M. Montgomery: A Mesélő Lány
Julia Boehme: Bori a lovastanyán
Hugh Lofting: Doktor Dolittle utazásai
Lauren Brooke: Vihar után
David Walliams: Gengszter nagyi
J. K. Rowling: Harry Potter és a bölcsek köve
Matt Haig: Karácsony apó és a csokitojás
Holly Webb: Pille új otthonra lel
Lissa Evans: Stuart Horten mágikus masinái