14. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján
66. legjobb kortárs könyv a molyok értékelése alapján

Halállista (Robert Hunter 5.) 187 csillagozás

Chris Carter: Halállista

„Válasszon, ​nyomozó: tűz vagy víz.”

Robert Hunter, a Los Angeles-i rendőrség gyilkossági osztályának nyomozóját egy ismeretlen telefonáló arra kéri, hogy látogasson el egy honlapra, amely élőben közvetíti egy üvegtartályba zárt, megkötözött férfi utolsó perceit. A hívó azonban nem elégszik meg azzal, hogy Hunter tanúja legyen a szerencsétlen haláltusájának: azt akarja, hogy részt vegyen az áldozat kivégzésében. A nyomozónak kell eldöntenie, hogyan érjen véget a férfi élete. Hunternek nincs más választása, mint hogy tehetetlenül végignézi a gyilkosságot, a rendőrség ugyanis az FBI-jal karöltve hiába próbálja meg lenyomozni az adást vagy a telefonáló tartózkodási helyét. A gyilkos igazi informatikus zseninek bizonyul, aki minden lehetséges nyomot eltüntet maga után, így Hunter és a társa, Garcia nyomozó számára óriási fejtörést jelent, hogyan kezdjen neki a tettes kézre kerítésének. A telefon azonban hamarosan újra megszólal. Ugyanaz a hang, de egy másik honlap és egy másik… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
General Press, Budapest, 2019
356 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634522256 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2019
356 oldal · ISBN: 9789634522263 · Fordította: Szabó István

Enciklopédia 42

Szereplők népszerűség szerint

Robert Hunter · Carlos Garcia · Barbara Blake · pszichopata · Michelle Kelly

Helyszínek népszerűség szerint

Los Angeles


Kedvencelte 29

Most olvassa 8

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 105


Kiemelt értékelések

>!
Euthümia_K P
Chris Carter: Halállista

Carter minden könyvében olyan brutalitással elkövetett gyilkosságokról ír, amelyekkel nem nagyon szoktam olvasásaim során találkozni. Az meg, hogy ezeket a brutalitásokat még fokozni is képes, az szinte lenyűgöző. Mindig azt gondolom, hogy na ezt már biztosan nem lehet fokozni. Aztán amikor elolvasom az éppen következő Hunter-részt, rájövök, hogy ismét tévedtem. Az író ráadásul olyan élethűen részletezi az áldozatai kivégzésének minden pillanatát, hogy szabályszerűen átérzem a szenvedésüket, mint ha kis részem jelen lenne. A Halállista majdnem minden oldala csöpög a durva, kegyetlen szörnyűségektől. Bár nagyon szeretném most rögtön elolvasni a soron következő részt, de muszáj kicsit más vizekre eveznem, mert – bár az én gyomrom hozzászokott a szörnyűségektől hemzsegő thrillerekhez – ez már nekem is durva volt.

2 hozzászólás
>!
mate55
Chris Carter: Halállista

A legkegyetlenebb Carter fröccs. A könyv meglehetősen hatásvadászra és sokkolóra sikeredett. Fel kell tennem magamnak a kérdést: át tudok-e siklani egy ilyen alkotás felett? Hogyan ítélkezzek meg egy olyan könyvről, amelynek pozitív értékelései száma időközben elérte az eget? El lehet mazsolázgatni, de ettől még nem érzem úgy, hogy valami egészet, valami élettel telit, valami filmszerűen folyó szórakoztató dolgot olvastam volna. Annak ellenére, hogy mennyire brutális, sötét, gyors ütemű olvasmány. Chris felvázolta az új irányt: nem kellenek karakterek, nem kell önmagában is értelmezhető sztori, nem kell kidolgozott szerelmi szál, se nagybetűs kaland, nem kellenek nagy tétek, amiért izgulni lehet. A lényeg, hogy minél vérgőzösebb pokol leselkedjék az oldalakon. Én viszont arra jöttem rá, hogy öreg vagyok már ehhez.

21 hozzászólás
>!
EssentialHencsi MP
Chris Carter: Halállista

C. C. egyre betegebb dolgokat talál ki, le a kalappal. Olyan kidolgozott gyilokok voltak ebben a részben, hogy az valami őrület. Nem is értem, hogyhogy még nem kaptak se mozi-, se filmsorozatot a nyomozók? Valami kis Fűrész-utánérzésem volt ugyan, de ez egyáltalán nem baj, lévén a Fűrész-sorozat részei a kedvenc filmjeim. Valamint jó kis görbe tükör a valóságshow-ról és a mai társadalomról. Hozzáteszem, elég szomorú dolog ez, de sajnos nem mondhatom, hogy túlzásba esett az izmos felsőtestű C. C. Apropó, izmos felsőtest: ebben a részben volt először, hogy nem esett szó se Hunter, se Garcia kidolgozott izomzatáról. Ez se probléma.
A végére: totál egyetértettem a sorozatgyilkossal, én is ezt csináltam volna, ha meglett volna a lehetőségem.
Következő?

>!
Réka0128 P
Chris Carter: Halállista

Oltári jó volt! :)

Ha egy ütős thrillerre vágyom, akkor Chris Carter könyvei sosem okoznak csalódást. Ez most sem volt másként, mert az elejétől a végéig pörgős és izgalmas volt a történet. Szerintem ez a kötet nem volt olyan brutális, mint a többi vagy csak lehet kezdek hozzászokni… :D Nagyon kíváncsi voltam vajon ki lehet a gyilkos és mi az indítéka, de ami kifejezetten érdekessé tette az ügyet, az a gyilkos módszere volt. Na attól egy kicsit kirázott a hideg, mert belegondoltam, hogy vajon tényleg ilyen kegyetlen és közömbös a mai társadalom?
Hunter és Garcia még mindig a kedvenc nyomozó párosom. Kifejezetten örültem Michelle karakterének, mert nagyon szimpatikus volt és el tudnám képzelni a csapat állandó tagjaként.
Annyira tetszett ez a rész, hogy neki is állok a következőnek. :)

2 hozzászólás
>!
smetalin
Chris Carter: Halállista

„Lenyűgöző, csavaros, jól megkomponált elkövetési mód és indíték”-Stephen King.
Hoppá, ezt nem is ő írta, hanem én!:)) pedig akár írhatott volna ajánlót Ő is. Várjatok csak!!! Nem is kell ehhez ajánló, hisz mindenki tudja, ha meglátja C.C. nevét egy könyvborítóján akkor ez borítékolva van, nem kell ide hangzatos nevekkel ellátott ajánló!
Bizony, hozta a szokott beteg gyilkolási módokkal tarkított jó kis sztorit ismét.

3 hozzászólás
>!
dagikám
Chris Carter: Halállista

Jèzusom,megint mi volt ez az ìròtòl?? Tömèny izgalom,vèr,szadizmus. Mintahogy màr megszokhatuk,a rendelkezèsre àllò 0 nyombòl Hunter a vègère kiderìtette ki az elmebeteg elkövető,aki èlőadàsban vègzi ki az àldozatait a nèzők àltal vàlasztott halàlnem alapjàn. Meg kell hagyni van fantàzia benne,ennyire beteg sorozatot ritkàn olvas az ember. Nekem nagyon tetszett ennek ellenère,jòl volt felèpìtve.

>!
Navi P
Chris Carter: Halállista

Carter egy zseni vagy csak nagyon jó emberismerő?
Simán el tudom képzelni a valóságban ezt a történetet. Valóságshow???
Kenyeret és cirkuszt az embereknek.
Tökéletes tükröt tart elénk, hogy mivé lett a társadalmunk, hogyan működünk, az internet, a közösségi média szerepe az életünkben.
S a vége. Csak azért nem rágtam le a körmömet, mert tudtam, hogy van folytatása a sorozatnak.
S nagyon remélem, hogy olvashatom tovább. Garcia, Garcia …

>!
Riszperidon P
Chris Carter: Halállista

Túl az ötödik Carter könyvön! Ebben a részben is változatos kegyetlenkedésekben fürdőzhetünk, és amúgy igencsak ferde tükröt tart a mai társadalom szeme elé, mert számomra az az ijesztő, hogy ilyesmi már simán elképzelhető napjainkban.
Eddigi kirohanásaimat látva most egy elvetemült ömlengésáradatot vártok, de nem azt kaptok, hahh!
Vagyis nem annyira! :D
Meglepő kijelentéssel kezdem. A sorozat nem feltétlen annyira jó, mint amennyire a százalékok mutatják, bár ugye, minden relatív. Az író valami nagyon elvetemült fantáziával rendelkezik, ha a brutalitásról van szó, és szerintem perverz módon valahol ez teszi sikeressé a műveit. Nem tudom, hogy azért tud-e így belemászni az agyamba, mert kriminálpszichomókus vagy azért, mert most már kimondom (ha eddig nem tűnt volna fel :D), elfogult vagyok az íróval szemben. De megint sikerült jó párszor teljesen elborzasztania, ami mondjuk nem kis teljesítmény. Párhuzamba lehetne hozni a Fűrész sorozattal, bár számomra ez a sorozat nem érte el azt az igénytelenséget, amit a film 3 rész leforgása alatt.
Úgyhogy erre a könyvre úgy adok öt csillagot, és teszem a kedvenceim közé, hogy teljes mértékben tisztában vagyok a gyengeségeivel. A történetek lefolyás szerint hasonlóak, a halálnemek változnak. Olvastatják magukat, de sokszor ugyanazzal a módszerrel éri el az író sodró érzést. Karakterfejlődés szinte nuku, de fura módon nem különösebben hat meg. Romantikus szál, ehh, ehh, ehh… Az egyik könyvből sem hiányzott talán még annyira, mint ebből a sorozatból, és nem gondoltam volna magamról, hogy ennyire megvagyok nélküle! Elég nekem romantikának az, hogy csorgatom a nyálam Garciára (nem, nem Hunterre) :D

9 hozzászólás
>!
PRicsmond
Chris Carter: Halállista

Chris Carter jött látott és ismét egy szuper történetet írt. Az előző résznél kicsit megrendült a bizalmam, mert ott hiányzott valami ami az első 3 részben megvolt, de ezzel a résszel ismét nagyot alkotott.
Pedig nagyon sok változás nincs ebben a történetben sem, de itt megvan megint az az érzés, hogy már az első oldalakon beszippantja az olvasót a sztori és nem engedi a könyv végéig. Megemelem Carter előtt a kalapom, mert ismét sorozatgyilkosos krimit írt, de egyáltalán nem lett unalmas, brutalitásban ismét az ember ingerküszöbét súrolja, de a rövid fejezetek, és ahogy a izgalmakat és a feszültséget adagolja újra bebizonyította, hogy lehet ebben a műfajban nagyon jó könyvet írni ismételten.
Hunter és Garcia ezúttal talán az egyik legkegyetlenebb és legintelligensebb ellenfelükkel találják szemben magukat, aki az interneten élőben közvetíti a gyilkosságokat, és az internetezőkre bízza milyen módon érje utol az áldozatot a halál. Az ismeretlen kihívja maga ellen a rendőrséget és többször is bizonyítja, hogy jól felkészült. A végjáték újból nagyot szól, akármilyen szuper nyomozó is Hunter még őt is érik meglepetések. Már most nagyon várom a következő részt.


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Egyetlen lövés a tarkóba, tipikus kivégzés.

(első mondat)

>!
PRicsmond

– A valóságshow-k pontosan azért olyan sikeresek, és azért nézik őket olyan sokan, mert úgy vannak megtervezve, hogy hamis hatalomérzetet nyújtsanak – mondta Hunter. – Hatalmat, hogy kontrollálják, mi történik egy adott szituációban, hatalmat, hogy kvázi dönthessenek mások sorsáról. És az ember nagyon könnyen a hatalom rabjává válik, ez az egyik leginkább addiktív érzés. Éppen ezért keresik az emberek újra meg újra.

Kapcsolódó szócikkek: hatalom · Robert Hunter
>!
PRicsmond

Garciának igaza volt. Los Angelesben nagyon sok ember számára a hírnév ugyanolyan lételem, mint a levegő, és a bulvárújságírók nagy hatalommal rendelkeznek e téren: bárki karrierjét elindíthatják vagy derékba törhetik.

Kapcsolódó szócikkek: Carlos Garcia · Los Angeles
1 hozzászólás
>!
Nefi P

A megfigyelésre és a következtetésre! A kedvenc italom valóban a Jack Daniel’s diétás kólával.

339. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Jack Daniel’s · Michelle Kelly
3 hozzászólás
>!
FreeAngel

(…) a társadalom nagyon szeret szavazni mások életéről.

Kapcsolódó szócikkek: Carlos Garcia · szavazás · társadalom
>!
PRicsmond

– Végre megérkezett a zápor, amire számítottunk.
– Milyen zápor? – kérdezte Garcia, a homlokát ráncolva.
– A szarzápor – felelte Blake, és Garcia íróasztalára csapta a Los Angeles Times reggeli kiadását.

Kapcsolódó szócikkek: Barbara Blake · Carlos Garcia
>!
robinson P

Az a fajta félelem volt ez, mely nappal fogalmazódik meg az emberben, aztán éjjel sokkal erősebb alakban visszatér a rémálmokban.

Kapcsolódó szócikkek: félelem
>!
Riszperidon P

Ennek a városnak nincs lelke. Itt nincs könyörület, és nem lennék meglepve, ha kiderülne, hogy a maguk embere is csak szórakozásból csinálta az egészet.

133. oldal (General Press, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: könyörületesség · Los Angeles
>!
Riszperidon P

AZ ÖRDÖG BENNED LAKOZIK.

157. oldal (General Press, 2019)

>!
FreeAngel

…a lelki vágások tönkreteszik az önbecsülést…

Kapcsolódó szócikkek: lélek · önbecsülés

A sorozat következő kötete

Robert Hunter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Michael Connelly: Angyaljárat
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Helena Silence: Ezüsthíd
J.D. Barker: A negyedik majom
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Jo Nesbø: Hóember
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Donato Carrisi: A lelkek ítélőszéke
Kathy Reichs: Végzetes utazás