Egy ​gonosz elme (Robert Hunter 6.) 42 csillagozás

Chris Carter: Egy gonosz elme

Ha ​eszébe jutsz… meghalsz.

Egy bizarr baleset folytán egy még bizarrabb gyilkosságra derül fény egy amerikai kisvárosban. A férfira azonban, akit a kettős gyilkosság vádjával letartóztatnak, hamarosan egy még sokkolóbb gyanú árnyéka vetül: legalább huszonöt éve folyamatosan rabolja el, kínozza és csonkítja meg az áldozatait. A gyanúsított azt állítja, ártatlanul keveredett bele az egészbe, és egy titokzatos idegen követte el a bűntényeket. De vajon lehet-e hinni neki?

Az FBI azonnal nyomozni kezd az ügyben, nemsokára azonban külső segítséget kell kérniük. A sorozatgyilkosokra specializálódott, elismert kriminálpszichológust, Robert Huntert bízzák meg azzal, hogy hallgassa ki a gyanúsítottat. Ez a nyomozó számára az eddigi pályafutása során kapott legnehezebb feladatnak bizonyul. A kihallgatás alatt ugyanis borzasztó titkok kerülnek napvilágra, amilyenekre senki sem számított. A legnagyobb titok mégis a gyilkos kilétét fedi, akinek az elkapásához Hunternek a saját… (tovább)

>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634523758 · Fordította: Szabó István
>!
General Press, Budapest, 2020
368 oldal · ISBN: 9789634523765 · Fordította: Szabó István

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Robert Hunter · Lucien Folter


Kedvencelte 6

Most olvassa 11

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 76

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
EssentialHencsi P
Chris Carter: Egy gonosz elme

A Robert Hunter-sorozat hatodik része elég rendhagyó a sorozaton belül. Itt nem keressük a gyilkost, az már megvan, hanem az áldozatait, akikről nem tudhatjuk, mennyien vannak.
Lucient egy banális véletlen miatt kapták el, de az a könyv végéig sem derül ki, hogy ezt is így tervezte, vagy valóban véletlen volt. Nem hajlandó mással beszélni, csak Robert Hunterrel, akit ezért erre az időre elhoznak Los Angelesből, hogy az FBI kötelékébe lépjen erre a pár napra. Na de pont ezért Garcia fel sem bukkan egyáltalán, hát ki fog így megdöbbenni az izmos felsőtestű nyomozó frappáns meglátásain? Carter megoldotta, mindjárt két csodálkozó Bamba Pacákot is kapott, a viselkedéstudományi részleg vezetőjét és Taylor különleges ügynököt, akik egymással versenyezve nyomatják a Hű! meg Ha! felkiáltásokat. Ez mondjuk nem éppen életszerű, hogy egy los angelesi nyomozó lenyomja az FBI legokosabb emberét meg egy erre kiképzett ügynököt, de higgyük el.*
A könyv igaz történetek alapján készült, Carter előző életében törvényszéki pszichológus volt, és az által vizsgált gyilkosokból gyúrta össze Lucien karakterét.** Olyan is lett, brutális, öntelt, zseniálisan okos.
A könyv felépítése a szokásos: sok rövid fejezet, mindnek cliffhanger a vége, hogy nehogy abbahagyd az olvasást. A gore-faktor egy kicsit több és erősebb, mint az előző könyveiben, mondhatnánk, hogy túlzásokba esett, de elég elolvasni bármelyiik bulvárlap bűnügyi rovatást, rájöhetünk, nincs ez nagyon elszállva sajnos.
Azt szivesen venném, ha jobban felzárkóznánk a sorozat részeiből, még mindig négy kötettel vagyunk elmaradva, évente nem csak egyet kellene kiadni. :(
*A Gyilkos elmékben ilyen sohasem történhetett volna, mert Derek Morgan megveri az okoskodót.
**Feltélelezhetően Hannibal Lectert és a Hetedikből Kevin Spacey-t is kezelte.

2 hozzászólás
>!
pribrgre P
Chris Carter: Egy gonosz elme

Ez a rész teljesen más stílusú, mint az előzőek, nekem mégis legalább annyira tetszett.
Igen, nagyon beteg a történet, és igen, hihetetlenül gonosz. Lehet velem van a baj, de én ettől függetlenül imádtam. És igen, az én fejemben is megfordult már korábban, hogy Chris Cartert be kellene zárni, a kulcsot pedig jó messzire eldobni, csak könyörgöm egy laptopot hagyjanak nála, hadd írja továbbra is a könyveket.
Egyébként az előző könyvekben bírtam Garciát, de nekem ebből abszolút nem hiányzott, eszembe se jutott.
A végén kicsit csalódtam, jobban szerettem volna, ha spoiler , de persze úgy már nem lenne olyan tökéletes. :)
CC még mindig brutál jó, nálam abszolút telitalálat volt a könyve ismét. :)

>!
Nefi
Chris Carter: Egy gonosz elme

Egyre jobb, Chris Carter még mindig tudja fokozni. Bár volt egy kis áthallásom egy-két másik thrillerből, de ez nem von le semmit az értékéből. A vége mindent vitt. spoiler

2 hozzászólás
>!
Zanit
Chris Carter: Egy gonosz elme

Ha a Halállista a Gyilkosság online koppintása volt, akkor az Egy gonosz elme A bárányok hallgatnak és a Hetedik házasságából születhetett. Mintha Chris arra utazna, hogy egy-egy jól bevált filmes (könyves) sztoriba annyi gusztustalanságot tuszkoljon, amennyit csak lehetséges. Részemről jobban díjaznám, ha saját ötletekkel állna elő. Chris, ennél régen többet tudtál!

>!
eSsZ P
Chris Carter: Egy gonosz elme

Chris Carter szerintem manapság a krimi könyvek koronázatlan királya.
A borzongás és megbotránkozás garantált.. az ember hátán a hideg futkos olvasás közben.

Titka szerintem abban rejlik, hogy sokáig valóban kriminálpszichológusként tevékenykedett, és munkája során gondolom nem egy-két beteg elmével találkozott.

Ez az írása is a valóságból merít.. és nagyon durvára sikeredett..
véres és szörnyű… gonosz.
Ettől függetlenül viszont, gördülékenyen olvasható, nincsenek üres járatok… feszült izgatottság annál inkább.

Sose hittem volna, hogy ezt leírom valaha is, de úgy gondolom, hogy Carter könyvei gyengébb idegzetűeknek nem ajánlott..
én viszont imádtam minden sorát, Robert Hunterrel együtt!

4 hozzászólás
>!
PRicsmond
Chris Carter: Egy gonosz elme

Felemás érzéseim vannak a könyv olvasása után. Az ötödik rész nekem abszolút kedvencem lett, ezért nagyon bizakodtam, hogy hasonló színvonalon folytatódik a sorozat. Nos Chris hozta a formáját, már ami a brutalitást illeti, de ezen nem is kell csodálkozni Carter regényei erről híresek, és alapelem is a történetben. Sokan leírták már előtt így én is más ez a rész, mint a többi, ezúttal nem kell üldözni a gyilkost, mert egy véletlen folytán az FBI kezébe kerül, aztán jön a nem várt meglepetés, csak Robert Hunterrel hajlandó beszélni, így főhősünket kikölcsönzi az FBI, az meg már csak a hab a tortán, hogy ez a veszedelmes sorozatgyilkos Hunter régi kollégiumi szobatársa. Nekem a könyv eleje olyan átlagosra sikeredett, addig a pontig míg be nem bizonyosodik, hogy Lucien a sorozatgyilkos. Na az ezután jövő rész magával ragadott, nagyon jól lett felépítve, mindig hozott valami újat, folyamatosan nőtt a feszültség, Lucien mindig tudott valami újat húzni, a tetőpont pedig amikor felfedi a szörnyű igazságot Hunter múltjával kapcsolatban, szinte tövig rágtam a körmömet, hogy vajon mi fog történni ezután, eddig azt hittem ez lesz a sorozat legjobb darabja.
Aztán jött a vége ahol is igazából sejtettem, hogy Hunter mit is fog dönteni, de én bíztam benne titkon, hogy a másik lehetőséget választja, úgy érdekesebb lehetett volna még inkább a sorozat.
Összegezve, a sorozat tartja a színvonalat, ebben a részben is voltak nagyon jó jelenetek, sőt Hunter múltja nagyon érdekesre sikeredett, ahogy a főgonosz is, Lucien karaktere mindenképp megérdemelt egy egész könyvet, kíváncsian várom, milyen brutálisra sikeredik a következő rész, mivel Carter munkásságát figyelve azt nehezen lehetne elképzelni, hogy egy átlagos gyilkosság elkövetőjét üldözné Robert Hunter.

>!
colman
Chris Carter: Egy gonosz elme

Nekem ez a rész jobban tetszett, mint az előző. Kicsit volt ugyan olyan érzésem, hogy túl sokat megengedtek a főgonoszunknak, hagyták, hogy ő irányítson. Az ugyan várható volt, hogy nem úszhatja meg – az nem Carter stílusa (szerencsére). A vége viszont, ahogy Hunter rájött a „megoldásra”, az szuper lett.

2 hozzászólás
>!
noni55 P
Chris Carter: Egy gonosz elme

Hú, hát egy kicsit más ez a könyv, mint a sorozat többi része. Szerintem egy kicsit lassabban indult a történet. A közepe felé viszont már beindultak a cselekmények. A gyilkos most is, mint mindig, egy pszichopata állat. Még szerencse, hogy az általa elkövetett gyilkosságok közül csak párat ismerhetünk meg. A végén az a durva fordulat nem semmi volt.
Ebben a részben egy kicsit megismerhetjük Hunter nyomozót, a fiatalabb éveiben történt meghatározó eseményeket. Garcia nyomozó azért kicsit hiányzott nekem, de remélem legközelebb újra együtt nyomoznak.
Az elején Chris Carter leírja, hogy a cselekmény nagy része valóságos eseményeken alapul. Brutális, ha belegondolok, hogy ilyen dolgok a való életben is megtörténnek.

1 hozzászólás
>!
Andi_ca
Chris Carter: Egy gonosz elme

Chris Carter ismét hozza azt, amit eddig megszoktunk tőle. Újból kaptunk egy nagyon beteg könyvet, de természetesen ezért szeretjük. Ez a könyv kicsit másképp van felépítve, mint a többi, itt nem keresik a gyilkost, hanem egy véletlen lebukást követően a gyilkos mozgatja a szálakat, mégpedig úgy, hogy az FBI zárt börtönében ül. Kicsit hasonlít a bárányok hallgatnak-ra, de ez attól sokkal brutálisabb, sokkal betegebb. Aki ismeri és szereti Chris Carter könyveit, az most sem fog csalódni, hiába a sokadik könyve, még mindig nem unalmas, és a végletekig feszíti a húrt.

>!
MKDóra 
Chris Carter: Egy gonosz elme

Tyűűűhaaa! A könyv első kb. 40%-áig azt hittem, hogy megcsíptem a sorozat első unalmas sztoriját. Majd ekkor beindult a sztori, de olyan módon, hogy azt hittem nem lehet már fokozni a Carter által kreált történteket, de még mindig lehet! Iszonyatosan beteg a téma, és brutálisan jól bemutatta egy velejéig beteg elme kibontakozását. Alig várom a következő részt!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

Lucien köztudottan nagy dumás volt, ahogy mondani szokták, a jeget is eladta volna egy eszkimónak.

>!
robinson P

Az egész helyiséget betöltötte a frissen sült almás pite és a fahéj illata.

>!
robinson P

A reakcióinkat alapvetően meghatározzák az esemény körülményei, illetve az, hogy az adott pillanatban milyen lelkiállapotban vagyunk.

>!
robinson P

– Időnként mindenkinek szüksége van egy kis segítségre – felelte a férfi. – Semmi szégyellnivaló nincs ebben.

>!
robinson P

– A John Williams meglehetősen gyakori név – találgatott Hunter.
– Túlságosan is – helyeselt Taylor

>!
robinson P

– Az a helyzet, hogy bárki is ez a fickó, egy biztos: ez egy élő, lélegző, két lábon járó rejtély.

>!
robinson P

Senki sem szólalt meg, mert senki sem tudta, mit is mondhatna.

>!
pribrgre P

– És mi az új kategóriád neve?
– A pszichopata őrült, nagymesteri szint. Aki rendkívül ügyes, és hihetetlen türelme van.

103. oldal

>!
robinson P

Hunter mindössze három és fél zaklatott órát tudott aludni.

>!
MKDóra 

Ez tulajdonképpen egy megfélemlítési technika: a kérdező magasabban van, lefelé beszél a másik félhez, aki érzi az alacsonyabbrendűségét. Egy gyermekkori emléket használnak ki és hívnak elő, amit a legtöbb ember átél, amikor a szülei megdorgálják, mert valami rosszat tesz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Donato Carrisi: Démoni suttogás
Helena Silence: Ezüsthíd
J.D. Barker: A negyedik majom
Angela Marsons: Elfojtott sikoly
Dot Hutchison: Pillangók kertje
Jo Nesbø: Hóember
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Donato Carrisi: A lelkek ítélőszéke
Kathy Reichs: Végzetes utazás
Katerina Diamond: A tanár