A ​halhatatlanok 16 csillagozás

Chloe Benjamin: A halhatatlanok

1969-ben, ​New York City Lowe East Side-ján terjed a hír egy rejtélyes nő érkezéséről, egy utazó médiumról, aki állítja, hogy bárkinek meg tudja mondani a halála időpontját. A Gold gyerekek – négy kamasz az öntudatosság fordulópontján – ennek hallatára ki is szöknek, hogy szembesülhessenek a jövőjükkel.
A jóslatok a következő öt évtizedről szólnak. Az aranyifjú Simon elszökik a nyugati partra, hogy a ’80-as évek San Franciscójában keresse a szerelmet; az álmodozó Klara egy Las Vegas-i bűvész lesz, a valóság elködösítése, a fantáziák és illúziók megszállottja; a legidősebb fiú, Daniel háborús orvosként próbál biztonságra lelni 9/11 után; a könyvmoly Varya beleveti magát a hosszú élet rejtélyeinek kutatásába, és próbára teszi a tudomány és a halhatatlanság közti vékony vonalat.
Elsöprő regény figyelemre méltó ambícióról és mély érzelmekről. A halhatatlanok a sors év választás, valóság és illúzió, jelen élet, világ és a következő közti határokat vizsgálja. Mélyen… (tovább)

Eredeti mű: Chloe Benjamin: The Immortalists

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Mont Blanc válogatás

>!
Maxim, Szeged, 2019
384 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632619729 · Fordította: Komáromy Rudolf

Enciklopédia 1


Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 120

Kívánságlistára tette 172

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Tóth_Orsolya_3 P
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

„A gondolatoknak szárnyuk van.”

Régen viselt meg ennyire egy könyv, mint A halhatatlanok.
Talán azért hatott így rám, mert annyira életszagú, mert annyira ott látom benne az igazságot, a lehetőségeket és az elszalasztott lehetőségeket, mindazon dolgokat, melyek az életünket alakítják.
Négy testvér, akiknek az életét egy délután, egy ember örökre megváltoztatta. Mert hiszem, hogy megváltoztatta. Hogy milyen irányba? Az már más kérdés… Ez egy olyan könyv, amiről rengeteget lehetne egy könyvklub keretein belül beszélgetni. Mert felráz, mert elgondolkodtat, mert kimozdít a komfort zónádból.
Felejthetetlen élménnyel gazdagodtam, és a történet sokáig, nagyon sokáig ott fog még motoszkálni a fejemben. És erre kevés könyv képes.

3 hozzászólás
>!
wzsuzsanna P
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

Chloe Benjamin neve egyelőre ismeretlen a magyar olvasóközönség számára, hiszen A halhatatlanok az első regénye, mellyel bemutatkozik nálunk is az idei Könyvfesztiválon. Amikor láttam a megjelenéssel kapcsolatos infókat, még nem voltam biztos benne, pontosan mire számíthatok majd. Először is nagyon tetszett a letisztult és figyelemfelhívó borítója, másrészt a fülszöveg alapján egy kicsit misztikus történetre számítottam. Nos, ha nem is olyan formában, ahogy azt képzeltem, mégis egy varázslatos regényt olvashattam, ugyanakkor annyira különbözik mindentől, amit ismerek, hogy nagyon nehéz összeszedni róla a gondolataimat. Azért csak megpróbálom, elvégre összességében nagyon elégedett voltam a végeredménnyel.
A cselekmény kezdetén New York-ban járunk az 1960-as években, ahol megismerjük egy zsidó család négy gyermekét, Varya-t, Danielt, Klarat és Simont. A négy testvér nem is különbözhetne jobban egymástól jellem és temperamentum tekintetében, de egy különös esemény mégis egybekovácsolja őket. Nevezetesen, hogy a városukban terjedő pletykák szerint egy helyi jósnő képes megjósolni mindenkinek a halála pontos időpontját. A gyerekek fel is keresik a titokzatos asszonyt, aki mindannyiuk számára válasszal szolgál. Persze még a kisebb gyerekekben is munkálkodik a szkepticizmus, mégsem tudnak szabadulni az emléktől és az így szerzett információtól, amely egész későbbi életükre hatással lesz. A kérdés csak az, ki mit kezd ezzel a „tudással”, és hogyan formálja az későbbi személyiségét.(…)
Ahogy korábban is írtam, tényleg nagyon nehéz összeszedetten írni a regényről, egyrészt sok mindent nem szeretnék elárulni a cselekményből, hiszen akkor oda a meglepetés varázsa, másrészt annyira összetett és sokrétű a történet, hogy minden egyes gondolatmenettel új és új rétegeket hámozhatunk le róla. Számomra leginkább arról szólt, milyen viszonylatban áll egymással a sors és a szabad akarat, hogyan képesek kihatni az életünkre az önbeteljesítő jóslatok, és hogy milyen nehéz megszokott, generációkon átívelő mintákon változtatni. Emellett persze még egy csomó fontos apróság is terítékre kerül, akár az emberi kapcsolatok, akár a hagyomány és vallás szerepe, akár meghatározó társadalmi kérdések. A karakterek fejezetei épp elég hosszúak és különbözőek ahhoz, hogy mindannyiuk lelki világában legyen időnk elmerülni, emellett pedig nagyon tetszettek az állandó mellékszereplők is, különösen az anya, Gertie titokzatos és szintén nagyon összetett alakja. A fejezetek szépen simulnak egymásba, ezzel adva ívet az egész történetnek, hogy aztán a végén úgy érezzük, talán valamiféle megnyugvást vagy legalábbis elfogadható lezárást kapunk.(…)
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2019/04/a-halhatatlanok…

>!
_Nikki P
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

„Ez a mágikus realizmusba hajló történet azt hiszem sokatokat le fog nyűgözni. Máig elgondolkodom rajta és nem csak a szereplők sorsának alakulása miatt, hiszen többek között generációk között húz párhuzamot, a vallás, a hagyományok és a tudomány kapcsolata pedig épp úgy szerves részét képezi a történetnek, mint a világias élvezetek és szeretet különböző megnyilvánulásai. A négy merőben különböző karakter élettörténete rengeteg lehetőségek rejt magában, amit az író igyekszik is kihasználni, nem csak egyedi történetet, de saját hangot és személyiséget adva a szereplőinek.”

A teljes értékelés a blogon: https://nemfelunkakonyvektol.blogspot.com/2019/04/chloe…

>!
dezirel
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

Most egy kicsit sajnálom ezt a könyvet, de magam még jobban. Nagyon csalódott vagyok. Teljesen biztos voltam benne, hogy ez nekem tetszeni fog.
Az alapötlet zseniális. Tényleg. Pont annak a típusnak tűnt, ami az egyediségével le tud venni a lábamról.
A külcsín csillagos ötös. Egyszerű, de nagyon szép grafika. A borító gumiszerű tapintása; az ágak között átcsillanó aranypöttyök; olyan apró részletek, amiktől különlegessé válik a borító. Instant szerelem, nem győztem simogatni.
De…
(Próbálok finoman fogalmazni.) A fordítónak megszaladt a keze… Teletömte a regényt furábbnál furább kifejezésekkel, szavakkal, amik annyira elütöttek a szöveg stílusától, a karakterektől, hogy folyton kibillentett az olvasásból. (pimpós vaker, leffentyűs bőrnadrág. Heherészett – ezt egy ötvenéves férfi tette… encsembencsem – ugyanennek a férfinak a szájából hangzott el. Nem jegyzeteltem ki mindet, mert akkor mást sem csináltam volna, de irritáló volt. Emelentyű?!) Nálam ez rendesen csökkentette a regény élvezhetőségét, ami egyébként sem csúszott.
A történetvezetés annyira egyedi akart lenni, hogy csak idegesítő lett. Ez az előre-hátra utalásokkal teletűzdelt narráció szinte követhetetlenné tette a cselekményt. De legalábbis darabossá. Nem tetszett.
A szereplőket nem kedveltem, nem voltak se szimpatikusak, se érdekesek. Kivétel Varya. Az ő részét olvastam egyedül különösebb fintorgás nélkül. A könyv végén. Körülbelül az egyötöde az egész regénynek…
Nem azt a történetet kaptam, amire számítottam. Teljesen másnak értelmeztem a fülszöveget, mint ami. Én egy mágikus realista regényt vártam. Ez nem az. Családregény. Filozofikus regény. "Szép"irodalom. A sötétebb, kilátástalanabb, nyomorban és emberi butaságban tobzódó fajtából. Amiben semmi szép nincs. Néha egészen jól viselem az ilyesmit, bár az évek alatt ezeknek a rám eleinte újdonságként ható varázsa rendesen megkopott és csak a lehúzó ereje maradt. (Ahogy befejeztem a könyvet, újraolvastam a fülszöveget, hogy lássam, mi is vezetett ennyire félre, és így utólag már egyértelműen látom, hogy félreérthető és én szépen rá is haraptam.)
Nem mondom, hogy teljes kudarc volt az olvasásom. Voltak benne érdekes eszmefuttatások. Voltak benne olyan dolgok, amiket érdemes volt továbbgondolni. Ha öt-tíz évvel ezelőtt olvasom… Ha angolul olvasom… Ha egy kicsit kevésbé éreztem volna erőltetettnek… Ha nem értelmezem félre a fülszöveget… Ha, ha, ha…

>!
csillabella
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

A szép borítón kívül nem sok jót tudok elmondani a könyvről.
Számomra irreális volt, hogy spoiler. Aztán azt sem értettem spoiler.
Nem éreztem, hogy bármiféle fejlődés lenne a könyvben bárki részéről. spoiler Habár az alapötlet tetszett: mit tennél, ha tudnád mikor halsz meg, hogy élnéd az életed. De, amit ebből kihozott, az már kevésbé.
A szereplőket nem különösebben szerettem meg. Egyszerűen nem értettem a motivációjukat, döntéseiket. Ez a könyv nagyon nem nekem szólt.

https://kesztenye.blog.hu/2019/08/18/chloe_benjamin_a_h…

>!
szofisztikáltmacska
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

A halhatatlanokat már a külföldi megjelenése idején kinéztem magamnak. Rendkívül vonzó volt a fülszövege – őszintén szólva fogalmam sem volt, hogy mire számíthatok –, valamiért meg voltam győződve róla, hogy ez némi fantasyvel támogatott YA, vagy valami hasonló, fiatalabb korosztályt célzó könyv lesz, úgyhogy kis híján félrenyeltem a kakaómat, amikor elérkeztem az első, igencsak részletes és sikamlós jelenethez. Persze már az előző oldalaknál is sejtettem, de ott, és akkor világossá vált, hogy ez bizony nem pontosan az, amire gondoltam, de igazából cseppet sem bántam végül. Kaptam egy kissé melankolikus hangulatú, sok érdekes kérdést boncolgató mágikus realista regényt, amiben négy testvér életét követhetjük végig 1969-től egészen a kétezres évek közepéig, miután egy jövendőmondótól megtudják a haláluk dátumát.
A könyv fő kérdésköre is ehhez kapcsolódik: mit tennél, hogyan élnél, ha tudnád, hogy melyik napon fogsz meghalni? Élsz, vagy inkább túlélsz? A halhatatlanoknak nem az a célja, hogy a mágiáról vagy a jóslás mikéntjéről, hogyanjáról meséljen az olvasónak, hanem teljes mértékben a szereplőkre helyezi a fókuszt, azt mutatja meg, hogyan hat a jövendölés a későbbi döntéseikre, a kapcsolatukra egymással, a családjukkal és az élethez való hozzáállásukat is alaposan befolyásolja. Vajon tényleg determinált a sorsuk, vagy a jóslat tudatában, tudat alatt alakították úgy a döntéseiket, hogy az beteljesedhessen?

Bővebben: https://szofisztikaltmacska.blog.hu/2019/04/29/chloe_be…

>!
Mandula8
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

Erre most szükségem volt. Azonnal beszippantott, és szinte végig fenn tudta tartani az érdeklődésemet. Nem volt tökéletes, de nagyon jó könyves élmény volt.
…Frida…

>!
konyves_polcom
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

Őszinte leszek. Az eleje tragikusan unalmas volt számomra, és ha nem egy kihíváshoz kellett volna elolvasnom, akkor valószínűleg félbehagyom és sose fejezem be. De végül elolvastam, és a végére be is könnyeztem egy kicsit. Az első 160 oldalig alig-alig tudtam haladni, de utána magábaszippantott a történet és a szereplők élete. A szívemhez nőttek a Gold testvérek, és sajnáltam, hogy vége lett a könyvnek. Az írásmód miatt is haladtam lassan az elején, de miután kiismertem, már tényleg élveztem. Külön tetszett, hogy nem folyamatosan váltogatta a szemszögeket, hanem négy részre volt felbontva a könyv, és egy-egy részben csak egy testvérrel ismerkedtünk meg. Ami viszont zavart benne, hogy például Klara részénél teljesen össze-vissza ugráltunk az időben ezért néha többször is el kellett olvasni egy-egy oldalt, hogy tudjam, hogy ez most előtte vagy utána történt. Összességében egy jó olvasmány volt, és bátran ajánlom azoknak, akik szeretik a lassabb kezdéseket. :)

>!
Kardhalas
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

Nagyon vártam, hogy megjelenjen ez a könyv, így amint megérkezett bele is fogtam az olvasásába.
Mindjárt az első 30-40 oldal után éreztem, hogy ez most nagy csalódás…
Azt érzem, hogy sokkal többet ki lehetett volna hozni a történetből, és ez a fura írásmód sem nyerte el a tetszésemet. Voltak értelmetlen mondatok, volt hogy ötször elolvastam, és halvány lövésem sem volt arról, hogy mit ír…Az időben ide-oda ugrálás sem könnyítette meg a dolgot. A szereplők semmilyenek, illetve a rövid kis részekben nem igazán lehetett megismerni őket. Mindegyikük kissé fura volt, nem éreztem egyiküket sem közel magamhoz. A vége hozott némi enyhülést, kicsit összerázódott az egész történet, érthetőbbé váltak az események. Csak ez miatt három csillag.

>!
Book_Orchids
Chloe Benjamin: A halhatatlanok

Nehéz erről a könyvről spoiler nélkül írni,de megpróbálkozom vele.
A történet négy testvérről szól,Simonról,Klararól, Danielről és Varyaról,akik New Yorkban élnek.Hithű zsidó család,szeretet békesség.Egy napon hírét veszik,hogy a közelben egy jósnő napra pontosan megmondja,mikor fognak meghalni.El is mennek hozzá,de az ott hallottakat nem osztják meg sem egymással,sem a szüleikkel.Édesapjuk pár évvel később meghal,a hátrahagyott vállalkozását pedig mindenki elvárása szerint Simonnak kellene átvenni, aki amúgy is világéletében a család kis kedvence volt.Ő azonban más utat választ és nővére,Klara segítségével San Fransiscóba megy,ahol táncos lesz belőle.Megízlelve a szabadságot túlságosan is szertelen lesz.
Klara mindig is kicsit különc,magának való lány volt. Édesanyjuk múltjában kutakodva kideríti,hogy nagyanyja cirkuszos volt,s ebből erőt merítve ő maga bűvészkedni kezd.Egyre sikeresebb lesz és családot is alapít,kislánya születik.
Danielre édesapjuk halála után a családfő szerepe jut,aminek ő becsülettel eleget is tesz.Borzasztóan haragszik Simonra és Klarára,úgy érzi a távozásukkal tönkretették a családod.Simonnak egy-két telefonbeszélgetést leszámítva soha többé nem is lesz kapcsolata.Orvosként a hadseregben helyezkedik el, megnősül,boldogan él.
Varya csendes lányból egy kényszerbeteg nő lesz. Kutatóként egy laboratóriumban dolgozik,ahol az élet meghosszabbításának lehetőségeit vizsgálja.
Hol siklik ki minden?Bármennyire is szeretnék elfelejteni a jósnőnél tett látogatást,egyikük sem tudja ezt megtenni,egész életüket megpecsételi.Ahogy közeleg az időpont,szép lassan felőrli őket a bizonytalanság és a halàltól való félelem.Egymás után távoznak az élők sorából, mindegyikük saját magát okolva a többiek sorsáért.
Nem is írnék többet, olvassátok el,nekem nagyon tetszett!Zseniális,elgondolkodtató könyv!
Ami nekem még kiemelkedő,hogy mind a négy szereplő része kicsit más stílusban,a személyiségükhöz passzoló szavakkal, kifejezésekkel lett megírva.♥
Vègül a két kedvenc idézetem:
⭐️“Az úgy van, hogy az ember döntéseket hoz, azután azok hoznak döntéseket.A döntései döntenek.”
⭐️”Az élet nem pusztán a halállal dacolást jelenti!”


Népszerű idézetek

>!
Gabriella_Szaszkó IP

…a varázslat csak egy eszköz a sok közül, ami életben tartja az embert.

>!
_Nikki P

(…) a szavak hatalommal bírnak. Beférkőznek a résnyire nyitott ajtón, vagy akár a kulcslyukon is. Beleakaszkodnak az egyénbe, és nemzedékeken furakodnak át.

322. oldal

>!
_Nikki P

– Bizonyos szempontból az ember csúcsteljesítményének látom a vallást. Amikor kitaláltuk Istent, képességet teremtettünk magunknak, hogy figyelembe vegyük saját korlátainkat, és felruháztuk őt olyasfajta kényelmes kibúvókkal, amelyek lehetővé teszik, hogy azt higgyük, csak ennyi irányítással rendelkezünk. Az az igazság, hogy a legtöbb ember bizonyos mértékig élvezi a tehetetlenséget. Szerintem azonban igenis van hatalom a kezünkben, méghozzá akkora, hogy halálra rémít bennünket. Isten mint olyan, talán a legnagyobb ajándék, amit valaha is adtunk magunknak. A józan ész ajándéka.

201. oldal

>!
K

Az idejét sem tudja, mikor ért utoljára idegenhez, jobb szereti, ha valami védőréteg, például esőkabát választja el másoktól. Valahányszor hazatér az iskolából, ahol a padok ujjlenyomatoktól zsírosak, és a játszóudvart óvodások koszolják össze, addig mossa a kezét, amíg szinte lesúrolja róla a bőrt.

21. oldal

Kapcsolódó szócikkek: OCD - obszesszív-kompulzív zavar

Hasonló könyvek címkék alapján

Jennifer Probst: Elhibázott házasság
Mario Puzo: A Keresztapa
Guillaume Musso: Az angyal hív
Christopher Moore: Vérszívó démonok
Adriana Trigiani: A cipész felesége
Melania G. Mazzucco: Vita
Gayle Forman: Engedj el
Michael Cunningham: Az órák
João Tordo: Memory Hotel
Hanya Yanagihara: Egy kis élet