42. legjobb krimi könyv a molyok értékelése alapján

Egy ​gonosz elme (Robert Hunter 6.) 555 csillagozás

Chris Carter: Egy gonosz elme

Ha ​eszébe jutsz… meghalsz.

Egy bizarr baleset folytán egy még bizarrabb gyilkosságra derül fény egy amerikai kisvárosban. A férfira azonban, akit a kettős gyilkosság vádjával letartóztatnak, hamarosan egy még sokkolóbb gyanú árnyéka vetül: legalább huszonöt éve folyamatosan rabolja el, kínozza és csonkítja meg az áldozatait. A gyanúsított azt állítja, ártatlanul keveredett bele az egészbe, és egy titokzatos idegen követte el a bűntényeket. De vajon lehet-e hinni neki?

Az FBI azonnal nyomozni kezd az ügyben, nemsokára azonban külső segítséget kell kérniük. A sorozatgyilkosokra specializálódott, elismert kriminálpszichológust, Robert Huntert bízzák meg azzal, hogy hallgassa ki a gyanúsítottat. Ez a nyomozó számára az eddigi pályafutása során kapott legnehezebb feladatnak bizonyul. A kihallgatás alatt ugyanis borzasztó titkok kerülnek napvilágra, amilyenekre senki sem számított. A legnagyobb titok mégis a gyilkos kilétét fedi, akinek az elkapásához Hunternek a saját… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
General Press, Budapest, 2023
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523758 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2022
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523758 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2021
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523758 · Fordította: Szabó István

2 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Robert Hunter · Lucien Folter


Kedvencelte 89

Most olvassa 11

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 138

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Black_widow>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Ha az ember kezébe veszi Carter sorozatát garantáltan nem fog csalódni benne.
Számomra brutalitásban spoiler, messzemenőleg felülmúlta az eddigi köteteket. Mondhatom, hogy az ebben a részben színre lépő gyilkos a legkegyetlenebb vagy inkább lelketlenebb az összes közül. Amikor az intelligencia ilyen mértékű szadizmussal párosul, akkor születnek csak az igazi pszichopata szörnyetegek. Szerintem életemben nem szurkoltam ennyire azért, hogy egy karakternek véres, hosszan elnyújtott és roppant fájdalmas halála legyen… Szeretem az író stílusát, hogy egyáltalán nem finomkodik és ha szükségesnek érzi egy percig sem habozik járulékos veszteségként feláldozni pár mellékszereplőt.
Erre a sorozatra kiváltképp jellemző Az Ördög a részletekben rejlik! mondás. Látszik az igényes írásmódon és a módszeres felépítésen, hogy az író időt és energiát nem sajnálva írta meg ezt a részt is. Mindenre odafigyelt, mindent átgondolt mindezt olyan precizitással, hogy akarva akaratlanul is elgondolkodtam, valójában ki is itt az igazi „gonosz elme”?! A karakterek, vagy az, aki megteremti őket?! Carter végig játszik az olvasó elméjével és érzelmeivel, majd, amikor már azt hinnéd két lépéssel előrébb jársz, és túljártál az ”író eszén”, akkor jössz rá csak igazán, hogy három lépéssel le vagy maradva.
Hunter, vérzik érted a szívem. Remélem eljön az a rész is, amikor kárpótolva leszel mindenért…
Nem most olvastam utoljára abban biztos vagyok! Zseniális volt!

7 hozzászólás
Mulán>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Nagyon tetszett, sőt talán ez volt a legjobb rész az összes közül. Megtudhattam Hunter múltjának egy részét ráadásul mekkora már hogy a „legjobb barátja” egy gyilkos, és nem is a kis semmi gyilkosságok elkövetője hanem a legkegyetlenebb ember, valóban egy gonosz elme ahogyan a cím is mutatja. Hunter múltjába is betekintést kaptam és hát egy teljesen más Huntert kaptam mint akit alapból a könyvekből az olvasó megismer. Ebből a részből Carlos kimaradt amit kicsit sajnáltam mert megszoktam hogy mindig ketten vannak, de ez semmit se vett le az olvasási élményből. Izgultam hogy ellesz e kapva a tettes és a vége hát az kicsit érzékenyebben hatott rám mint kellett volna.

Márk_2011>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Tehát Chris Carter!
Téged tuti a fűrészes csávó nevelt fel! Gyomorforgató az írásod, ezek a beteg ötletek, csak úgy születhettek, ha Te magad is beteg vagy! De én is az vagyok bakker, hogy téged olvaslak! Viszont az igazsághoz tartozik, hogy a lelkemnek néha kell ez a fajta „élmény” is! Csupán az adrenalin miatt, tudod ! Szóval… tetszett, és most jön a de! A csavarok, csavarjának a csavarja, már miért is kellett? Na mindegy! Ezt csak Te tudhatod!
Azokat kérdezem akik olvasták… Kattogot az agyatok néha a Hetediken? (a filmen) Nekem eszembe jutott !
Mindenkinek kellemes olvasást hozzá! Ez az ember beteg! Az tuti! ;-)

2 hozzászólás
Riszperidon P>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Ó, drága Chris, hogy nyalom a hangod, hiányoztál, mint újszülöttnek az édes szülőanyja csecse!
Kb. másfél hónapos önkéntes Carter mentességem után belevetettem magam az utolsó magyarul megjelent könyvbe. Mindeközben nem csak sajátom, hanem más molyok agyára is mentem, páran áldásosnak tarthatták a tiltás gombot de szívük joga. :D Eléggé szenvedélyes és vehemens ember vagyok. Voltak időszakaim, amikor különböző „mániáim” voltak, és olyankor az adott dologra nagyon rá tudok kattanni. Nem gondoltam, hogy ezt ennyi idős koromban off bárki vagy bármi el tudja érni nálam. Erre ennek a brazil csókának összejött. Úgy vagyok oda meg vissza a könyveiért, hogy teljesen tisztában vagyok a hibáival. Így írok pár sorban egy mániamentes és pár sorban egy mániákus értékelést.
Mániamentes: A könyvek függetlensége olyan szinten független egymástól, hogy sokszor azon kívül, hogy emberünk egy rettenet beteg elme, és olyan dolgokat művel az áldozataival, hogy még engem is elborzaszt, na azon kívül a főszereplőkkel sok minden nem történik. Bár, most olyan dolgot tudtunk meg Hunter múltjából, amit már régóta húz a kedves. De már álmomból felébresztve is tudom, hogy Hunter szeret olvasni, egy krva okos pasi, akinek az egyik disszertációját a leendő kriminálpszichológusoknak oktatják, inszomniában szenved, sokat olvas, és imádja a házasítatlan (jelentsen ez bármit) skót whiskey-t, szigorúan jég nélkül, egy kis vízzel. Némely szereplő indokolatlanul elereszti a kisrókát egy-egy tetthelyen, és ami most nagyon fájt pici szívemnek, hogy van egy momentum, ami elég erős nyúlás a Hetedikből. Sokszor túldramatizálja a dolgot, és gyakran végződik úgy egy fejezet, hogy „Úristen, ezt nem hiszem el!” "Nem fogod elhinni mit találtam!" „Hunter döbbenten bámult, még sosem látott ilyet.” Aztán persze a következő fejezetet nem azzal kezdi, hogy mi volt a döbbenet tárgya.
De akkor pont ezzel folynék át a mániákus értékelésbe, mert ebben a darabban határozottan kevesebb volt az ilyen rész, és, ahogy az író is írta a könyv elején, ez a rész kicsit más lesz, mint a többi. És kicsit tényleg más lett. A helyzet az, hogy Christopher úr nagyon belemászott az agyamba, és egy olyan pontot talált el, hogy a hibáktól függetlenül ki vagyok éhezve minden könyvére, mint vesznáj démon a szűzlány vérre. Nem tudom, hogy ez abból fakad, hogy kriminálpszichológus lévén, tudja, hogy hova kell nyúlni hogy rossz legyen vagy épp egy olyan időszakomban talált meg, ahol fogékonyabb vagyok, de hogy valami van, az biztos. Úgy gondolom, hogy arra játszik, hogy azzal tisztában van, hogy bár az emberek jó része (szerencsére) elborzad az igazán szörnyű dolgoktól, de mélyen legbelül meg szeret elborzadni, és csak azért elolvassa, megnézi az ilyen híreket. Olyan dolgokat ért el nálam, hogy szinte absztinens létemre egyszer meg akarok kóstolni egy jó minőségű skót whiskey-t, és utána magamat ismerve, keményen küzdenem kell, hogy ne köpjem ki, és visszaköszönni se akarjon, meg azt, hogy elgondolkoztam azon, hogy csak úgy megcsinálom a kriminálpszichológus szakot, ami persze agyatlanság, úgyhogy úgysem fogom.
Nem mániákusan három csillagot adnék, mániákusan természetesen ötöt, így kisebb fizikai fájdalom árán sikerült rá ténylegesen négy és felet adni.

49 hozzászólás
mate55 >!
Chris Carter: Egy gonosz elme

A bálványok alkonya. Bezártam a könyvet, és azt gondoltam: no és, ennyi? Mint amikor három film puzzle darabkáit kiöntenéd egy asztalra és az író megpróbálna valami fajta képet alkotni belőle. Érezhető a főhajtás Thomas Harris könyvén át a „Hetedek” című film, és a „Mindhunter” sorozat irányába, de amit megtanultam, az az, hogy az íróknak tényleg abba kellene hagyniuk Hannibal Lecter újraélesztését. Soha nem működik. A gyilkossá válás, az őrületbe vezető rögös út megmagyarázhatatlansága. Itt vérzik el (megint) számomra az amúgy „képi” világában erős, hideg kegyetlenségével vonzó kreáció. Talán komolyabban kellene venni a lélektani mozgatórugókat, hogy ezáltal az olvasó is komolyan vehesse az elkészült művet. Feltételezhetően két eset lehetséges: vagy Carter vetett papírra egy felfoghatatlan, a bensőmet nyomorgató zsigeri rettenetet, (amiben a szereplők csak a „legvadabb” döntéseket hozták meg, amit biztosan képzett szakemberek soha nem tennének), vagy én tettem túl magasra a mércét. De mielőtt újból keresztre feszítenének, valószínűbb, hogy bennem van a hiba.

5 hozzászólás
Euthümia_K P>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Ez a könyv brutalitásban lehet, hogy megközelíti a Hunter-sorozat többi részét, de színvonalban közel sem. Olyan érzésem van, mint ha nem is Chris Carter tollából született volna ez a történet. Eleve kilóg a Hunter-sorozatból, ugyanis a többi résszel ellentétben itt már a cselekmény elején tudjuk, hogy kit gyanúsítanak gyilkossággal, most azon van a hangsúly, hogy megtalálják az áldozatokat. Voltak ugyan gusztustalanságok a történet során, de nagyon sok volt a felesleges rész is. Engem sokszor kifejezetten untatott egy-egy fejezet. Csak azért adtam 3,5 csillagot, mert figyelemmel voltam a sorozat többi részére, melyeket csak úgy faltam, annyira lekötötték a figyelmem. spoiler

10 hozzászólás
pribrgre P>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Ez a rész teljesen más stílusú, mint az előzőek, nekem mégis legalább annyira tetszett.
Igen, nagyon beteg a történet, és igen, hihetetlenül gonosz. Lehet velem van a baj, de én ettől függetlenül imádtam. És igen, az én fejemben is megfordult már korábban, hogy Chris Cartert be kellene zárni, a kulcsot pedig jó messzire eldobni, csak könyörgöm egy laptopot hagyjanak nála, hadd írja továbbra is a könyveket.
Egyébként az előző könyvekben bírtam Garciát, de nekem ebből abszolút nem hiányzott, eszembe se jutott.
A végén kicsit csalódtam, jobban szerettem volna, ha spoiler , de persze úgy már nem lenne olyan tökéletes. :)
CC még mindig brutál jó, nálam abszolút telitalálat volt a könyve ismét. :)

5 hozzászólás
bokrichard>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Jó volt visszatérni Chris Carter sorozatához. Ez a kötet más mint a többi. Nincs benne Garcia, helyette van két IQ szegény FBI-os, aki biodíszletként gazsulál a könyvben, hogy jobban feltűnjön, hogy ez egy – gamer-ek általi szóhasználattal élve – 200 IQ-s játék, aminek az olvasó szemtanúja a könyvben. És itt van a főgonoszunk… Na itt megértettem, miért a sok negatív kritika. Túl sok áthallás a Bárányokból, és a Hetedikből, kevés eredetiség, mintha nem is akarna valamilyen fokú önálló karakterformálásra, amiért hatalmas ciccegés, és nagy visszalépés. Jönnek a brutalitással is a lehúzók, nekem az előző brutálisabb volt, talán azért, mert ott az indíték, és a lélektan jobban átjön, és nekem az teszi brutálissá a dolgokat, nem a modern amerikai pite, amiből btw. én nem kérek. A vége viszont kissé meglepőre, és akciódúsra sikerült, ezért a fél csillag plusz. Na jöhet a legutóbbi rész, és az első is a kihívás miatt.

3 hozzászólás
robinson P>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Ez valóban őrülten beteg…erről én nem vagyok hajlandó ajánlót írni. Gyakorlatilag az összes előző történet brutalitását turbózza tovább, ha lehet azt még fokozni.. CC önmagát ismétli, én elengedlek… a befejezés a na, még egy csavar, szerintem csak rontott az előzményen, ez már sokk.

26 hozzászólás
Kókuszka>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Egy véletlen baleset, egy esetleges kettős gyilkosság miatt letartóztatott férfi csak úgy hajlandó beszélni, ha az FBI felkéri Robert Huntert, hogy vegyen részt a kihallgatásán. Személyes érintettsége is nagyban hozzájárul a gyilkos valódi énjének feltárásához. Más, mint a sorozat előző kötetei, de így sem egy szelídített változat. Gyilkosunk fő motivációja az erőszak, a kínzás, a gyilkolás, a hatalom kéjes érzete. Gonosz, sötét történet, ahol a beteges elme mindezt egész másképp látja, eszmefuttatásai rémisztőek. Nálam most ez nem volt nyerő, a feszültséget sem éreztem, ugyanazt a témát nyúzta más dallamra, a végső csavar is kiszámítható volt.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

Lucien köztudottan nagy dumás volt, ahogy mondani szokták, a jeget is eladta volna egy eszkimónak.

PRicsmond>!

Mindegy, milyen okos az ember, az érzelmek könnyen felülírhatják, hogy helyes véleményt alkosson valakiről.

Black_widow>!

Még a legerősebb emberek sem tudnak minden pillanatban erősek maradni, ez sajnos tény.

PRicsmond>!

A türelem nagy erény, de rohadt nehéz gyakorolni.

Kapcsolódó szócikkek: türelem
Black_widow>!

[…] néha mindannyiunknak jól jön a segítség, csak az a gond, hogy nagyon kevés ember hajlandó segíteni a másikon.

robinson P>!

Az egész helyiséget betöltötte a frissen sült almás pite és a fahéj illata.

Niki_Salamon>!

Tudja, nagyon könnyű azt mondani, hogy mi sosem fogunk átlépni egy bizonyos határt, ha még soha nem értünk el addig a határig.

Black_widow>!

– A tudásnak ára van, néha magasabb, néha alacsonyabb.

Kapcsolódó szócikkek: Lucien Folter · tudás
Niki_Salamon>!

Ahogy Freud mondta, ha mélyre akarunk ásni egy ember lelkében, ha meg akarjuk érteni a személyiségét, akkor legjobb, ha a gyerekkorával kezdünk, és megnézzük, milyen volt a kapcsolata a szüleivel.

Black_widow>!

Furcsa, hogy néha milyen meglepetéseket tartogat az élet, nem igaz?


A sorozat következő kötete

Robert Hunter sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Ker Dukey – K. Webster: Pretty Stolen Dolls – Ellopott babácskák
Jo Nesbø: Hóember
John Cure: Hontalan lelkek
Riley Sager: Várj, amíg sötét lesz
M. W. Craven: A bábuk tánca
Stephen King: A kívülálló
Stephen King: Mr. Mercedes
Blake Crouch: A pokol kapujában
Alex North: A Suttogó