A ​Kívánságvarázslat (Mesék Földjén 1.) 64 csillagozás

Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Amikor az ikrek megkapják nagymamájuk féltve őrzött mesekönyvét, még nem sejtik, hogy hamarosan egy minden képzeletüket felülmúló világba lépnek majd be: a Mesék Földjére, ahol a gyerekkori történeteik mesefigurái életre kelnek.
Alex és Conner nemsokára ráébred, hogy az általuk oly jól ismert mesék folytatódnak ebben a varázslatos világban: Aranyfürtöcske immár körözött szökevény, Piroska a saját királyságában uralkodik, Hamupipőke királyné pedig anyai örömök elébe néz!
Az ikrek tudják, hogy valahogyan haza kell jutniuk. De sikerrel járhatnak a legendás Gonosz Királynővel a nyomukban?

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2015
410 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633739884 · Fordította: Benedek Dorottya

Enciklopédia 7

Szereplők népszerűség szerint

Piroska · Hófehérke · Alex Bailey · Conner Bailey · Mr. Bailey

Helyszínek népszerűség szerint

Narnia


Kedvencelte 12

Most olvassa 7

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

loveQhuay>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Ó drága mamám!

Ez zseniális volt. Mit zseniális? Fenomenális!
Chris Colfer-t eddig is imádtam, de így ezek után totál más szemmel nézek rá :)

Először is; nézzétek meg a borítót! Nézzétek! Meg! Csodálatos. Annyira szép! Nézzétek!

Kicsi szívem most annyira boldog, olyan jól esett ez nekem, hogy elmondani nem tudom. Ez idén már a második mese átdolgozásos könyvem, de tuti nem az utolsó!

Conner és Alex annyira aranyos ikrek, és a testvéri szeretetük csodás! Conner humora és Alex mese imádata a lehető legjobb kombináció. Nem semmi kalandokon estek át.

A könyv nagy előnye a pörgősség, és az, hogy tudni akarod mi lesz a két testvér sorsa, és milyen mese hősök és színhelyek bukkannak még fel.
Szivettépő és szívet összeragasztó történet!

Piroska mekkora lökött liba.
És Breki. Tudtam ám ;)
A tündér keresztanya kiléte is birizgálta egy ideje a fantáziám, de a napló tulajdonost is sikerült megfejtenem.

Édes, aranyos, vicces, elgondolkodtató, gyerekkort felidéző, mesés történet.
Bátran ajánlom mindenkinek.

4 hozzászólás
Erzsebeth P>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Jajj, hogyan is értékeljem.
Izgalmas kaland volt, aranyos mese, szerethető történet.
De: nekem túl amerikai ponyvás. Nem tetszett az Író (úgy néz ki, mint egy kobold-tündér :) ) stílusa, erőltetett fordulatai, poénjai.
Túl könnyen adta a segítséget a főszereplő testvérpárnak.
Gyermek lelkületemmel olvasva is haloványan pislog ezen a mese földön az igazi varázslat.
De felfelé kerekítettem a csillagozásnál, mert voltak a szívemnek kedves gondolatok, elemek és mert nem tudom…mert még várok valamit a folytatástól?

3 hozzászólás
Navi P>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Még egy könyv, ami a tündérmeséket veszi alapul. Mondhatnánk, tucat, minek.
De nem. Kifejezetten ötletesen volt megírva, sokat nevettem, imádtam Conner látásmódját, kommentárjait :) Alex már egy kicsit rózsaszín ködön át szemlélte a történeteket, de ő is jó volt. Imádtam a párosukat, remélem, hogy az én gyerekeim között is ilyen szoros lesz a kapcsolat, még ha nem is ikrek.
Piroskától égnek állt a hajam. Isten igazából jól megtéptem volna.
Viszont Breki volt a legjobb, ja és a Tündér Keresztanya :) A napló tulaját sejteni lehetett, de így is szuper volt.
Szerencse, hogy itt a folytatás nálam :)

ViveEe P>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Enyhén szólva ledöbbentett, amikor hátul elolvastam, ki is ez az író. Még most sem térek magamhoz. :D
Na és maga a könyv. Összességében tetszett, nagyon szeretem a mesékkel foglalkozó, átdolgozó történeteket. Tetszik, hogy a „Boldogan éltek, míg meg nem…” után vagyunk. Piroskától kész vagyok. :D Nekem a legjobban ő jött be.
Nagyon tetszett, hogy a mesék legfontosabb kellékeit kellett megszerezni. Szép történetek és jó mondanivalók voltak benne.
De számtalan dolog kiborított. Alex, amilyen okos kislánynak tűnt az elején, annyira buta fruska lett a Mesék földjén. Conner meg, amikor már a 120. alkalommal rugott fel valamit/esett el valamiben, amikor nagyon csöndben kellett volna maradni… egyszerűen a hajamat téptem.
Oké, a könyvet 10 éves kortól ajánlják, így jogos a felvetés, hogy mégis mit akarok, de basszus minden túl könnyen ment. Ennyire nem lehet mindenki rendes, hogy szó nélkül két utcagyerek külleműt bevezetnek csak úgy minden elvileg nagyon védett helyre, mindent odaadnak nekik. Ez nagyon fásulttá tett egy idő után. Ráadásul minden összefüggésre, kapcsolatra, titokra nagyon hamar rájöttem, semmi nem lepett meg.
Megpróbálok majd gyermekibb lélekkel és elvárásokkal fordulni a következő részhez. :)

abstractelf>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Próbálok szolid és visszafogott véleményt írni erről a könyvről, de annyira nehéz, amikor egyszerűen imádtam és nem tudom szavakkal kifejezni, mennyire csodálatos élmény volt a regény olvasása!
Mielőtt azonban belemennék egy kicsit, javaslattal élnék: ne olvassátok ezt a könyvet nyilvános helyen! Ugyan miért? Nos, előfordulhat, hogy magával ragadnak az érzelmek, és az alábbi két dolog történhet:
1. Vigyorogsz, mint a vadalma, amitől azt hiszik, hogy most jöttél rá, miként hajthatod uralmad alá a világot.
2. Könnybe lábadt szemekkel, totális elérzékenyüléssel nézel a lapokra, amitől viszont azt gondolják, megőrültél, pláne, mert az előbb még nagyban mosolyogtál.
Úgyhogy csak óvatosan. Én szóltam!

A regény maga egyszerűen varázslatos, minden oldalán újabb és újabb csodákkal találkoztam, amelyek felelevenítették a gyerekkoromat, amikor még napi szinten az életem részei voltak a tündérmesék.
Annyira csodálatos volt, hogy Chrisnek hála betekintést nyerhettem abba, hogy mi történt a „boldogan éltek, míg meg nem…” mondatot követő években. Imádtam, hogy a kedvenc karaktereim a könyvben még inkább a szívemhez nőttek (bár arra kíváncsi lennék, miért nem kedveli annyira az író Piroskát).
Minden pillanatát imádtam ennek a könyvnek, és amint nekiálltam olvasni, bárhol is voltam, teljesen elfeledkeztem a külvilágról, és én is a Mesék Földjén kalandoztam Alexxel és Connerrel. Csak dicsérni tudom a könyvet, mert a mesékhez még tanulságok is jártak, és arra is figyelt az író, hogy a Gonosz Királynő háttértörténetét is megismerjük, amivel elég komolyan boncolgatta a „miért lesz valaki gonosz?” kérdéskört.
Csaponganak a gondolataim, mert annyi mindent adott ez a könyv ~400 oldalon, hogy én mindenkinek, aki szereti a meséket, csak ajánlani tudom.

3 hozzászólás
Felixa P>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Biztos jobban élveztem volna, ha az a korosztály vagyok, akinek elsősorban íródott. Ami legjobban tetszett, az a borító és fejeztek elején lévő illusztrációk. A szereplők nagyon aranyosak, egyikük rendkívül humoros, másikuk pedig igazi meseimádó. A kalandok, amelyeken átesnek, eléggé izgalmasak és remekül viszik előre a történetet. A felbukkanó mesehősök karaktere pedig nagyon kreatív az író részéről. Mint a mesékben mindig, itt is megtalálható a tanulság. Összességében aranyos és mosolyogtató volt a számomra.

schesztiஐ P>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

A mesék számomra mindig egy csodálatos menekülőútat jelentettek a hétköznapokból – nem így hőseinknek, Alex-nek és Conner-nek, akik véletlenül csöppentek a megelevenedett varázslatos világba. Na jó, Alex azért tudta volna élvezni a csodálatos kastélyokat, bálokat, és hogy végre találkozhat kedvenc mesehőseivel, beárnyékolja azonban örömét az, hogy gyorsan össze kell szedniük a lista szerinti tárgyakat, hogy egyáltalán hazajuthassanak édesanyjukhoz.
És a sok mesés szépség között azért akadt egy-két ijesztő dolog: a gonosz banya a mézeskalácsházból, ogrék, farkashorda, egy sötét alak, aki éppúgy a varázstárgyakat keresi és a Gonosz Királynő, akinek persze kb. épp akkor kellett megszöknie a börtönből, amikor ők a mesék földjére érkeztek.

Chris Colfer-ről nem sokat tudtam, csak, hogy a lányaim imádják őt a Glee-ből, így nem is volt kérdés, hogy könyveit be KELL szerezni és el kell olvasni. :) Még ha nem is volt tökéletes a könyv, nekem nagyon tetszett, ahogyan összehozta a különböző mesék szereplőit, alapsztorijait, facsart rajtuk egy keveset – főleg Piroskán facsart… :DD –, és még a Gonosz Királynőnek is adott egy romantikus háttértörténetet.
Természetesen az ikrek is remekül állják a sarat, és valószínűleg mindkettejüknek javára válik ez a meseföldön töltött kis idő. :)

Kíváncsi vagyok a folytatásokra (igen, direkt így többes számban, hiszen eredetiben már hat kötet jelent meg, több kis kiegészítővel együtt), és kicsit sajnálom, hogy nincs már olyan korú csimotám, akinek esti meseként olvashatnám, mert szerintem arra tökéletes! :)

reta09>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Nagyon jól éreztem magam olvasás közben. Nem éreztem úgy, hogy az író butánan nézné az olvasóit, intelligens, érdekes és eseménydús. Számomra kiszámítható és néhol klisés volt, viszont, ha beleszámítjuk azt, hogy 9-10 éves gyerekeknek írták, ezt sem tudom felróni hibának, mivel én már sok ilyet olvastam. A vége is eléggé kiszámítható, de ha nem ez lett volna, akkor nem lett volna ennyire élvezetes, szerintem.

Ki ne szeretné tudni, hogy alakultak mesebeli hőseinek/hősnőinek sorsa a „Boldogan éltek, míg meg nem haltak.” befejezés után? Alex és Conner akaratán kívül belecsöppen ebbe a világba. Találniuk kell egy utat hazafele, ami tele van veszéllyel és cselszövéssel.

Egy dolgot tudok negatívumként értékelni, hogy van egy rész az elején, ami arra utal, hogy az a jó, ha úgy értékelsz egy könyvet, ahogy az író gondolja, az pedig hiba, ha saját értelmezésed van egy műről. Szerintem ez pont, hogy nem hiba! Az irodalomnak szerintem pont az lenne a célja, hogy gondolkodni tanítsa a gyerekeket, és, ha valakinek saját értelmezése van, az már félsiker!

bővebb értékelés:
https://habarkonyveskocsma.blogspot.com/2018/03/chris-c…

atalant I>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Van ez az amerikai filmsorozat, a Once Upon a Time, ami egy időben remekül kihasználta a mesék iránti rajongásom, ráadásul csavart is egyet a jól ismert történeteken, én meg elvesztem. Minden gagyisága ellenére guilty pleasure volt a javából. Pedig gagyiság volt benne bőven. Meg volt még benne kiáramló, kissé butuska, amerikai életérzés is, de azért jó volt! Az idő azonban telt, a sorozat pedig már inkább csak bűn volt, mint élvezet. Sajog is belé a szívem.
Most meg itt van ez a könyv, amit nagyon akartam szeretni. Néztem én a Glee-t is, a szerzővel sincs bajom, az alapötlet is tetszett… „Na, majd ez lesz az esténként olvasós guilty pleasure-öm” – mondtam magamnak jóhiszeműen, de sajnos csalódtam. Éreztem a kinőtt pizsamaként szorító célcsoport-feszültséget a könyv és saját magam között: már nem nekem szól ez. És most nem csak a korcsoport miatt. Egyszerűen annyira szlenges, annyira tanító, annyira velejéig amerikai (és ez utóbbit kéretik tényleg komolyan venni!), hogy igazából nem is csodálom, ha a fiataloknak, akik napjainkban jórészt az angolszász kultúrkör termékein szocializálódnak, ez valóban tetszik. Azonban ez ettől még egy gyenge könyv, teletömve anakronisztikus viselkedésmintákkal és párbeszédekkel: a szereplők többsége úgy viselkedik, ahogy azt a középiskolákban játszódó filmek tinédzserein már megszokhattuk. A fordulatok tehát a tengerentúl banális sziruposságát idézik, éppen ezért, aki egynél több filmet látott életében, jószerével a könyv összes fordulatát képes előre kitalálni. Apropó, anakronizmus! Amikor a regény végefelé kilátásba helyeztek az egyik szereplő számára egy jó magaviseletért járó korai szabadulást a várbörtönből, akkor Emily Gilmore módjára vágyat éreztem arra, hogy átlapozzak egy orvosi szakkönyvet azért, hogy megnézzem, éppen aneurizmám volt-e. Na jó, kicsit túloztam ezzel, de tényleg megdöbbentett. Ettől függetlenül a tanulság(ok) nagyon szép(ek) (mert néhány fejezetenként azért megkapjuk az erkölcsi betevőinket), még ha találkoztunk is már vele (vagy velük) korábban máshol* – néhol talán jobban is kifejtve, mint itt.
A szívük-mélyén-örök-gyerekek** nem fognak csalódni***, de akik a kreativitást is keresik, azoknak valószínűleg marad majd némi hiányérzetük.

*a fő mondanivalót tekintve a témában jobb például Gregory Maguire-től A boszorkány
**magamat is ide sorolnám
***és mégis

Andilány>!
Chris Colfer: A Kívánságvarázslat

Jól esett Alex-el és Conner-rel (akit az elején folyamatosan Connor-nak olvastam) barangolni a mesék világában. Két kisgyerekkel, akik nagyon is jól ismerték ezt a világot, csak eddig kívülről szemlélték, most pedig belecsöppentek. Alex egy kicsit nagyon is belemerült ebbe a világba, sokszor ahelyett, hogy a fontosabb dolgokra koncentrált volna, elterelték a figyelmét a lényegtelenebb, mesés dolgok. Conner volt a kedvenc szereplőm. Imádtam a kis srácot, néhány belószálásán olyan jókat nevettem. Ő volt az kettőjük közül, aki reálisabban gondolkodott, néha sokkal egyszerűbben megoldott dolgokat, mint a testvére. Jó volt a különböző történetek szereplőit egy helyen látni, megtudni, hogy vajon hogyan élhetnek a boldog mese befejezések után. Az egyes fejezetek végén mindig lapoztam tovább, mert érdekelt, hogy mi lesz a következő helyszínen. Izgalmas volt végig járni az ikrekkel ezt az utat, felfedezni világokat, átélni kalandokat.


Népszerű idézetek

Chöpp >!

Nagyi szeretett másokon segíteni, főleg ha azt akaratuk ellenére tehette.

61. oldal

7 hozzászólás
loveQhuay>!

– Néha megfeledkezünk az adottságainkról, mert túlságosan a hiányosságainkra koncentrálunk.

56. oldal

loveQhuay>!

– Ha kritizálsz valamit, legalább legyél tisztában a részletekkel.

35. oldal

abstractelf>!

A világ gyakran megfeledkezik, hogy a gonosz áldozat, csak az ő történetét soha nem mesélik el.

18. oldal, Előhang - A királynő látogatása

loveQhuay>!

A bátorság is azok közé a dolgok közé tartozik, amit soha senki nem vehet el tőletek.

340. oldal

Baba082>!

A világ mindig a kényelmes megoldásokat választja a valóság helyett – felelte a Gonosz Királynő. – Egyszerűbb gyűlölni, hibáztatni és félni, mint megérteni. Senki nem kíváncsi az igazságra, őket csak a szórakozás érdekli.

355. oldal

abstractelf>!

– Sosem találta rendkívülinek? – kérdezte Alex Smitherst. – Nem ijesztő itt élni és tudni, hogy bármelyik pillanatban erre repülhet egy tündér, aki teljesíti egy kívánságát, vagy előugorhat egy ogre, aki meg akarja enni?
Smithers kíváncsi pillantást vetett rá.
– Létezik olyan hely a világban, ahol az embereket nem érheti váratlan segítség vagy fájdalom?

164. oldal, 9. fejezet - A Daliás Királyság

Sinope>!

– Ó, nagymama, milyen nagy az orrod! – mormolta Piroska álmában.
– Rémálma van? – kérdezte Conner.
– Ó, milyen élesek a fogaid… farkaaas! – sikította Piroska, mire hirtelen felébredt és felült az ágyában.
(…)
Az ikrek nem mertek megmozdulni.
– Visszaaludt már? – kérdezte Conner.
– Honnan tudhatnám? – kérdezett vissza Alex.
– Ó, Jankó, milyen erős a karod – motyogta Piroska.
– Szerintem most már alszik – állapította meg a fiú és magabiztosan felállt.
– Ó, Jankó, milyen puhák az ajkaid – duruzsolta a királynő.
– Tűnjünk innen, mielőtt más testrészeit is felsorolja!

Kapcsolódó szócikkek: Alex Bailey · Conner Bailey · Piroska
Baba082>!

Hosszú évekig töprengtem azon, miért nem szeret engem, és akkor végre megértettem, hogy… hogy azért, mert képtelen volt rá (…)
Szerintem úgy tudjuk leginkább tiszteletben tartani az emlékét, ha minden nap azzal a könyörülettel és megértéssel fordulunk mások felé, ami neki nem adatott meg.

379. oldal

Baba082>!

Csak azért, mert kicsit keményebben kell dolgoznod valamin, ami a többieknek könnyebben megy, még nem jelenti, hogy szűkében vagy a képességeknek.

56. oldal


A sorozat következő kötete

Mesék Földjén sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Gail Carson Levine: Elátkozott Ella
Cressida Cowell: Így neveld a sárkányodat
Melissa de la Cruz: Az Elveszettek szigete
Elisabetta Gnone: A Fény Hatalma
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a szekrény
Soman Chainani: Jótett helyébe
L. Frank Baum: Óz, a csodák csodája
Gail Carson Levine: Ella Enchanted
Astrid Lindgren: Oroszlánszívű testvérek
J. M. Barrie: Pán Péter