A ​máltai láz 4 csillagozás

Válogatott novellák
Cholnoky Viktor: A máltai láz

„…azon gondolkozom egy percig, hogy a régi pedáns irodalom tanárok vajjon melyik osztályába az irodalomnak soroznák Cholnokyt? Költő vagy író? Természettudós vagy történelem-író? Publicista vagy romancier? Abban a tizenöt esztendőben, amely a veszprémi furcsa házak óta elmúlott Cholnoky felett, ez a kivételes ember írt mindent és mindenfélét, amit tollforgató emberek írni szoktak. A természettudomány a kisujjában látszik lenni, orvos, csillagász, matematikus és földrajzi utazó egyszerre. Mindent a legjobban, a legpontosabban tud. (…) Csupa kontraszt, furcsaság, álombeli alak az egész ember. Rajongóknak és gyűjtőknek való, mint egy régi, ritka kis biblia, vagy valamely ékköves gyűrű, amit egy porráválott régi pápa sírboltjában találnak.” (Krúdy Gyula)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Millenniumi Könyvtár Osiris

>!
Osiris, Budapest, 2000
144 oldal · ISBN: 9633799414

Kedvencelte 2

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 1

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

btunde>!
Cholnoky Viktor: A máltai láz

Cholnoky Viktor: A máltai láz Válogatott novellák

A moly adatait alapul véve azt kell mondanom, méltatlanul kevesen olvassák Cholnokyt. Most olvastam csak el a borító szövegét, ahol Krúdytól idéznek. Ebből az idézetből idézek, mert egyetértek vele, bár magam talán kicsit visszafogottabban fogalmaztam volna.
„A természettudomány a kisujjában látszik lenni, orvos, csillagász, matematikus és földrajzi utazó egyszerre. Mindent a legjobban, a legpontosabban tud. (…) Csupa kontraszt, furcsaság, álombeli alak az egész ember. Rajongóknak és gyűjtőknek való, mint egy régi, ritka kis biblia, vagy valamely ékköves gyűrű, amit egy porrávállott régi pápa sírboltjában találnak.”
Annyit tennék még hozzá, hogy kivételesen jó humora van.

Toncsi>!
Cholnoky Viktor: A máltai láz

Cholnoky Viktor: A máltai láz Válogatott novellák

Néhol nekem egy kissé nyers volt, de érdekes történetek, amik hol kapcsolódnak, hol pedig pusztán Trivulzio személye köti őket össze.


Népszerű idézetek

Gregöria_Hill>!

A parkettes részen három részeg polgártárs vitatkozott emésztő hévvel azon, hogy mi az az őrlési forgalom, és hogy belefér-e az a szeszkontingensbe. Az egyik azt mondta, hogy mind a kettő osztrák dolog, egye meg a fene, a másik a miniszterelnököt szidta értük, a harmadik meg az adóvégrehajtót

53. oldal (Az automatában)

Cholnoky Viktor: A máltai láz Válogatott novellák


Hasonló könyvek címkék alapján

Tömörkény István: Értetlenek az emberek
Mikszáth Kálmán: Vidám írások I-II.
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: Gogol művei
Alphonse Allais: Horgász a pácban
Mark Twain: Mennyei utazás
Jan Neruda: Történetek a régi Prágából
Nyikolaj Vasziljevics Gogol: A köpönyeg / Az orr / A revizor
Szerb Antal: Szerelem a palackban
Karinthy Frigyes: A lélek arca I-II.
Moldova György: A beszélő disznó