Rozsomák: ​Adósság és becsület 43 csillagozás

Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Rozsomák a világ legnépszerűbb és legveszélyesebb mutánsa, az X-Men tagja. Általában zárkózott, mogorva, ám egy korábbi kaland során találkozott a gyönyörű Marikóval, akivel egymásba szerettek.
Mivel egy ideje nem kap hírt róla és a levelei felbontatlanul érkeznek viszsza, elutazik Japánba. Ott kellemetlen meglepetés éri: Singen nagyúr, Mariko apja egy becsületbeli adósságát rendezte azzal, hogy lányát férjhez kényszerítette egy üzlettársához.
Rozsomákra megszégyenítő vereségek és kegyetlen ellenségek egész sora vár: rivális Jakuza-vezérek, nindzsák, a Kéz emberei és egy életveszélyes bérgyilkosnő.

Rozsomák címen is megjelent.

Tartalomjegyzék

>!
Fumax, Budapest, 2007
96 oldal · ISBN: 9789638760654 · Fordította: Kvaszta Ádám · Illusztrálta: Frank Miller

Kapcsolódó zóna

!

Marvel

575 tag · 652 karc · Utolsó karc: 2019. május 14., 20:06 · Bővebben


Enciklopédia 3

Szereplők népszerűség szerint

Rozsomák


Kedvencelte 6

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Aigi P
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Japán nagyon passzol Rozsomákhoz. A bushido erkölcs és Frank Miller stílusa is. A kötelező szuperhősképregényes önismétlés nem. Igaz ez utóbbi semmihez. Sosem fogom megérteni miért ne lenne elég a belső borítóra nyomtatni, a főhőst nem ismerőknek, azt, hogy Rozsomák nagyon kemény. De tényleg. Durván. És nagyon adamantium is, és nagyon gyógyul nem homeopátiás módszerekkel. Történet közben, 10 oldalaként, ezt nem jó olvasni. Érdektelen és feleslegesen tördeli szét az élményt.
Ezt leszámítva remek kikapcsolódás volt.

1 hozzászólás
>!
phetei P
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Régi jó történet, ahol Rozsomák még nem egy elpusztíthatatlan, instant sejtosztódással gyógyuló amőba volt; visszatekinthetünk az eredet közelébe, honnan indult Rozsomák, láthatóvá válik a fájdalmas kontraszt azzal amivé vált miután, az adamantium mellé beöntötték a marketingumot is.
A konfliktusok hirtelen kialakulnak és még még annál is gyorsabban torkollnak vérgőzös megoldásba. A felállás egyszerű, átlátható, szürke árnyalatoktól mentes, ahol pedig mégsem, ott segít a zavaró elmeket elfedni klisék jótékony homálya. A végén mindenki megkapja ami neki jár, legyen az többszörös nyílt törés, hosszanti vágások a mellkason, felszakadt artériák vagy épp az áhított nő. Teljesen olyan érzés mint egy Conan novellát olvasni. :)
Csak ajánlani tudom.

>!
fowler P
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Az első találkozásom Rozsomákkal és az X-Mennel a Pókember első sorozatának 35. számában megjelent „A sötétség hercege” című epizódhoz köthető. Rozsomák karatkere tudatosan úgy lett alakítva az évek/évtizedek során, hogy bárhol csatlakozik a nagy történetfolyamhoz az olvasó, egyből érdekelni kezdje a hozzá kapcsolódó „mitológia”. Erre egy jó nagy lapáttal rá is tett az első magyar nyelvű X-Men Rozsomák és Mariko esküvőjével (illetve annak elmaradásával), ami egyrészt jó kezdet volt a magyar sorozathoz, másrészt tökmindegy lett volna, melyik részt választják az első magyar kiadáshoz, mindenképp „bele a lecsóba” indítás volt ez, bele a Claremonti életmű közepébe. Az első X-Men kiváló alapot biztosított ahhoz az űrhöz és hiányérzethez, amit magyarul az Adósság és becsület megjelenése tudott csak csillapítani (angolul már jóval korábban utánajártam Rozsomák élettörténetének). Frank Miller rajzait mindig imádtam, Claremontról pedig csak szuperlatívuszokban lehet beszélni, amit az X-Mennel és Rozsomákkal művelt az vitán felül zseniális. A kötet egyetlen hibája, hogy a mai napig egyedülálló – valamiért „klasszikus” X-Ment és mellékszálait nagyon nem ér(het)i meg magyarul kiadni… legnagyobb bánatomra.

>!
Fumax, Budapest, 2007
96 oldal · ISBN: 9789638760654 · Fordította: Kvaszta Ádám · Illusztrálta: Frank Miller
>!
MissTimon
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

A rajzok még csak-csak elmentek, de a történet szerintem élvezhetetlen volt. Bár lehet, hogy csak én vártam túl sokat.

2 hozzászólás
>!
Emerson
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Tudom, hogy az a „hagyományos” képregény kötetbe fűzésének hozománya, hogy baromi sok az önismétlés… De amikor már ötödszörre kellett elolvasnom, hogy Rozsomák mekkora übergigahatalmaserővel rendelkező fenevad, akkor már kicsit bepöccentem. Annak viszont nagyon de nagyon örültem, hogy a megfilmesítés abszolút nem követte hűen az eredeti sztorit. Ilyet biztos nem szerettem volna a vásznon látni.

>!
Doctor_Manhattan
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Más korban íródott, a szerzőknek meg kellett adni a lehetőséget az új olvasóknak, hogy bármely füzettel is kezdik, fel tudják venni a fonalat. De ez nálam nem mentség arra, hogy nagyjából tucatszor olvastam azt, amit valószínüleg egyébként is tudott már mindenki, aki látta már Rozsomákot valahol. Mondjuk a szupersikeres Claremont X-Menekben…

Miller rajzai sem nyűgöztek le, hiába érződik rajtuk a mangák iránti szeretete, azok piszok részletes illusztrációihoz képest lagymatag szkeccsek voltak ezek. Illetve minél többször látom színesben a képeit, annál jobban hajlok arra a véleményre, hogy Miller rajzolóként csak fekete-fehérben üt.

Ami viszont tetszett, az, hogy Claremont az összecsapások közé ékelt narratívájával képes volt kibontani címszereplőjének jellemét. Igaz, néhol már itt is sok volt az ismétlés…

>!
Nelli0805 
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Jó volt ez a képregény. Különösen azért tetszett, mert Japánban játszódik :-)
A filmek alapján megkedveltem az X-ment és Rozsomákot, és az Asság és becsület alapján készült film is tetszett.

>!
cyrussmith
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Csalódás volt. Klasszikust vártam, de ez nagyon nem az: rajzban közepes, sztoriban még annál is gyengébb. Eddig csak 2-3 X-men képregényt olvastam, de eddig ez a leggyengébb közölük. Az Új Nemzedéket is terveztem megvenni, de egy kicsit most már fázok előre ettől a „sztárírótól”.

>!
GreggDoUrden
Chris Claremont – Frank Miller: Rozsomák: Adósság és becsület

Ebben a kötetben Rozsomák Japánba tesz látogatást, mivel Mariko-val akar találkozni, hogy végre válaszokat kapjon kérdéseire. Persze nem megy olyan gördülékenyen semmi, így Logan hamar egy nindzsákkal és shurikenekkel hemzsegő világban találja magát, ami még mindig elég intenzíven táplálkozik a régi feudális keleti kultúra elemeiből.
Ennek a kalandnak a során Logan nem magáért küzd, hanem első sorban másokért, valamiért azért, hogy ezzel visszaszerezze a tőle jogtalanul elvett becsületet.
Maga a képregény nagyon izgalmas, és sok manga stílusú elemből épül fel, ami Frank Miller-nek köszönhető. Ezzel a módszerrel tökéletesen átadja a Japánra jellemző hangulatot, és engedi útjára az olvasót ebbe a veszélyekkel teli korrupt világba.

A Kíméletlen jövő c. képregényhez hasonlóan ez a szóló történet is nagyon tetszett. Logan egy nagyon jól összetett karakter, az X-Men legikonikusabb szereplője, akinek a történeteit mindig szívesen fogom elolvasni. Abszolút ötből öt csillagos!


Népszerű idézetek

>!
TribeBubu

Persze, lehet, hogy elbukom, de ez még mindig jobb, mint nem tenni semmit. Az maga a halál. A lélek halála.

68. oldal, III. rész - Elveszve (Fumax, 2007)

Kapcsolódó szócikkek: halál · lélek · Rozsomák
>!
pelikanbence 

A nevem Rozsomák! A legjobb vagyok abban, amit csinálok, bár, amit csinálok az nem valami szép.


Hasonló könyvek címkék alapján

Nihei Cutomu: Rozsomák – SNIKT!
Alan Moore: A teljes Watchmen
Kurt Busiek: Csodák kora
Alan Moore: Watchmen – Az Őrzők
Brian Michael Bendis: Fenegyerek 1. – Alfőnök
Alan Moore: Batman: A gyilkos tréfa
Scott Snyder: Batman – A Baglyok Bírósága
Jeph Loeb: Fenegyerek: Sárga
Gerry Conway – Paul Jenkins – J. M. DeMatteis – Stan Lee – Tom DeFalco – Tony Isabella: A hihetetlen Pókember – Gwen Stacy halála
Todd McFarlane: Spawn: Kezdetek 1.