Rozsomák 93 csillagozás

Chris Claremont: Rozsomák

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az X-Men lapjairól érkezett Rozsomák legelső szólókalandja! Amikor Japánba utazik, hogy megtalálja szerelmét, Marikót, szembesül vele, hogy a lány hozzáment egy másik férfihez, hogy így törlessze apja adósságát. Rozsomák a Kéz nevű szervezeten tölti ki dühét, és közben új szövetségesre lel Jukio rónin személyében.

A gyűjtemény a Wolverine 1-4. számát tartalmazza.

Rozsomák: Adósság és becsület címen is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1982

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Nagy Marvel Képregénygyűjtemény Hachette Hungary

>!
112 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Frank Miller, Paul Smith, Josef Rubinstein, Bob Wiacek

Enciklopédia 5

Szereplők népszerűség szerint

Chris Claremont


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Dominik_Blasir>!
Chris Claremont: Rozsomák

Tömör, szikár, kemény kötet – pont olyan, ami illik Rozsomákhoz. Nincs mellébeszélés, nincsenek felesleges kitérők, csak a lényeg: durva, erőszakos harcok, szívszerelmek és a japán alvilág egy helyen.
Rozsomák ellentmondásos volta mindig is a legérdekesebb jellemvonásának tűnt, és örülök, hogy Claremont tényleg jól tudott ezzel dolgozni. Állatias, de közben mégis emberi személyisége még a kissé túltolt belső narrációval együtt is erősen hat, miközben a négy rövidke epizódban megjár hullámhegyet és hullámvölgyet egyaránt.
Ami viszont igazán meglepett, hogy Miller rajzai (vagy inkább Glynis Wein színei?) meglepően tetszettek: különösen a dinamikus harcok, a menekülések, a néhol egészen minimalista, de a színek miatt mégis cyberpunkosan-jelzésértékűen mutatósnak ható jelenetek.
Alapozásnak tehát kiváló volt ez a kötet; kíváncsi vagyok, hogy a Hachette-Marvel-sorban eljutunk-e a csúcsig ezzel a figurával.

2 hozzászólás
zamil>!
Chris Claremont: Rozsomák

Többet vártam, valahogy ez a Japános sztori és ez az irányítható Rozsomák nem tetszett. Ennél jobb karakternek gondolom, önállóbbnak, itt valahogy ezzel volt gondom.

CaptainV IP>!
Chris Claremont: Rozsomák

Rövid, de tartalmas epizód, gyönyörű ellentétete az előző kötetnek, a Hulkosnak. Szerintem anno már mondtam, hogy sokáig nem tudtam mire vélni a Rozsomák iránti hatalmas szeretetet, csak a Logan-film körül kezdtem megérteni, viszont a róla vagy a szereplésével olvasott képregények valahogy más megvilágításba helyezik, mint amit filmeken látok belőle. Ez a kötet is jól mutatja, mennyire izgalmas az ő belső dilemmája, milyen mélységeket és magasságokat lehet bejáratni vele. A történet is drámai, a rajzok bár minimalisták, valahogy mégsem egy rakás semmi. A sok ismétlést fájlaltam, nem hiszem, hogy akár egy füzeten belül szükség van arra, hogy ennyiszer el legyen mesélve Rozsomák sebezhetetlensége, de ezt leszámítva maximálisan elégedett vagyok ezzel a résszel.

Kovács_Adrián>!
Chris Claremont: Rozsomák

Aki ismer, az tudja, hogy ódzkodom a 1980 előtti képregényektől. Nem szeretem ezt a szájbarágós, hússzor elismétlem dolgokat.

Ez a hozzáállás itt is megtalálható, de még se annyira bántó, igaz nem nagy adagba kapjuk. Aki emlékszik még a 2013 Farkas filmre, az tudja nagyjából mire számítson. Itt is vissza megy Rozsomák Japánba, hogy megkeresse szerelmét. Kapunk ízelítőt a kultúrából, becsületből, de semmi nagy egettrengető dolgot ne várjunk.

Újabb kultikus képregény amit rajongóknak kötelező elolvasni. De kíváncsiskodok is tehetnek egy próbát vele. Kellemes olvasmány és izgalmas is.

Dávidmoly>!
Chris Claremont: Rozsomák

Szamurájerkölcs és kaszabolás, a Kéz orgyilkosai és jakuzák, a gyilkos acél hideg árnyéka és két nő forró szerelme. És rengeteg nem valami szép dolog. Ah, ezek voltak azok a régi szép idők, amikor Rozsomák még nem egy karmos Superman volt, hanem egy érdekes, öntörvényű és ellentmondásos alak, akinek normális történteket írt Chris Claremont!
Olvastam már korábban is, az előző kiadásban, de akkor nem értékeltem; viszont most jobban tetszett, ha jól emlékszem. Négy és fél mérgezett dobótőr az ötből.

Balázs_Erőss>!
Chris Claremont: Rozsomák

Ahem… Amennyire vártam az első Rozsomák sztorit, úgy ez most messze gyengébbnek tűnik, mint a film. (Tudom, tudom, almát a körtével nem hasonlítgatunk, tudom!)
Kissé szájbarágós, hogy minden szám elején elmondják ugyanazokat a mondatokat, de ez megintcsak az én problémám.
Igazi retró, korai nyolcvanas évekre jellemző rajzok, és be kell valljam, hogy a „kanadai akcentus” magyarba ültetése is elég gyengére sikerült. (Játszom itt az eszemet, de én vajon egy ilyen problémát hogyan oldanék meg, ha fordítóként kellene tevékenykednem? Lövésem sincs.)
A történet határeset, a beszólások jó(na)k tűnnek, de valahogy nem ütnek annyira.
Egynek jó volt, köszönöm.

MortuusEst>!
Chris Claremont: Rozsomák

Ha őszinte vagyok, akkor a sorozat első olyan része, amire őszintén tudok csettinteni egyet a nyelvemmel: „ez igen.” Minden megvan benne, ami egy jó képregényhez kell.

littlelinda P>!
Chris Claremont: Rozsomák

Minidg is Farkas volt a kedvencem az X-menből, valamiért már a rajzfilmben is imádtam az adamantium karmait és a közömbös stílusát. Sajnos ez a kötet nem nyerte el annyira a tetszésemet, mint ahogy azt vártam :\ Az egész gyakorlatilag szerelmi dráma volt Japánban, és minden rész elején újra el lettek ismételve Rozsomák képességei és hogy mi történt az előző részben. Remélem lesz még csak Loganről szóló kötet, ami érdekesebb dolgokat hoz előtérbe, de kezdetnek ez sem volt rossz. Valószínűleg Hugh Jackman hibája, hogy azt vártam, ahogy ő alakította Farkast, mert számomra az a tökéletes Logan :')

Morn>!
Chris Claremont: Rozsomák

Jó volt találkozni Rozsomákkal képregényformában is. A filmekben is bírtam (lehet szidni érte), kivéve mikor szerelmes volt, szóval nagyon kíváncsi voltam erre a történetre. Szerencsére elég mozgalmas volt és nem nyomták tele nyálas kínlódással. A japán helyszín is nagyon tetszett, az erkölcsök, a becsület harcai, a rettenthetetlen harcosok, Rozsomák belső vívódása. Maga a kötet képi ábrázolása is szuper volt.

>!
112 oldal · keménytáblás · Illusztrálta: Frank Miller, Paul Smith, Josef Rubinstein, Bob Wiacek

Népszerű idézetek

TribeBubu P>!

Az, hogy »A legjobb vagyok abban, amit csinálok. Bár amit csinálok, az nem valami szép.«, magában foglal mindent, amit tudnunk kell róla. Egyszerű kijelentés: nála senki sem ért jobban a munkájához; azonban a második felében ott a megbánás: bár az nem valami szép. Egyszerű ténymegállapítás, ám ha tudod, hogy a munkád nem szép, de mégse hagyod abba, akkor vagy megőrültél, vagy bánsz valamit… azon töprengsz, hogy mi lehetett volna.

AZ ÍRÓ – Chris Claremont Rozsomákról (Hachette Hungary, 2018)

Melinda_Kléri >!

Emlékszel még erre a kardra Logan? A Jasida-klán féltve őrzött ereklyéje, mely a becsületet szimbolizálja. Hazám legnagyszerűbb fegyverkovácsa, Maszamune készítette 800 éve. Nemes, önzetlen ember volt, kinek lelke a pengéiben él tovább.
E kardban egyesül családom múltja, jelene és jövője…

Logan, tiéd a becsület kardja.

Melinda_Kléri >!

Jasida Mariko.
Japán egyik legbefolyásosabb és leggazdagabb családjának tagja. A vérvonaluk majdnem 2000 évre tekint vissza. Az enyém… semeddig.
Első pillantásra beleszerettem.
És Ő is belém.
Pocsék egy helyzet.

Melinda_Kléri >!

Még mindig látom magam előtt Mariko arcát. A bánatot a szemében. Hallom a megvetést a hangjában. Még soha nem éreztem ekkora szégyent, ilyen fájdalmat.
Minden ami voltam, ami vagyok és ami leszek…darabokra hullott. Megkínzott lélekkel bolyongok.
Még a halál is megváltás lenne.

Dávidmoly>!

A nevem Rozsomák. A legjobb vagyok abban, amit csinálok. Bár amit csinálok, az nem valami szép.

(első mondat)

Melinda_Kléri >!

A nevem Rozsomák.
A legjobb vagyok abban, amit csinálok.
Voltam már titkos ügynök.
Voltam már hős.
Most csak egy részeg.
És minden percét élvezem!

1 hozzászólás
Melinda_Kléri >!

Hiába is törekszem belső egyensúlyra, mindig elszúrom.
Mi értelme hát?
Ilyen a természetünk. Harcosok vagyunk, és ha kell gyilkolunk. Jukio ilyennek szeret.
Mariko viszont megveti a bennem szunnyadó vadállatot.
Mindkettőjüket szeretem. És mindkettőjüket elvesztettem.
Én magam is… elvesztem.


Hasonló könyvek címkék alapján

Stan Lee – N. Korok – Richard K. Morgan: Fekete Özvegy
Todd McFarlane – Neil Gaiman – Alan Moore – Frank Miller: Spawn: Kezdetek 2.
Kelly Sue DeConnick – Warren Ellis: Marvel Kapitány: Magasabbra, távolabbra, gyorsabban
Ed Brubaker – Mike Carey – Peter David – Craig Kyle – Christopher Yost: X-Men: Messiáskomplexus
Alan Moore: A teljes Watchmen
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Jeph Loeb: Batman: Hosszú Halloween
Jason Aaron: Thor: A mennydörgés istene 1.