Egy ​űrhajós tanácsai földlakóknak 90 csillagozás

Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris ​Hadfield évtizedekig készült az űrrepüléseire, majd csaknem négyezer órát töltött a világűrben. Eközben svájci bicskája segítségével behatolt egy űrállomásra, repülőgépe vezetése közben ártalmatlanná tett egy élő kígyót és átmenetileg elveszítette a látását, miközben egy Föld körül keringő űrhajó külső oldalán lógott. Hadfield ezredes sikereinek – és túlélésének – a titka az a szokatlan életfilozófia, amelyet a NASA-nál tanult meg: „készülj fel a legrosszabbra – azután élvezd minden pillanatát!”
Egy űrhajós tanácsai a földi élethez című könyvében Hadfield ezredes beavatja az olvasót az űrhajóskiképzés és a világűr meghódításának legmélyebb titkaiba, hogy megmutassa, hogyan válik a lehetetlen is lehetségessé. Meghökkentő és szórakoztató történetein keresztül átérezzük az űrhajók indításának feszült izgalmát, az űrséták megigéző csodáját és a válsághelyetekben kötelező higgadt reagálást és mérlegelést. Kifejti, hogyan tör utat magának a józan ész a tettek mezején – és ez… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Akkord, Budapest, 2014
296 oldal · ISBN: 9789632520841 · Fordította: Both Előd
>!
Akkord, 2014
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632520803 · Fordította: Both Előd

Enciklopédia 39

Szereplők népszerűség szerint

Chris Hadfield · Roman Jurjevics Romanyenko · vezető

Helyszínek népszerűség szerint

Föld · világűr


Kedvencelte 18

Most olvassa 19

Várólistára tette 139

Kívánságlistára tette 130

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
phetei
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Túlzás lenne állítani, hogy gyakran olvasok életrajzokat. Szinte biztos, hogy ezt sem vettem volna a kezembe, ha nincs a Hadfield körüli (az átlagtól eltérően egyébként rendkívül szimpatikusan és szerethetően kivitelezett) médiafelhajtás, illetve az űrkutatás, mint közvetítő téma. Kicsit tartottam is tőle, hosszú leírásokra, túláradó érzelmi hömpölygésre, álszerény öntömjénezésre és egyéb hasonló életrajzi sztereotípiákra számítottam. Szerencsére ilyesminek nyoma sincs, sőt.

Hadfield visszaemlékezése olvasmányos, tömör és olyan hatékony stílusban íródott, ahogy az egy űrhajóstól el is várható. A szöveg rengeteg információt és ismeretet tartalmaz, ami miatt egyébként egyszer félbe is hagytam és két részletben fejeztem be, hogy legyen kis időm megemészteni az olvasottakat. Mindemellett, végtelenül hétköznapi, de egy pillanatra se leereszkedő alázattal vezeti végig az olvasót az mindennapitól a csillagos égig elrugaszkodott életútján. Számtalan esetben meg is jelenik az önreflexió, mely gyakran járja körül ezt a témát: hogyan maradjunk kétlábbal a földön, a felhők fölött járva.

Noha az űrhajózás és űrkutatás kulisszatitkainak bemutatása is élvezetes része a könyvnek, ami számtalan meghökkentő és érdekes motívumot mutat be; nekem mégis azok a bekezdések tetszettek a legjobban ahol Hadfield a tapasztalatait, következtetéseit írja le az emberekkel való közös munkáról, családról meg úgy általában az életről. Ennek az lett nyilvánvaló oka, hogy egészen más ezekről (főleg a munka és a társas kapcsolatok esetében), valaki olyannak a megállapításait olvasni akinek konkrétan az élete függött attól, hogy milyen szakmai és emberi kapcsolatot tudott kialakítani a társaival, mielőtt beszíjazták őket több tonnányi robbanóanyag tetejére a kilövés előtt. Ez pedig egészen más szint, mint amit a Random Motivációs Tréner – Coelho – Oravecz – Ezo Marcsika négyszög köp ki magából. Hadfield szavainak 1000 kilonewton tolóerő ad nyomatékot.

Remek olvasmány mindenkinek akit érdekel a tudomány, az űrkutatás, a rendkívüli emberek és emberi teljesítmények, sci-fi rajongóknak pedig egyenesen kötelező. Csak ajánlani tudom. :)

1 hozzászólás
>!
dontpanic P
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Nem akartam abbahagyni az olvasást.
Nem akartam abbahagyni, mert amíg olvastam, egy olyan világban jártam, ahol a kilencéves gyerkőcöt nem nevetik ki, amikor azt mondja, hogy űrhajós akar lenni.
Ahol a hosszú évek kemény és befektetett munkája végül megtérül, az álmok valóra válnak és lehetségessé válik a lehetetlen. (És ez most nemcsak egy frázis, hanem szó szerint értendő.)
Ahol a világ nagyhatalmai nem egymás ellen, hanem egymással összefogva dolgoznak az emberiség jobb jövőjén.
Ahol a legfontosabb pozíciókra a legrátermettebb, legképzettebb és legszimpatikusabb figurákat nevezik ki.
Ahol, ha akarom, élő közvetítést láthatok az űrből, és egy rakás videofelvételt megnézhetek ingyen arról, hogyan működik a Nemzetközi Űrállomás.

Egy olyan emberrel töltöttem az időm, aki amellett, hogy mindig a legrosszabbra készül, mindenben meglátja a legjobbat.
Aki az űrből hazajőve nem egy nagyképű hólyaggá válik, hanem rájön, hogy erre a bolygóra vigyázni kell, és lehajol felszedni a rágógumipapírt az utcán.
Aki nem áldozta fel a családja boldogságát a saját karrierje oltárán.
Aki olyan mértékű önreflexióval rendelkezik, ami nem teszi neurotikussá, viszont két lábbal a földön tartja (see what I did there?), és megakadályozza, hogy elszálljon magától (oops, I did it again), amellett, hogy tökéletesen tisztában van az érdemei értékével, és kérkedés nélkül tud rájuk büszke lenni.
Akinek a karrierépítése mellett még olyan hobbikra is van ideje, mint a zenélés (hogy hogy csinálja, nem tudom), és David Bowie-t gitározik az űrben. Ja, és persze könyvet is ír. (A zenészélés, a könyvírás és az űrhajós karrier egyenként is nagy teljesítmény lenne, de benne valahogy mindháromra van elég nafta.)
Aki a kanadai sztereotípiák tökéletes megtestesítője, őszinte kedvességével.
Aki élete legnagyobb és megismételhetetlen teljesítményét nem valami befejezésének tekinti, hanem egy új kezdetnek.
Aki megdicsérte a GISHWHES csapatpólóm. :P

Felemelő volt a könyv (mint a Szojuz, höhö – najó, üssetek le). Chris Hadfiled egy rettentően inspiráló valaki, aki segít láttatni a világunk pozitív oldalát, valamint a hihetetlen, elképesztő, lélegzetelállító oldalát.
Vannak ilyen személyiségek, nem sokan, de igyekszem gyűjteni őket, ha más nem, olvasás formájában, hogy ihletetten, kíváncsian és hálásan figyelhessem őket, mint egy kisgyerek, aki még próbál hinni az emberben.

6 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis P
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

A marsi után különösen érdekes volt olvasni arról, milyen is az, ha valaki űrhajós. Mert persze mi, a Földön járó halandók úgy képzeljük, hogy ők állandóan az űrben vannak, csak néha hazalátogatnak a Földre.

Chris Hadfield nagyon jó stílusban ír arról, mi is a valóság. Hogy mennyi munka, tanulás és lemondás áll amögött, hogy valaki űrhajóssá válik. Ő maga több, mint 20 évig volt űrhajós, ez idő alatt pedig háromszor jutott ki a világűrbe. Mégsem bánja ezt, hiszen ő tudta élvezni a Földön eltöltött időt és a tanulást is.

Féltem attól, hogy nagyon át fogunk menni ezoterikus-szájbarágós, „Majd én megmondom nektek a tuti, hogy kell élni a Földön!” stílusba, de szerencsére nem ez történt. Chris egyszerűen elmeséli nekünk, milyen szemléletmódot alakított ki magának űrhajósként, és hogy ez hogy változtatta meg azt, ahogy a saját életét látja. Ezek tényleg olyan dolgok, amiket akár mi is be tudunk építeni a hétköznapjainkba.

Ráadásul Chrisnek nagyon érdekes kalandjai is voltak, amiket izgalmasan is ad elő, nem válik a könyv véleményem szerint egy percre sem unalmassá. 296 oldal erejéig én is űrhajóssá válhattam, és ezért nem lehetek elég hálás neki.

4 hozzászólás
>!
csauperjel
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Még sosem tettem ilyet (azóta viszont még egyszer elkövettem!): már olvasás közben kedvencnek jelöltem. Nagyon lelkesítő és inspiráló volt számomra, annak ellenére, hogy borzasztóan más személyiség vagyok, mint Hadfield. Engem tökéletesen kielégít, hogy a szobában üldögélek és olvasok mindarról, amit ő megtett és átélt, és még véletlenül sem szeretnék így élni.
    Viszont kellenek ilyen emberek: minden, de minden érdekli, folyton tanul, a saját hibáiból a legtöbbet. Képtelen egy helyben ülni, egyszerűen muszáj valami hasznosat tennie, akkor érzi elemében magát. Persze olvas, de csak ha tanul is valamit a könyvből, szinte lehetetlen egy regénnyel a kezében elképzelni őt. Egyetlen nyaralásáról beszél, akkor is stéget épített a szomszédjával. :-) Ugyan túlteng benne a versenyszellem, mégis képes azt háttérbe szorítani, hisz az űrkutatás csapatmunka, és csak egymástól tanulva lehet eredményeket elérni. (Ahogy egyébként szinte mindenhol, csak máshol sajnos túl kevés Hadfield-féle jellem dolgozik.) Sőt, itt nem csupán az eredményesség függ az összedolgozástól, hanem sokszor maga az életben maradás is. Őszinte alázattal viszonyul a társaihoz, holott nyilvánvalóan maga is elképesztő mennyiségű tudással rendelkezik. Ami pedig legjobban tetszik a hozzáállásában, az az, hogy bár kitűzte maga elé a célt, hogy űrhajós szeretne lenni (mikor mellesleg Kanadának még nem volt űrprogramja), közben végig úgy élt, dolgozott és tanult, hogy ha ezt nem sikerül elérnie, akkor is tud boldog és elégedett lenni. Persze sose tudjuk meg, valóban az lett volna-e, de ezzel az életszemlélettel, amit ő felépített magának, valószínűsítem.
    Megtalálta az ő nyughatatlan természetéhez, nyüzsgő életéhez megfelelő feleséget is, akit úgy jellemzett: ha ejtőernyővel ledobjuk egy számára ismeretlen városban, egy nap alatt talál és berendez egy megfelelő lakást, miután jegyet szerzett a koncertre, amire már elfogytak a jegyek. :-) Három gyereket felneveltek, bár sajnos elkerülhetetlenül sok kihagyott sulis előadás és szülinap árán. Valószínűleg nem Hadfield a tökéletes apa mintaképe, de azt hiszem, már az szép, hogy egyáltalán belefér az életébe egy ekkora család.
    Olyan lelkesedéssel mesél a munkáiról (nem csak az űrkutatásról, hanem a berepülő pilótaságról, mérnökségről is), hogy még az én érdeklődésemet is felkeltette, akitől pedig igazán messze állnak a természettudományok. Olvassátok, egy bölcs és életvidám ember inspiráló történetével lesztek gazdagabbak!
    Köszönet @dontpanic-nek, hogy értékelésével (https://moly.hu/ertekelesek/2106176) kedvet csinált hozzá!

7 hozzászólás
>!
kvzs P
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Akiknek ajánlott elolvasni a könyvet:
-az űrhajózás szerelmeseinek: beláthatnak a kulisszák mögé, és gyakorlati ismereteket olvashatnak egy igazi űrhajóstól
-sc-fi kedvelőknek: megtudhatják belőle, hogy milyen az élet valóban az űrben, és mit teszünk ma azért, hogy meghódítsuk a Naprendszert
-önsegítő könyveket olvasóknak: Hadfield-nél hitelesebb, és őszintébb írót nem nagyon fognak találni, és minden divatos önsegítő irányzatnál hatékonyabb, amit ő ír
-azoknak, akik szeretik az életrajzokat: megtudhatják hogyan lett az űrhajósokról ábrándozó 9 éves kisfiúból az ISS parancsnoka
-kalandregények szerelmeseinek: a valóság ugyanis sokszor felülmúlja a fikciót
-vezetőknek: gyakorlati és elméleti tanácsokat kaphatnak arról, hogy milyen egy jó vezető
-romantikus regények kedvelőinek: vannak még hős lovagok a világon
-bárkinek, aki szeret jól szórakozni egy könyv olvasása közben: Hadfield ugyanis nagyon viccesen és olvasmányosan ír az életéről

7 hozzászólás
>!
Röfipingvin MP
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Hihetetlen milyen életszemlélete lehet valakinek, aki megjárta a világűrt. Valószínűleg nem minden űrhajós olyan mint Chris Hadfield, de az a kép, ami kirajzolódott előttem olvasás közben, határozottan tetszik.
Semmi ördöngösséget, meg világmegváltót nem közöl egyébként. De ahogy közli, az szimpatikus. Bizonyos helyeken tűnhetne akár nagyképűnek is, de ha szánunk két percet az átgondolására akkor rájövünk, hogy nem az. Pusztán annyit mond, hogy az életben mindenért meg kell dolgozni, és ha már ezt kell tenni, akkor talán érdemes jól is csinálni, hisz így térülhet meg a leginkább a befektetett energia.
Gondolatai közül, ami a legjobban megtalált az a -1,0,+1 volt. Innentől kezdve feltétlenül arra fogok törekedni, hogy nulla lehessek.

7 hozzászólás
>!
Bazil P
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Nézegetem a Youtube-on ezeket a Chris Hadfield-videókat, amiket a Nemzetközi Űrállomáson készített, mintegy unaloműzésből, és arra gondolok, hogy ezekkel a kisfilmekkel többet tett a tudomány szolgálatáért és népszerűsítéséért, mint az összes azelőtti tevékenységével.
Lehetsz te a legnagyobb koponya, sétafikálhatsz a világűrben, megszerelheted az űrállomást, irányíthatod hónapokig az asztronauták életét… Kit érdekel? Csak a szűkebb környezetedet, munkatársaidat, néhány ugyanolyan csodabogarat, amilyen te magad vagy. Meg a családodat – jó esetben.
Énekeld el a David Bowie-féle Space Oddity-t (kissé hamiskásan) a súlytalanságban lebegtetve-pörgetve a gitárt (ezt csinálja utánad bárki!), – garantált a világhír!
Hja, kérem, ez a világ már csak így működik!
Amúgy a könyv első felét annyira nem élveztem, nem igazán kultiválom ezeket az önmegvalósító és személyiség-fejlesztő írásokat. Mert ki fogadja meg, ki tudja megfogadni és alkalmazni ezeket a tanácsokat? Inkább csak saját magamba nézek, és pironkodva szembesülök ilyenkor a hibáimmal, gyengeségeimmel, és ki az, aki ezeket örömmel veszi? Én nem, az egyszer biztos.
Persze el kell fogadni, hogy vannak ilyen tervszerű és szabályos emberek, mint ez a szerény űrhajós, és ha ez a tervszerű és szabályszerű élet kell mind ahhoz, amit ez a bajszos (és szerény) űrhajós véghezvitt, akkor ez kell, nincs mi tenni! Maximum leesett állal csodálni és csodálkozni!
Aztán a könyv felétől újra csak leesett állal csodálkoztam! Hiszen első kézből kaptunk egy beszámolót az űrhajósok mindennapjaiból. Ilyen A marsi-szerű sci-fit. Csak ebben az esetben semmi sem kitaláció, minden történés és szenzáció és kaland és furcsaság – valós.
Hihetetlenül izgalmas és érdekes volt!
Végül még egy kis kedvcsináló (ha még ennyi nem volt elég), jó pár videó közül lehet csemegézni, ez még nem volt fenn a molyon:
https://www.youtube.com/watch…

>!
saribo P
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Chris Hadfield kanadai űrhajós élettörténetét ismerhetjük meg a könyvből. Háromszor járt az űrben és vett részt az erre való felkészülésben, kiképzésben, így sok mindent meg lehet tudni belőle az űrhajókról, az amerikai és orosz űrhajók közötti különbségről, az űrrepülésre való felkészülésről, arról, hogy hogyan választják ki az űrhajósokat, és számomra a legérdekesebb rész az volt, hogyan is történik egy űrutazás, hogyan élnek az űrhajósok az űrben, miket esznek, hogyan néz ki az űrállomás belülről, ahol az oda utazó űrhajósok hosszú hónapokat töltenek el és dolgoznak különböző projekteken, milyen a súlytalanság állapota, miket lehet csinálni ebben az állapotban és mi okoz nehézséget, stb, stb, stb.
Kicsit nehéz elképzelnem, hogy valaki gyermekkorától ennyire tudja mit akar csinálni felnőtt életében, ilyen tudatosan készül rá, és végül el is éri amire annyira vágyakozott, azért ritka az ilyen, nem?
Pont annyira volt technikai, ami mellett még teljesen élvezetes tudott maradni, de túl felületes, és leegyszerűsített sem volt.
Alapvetően szimpatikus, extrovertált ember ez a Chris Hadfield és érdekesen, figyelemfelkeltően ír – nem tudom volt-e segítsége az írásban, erről nincs szó a kötetben.
Ime a pasas, amint – stílszerűen – a Space Oddity-t énekli az nemzetközi űrállomáson – érdekes… szerintem ő volt ez első és eleddig egyetlen olyan űrhajós aki szélesebb tömegeket meg tudott szólítani, tudatosan használta a social media-t (bár ebben mint a könyvből kiderült a gyerekei voltak a kezdeményezők és a segítői) és közelebb hozta az emberekhez az űrprogramot.
https://www.youtube.com/watch…
…és milyen az élet és micsoda véletlen – most mikor írom ezt, láttam az eseményt, hogy jövő héten Chris Hadfield a Bazilika előtt tart előadást a Brain Bar Budapest programjainak keretében! Ezek után már naná hogy elmegyek!

>!
Saille P
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Hát ez elképesztően érdekes volt!!! Főleg, mivel anno ártatlan kislánykoromban, az egyik komoly „tervem” az volt, hogy űrhajós leszek! Persze aztán ez elsüllyedt az egyéb álmok közé, de mindig is izgalommal töltött el, minden az űrrel, űrhajózással kapcsolatos dolog. Hadfield ezredestől pedig kapunk épp elég sztorit, kalandot és megszívlelendő tanulságot, ahogy a kötet címében is ígéri.
A könyv első felében azt írja le, hogyan jutott el oda kanadai repülősként, hogy egyáltalán esélye legyen bekerülni az űrprogramba (attól még, hogy Kanada közelebb van Amerikához, semmivel sem volt egyszerűbb dolguk, mint egy magyarnak lenne!). Eszméletlen az a koncentrált kitartás, ami ezeket az éveket jellemezte számára, főleg mivel közben megnősült és három gyermeke is született. Amely hol nehézséget, hol biztos hátországot jelentett számára a célja eléréséhez. Csodáltam a feleségét is az elbeszélésekből, mert miközben megtartotta a saját céljait is, maximálisan alá tudott rendelődni a férje ambicióinak is.
Mindenesetre megtudjuk aprólékosan, mivel foglalkoznak az űrhajósok, amikor éveket a Földön töltenek két küldetés között, milyen feladatokat látnak el, milyen gyakorlatokat végeznek ("kedvencem" az volt amikor azt gyakorolják be mi a teendő, ha valaki meghal az űrben), milyen szimulációkat végeznek, és mit dolgoznak a mindennapokban. Sok technikai érdekességet is megtudhatunk, persze csöppet sem unalmas stílusban az egész űrhajózásról a Mir-ről és az ISS-ről, az űrrepülőgépekről és a Szojuzokról.
Megtudhatjuk, hogyan érintette Chriséket, amikor majdnem az otthonuk felett esett darabokra a Columbia űrrepülőgép visszatérés közben, sok ismerősükkel a fedélzetén.

De a vidám, humoros pillanatokat is felidézi a felkészülés időszakából. Hogyan tudnak továbbmenni minden nehézség ellenére, és érdekes volt a tanácsa, amely szembemegy sok önfejlesztő könyv bölcsességével: az űrhajósoknak azt tanítják mindig készüljenek a legeslegrosszabb eshetőségre, és tanulják meg, hogy tudnák megoldani azt. Így mindig van egy forgatókönyvük a vészhelyzetre is, ezért nem az oktalan optimizmusban bíznak, hanem a saját felkészültségükben. A másik ilyen elgondolkodtató tanács, hogyan legyél „nulla” egy ismeretlen közegben. Mert a 'mínusz egyes' ember aki kifejezetten bajt okoz és gátolja a többieket, 'plusz egyes' pedig már csak akkor lehetsz, ha profi vagy az adott helyen – de ez magától alakul idővel. Manapság a sok önjelölt zseninek érdemes lenne ezeket is átgondolnia….De ezt ő nálam jobban elmagyarázza a könyvében. :)

A kötet második része viszont már teljes egészében a 35. ISS küldetésről szólt, aminek ő volt a parancsnoka. A felkészüléstől a bajkonuri karanténon át a Szojuzzal való akkor még két napos repülésen át, a z ISS-en töltött 5 hónap leírásáig mindent megkapunk, érdekes, izgalmas, jópofa életképekben. Az űrállomás leírásától a mindennapi élet minden apró mozzanatáig, az űrséták izgalmától a WC- szerelés szükségességéig minden belefér. Közben dokumentálták ezeket az életképeket Evannal a fiával a Youtube-on, Sound Cloudon, Twitteren stb. utólag is bele lehet hallgatni/nézni egy űrhajós életébe.
Hallhatjuk az első gitárszólóját az űrállomás zajaitól övezve, megtudhatjuk, hogy viselkedik az emberi test a súlytalanságban, hogy kell fogat mosni avagy éppen hajat vágni súlytalanságban, mit esznek, hogy edzenek, mitől olyan kényelmes az alvás, mitől más még a gitározás is, és miért kell rengeteg tépőzár, ill.mit kell tenni, ha megszólal a tűzriadó az állomáson (nem, nem az oltókészülék az első és nem is fejvesztett rojhangálás), melyik a legszebb helye az állomásnak (a Cupola) és miért akar mindenki fényképezni az űrállomáson….
Végül aztán elkövetkezik a nehéz búcsú is, és jön a jó öreg Föld újra, de szörnyen érdekes a rehabilitáció végigkövetése is (ugyanis 5 hónap után az űrhajósok szó szerint felállni sem bírnak a garvitációban!), ill. Chris Hadfieldnek a nyugalomba vonulás ideje is elkövetkezett, és megosztja velünk ezzel kapcsolatos gondolatait is.

Nagyon örülök, hogy most valami fura megfontolásból egy csomó űrhajós könyvet kiadtak végre magyarul, biztos mindegyiket be fogom falni, de mint első ilyen memoár ez tett rám a legnagyobb benyomást, szóval mindenkinek ajánlom akit az ilyen témák érdekelnek!

>!
dwistvan P
Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Az űrkorszakkal együtt nőttem fel, persze, hogy mindig érdekelt az űrhajózás. A könyv jó ízelítőt ad a munkáról a felkészítésről és az élményekről. Egy jó önéletrajzi könyv is egy űrhajós tollából. Mindezek felett még menedzser könyvnek sem utolsó, mert sokat lehet tanulni élettapasztalataiból életútjának példájából. Céltudatossága, fegyelme, pontos és részletekre figyelő szorgalma, kitartása, munka iránti alázata követendő.


Népszerű idézetek

>!
psn

Tanulság: soha ne hagyd el a bolygót svájci bicska nélkül.

220. oldal

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Kapcsolódó szócikkek: svájci bicska
9 hozzászólás
>!
psn

Ha úgy gondolkozunk, hogy csak a legnagyobb és legragyogóbb pillanatok számítanak az életben, akkor életünk legnagyobb részét kudarcként éljük meg.

301. oldal

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

>!
psn

A tanulság: a jó vezetés a példamutatást jelenti, nem pedig azt, hogy ráerőltessük a többiekre az akaratunkat. Az erőszakoskodás, a veszekedés és a vezető szerepért folytatott versengés még a kevéssé kockázatos helyzetekben is a legkiválóbb módszer a morál lerombolására és az eredményesség csökkentésére.

126. oldal

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

>!
tmezo P

Az átlagember hajlamos azt hinni, hogy az űrhajósok olyan bátrak, mint a szuperhősök − vagy érzelmi világuk legfeljebb egy robotéhoz hasonlatos. Ha azonban stresszes és kockázatos helyzetekben is meg akarjuk őrizni a hidegvérünket, akkor egyetlen dologra van szükségünk: tudásra.

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Kapcsolódó szócikkek: tudás · űrhajós
>!
tmezo P

Űrhajós az, aki hiányos információk birtokában képes gyorsan helyes döntéseket hozni, olyan esetekben is, amikor a következmények súlyosak lehetnek. Nem csoda, hogy az űrben töltött nyolc nap nem elég az űrhajóssá váláshoz. Tisztában lettem viszont azzal a ténnyel, hogy még csak nem is tudom, mi az, amit nem tudok.

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Kapcsolódó szócikkek: Chris Hadfield · döntés · következmény · űrhajós · világűr
>!
Wiggin77

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy az űrutazás után jelentéktelennek éreztem magamat. Valójában inkább úgy érzem, személyesen elkötelezetté váltam aziránt, hogy jó gazdája legyek a bolygónknak, és másokat is megtanítsak arra, ami itt történik. A világűrből látni lehet az erdők kipusztítását Madagaszkáron, és ahogyan ennek következtében az egykor a növényzet által megkötött vörös talaj most beleömlik az óceánba; látjuk, ahogy az Aral-tó partja sok tucat kilométerrel odébb tolódott, mert a földművelés elhasználta a vizet, ezért ami valaha tófenék volt, az most kopár sivatag. Azt is látjuk, hogy a Föld egy elkoptathatatlan, sok mindent kibíró, önmagát helyrehozó, az életet támogató hely, amelynek azonban megvannak a maga problémái –a természeti eredetűek, mint például a hamut a levegőbe okádó tűzhányók. Mi azonban rossz gazdái vagyunk, és ezáltal végtelenül rontjuk a helyzetet. Előre kellene tekintenünk a környezetünk távolabbi jövőjébe, és ennek megfelelően jobbítani kellene a dolgokat, ahol csak tudjuk. Ezt egyfajta küldetésnek érzem, amit soha nem éreztem azelőtt, hogy a világűrben jártam. Akik ismernek, ezt idegesítőnek találják. Nemrég egy barátom kiábrándultan vette tudomásul, hogy amikor sétálni mentünk, én minduntalan megálltam, hogy összeszedjem a szemetet, ami jelentősen lassította a tempónkat. Kiderült, hogy ez az űrrepülés egyik alig ismert utóhatása: mostanában az utcán összeszedem az eldobált rágógumipapírokat.

316. oldal

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Kapcsolódó szócikkek: környezetszennyezés · környezetvédelem
>!
psn

Amikor mi magunk írjuk a saját sorsunkat, akkor nem tragédiát akarunk írni.

79. oldal

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Kapcsolódó szócikkek: Chris Hadfield
1 hozzászólás
>!
Brigi007

Úgy döntöttem, csak egyetlen lehetőségem van. El kellett képzelnem, mit csinálna egy űrhajós, ha kilencéves lenne, és nekem is ugyanazt kell tennem. Azonnal hozzá is fogtam. Megenné egy űrhajós a főzeléket, vagy inkább burgonyaszirmot rágcsálna? Későig az ágyban lustálkodna, vagy korán kelne, és elolvasna egy könyvet?
Sem a szüleimnek, sem a testvéreimnek nem mondtam meg, hogy űrhajós akarok lenni. Nagyjából ugyanúgy reagáltak volna, mintha azt jelentettem volna be, hogy filmsztár szeretnék lenni. Attól az éjszakától kezdve azonban az álmom irányította az egész életemet. Bár még csak kilencéves voltam, rájöttem, hogy sok választási lehetőségem van, és a döntéseim fontosak. Amit nap mint nap teszek, az meghatározza, milyen emberré válok.

12. oldal

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Kapcsolódó szócikkek: Chris Hadfield · űrhajós
>!
dwistvan P

Az űrhajóssá válás egész folyamata segített megérteni, hogy nem az a fontos, milyen jelentőséget tulajdonít valaki más egy feladatnak, hanem az, hogyan érzem én magamat a feladat végrehajtása közben.

289. oldal, III. rész - 13. fejezet

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

>!
psn

A tanulás öröme nem áll szemben az előrehaladással, legalábbis, ha az előrehaladást a fejlődéssel azonosítjuk, nem pedig azzal, hogy a szakmai ranglétra eggyel magasabb fokára lépünk. Ha tanulunk, mindenképpen előbbre jutunk, még akkor is, ha megragadunk ugyanazon a fokon.

59. oldal

Chris Hadfield: Egy űrhajós tanácsai földlakóknak Mit tanultam az űrrepüléseim alatt a találékonyságról, az eltökéltségről és arról, hogy mindig felkészülten kell várni a problémákat

Kapcsolódó szócikkek: tanulás

Hasonló könyvek címkék alapján

Margot Lee Shetterly: A számolás joga
Scott Kelly: Egy év az űrben
Tim Peake: Csillagközi kérdezz-felelek
Galambos Tibor: Emberek a világűrben
Christoph Englert: Irány a világűr!
Marek Koreywo: Szerencsés űrutazást!
Antonin Rükl: A világűr képes atlasza
Richard P. Feynman: „Tréfál, Feynman úr?”
Gene Kranz: Houston, baj van!
Kerecsényi Zoltán: Farkas Berci – Interjú, emlékek, képek