Halállista (Robert Hunter 5.) 51 csillagozás

Chris Carter: Halállista

„Válasszon, ​nyomozó: tűz vagy víz.”

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztályának nyomozóját egy ismeretlen telefonáló arra kéri, hogy látogasson el egy honlapra, amely élőben közvetíti egy üvegtartályba zárt, megkötözött férfi utolsó perceit. A hívó azonban nem elégszik meg azzal, hogy Hunter tanúja legyen a szerencsétlen haláltusájának: azt akarja, hogy részt vegyen az áldozat kivégzésében. A nyomozónak kell eldöntenie, hogyan érjen véget a férfi élete. Hunternek nincs más választása, mint hogy tehetetlenül végignézi a gyilkosságot, a rendőrség ugyanis az FBI-jal karöltve hiába próbálja meg lenyomozni az adást vagy a telefonáló tartózkodási helyét. A gyilkos igazi informatikus zseninek bizonyul, aki minden lehetséges nyomot eltüntet maga után, így Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének. A telefon azonban hamarosan újra megszólal. Ugyanaz a hang, de egy másik honlap és egy másik… (tovább)

Eredeti mű: Chris Carter: One by One

>!
General Press, Budapest, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522256 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2019
356 oldal · ISBN: 9789634522263 · Fordította: Szabó István

Enciklopédia 30

Szereplők népszerűség szerint

Robert Hunter · Carlos Garcia · őrült · pszichopata


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 45

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Chris Carter: Halállista

C. C. egyre betegebb dolgokat talál ki, le a kalappal. Olyan kidolgozott gyilokok voltak ebben a részben, hogy az valami őrület. Nem is értem, hogyhogy még nem kaptak se mozi-, se filmsorozatot a nyomozók? Valami kis Fűrész-utánérzésem volt ugyan, de ez egyáltalán nem baj, lévén a Fűrész-sorozat részei a kedvenc filmjeim. Valamint jó kis görbe tükör a valóságshow-ról és a mai társadalomról. Hozzáteszem, elég szomorú dolog ez, de sajnos nem mondhatom, hogy túlzásba esett az izmos felsőtestű C. C. Apropó, izmos felsőtest: ebben a részben volt először, hogy nem esett szó se Hunter, se Garcia kidolgozott izomzatáról. Ez se probléma.
A végére: totál egyetértettem a sorozatgyilkossal, én is ezt csináltam volna, ha meglett volna a lehetőségem.
Következő?

>!
PRicsmond
Chris Carter: Halállista

Chris Carter jött látott és ismét egy szuper történetet írt. Az előző résznél kicsit megrendült a bizalmam, mert ott hiányzott valami ami az első 3 részben megvolt, de ezzel a résszel ismét nagyot alkotott.
Pedig nagyon sok változás nincs ebben a történetben sem, de itt megvan megint az az érzés, hogy már az első oldalakon beszippantja az olvasót a sztori és nem engedi a könyv végéig. Megemelem Carter előtt a kalapom, mert ismét sorozatgyilkosos krimit írt, de egyáltalán nem lett unalmas, brutalitásban ismét az ember ingerküszöbét súrolja, de a rövid fejezetek, és ahogy a izgalmakat és a feszültséget adagolja újra bebizonyította, hogy lehet ebben a műfajban nagyon jó könyvet írni ismételten.
Hunter és Garcia ezúttal talán az egyik legkegyetlenebb és legintelligensebb ellenfelükkel találják szemben magukat, aki az interneten élőben közvetíti a gyilkosságokat, és az internetezőkre bízza milyen módon érje utol az áldozatot a halál. Az ismeretlen kihívja maga ellen a rendőrséget és többször is bizonyítja, hogy jól felkészült. A végjáték újból nagyot szól, akármilyen szuper nyomozó is Hunter még őt is érik meglepetések. Már most nagyon várom a következő részt.

>!
Nefi P
Chris Carter: Halállista

Hú de komoly morális kérdéseket feszeget ez a könyv… Mert az igazságérzetünk persze mindig tudja a jó választ, de tényleg annyira feddhetetlenek vagyunk? Nagyon komoly és nagy igazság van a könyvben. Minden eladó, minden hír értékű, és semmi sem szent. És valóban korunk pestise a közöny… spoiler Az igazság nem részrehajló, az igazság mindig valakinek az igazsága, és nem biztos, hogy csak egy igazság van. Döbbenetesen jó ez a könyv, egy idő után érted a motivációt és a logikát, és ez egy nagy szó, ha egy sorozatgyilkosról beszélünk. Chris Carter ismét nagyot alkotott.

>!
hcs23
Chris Carter: Halállista

Van valami egészen különleges párhuzam Carter és olvasóinak kapcsolata, valamint a Halállista gyilkosa és a könyvben lefestett társadalom, vagy szűkebb keresztmetszet tekintetében a szavazók kapcsolata között. A könyv ugyanis arról szól, h van egy gyilkos, aki élő egyenes adásban gyilkolássza az embereket, a halálnemről azonban szavazást tart az interneten. Az emberek pedig szavaznak, és élvezik. Na, valahogy így vagyok ezzel én is. Kimondhatatlanul élvezem, amikor Carter a lehető legagyamentebb halálnemeket találja ki, és önmagához mérten egészen részletesen tálalja. Show-t akarok, a legjobb fajtából. A kényszer pedig egyre erősebb, nemes egyszerűséggel mondhatnám azt is, h olyan ez, mint a drog vagy a szex: ha belekóstoltál, mindig többet és többet akarsz, egyre durvábban és durvábban :-) Isten a tanúm, nagyon szeretem a költői megfogalmazásokat, szép képzettársításokat, részletes leírásokat, de ez a könyv és ez az író nem ezt tudja. Nem fogsz elalélni a barokk körmondatoktól, ellenben kielégíti minden fentebb taglalt perverz vágyadat.

spoiler

3 hozzászólás
>!
agi452
Chris Carter: Halállista

Wow, ez ütős volt! Nem győzöm magam ismételni: Chris Carter egy zseni! Ismét megcsinálta, megint egy feszes tempójú, izgalmas, letehetetlen, igencsak brutális és beteges krimit alkotott! Ebben a könyvben nemcsak azt mutatta meg, milyen elmebeteg gyilkosságokat képes véghezvinni a pszichopata sorozatgyilkos, hanem jelen társadalmunkat is górcső alá vette. Az internet, a benne rejlő anonimitásunk segítségével mihez vezethet az emberek érzéketlensége embertársaik iránt, az online katasztrófaturistáskodás, az erőszak levezetése iránti vágy. Félelmetes belegondolni, hogy ez akár a valóság is lehet: hogy tényleg léteznek ennyire elcseszett emberek, akiknek az okoz izgalmat, ha szenvedést, erőszakot látnak. Vajon tényleg ennyire elállatiasodnánk egy ilyen szituációban? Bocsánatot kérek, ez sértő az állatvilágra, hiszen tudjuk, hogy a legbrutálisabb élőlény ezen a földön maga az ember… Na de térjünk vissza a könyvre. Ami igazán örömet okozott, hogy Hunter mellett végre Garcia is jónéhányszor megcsillogtathatta a tudását, éles logikáját, illetve hogy az eddig mások által sokszor kifogásolt, sokat emlegetett kidolgozott izomzat említése ezúttal elmaradt. Jót tett a könyvnek, bár engem ez sosem akadályozott meg a sorozatos 5 csillagos értékeléseimben :) Most is, mint eddig minden egyes Chris Carter könyv befejezése után sikítani tudnék, hogy egyelőre nincs több, hogy várhatok, mikor jön a következő könyv kiadása. spoiler

>!
Static P
Chris Carter: Halállista

Chris Carter belehúzott rendesen, ez a rész különösen betegre sikeredett. A történet nem unalmas, pörög ezerrel, a feszültséget a rövid fejezetekkel csak fokozza. A gyilkosságok félelmetesen kreatívak. (A kivégzések leírása részletekbe menő, képei látványosak.) Carter szinte sokkolja vele az olvasót. A gyilkos indítékai is tökéletesen érthetőek. Alig várom a következő részt, mert ez a történet kiemelkedik az átlag krimik sorából.

>!
Zanit
Chris Carter: Halállista

A történet nagyon hajaz a spoiler című filmre. Még az indítékok is hasonlóak.
Ezért picit csalódott is voltam valahol.
A mondanivaló azonban fontos, nagyon is. spoiler
Az utolsó áldozatnál spoiler
Ami még elgondolkodtató, hogy spoiler Ez is olyan téma, amit órákig lehetne boncolgatni.

4 hozzászólás
>!
FreeAngel 
Chris Carter: Halállista

Azt hinné az ember, hogy egy bizonyos pont után már nem lehet fokozni a betegebbnél betegebb kivégzési és kínzási módokat, de Carternek megint sikerült. Nem tör irodalmi babérokra a szerző, de a stílus magával ragadó, a könyvet nem lehet letenni. ha az olvasóm nem esett volna kómába a sztori kb. felénél, én is hamarabb végeztem volna az olvasással :$ A történet sajnos életszerű és hiteles, ezt sokkal inkább ijesztőnek érzem, mint a különösen kegyetlen gyilkolási módokat és azt hiszem, ez a legszomorúbb az egészben. A gyilkos indítékairól is megoszlanak a vélemények, lehet vele egyetérteni vagy nem, de amiben szerintem mindenki egyező állásponton van: még sok-sok részt írjon nekünk Carter!

2 hozzászólás
>!
Lobelin
Chris Carter: Halállista

Ördögien gonosz, és kegyetlen… azonban, ahogy a végére kirajzolódott a teljes történet valahogy meg tudtam érteni a gyilkost… nem tudom én mit tettem volna, de lehet nekem is hasonló finomságok jutottak volna eszembe… nagyon jó kis tükröt állított elénk, korunk közönyös, szenzációhajhász társadalma elé…


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Egyetlen lövés a tarkóba, tipikus kivégzés.

(első mondat)

>!
Nefi P

A megfigyelésre és a következtetésre! A kedvenc italom valóban a Jack Daniel’s diétás kólával.

339. oldal

3 hozzászólás
>!
PRicsmond

– A valóságshow-k pontosan azért olyan sikeresek, és azért nézik őket olyan sokan, mert úgy vannak megtervezve, hogy hamis hatalomérzetet nyújtsanak – mondta Hunter. – Hatalmat, hogy kontrollálják, mi történik egy adott szituációban, hatalmat, hogy kvázi dönthessenek mások sorsáról. És az ember nagyon könnyen a hatalom rabjává válik, ez az egyik leginkább addiktív érzés. Éppen ezért keresik az emberek újra meg újra.

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · Robert Hunter
>!
robinson P

Az a fajta félelem volt ez, mely nappal fogalmazódik meg az emberben, aztán éjjel sokkal erősebb alakban visszatér a rémálmokban.

>!
PRicsmond

Bármit megteszünk, hogy megvédjük azt, akit szeretünk.

>!
PRicsmond

– Várjunk csak egy kicsit, kapitány! Jól értem, hogy lecsesz minket, mert a munkánkat végezzük?
– Nem jól ért – vágott vissza Blake, és a hangja egyre dühösebb lett. – Azért cseszem le magukat, mert engem is lecsesztek, és ezt muszáj továbbadnom.

>!
FreeAngel 

…a lelki vágások tönkreteszik az önbecsülést…

Kapcsolódó szócikkek: lélek · önbecsülés
>!
FreeAngel 

(…) a társadalom nagyon szeret szavazni mások életéről.

Kapcsolódó szócikkek: Carlos Garcia · szavazás · társadalom
>!
PRicsmond

Garciának igaza volt. Los Angelesben nagyon sok ember számára a hírnév ugyanolyan lételem, mint a levegő, és a bulvárújságírók nagy hatalommal rendelkeznek e téren: bárki karrierjét elindíthatják vagy derékba törhetik.

>!
PRicsmond

„– Végre megérkezett a zápor, amire számítottunk.
– Milyen zápor? – kérdezte Garcia, a homlokát ráncolva.
– A szarzápor – felelte Blake, és Garcia íróasztalára csapta a Los Angeles Times reggeli kiadását.


Hasonló könyvek címkék alapján

James Ellroy: A nagy sehol
J. D. Barker: Az ötödik áldozat
Karen Rose: Sikíts értem
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Helena Silence: Ezüsthíd
M. J. Arlidge: Bújócska
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Jo Nesbø: Hóember
Thomas Harris: A vörös sárkány
Donato Carrisi: A lelkek ítélőszéke