The ​Scar (New Crobuzon 2.) 4 csillagozás

China Miéville: The Scar China Miéville: The Scar China Miéville: The Scar China Miéville: The Scar

A human cargo bound for servitude in exile…
A pirate city hauled across the oceans…
A hidden miracle about be revealed…
This is the story of a prisoner's journey. The search for the island of a forgotten people, for the most astonishing beast in the seas, and ultimately for a fabled place – a massive wound in reality, a source of unthinkable power and danger.

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Pan Macmillan, London, 2011
794 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780330534314
>!
Pan Books, London, 2008
610 oldal · ISBN: B005LW36WQ · ASIN: B003GK22E8
>!
Macmillan, London, 2002
604 oldal · keménytáblás · ISBN: 0333781740

Most olvassa 2

Várólistára tette 5


Kiemelt értékelések

ujhelyiz P>!
China Miéville: The Scar

Egy lazán kapcsolódó folytatás a Perdido pályaudvarhoz remek lehetőségeket nyújt arra, hogy mélyebben megismerjük a világot. Itt ez úgy történik, hogy az első kötet eseményei után valaki elhagyja a várost, hogy egy lehetetlen utazásra induljon, ahogy furábbnál furább helyszínekkel, lényekkel és gondolatokkal találkozik.

És igen, sikerült megfelelően folytatni. Az első kötetet is amiatt díjaztam, hogy rettentő sokat foglalkozott azzal, hogy a társadalomban milyen furcsa lények vannak, azok hogyan gondolkoznak és hogyan élnek, ill. halnak együtt. Ezt sikerült itt is továbbvinni – továbbra sem találkoztunk egyetlen olyan fajjal vagy néppel sem, aki emberi mércével teljesen felfogható lenne, és ebben a világban emberek egy csoportja lehetetlen küldetésre vállalkozik.

A történet továbbra sem kiemelkedő, de ahogy egy kötött pályán haladva végignézzük a különböző attrakciókat, egy percig sem unatkozunk. Emellé a könyv számomra sokkal könnyebben emészthető volt, mint a Perdido pályaudvar – azt nem merem megmondani, hogy tényleg egyszerűbb-e, vagy egyszerűen jobban formában vagyok és így én vettem könnyebben az akadályt. De az biztos, hogy nem volt olyan része, amikor úgy éreztem magam, hogy most átverekszem magam rajta, ahelyett, hogy élvezném.

Ugyanakkor a befejezés, ill. a hozzá köthető filozófiai gondolatok kapcsán felemásak az érzéseim: nem tudom eldönteni, hogy ennyire okos/jó az író, hogy számára a lezáró gondolatmenet alapján tényleg felfejthetőek az események, vagy egyszerűen csak trollkodik, hogy feleslegesen törjem az agyam valami egységes magyarázaton, ami nem létezik (akár nem is létezhet). Eléggé nyitva van hagyva, de nem vagyok róla meggyőződve, hogy működőképes az egész.

Ettől még jól éreztem magam olvasás közben, és öröm volt rácsodálkozni a világ különböző (weird) aspektusaira. És ez adja Miéville műveinek a nagy erejét, és így szívesen ajánlom bárkinek, aki érdeklődhet ilyesmik iránt.

nixer>!
China Miéville: The Scar

Feszesebb, izgalmasabb, kiforrottabb, mint a Perdido.

Pax94>!
China Miéville: The Scar

Egyetérek sokakkal, akik szerint valóban kiforrottabb a könyv stílusa, mint a Perdido Street Station-é. Ez számomra a több oldalon keresztül taglalt mélyfilozófiai, egzisztencialista eszmefuttatások lerövidítésében, elhagyásában mutatkozik meg, amik a Perdidot nekem nehezen olvashatóvá tették. Amit még érdekesnek, helyenként egy kicsit bosszantónak találtam azok a feleslegesen cicomás, alig ismert szavak használata, ami miatt számomra úgy tűnt, hogy sok oldalon át a cselekménynek „nagyobb a füstje, mint a lángja”. Mindezek természetesen az író igazán egyedi stílusát emelik ki, aminek a fejlődése, formálódása az olvasók szeme láttára történik.


A sorozat következő kötete

New Crobuzon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: The Dark Tower
Neil Gaiman: Anansi Boys
Neil Gaiman: American Gods
Piers Anthony: A Spell for Chameleon
Victor LaValle: The Changeling
Max Gladstone: Three Parts Dead
Neil Gaiman: Neverwhere
J. K. Rowling: Harry Potter and the Prisoner of Azkaban
Joss Stirling: Angel Dares
Gene Wolfe: The Sword of the Lictor