Struck ​By Lightning 15 csillagozás

The Carson Phillips Journal
Chris Colfer: Struck By Lightning

Struck By Lightning: The Carson Phillips Journal follows the story of outcast high school senior Carson Phillips, who blackmails the most popular students in his school into contributing to his literary journal to bolster his college application; his goal in life is to get into Northwestern and eventually become the editor of The New Yorker. At once laugh-out-loud funny, deliciously dark, and remarkably smart, Struck By Lightning unearths the dirt that lies just below the surface of high school. At a time when bullying torments so many young people today, this unique and important novel sheds light with humor and wit on an issue that deeply resonates with countless teens and readers.

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Little, Brown Books, Boston, Massachusetts, 2012
256 oldal · keménytáblás · ISBN: 9781619698369
>!
Atom, London, 2012
258 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780349001357

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Carson Phillips


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Andilány>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Ez volt az első könyv, amit angol nyelven olvastam el és úgy gondolom sikerült jól választanom. Nagyon kíváncsi voltam, hogy Chris mit hozott össze és ugyan a filmet láttam már, úgyhogy maga a végkifejlet nem volt meglepetés, de olvasás közben derült ki számomra, hogy mennyi mindent elfelejtettem már. Tetszett Chris stílusa, jó volt Carson szemszögéből szemlélni az eseményeket. Mindig is szerettem a fiú/férfi karakterek szemszögéből megírt történeteket, itt pedig kifejezetten tetszett Carson szarkasztikus, fanyar humora, az, ahogyan hozzáállt az egész világhoz, az iskolában elfoglalt helyéhez, hogy többet akart, mint belesüllyedni egy kisváros hétköznapjaiba. Valószínűleg a való életben engem is nagyon idegesítene a személye, de ahogy haladtunk előre a történetben, az ő karaktere is változott, fejlődött. spoiler A könyv felépítése nekem jobban tetszett, mint a filmé. Itt szép folyamatosan haladtunk a vége felé és nem egyből kiderült minden, aztán kezdtük elölről.

BrigiHudacsko I>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Chris Colfer az egyik legújabb egyed hőseim hosszú sorában, így az általa írt film után a film alapján készült regény sem maradhatott ki (még akkor is, ha nekem is megvannak a magam fenntartásai a filmből könyv sorrenddel kapcsolatban). Már a filmben leborultam azelőtt, hogy Colfernek sikerült úgy beépítenie a saját élményeit, hogy a főszerepben mégsem Chris Colfert látjuk viszont, még ha Carson feltehetően egy-két dologban osztozik is a kitalálójával. Ami a legjobban meglepett és leginkább szórakoztatott, az Carson elképesztően sötét és szarkasztikus humora, ami utólag belegondolva persze annyira nem meglepő, hiszen a tápláléklánc alján nehéz kibírni ilyen fegyverek nélkül. Aki pedig vevő a tömény epére (mint én), az különösen élvezni fogja a könyvet, hiszen a napló formátum miatt mindent Carson vitriollal átitatott szűrőjén keresztül látunk, ami miatt az elmúlt két nap jelentős részét töltöttem buszokon röhögve.

Az én gimnáziumi élményem a legkevésbé sem hasonlított Carsonéra, mégis nagyon sokszor tudtam azonosulni az általa kifejtett véleményekkel és megfigyelésekkel, pedig még az amerikai oktatási rendszernek sem volt kitéve soha a szervezetem. És tény, hogy Carson egy keserű, idegesítő kis rohadék, aki időnként kéri az ostort az élettől, mindeközben azonban éleslátása, humora és szenvedélye miatt szerintem nagyon is szerethető. Vagy csak én is egy cinikus kis rohadék vagyok a szívem mélyén. :)

tees06>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Óriási élmény volt számomra ez a könyv, sőt kellemes meglepetés. Amikor elolvastam a fülszöveget, akkor azt hittem, hogy egy könnyű olvasmányban lesz részem. Amikor pedig elkezdtem olvasni, akkor éreztem, hogy nem tévedtem, de aztán egyre jobb lett a történet. Nagyon tetszett Carson gondolkodása, és különösen imádtam a humorát. Gúnyos és szarkasztikus volt, de nem esett túlzásba. Bár nem éppen a legszerethetőbb karakter, de mégis megkedveljük.
Valójában a történet nem túl bonyolult, és nincsen benne semmi extra, de mégis tetszik. Van egy hangulata a könyvnek, és érdekel, hogy mi lesz Carson sorsa. A regény vége viszont megdöbbentő. Egyáltalán nem vártam.
A kötet végén lévő tanulságokért pedig +1 csillag, hiába, hogy csak 5 a maximális. :) Teljesen fiatal korosztálynak való regény, amely felidézi az olvasó gimis éveit. :)
http://discussion.blog.hu/2016/10/12/a_carson_phillips_ujsag

abstractelf>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Úgy tűnik a klisés középiskolás történetek jobban hatnak rám könyvben, mint a filmben. Legalább is, ezt gondoltam a könyv egy részénél – hogy ez a könyv az a tipikus „amcsi gimis sztori”, amiből millió van filmváltozatban.
Aztán hogyne… csak szerettem volt. Akkor talán más vége lett volna, én nem könnyeznék, és fogadkoznék, hogy soha többet nem nyitom ki. Kissé megviselt a vége, mert tudtam, hogy a legvége mi, de ami közvetlen megelőzte…
Azt most már biztosan állíthatom, hogy Chris Colfer nem csak remek színész, kiváló énekes, de még írni is tud. Ennyi tehetség egy emberkében? :)
A történet nagyon jó volt, Carlson karakterét megkedveltem – az a szarkasztikus kis mocsok.
Teljes szívemből szerettem a könyvet, és épp ezért nem akartam befejezni… de közben letenni is igazi kihívás volt.
Az fix, hogy még olvasok Christől – csak írjon még YA regényt.

7 hozzászólás
rekucimucika>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Sokkal-sokkal jobb volt, mint vártam! Nagyon élveztem, folyamatosan jelölgettem az idézetnek való mondatokat (ilyen sokat szerintem még egy könyvben se jelöltem be), csak azt sajnálom, hogy magyarul valószínűleg sosem fog megjelenni, pedig szívesen adnám ajándékba. Örülök, hogy nem folytatásos.

A_albiel>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Hm, lehet, hogy egy kicsit elfogult vagyok Chris miatt, de nekem bejött. Sajna kicsit rövid volt még úgy olvastam volna. Bár a vége nem egészen úgy alakult, ahogy szerettem volna.
Mostmár alig várom, hogy megnézhessem a filmet is!

Treacle>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Nagyon tetszett Chris Colfer stílusa, több helyen is hangosan felnevettem. :) A könyv mondanivalója, és Carson személyiségváltozása a könyv vége felé megragadó és elgondolkoztató.
Mindenkinek csak ajánlani tudom.

shano>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Nagy elvárásokkal kezdtem bele a regénybe az író személye miatt, és nem kellett csalódnom. Nagyon tetszett Chris stílusa, a humora, és sokakkal ellentétben Carsont sem találtam idegesítőnek: az első oldaltól fogva kedveltem és szimpatizáltam vele. Megvan az oka a viselkedésének és a keserűségének, de igazából jólelkű, érzékeny srác, és ez a történet előrehaladtával meg is mutatkozott. Az ambícióját pedig csak csodálni tudom. Megsirattam a végét, de legalább megadatott Carsonnak, hogy láthassa az óceánt.
Letehetetlen (nekem legalábbis az volt) olvasmány, csak ajánlani tudom mindenkinek (és szerintem sokkal jobban sikerült, mint a film).

„Sometimes I just don’t get it. Life. I mean, why do some of us have to work so hard for things we believe in and others don’t? I mean, why do some of us care so much? Why are some of us selfish by nature and some of us are selfish to survive?”

Miss_Katalin>!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Mivel láttam a filmet és hallottam, hogy a könyv is nagyon jó úgy gondoltam, hogy elolvasom. Nem csalódtam benne, örülök, hogy megtettem.
Nehezen bírtam letenni még úgy is, hogy tudtam mi fog történni. Érdekeltek a szereplők és Carson szarkasztikus humora is tetszett. Jó volt végre egy olyan „tini” könyvet olvasni aminek nem a szerelem volt a középpontjában. Végre azokról az ambíciókról írt valaki, amik ilyenkor előjönnek. Összességében tényleg egy nagyon jó könyv volt. Imádtam.
„Like having a great idea, life comes at you fast. It hits you and tries to escape and be expressed in any way possible. In a way, it's a lot like… lightning.”

Shouri >!
Chris Colfer: Struck By Lightning

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Először a filmet láttam, így nem ért túl sok meglepetés, ami a történetet illeti. Adott egy fiú, aki nagyra vágyik, hogy végre elhúzhasson szülővárosából a Nagy Almába, de aztán csúnyán gyomorszájon rúgják, többször is, és még annál is nagyobbat csattan, de így végre meglátja, mi is hiányzott még ahhoz, hogy újra repülhessen.
Nos, a könyvre is igaz ez, mind, de kiegészíteném pár dologgal, kezdve azzal, hogy sokkal jobban megismerjük a fiút (elvégre az első oldaltól a végéig az ő fejében járunk), és a motivációit, hogy mi is hajtja előre. Ugyanez igaz a barátjára is. A könyvben a mellékszereplők sem törpülnek el, hanem megérthetjük, miért is olyanok, amilyenek, és hogy igen is képesek változni. De a legfőbb különbség, és bár imádom a filmet, ahogy a kötetet is, de ez a nagyon fontos dolog kimaradt belőle – hogy a fiú nem csak meglátja, mi hiányzott neki, hanem le is írja, részletesen a naplójába, ahogy gyakorlatilag megvilágosodik, és meglátja a jót abban a hatalmas kátrányos gödörben is, amibe nyakig merült, és éppen ezért képes befejezni a történetet, és nem csak a nagymamája miatt. A Könyv vége sokkal mélyebb lett érzelmileg, és legalább annyira megríkatott, mint a film.
Chris Colfer zseniális, ezt tény! Alig várom, hogy olvashassam a következő könyvét!


Népszerű idézetek

abstractelf>!

Whoa, I've really got to stop making plans with fictional characters. It can't be healthy to develop relationships with people who don't exist.

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

abstractelf>!

…because a life without meaning, without drive or focus, without dreams or goals, isn't a life worth living.

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

apple_pie>!

I remember wanting to laugh, but I held it in. I guess even then I thought laughing at someone's dream was one of the cruelest things one person could do to another.

189. oldal

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Treacle>!

You've got to show the world who you are before it tells you, Justin. Otherwise you become victim to someone you are not.

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

Treacle>!

In what grade do we stop believing in ourselves? In what grade do we just stop believing, period? I mean, someone has to be a Nobel Peace Prize winner. Someone has to be a ballerina. Why not us?

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

BrigiHudacsko I>!

And if this daily war zone wasn’t enough, survivors then make their way inside to an even more hazardous environment: high school, society’s bright idea to put all the naïve, pubescent, aggressive youth into one environment to torment and emotionally scar each other for life. Way to go, society! Best idea ever.

10/3. 22-23. o.

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

abstractelf>!

“You're sad-looking," she said. „My grandson used to be such a happy boy. He used to write me stories. I remember the first story he ever wrote me, 'Once upon a time, there was a boy.' And that became 'Once upon a time there was a boy who wanted to fly.' And they kept getting better and better over time. I never found out if the boy got to fly.”

I gave her a small smile. If only she knew the boy's wings had been clipped.

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

apple_pie>!

It was one of those moments when you want to help, but don't know how. You think of a million things to say but are afraid you aren't the correct person to say them.

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

apple_pie>!

You'd think after thousands of years on this planet the human race would have released some kind of handbook for teenagers, telling them how to get through teenagehood and get help for their issues. Yet here we are, struggling through it in our own ways.

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal

apple_pie>!

Dear Journal,
One more school year with these shitheads and I'll be free.

(első mondat)

Chris Colfer: Struck By Lightning The Carson Phillips Journal


Hasonló könyvek címkék alapján

J. K. Rowling: Harry Potter and the Order of the Phoenix
Jean Webster: Daddy-Long-Legs
Terry Pratchett: The Wee Free Men
Sara Crowe: Campari for Breakfast
Louis Sachar: The Boy Who Lost His Face
Rachel DeWoskin: Big Girl Small
William Ritter: Jackaby
Chris Grabenstein: Escape from Mr. Lemoncello's Library
Kyousuke Motomi: Dengeki Daisy 1.
Kyousuke Motomi: Dengeki Daisy 2.