Balaton 5 csillagozás

Cholnoky Jenő: Balaton Cholnoky Jenő: Balaton

Ennek a könyvnek nincsen fülszövege.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: A Magyar Földrajzi Társaság Könyvtára

>!
Franklin-Társulat, Budapest, 1937
192 oldal

Enciklopédia 1

Helyszínek népszerűség szerint

Vörös templom, Balatonfüred


Kedvencelte 1

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

alaurent P>!
Cholnoky Jenő: Balaton

Cholnoky nagyapó azt mondja az olvasóinak: No, kedves kis olvasóim, gyűljetek ide körém, telepedjünk le itt a kemence partján, és hallgassátok, mit is érdemes tudni erről a csodaszép tavunkról, a Balatonról!
És leül ő is közénk, belekezd. Jó messze kezdi, a földtörténeti korok és kőzetek definiálásánál, de ezt is olyan öregapó meséi-formán adja, majd beszél a múlt tengereiről, vulkánjairól, szeleiről, hogy eljusson a tó létezéséig. Majd további érdekességek következnek a lejtőkről, bortermelésről, tanúhegyekről, végül a fürdőélet kialakulásáról, annak hatásairól. Mindezt annyira mesélve, hogy egyáltalán nem volt megerőltető a könyv olvasása, még ha néhol mosolyogtatóan naív volt is.

molke P>!
Cholnoky Jenő: Balaton

Elfogult vagyok, mert nekem a Balaton a Riviéra…
Nagyon tetszett, érdekes, olvasmányos, nem éreztem azt, hogy nekem most tanulnom kell belőle. Sok dolgot megtudtam belőle, ami eddig kimaradt; pl. az északi szélről. Nem csak a száraz tényeket kaptam, hanem történeteket is. Hiába, a régiek nagyon tudtak ismeretet terjeszteni.

Lolli>!
Cholnoky Jenő: Balaton

Zseniális! A diplomamunkámhoz kötődő irodalomként olvastam el (balatoni lányként), és teljesen a hatása alá kerültem. Cholnoky határtalan nagy szeretettel és humorral ír a Balatonról. A legszárazabb fizikai, geológiai tényeket, levezetéseket és fejtegetéseket is olyan átéléssel, humorral és egyszerűen meséli el, hogy nem is értem, mi volt ebben eddig a bonyolult. A fejezetekbe szőtt anekdoták és személyes vélemények Cholnoky lehengerlő stílusát tükrözik.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Amit ebben a könyvben elmondunk a Balatonról, az minden művelt ember szemében érdekes lehet. Ez annyit jelent, hogy a művelt embert érdekli. Érdekli, mert maga is szokott gondolkozni a dolog felől. Miért kék, miért zöld egyszer a tó, miért van a déli parton kitűnő homokfürdő, az északin meg nincs, hanem van helyette rengeteg nádas. Igaz-e, hogy a tó szél nélkül is háborog? Igaz-e, hogy a fenekén források vannak? Igaz-e a rianás úgy, ahogy Jókai leírja? Miért jobb a Balaton mellett, mint a Genfi-tó partján stb. stb.
Mindezek olyan kérdések, amiket a Balaton mellett pihenő úri emberek százszor is fölvetnek egymás közt, és mindig akad olyan, magát nagy tudósnak mutatni szerető magyarázó, aki fölényesen mondja el a legnagyobb szamárságokat, s mindig vannak, akik el is hiszik.

Bevezetés

Cicu>!

Itt csak az általános tudnivalókat, érdekességeket olvashatjuk s az olvasottak arra is valók, hogy az igazi tartalmas lelkű Balaton-kedvelők tovább is gondolkozzanak és igazi gyönyörűségük legyen benne, amikor ráismernek a könyvben elmondottakra.

Bevezetés

Cicu>!

De mindenesetre célja ennek a könyvnek az is, hogy a Balatont megszeressük. Egész Európának legkedvesebb, legalkalmasabb pihenőhelye a Balaton s hogy valóban az is legyen s itt mindenki jól érezze magát, abban mindnyájunknak közre is kell működnünk, mert óriási nemzetgazdasági jelentősége van annak, hogy a magyar ember itthon nyaraljon, a külföldiek pedig minél nagyobb számban, minél hosszabb időre keressék fel a Balatont.

Bevezetés

alaurent P>!

…sajnos, a gyönyörű látványt gonoszul elcsúfítja az a nagy sebhely, amit a badacsonyi bazaltbánya ejtett ezen a mesés szép hegyen, hisz úgy kellett volna őrizni, mint valami szentséget. Dehisz bennünk magyarokban igen kevés érzék van a természet szépségei, meg a történelmi emlékek iránt.

89. oldal

alaurent P>!

Ennek a könyvnek az a célja, hogy elmondjon a Balatonról olyan dolgokat, amiket jó tudni, főképpen két okból.

(első mondat)

alaurent P>!

Nem tudom, örüljek-e, vagy sirassam-e a régi szép időket!

Utolsó mondat

alaurent P>!

A templomokat a törökök, a várkastélyokat az osztrákok pusztították el. Nekünk csak a romok maradtak! De ezeknek szent falai alatt kell felnőnie annak a lángoló hazaszeretetnek, amely a török dúlás és az osztrák elnyomatás után ismét fölemeli nemzetünket az európai nagyhatalmak közé, mint amilyen volt az Árpádok és Mátyás király idején.

174. oldal

Cicu>!

A tó sekély vize minden hullámzás következtében fenékig felzavarodik, a legfinomabb iszapszemek lebegnek a vízben s ennek igen jó gyógyító hatása van, mert izgatja a bőrt és élénkíti a vérkeringést, anyagcserét. Nem vagyok ugyan a „gyógyfürdők” hatásáról teljesen meggyőződve, dehát nem vagyok orvos és nem végeztem kísérleteket, de annyit magamon tapasztaltam, hogy a balatoni fürdés után az embert valami rendkívül kellemes bágyadtság fogja el, idegzete lecsillapodik, étvágya megnő s valami olyan szóval ki nem fejezhető, kellemes közérzete támad az embernek, hogy ezt semmiféle mesterséges kádfürdővel elérni nem lehet. Mindenesetre a tó vizében lebegő, igen finom kovatűk és iszapszemek okozzák ezt. Igaza van a költőnek: „E tó testednek nyújt vidor életerőt”.

Első fejezet - Mekkora a Balaton?

alaurent P>!

Szép, mély, meleg vörösszínű ez a kő, igen szépek a belőle épített falak, kerítéspillérek, burkolatok stb. Divatba is jött a villák kerítéseit ebből a szép kőből készíteni. Jól faragható és fagyálló, csak fínomabb faragványokat nem lehet rá készíteni. Ebből építették a balatonfüredi, új katolikus templomot, de a falsíkok rózsaszínű vakolattal illeszkednek a faragottkő lábazathoz és sarokfalazásokhoz, s ez nem valami szép. Sokkal szebb a veszprémi kórházkápolna, ezt a nagyműveltségű, előkelő ízlésű Hornig Károly báró, veszprémi püspök építtette. A kápolna szép, román ízlése, párosulva a permi vörös homokkő gyönyörű, meleg színével, valóban remekké teszik ez a kis építményt.

44. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Vörös templom, Balatonfüred

Hasonló könyvek címkék alapján

C. Plinius Secundus: A természet históriája
Antalffy Gyula: Börzsöny
Balázs Dénes: A kenyérfák árnyékában
Somogyi György – Zákonyi Botond – Gopcsa Katalin – Matyikó Sebestyén József – Olsvai Imre – Pesovár Ernő: A Balaton könyve
Kubassek János: Balaton és a Balaton-felvidék
Tóth Péter: Szőlőhegyi kápolnák Tapolca környékén
Fehér György – Somorjai Ferenc: Balaton és környéke
Makay Béla: A Balaton tudományos tanulmányozásának eredményei III.
Ballagi Károly – Király Pál: A magyar birodalom leírása
Ballagi Károly – Király Pál: Egyetemes földrajz I-III.