Cholnoky ​Viktor összegyűjtött művei 5 csillagozás

Cholnoky Viktor: Cholnoky Viktor összegyűjtött művei

„Legfőbb, ​egyetlen irodalmi tervem, hogy hogyan hagyhatnék föl az irodalommal; hogyan vehetnék már csak passzíve benne részt. Annyi sokat írtam – igaz, kis dolgokat, de mégis sokat, hogy érthető már ez a kívánságom. Ezt a sok apróságomat azonban szeretném együtt látni. Meg is jelent – éppen ma – egy kötetem, ilyen apró dolgaim gyűjteménye, a Modern Könyvtárban; Följegyzések a címe. Egy másik kötetem a Franklin társulatnál fog nemsokára megjelenni. Azután meg majd – de ez még a távolabbi jövő kérdése – egy novelláskötetem. Ez is már megjelent novelláim egy csoportja lesz. Ismétlem: nagyon szeretném együtt látni elaprózott dolgaimat. Ezen dolgozom hát most nagy buzgalommal. No meg – mondom – azon, hogy hogyan menekülhetnék meg az irodalomtól…”
(Részlet a Független Magyarország c. lap 1910. december 25-i számából, a Cholnoky Viktorral készített interjúból.)
Cholnoky Viktor – ez a furcsa, különös, századvégi szerző nyilatkozik így, egy forrongó, ellentétekkel terhelt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

Tartalomjegyzék

>!
Szukits, Szeged, 2001
450 oldal · ISBN: 9639393460

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Izolda +SP
Cholnoky Viktor: Cholnoky Viktor összegyűjtött művei

Cholnoky jó! Kár, hogy ilyen ismeretlen.
A Dénes írásokat untam – jutott eszembe. De nem igaz, mert abban is volt jó, kiemelkedően jó is – cáfolok rá magamra. Nők nincsenek, kb. egyáltalán nincsenek ebben a könyvben… Ez fura. De a novellái jók, nagyon is jók, amit utáltam Krúdy-ban, az pont nincs meg benne, de ő is sokszor csak úgy, céltalanul mesél.
A tárcái érdekesek. Mondjuk a mai újságszerkesztő az első és utolsó bekezdéseket gyakran kihúzná a fenébe, az is biztos. :)

>!
theodora 
Cholnoky Viktor: Cholnoky Viktor összegyűjtött művei

Szerintem, aki szereti Kosztolányi és a századforduló irodalmát, annak Cholnoky is tetszeni fog ;)
A kötetben több novella volt, amiben egy témát többféleképpen is feldolgozott (pl.: a 'Görög', az esernyő). Humoros, groteszk történetek, amikben a mesék, a történelem és a jelenkor is egyaránt megjelenik.


Népszerű idézetek

>!
Izolda +SP

Meglehetősen meleg van, és az ég olyan derűs és fellegtelen, mint valamely vidéki lapnak a nászrovata.

154. oldal, A medve

>!
Izolda +SP

ENDRE (dühösen néz rá): Te őrült, te állat, te anakronista, te.

151. oldal, Kánikula

>!
Izolda +SP

Most felelhetnék neked Petőfivel, de nem teszem, mert inkább vagyok eredeti vakandtúrás, mint utánzott Csimborasszó.

135. oldal, Ebéd után

Kapcsolódó szócikkek: Petőfi Sándor
>!
Izolda +SP

… ha egy adóvégrehajtót megsóznának kininnel, az sem lehetne olyan keserű, mint én vagyok.

238. oldal, Elvira története

>!
Izolda +SP

A sas, ha sziklaoromról vagy fáról nem dobhatja alá magát, hanem a földről indul, kénytelen előbb szaladni, hogy kiterjesztett szárnya alá legalább annyi levegő gyülemeljék oda, amelyben az első szárnycsapást megteheti. A dél-amerikai indiánok úgy fogják a kondorkeselyűt, hogy körülpalánkolt területre csalják alá, s a palánk méternél nem magasabb cölöpjei rabbá teszik a madarat, amely tízezer méter magasságokat járt. Mert nincs elég helye, hogy nekifusson a levegőnek. A hajófedélzetre aláhulló albatrosz – mily szép a Baudelaire költeménye! – matrózok csúfjává lesz, mert a kötélcsomók és vitorlák között csetlik-botlik: indulásra képtelen.

426. oldal, Blériot

>!
Izolda +SP

Láttál te már igazságot, amely diadalmaskodott anélkül, hogy hazudtak volna az érdekében?

137. oldal, Ebéd után

>!
Izolda +SP

De ugyancsak az ablakon halk kopogás is hallatszik. Az ősz kinyújtotta karját, és egy teljes hónappal nyúlva át a Végtelenségen, már most kopogtat, sírva, patakzó szemmel kéri, hogy eresszék be a szobába is. (…)
Az eső kétségbeesetten, könyörögve veri az ablak üvegét, hogy eresszék már be, mert nyugat felől még sűrűbb felhők tornyosulnak rá, és siettetik, hogy sírja ki magát hamar.

113-114. oldal, Melankólia

>!
Izolda +SP

DÉNES: Ez intuíció. Különben nem is az. Logika. Ilyen ostobaságokat csak józan fejjel lehet írni. Az élet igazi nagy bölcsességeit a vagy így vagy amúgy mámoros agyak szülik. Mohamed például, amikor megtiltotta a borivást…
ENDRE (közbevág): Bölcs intézkedés!
DÉNES (folytatva): …biztosan holtrészeg volt. Nem próféta az, édes barátom, aki vizet nem prédikál, és bort nem iszik. (Kortyant.)
ENDRE: A bor, a bor! Mindig csak a bor! Azt tudod védelmezni, azt tudod dicsérni, pedig az volt a megölő betűd. Az vágta ketté a karrieredet, az tett emberkerülővé…
DÉNES (elmosolyodik): Hallod-e, te Endre, te olyan ügyetlen vagy, mint egy teáskanna.
ENDRE: Mi?
DÉNES: Mindig akkor lottyanik ki belőled a tartalom, amikor még nem vagy ott a csésze fölött. Én most éppen azon a ponton voltam, hogy bebizonyítsam neked, hogy a borivás milyen káros dolog.

136. oldal, Ebéd után

>!
Izolda +SP

DÉNES (egypár szippantás után): Sok őszt láttam már… Nézd, ide a halántékomra rakódott le a derük…

113. oldal, Melankólia


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: Álom és ólom
Kosztolányi Dezső: Bölcsőtől a koporsóig
Kosztolányi Dezső: Alakok
Ady Endre: Ady Endre összes prózai művei
Ady Endre: Az irodalmi Köztelek
Kosztolányi Dezső: Gyémántgöröngyök
Krúdy Gyula: Nyugat
Krúdy Gyula: Pesti levelek
Kosztolányi Dezső: Innen-onnan