Perdido ​pályaudvar, végállomás I-II. (Új-Crobuzon 1.) 197 csillagozás

China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II. China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Új-Crobuzon ​városa gigászi folt a világ közepén, emberek, mutánsok és idegen kultúrák lakóhelye. A szennyezett folyók partján, a nyomornegyedek, gyárak és paloták felett több mint ezer éve a diktatórikus parlament és a milícia uralkodik vasmarokkal, de most történik valami, ami a feje tetejére állítja a megszokott rendet.
Isaac Dan der Grimnebulin, a renegát tudós és törvényen kívüli fantaszta különös megbízatást kap: Yagharek, a nomád madáremberek kitaszítottja ismét repülni akar. Kérése azonban olyan eseményláncolatot indít el, amely egyre nagyobb örvénnyé duzzadva elnyeli Isaacet, a barátait, a férfi khepri szeretőjét, Lint, sőt az egész várost pusztulással fenyegeti. A helyzetet ráadásul bonyolítja egy embernek nehezen nevezhető maffiafőnök, egy öntudatra ébredő számító-gépezet, illetve a polgármester túlvilági ügynöke.
Idegen hatalom szabadul el a városban, és milliók élete egy csapatnyi szedett-vedett renegáttól függ. A lidérces kőrengetegben, a gőzmasinák,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
382 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639602809 · Fordította: Juhász Viktor
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
494 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639602817 · Fordította: Juhász Viktor
>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
876 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639602795 · Fordította: Juhász Viktor

Enciklopédia 2


Kedvencelte 52

Most olvassa 10

Várólistára tette 175

Kívánságlistára tette 106


Kiemelt értékelések

phetei>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Többnyire az van, hogy a karakterek és a köztük lévő ilyen-olyan interakciók, valamint többnyire veszedelmes viszonyok köré felépül egy történet, ha pedig a kontextus szükségessé teszi, akkor egy világ. A Perdidoban úgy van, hogy kapunk egy világot, kapunk bele karaktereket, akik között fennáll valamiféle zavaros kapcsolati- és motivációsrendszer; mivel így az értelmezhetőség miatt a kontextus megköveteli, erre a vázra Miéville ráhúzott egy történetet is.

Ahogy azt a fentiekből sejthetitek, ez utóbbinak van az egész könyvben a legkisebb jelentősége. Azt gondolom ugyanis, hogy órási gyilkos molyok kergetése a fél városon át aligha fogja megemelni bárki vérnyomását a lepidopterológusokon kívül. Nem is igazán szeretnék túl sok szót vesztegetni erre a dologra, maradjunk annyiban, hogy a történet itt a szükséges „rossz” ami összetartja a regény lényegét adó végeláthatatlanul fortyogó ötlethalmazt.

A Perdido pályaudvar az a kötet, ami folyamatosan képes emelni a „látvány” színvonalát. Amikor már azt hiszed, ennél vadabb és elborultabb sziporkával már nem képes előállni, a város posványa még akkor is képes felköpni magából még egy különleges, megdöbbentő vagy éppen borzongató csápot koncepciót. Ez volt a negyedik Miéville könyvem és egyre inkább azt gondolom, hogy számára az irodalmi forma csak egy eszköz ahol levezetheti azt az elképesztő mennyiségű és minőségű képzelet áradatot amit az elméje kitermel. Ha nem nézzük a visszetérő elemként megjelenő balos lózungokat, akkor ezek egyébként ritkán állnak össze értékelhető koncepcióba és pusztán szórakoztató jellegűek; leszámítva talán a Konzulvárost, ami egy nyelvészeti és filozófiai bravúr, ha pedig még nem olvastad akkor: gyorsan, gyorsan! :D

A látvány vakító csillogása, hamis illúzió, mely elfedi a karakteralkotás és a dramaturgia durva hiányosságait? Kétségtelenül az, de én nem bántam. Miéville világa annyira más, mint a máshol túlhasznált panelek és annyira idegen a megszokott sablonoktól, hogy önmagában is elvisz a hátán szinte bármit, arról nem is beszélve, mekkora felüdülés ebben elmerülni.

Oriente>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Ha Miéville drog lenne, én bizisten beszedném.
Illetve az a sanda gyanúm, hogy ez tulajdonképpen megtörtént: Új-Crobuzonban tévelyegni addiktív, és felér bármilyen tudatmódosítóval. Tömény és bizarr gyönyörűség.

Amikor az ember már sokat és sokfélét olvasott, nem mindig elég, ha valami nagyon jó. Újnak kell lennie.
Előfordul, hogy durva metamorfózisra vágyom, hogy előcsábítsák és kiszippantsák a tudatalattim torz képeit és újraformálva szétterítsék a könyv lapjain. Miéville ismeri ezt a vágyat, ragacsos-nyálkás világba merít, „ropogós bábburokba” von spoiler, ahol az átalakulás rejtett de elkerülhetetlen.

Attól olyan hihetetlenül izgalmas ez a groteszk világ, hogy minden szintjét jelentkeznek az átmenetek, a másság, az átalakulás. És ki tudja megmondani, mi fejlődés és mi torzulás, egyáltalán van-e értelme szétválasztani a kettőt. Az alkotási aktusokban ott a pusztítás aspektusa, a bizalomban a kétely, a győzelemben a vereség, az álomban a halál. Eleve „minden krízishelyzetben van, pusztán azáltal hogy létezik” spoiler.

Találkoztam olyan véleményekkel, hogy a világépítés Miéville-nél a karakterek és/vagy a cselekmény rovására történik. Szeretném kiforgatni ezt az érvelést, mert a Perdido igazi főhőse maga Új-Crobuzon, és ilyen értelemben a világirodalom egyik legkidolgozottabb karaktere. Ráadásul ez a szöveg egy olyan szerves, feloszthatatlan organizmus, hogy amikor idézni akartam a regényből (nem egyszer, de sokszor), rendre azon kaptam magam, hogy az idézett mondat vagy bekezdés önmagában erőtlen, valahogy szürkébb, mint eredeti kontextusában. Hasonlóképpen, sebészkéssel sem tudnám részeire bontani, ami a Perdidoban kibomlik, annyira eggyé vált számomra kifejezőeszköz, forma és tartalom.

Szóval ez így most tökéletes volt, egyedi, és attól tartok, megismételhetetlen.

5 hozzászólás
Littlewood IP>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Jó volt, de nem tökéletes. Megkaptam tőle azt, amit leginkább elvárok egy könyvtől: olyat mutatott, ami nekem magamnak nem jutna eszembe. Viszont amikor épp nem olvastam, nem hiányzott, ami biztos jele annak, hogy valahol mélyen, túl a tudatosságon, kicsit unom.

Szerintem a történettel volt a probléma. Volt neki, de nem éreztem benne a tétet. Mármint olyan értelemben, hogy menet közben egyszer sem merült fel bennem annak a lehetősége, hogy a központi probléma nem fog megoldódni, csak az volt a kérdés, hogy a sok, egy irányba tartó hős közül ki ér először célba. Elég széthulló is volt, és nem a jó értelemben. Olyan, mintha jelenetenként írták volna, aztán a végén, amikor kész az egész, az egyébként össze nem függő események közé passzíroztak volna pár mondat átvezető szöveget. Kivéve, amikor összeakad a thaumaturgia és a khémya az író agyában, mert olyankor a pár mondatból pártíz oldal lesz, ami alatt kiválóan el lehet veszíteni a sztori utolsó halvány nyomait is.

Nagyon tetszett viszont Isaac. Egyáltalán nem az a szokványos, hősies, jó kiállású főszereplő. Ha nagyon igyekeznék, biztos tudnék találni valami mély pszichológiai összefüggést arra, hogy míg a… izé… vonzás-tengelyen kevésbé magabiztosan teljesítő írók általában kemény öklű nők bálványát meg nagypuskájú/kardú/f… adoniszt tesznek meg főhősnek neveket udvariassági okokból nyilván nem említenék, addig itt sikerült egy szőrös, hájas, öregedő fakkert, aki izzad, mint a ló, és szuszog, ha gyalogolnia kell három emeletet. Viszont tudós! Valódi! Az első látásra instant igázó heroinok hasonló összefüggéseit szóba hozni pedig akkora udvariatlanság lenne, hogy én biztos nem is merném. Persze nem ez a könyv lényege, csak tényleg nagyon fura főhős ez az Isaac egy (jó értelemben vett) ponyvában, mert ilyenek inkább a szépirodalmi nyomasztásokban szoktak feltünedezni.

De ha úgy vesszük, nem Isaac a főhős, hanem maga a város. Még bordája is van, ami miatt úgy képzeltem el, hogy egy odahalt óriás testéből nőtt ki, félig szervesen, félig mindenféle odahordott idegen anyagból, mint az újraformáltak. Olyan hely, amiről az ember legszívesebben gumikesztyűben olvasna, nehogy elkapjon valamit. Sok benne a hús és a váladék, ragad a gőztől, a vegyszerektől és a retektől, és az író imád matatni ezekben. Jó sok jelzőt használ, amitől átjön a hangulat, viszont kissé Münchausen bárós lesz a stílusa. Egyvégtében jönnek azok az elképzelhetetlenül ocsmány lények, és az iszonyatos csápjaikkal olyan kimondhatatlanul borzalmas dolgokat művelnek, hogy csak na. A nagyon sokadik ilyen után sajnos az jutott eszembe róla, hogy képzeld, anya, ma az oviban hihetetlen dolog történt, kijött nyolc őrülten szirénázó tűzoltó, és nem fogod elhinni, akkor az egész, bumm! felrobbant. Ilyenkor arra gondoltam, hogy bámulatos, mik meg nem történnek, és lapoztam.

Az egészben Yagharek monológjai tetszettek a legjobban. Csak pár oldalasak voltak, de többet mondtak, mint három fejezet, és egy komplett belső világ jelent meg bennük. Ami felveti a gyanút, hogy az lenne az igazán tuti, ha Miéville novellákat írna. Akkor nem kéne a jelenetek közötti átkötő szövegen sem izzadni. Kár, hogy az emberek, ha szórakoztató irodalomra vágynak, nemigen vesznek mást, csak regényt. Pedig szerintem az ilyen zseniális ötleteket inkább tompítja, mint erősíti, ha mindenképpen összefüggésbe kell rendezni. Mással is történt ilyen, nem ciki, pl. szerintem a Witcherek közül sem tudta egyik összefüggő történet sem megközelíteni a The last wish-t, ami egy novellagyűjtemény.

De az is lehet, hogy a későbbi könyveiben ez a dolog megoldódik. Egy biztos, saját szeműleg fogom ellenőrizni, hogy így van-e.

4 hozzászólás
Noro P>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Újraolvasás 2020:

A modern fantasy történetének fordulópontja volt, amikor a 2000. évben megjelent a Perdido Pályaudvar. Bár nem Miéville találta ki egymaga a „new weird” irányzatot, de alighanem ő adott neki arcot, hiszen még most, húsz évvel később is rá hivatkozunk, ha erre a se fantasy, se steampunk, se horror, de ugyanakkor mégis mind a háromhoz szervesen kapcsolódó stílusra gondolunk. A regényben megjelenő Új-Crobuzon városa tökéletesen jellemzi a hibrid zsánert: az iparosodott, vadkapitalista világot, amelyben a gőz együtt él a mágiával, és ahol bizarr lények élnek az emberek között. A világ logikája valahol az epikus fantasyvel rokon, csak épp „hagyja”, hogy univerzuma továbbfejlődjön, találmányok és társadalmi újítások változtassák meg, és keveredjenek el az ősi titkokkal. Az eredmény nehezen átlátható és befogadható, hiszen számtalan ötlet kavarog a szemünk előtt, és sokuknak talán nem is látjuk az értelmét. A bogárfejű, szagokkal kommunikáló kheprik; a növényekből értelmes fajjá fejlődött kaktuszok; a mágiával újraformált, eltorzított elítéltek; a parazita kezelők; vagy a magasabb dimenziókból származó, más tudati felépítésű Szövő zsenialitásához aligha fér kétség. De mit kezdjünk a tekerős generátorral előállítható, kábeleken továbbítható mágiával, a rettenetes torzióval, vagy a rengeteg, épp csak megemlített motívummal?

Mint a szerző sok regényében, itt is egy város áll a középpontban, ez a hatalmas olvasztótégely, amelyen kívül mintha nem is létezne semmi, legfeljebb a bevándorlók meséiben. Új-Crobuzon a világ közepe, ha nem maga az egész világ. (Persze ez tényszerűen nem igaz, de ezt a hatást kelti!) A városban minden megtalálhatsz, mindent megvehetsz. Ezt az egyszerű tényt használja ki a messziről érkező, megcsonkított madárember, aki újra repülni akar, bármi áron. És amikor megtalálja a megfelelő embert, aki örömmel veti rá magát az ebben rejlő tudományos problémára, azzal felforgatja az egész metropolisz életét. A kutatás ugyanis váratlan irányokba fordul, és nem egy veszedelmes következménnyel jár. A városra szabadul egy lovecrafti ihletésű szörnyeteg, és egy nem kevésbé idegen, kiberpunk természetű probléma spoiler is felüti a fejét. A miéville-i ötletkavalkád a cselekményben is legalább annyira érvényesül, mint a háttérvilág felépítésében.

Annak, aki a fantasy zsánerét érteni szeretné, a könyv mindenképpen megkerülhetetlen, de ez nem jelenti azt, hogy egyúttal hibátlan is lenne. A közel 900 oldalas szöveg hatalmas kitérőkkel dolgozik, nem egyszer szabályosan maga alá temeti a lényeget. Ami pedig engem különösen zavar: minden egyes jelentből szabályosan ömlik ránk a várost elárasztó (szó szerinti és metaforikus) mocsok. A bűz, a romlás, a mindenféle fajta undormány egy pillanatra sem kerül ki a fókuszból. Miéville egy pillanatra sem hagyja, hogy elfeledjük: a fantasy nem eszképizmus. Ez pedig egy bizonyos szint után átcsap erőltetettbe. Szerencsére későbbi regényeiben sokat finomodott az író stílusa, így ki merem jelenteni, hogy annak sem kell lemondania munkásságáról, akit ez a könyv elsőre letaglózott. A Perdido pályaudvar fontos regény, de roppant nehéz olvasmány, még másodjára is.

zamil>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Még most majd egy hónap után se tudom eldönteni mennyire tetszett ez a könyv, és a történet.
Kezdjük azzal, hogy igazán beteg (jó értelembe) fantáziája van az írónak, ez a világ amit teremtett, igazán egyedülálló, varázslatos, és nem utolsó sorban brutális.Valahol a szemem előtt mindig Jean-Pierre Jeunet két korai filmje a Delicatessen és az Elveszett gyerekek városa filmek világának hangulata, látványa jelent meg. Lebilincselt a világ csodálatos biztos fogok még olvasni az írótól, ha a többi is ilyen látványt nyújt.
A történettel már volt egy kis gondom sokkal bonyolultabbat vártam ilyen világteremtéshez, lehet nekem lett nagy az igényem, de egyszerűnek találtam. Nem volt sok csavar, nem volt sok meglepődés, kiszámítható volt.
Egy biztos egyedi könyv, egyedi hangulattal, nem mindenkinek fog tetszeni, valahogy elvontnak kell lenni az ennyire egyedi könyvekre.
Csak ajánlani tudom.

3 hozzászólás
vargarockzsolt>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Egy város, ahol bugyog, bűzlik, nyüzsög az élet. Különböző élet- és létformák metamorfózisa és szimbiózisa, amelyek testi és szellemi kipárolgásai felejthetetlen atmoszférát teremtenek. Kitűnő helyszín.
A test, mint börtön, mint élvezeti cikk, és mint a művészet tárgya és eszköze. Okos gondolat.
Az idegen egyszerre veszélyes, taszító, de szép is. Megközelíthető, megismerhető, megszelídíthető, és ha nem, akkor is kezelhető. Optimista és barátságos értelmezés.
Ez eddig nagyszerű könyvet ígér. Kellenének hozzá még árnyaltan és plasztikusan ábrázolt karakterek – ez hiányzik. Izgalmas, fordulatos és jól felépített cselekmény – ebből talán csak az izgalom van jelen. És végül igényes és egyedi stílus – az igényességgel nincs baj, de én nem másoltam ki egyetlen idézetet sem, nem fogott meg a könyv stílusa.
Olvasható, bár kissé hosszú lektűr, fantasy, nem szépirodalom. Nincs semmi bajom a lektűrrel, régen nagy sci-fi rajongó voltam, krimit ma is rendszeresen olvasok, de a fantasyt csak felületesen ismerem.
Mit jelent nekem a fantasy? A Gyűrűk Urát és a Merítés nagyszerű rovatát, A képzelet birodalmai*t. Azt a világot, amelyről @vicomte (és @Noro) olyan lelkesedéssel és alapossággal ír, hogy félek megközelíteni, mert attól tartok, magába szippant. Hogy csak a régebbi rovatok címeit idézzem:
George R. R. Martin: Jég és tűz dala ciklus
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai
Neil Gaiman, a sötét mesék mestere
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-2
H. P. Lovecraft és a kozmikus horror
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-h-p-lovecraft-es-a-kozmikus-horror
Kalandozások Középföldén
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-kalandozasok-kozepfolden
Terry Pratchett Korongvilága
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-terry-pratchett-korongvilaga
Sárkányok
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-sarkanyok
Az ifjú titánok
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-az-ifju-titanok
Tündérbirodalmak
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-tunderbirodalmak
David Gemmell
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-david-gemmell
Urban fantasy
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-urban-fantasy
Mesék másképp
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-mesek-maskepp-i
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-mesek-maskepp-ii
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-mesek-maskepp-iii
A hobbit
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-a-hobbit
Peter S. Beagle
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-peter-s-beagle
Robin Hobb
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-robin-hobb
Ursula K. Le Guin
http://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-ursula-k-le-guin

Az ezekben szereplő könyveket mind el kéne olvasni. Nincs rá időm, de sajnálom. Ezért tűnt jó ötletnek, hogy a Merítés szerkesztőinek ajánló polcáról (http://moly.hu/polcok/merites-konyvajanlo-2014-08. http://moly.hu/polcok/merites-konyvajanlo-2014-09) válasszak fantasyt magamnak. Megmondom őszintén, China Miéville könyvében egy kicsit csalódtam. Én remekművet vártam. Mindenesetre @sophie kihívásának (http://moly.hu/kihivasok/merites-konyvajanlo) egy újabb darabját teljesítettem.

* A képzelet birodalmai rovat szerintem olyan minőséget képvisel, hogy valamilyen formában, esetleg szerkesztve, össze kéne gyűjteni, és egyben is hozzáférhetővé kéne tenni.

3 hozzászólás
Dominik_Blasir>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Röviden: China Miéville a legjobb, ami a fantasztikus irodalomban történhetett.
Hosszabban:
Imádom Miéville (beteg) fantáziáját, ahogy alulról mutatja meg egy társadalom működését, ahogy nála minden bizarr, szörnyű, eltorzított – legyen szó testről, szellemről vagy lélekről. Nincsenek csillogó páncélzatú fényes lovagok, nincsenek egyszerű sablonná degradálódott cselekménydarabkák, nincsenek unalmas ötletek; azt hiszem, ezt jelenti a legjobb értelemben vett túllépés a tolkieni örökségen.
A Perdido pályaudvar, végállomás ilyen tekintetben megtalálja a tökéletes arányt: zseniális ötletbörzéje nem lesz annyira uralkodó, mint a Krakenben, nem kezdünk fizikailag irtózni minden egyes szavától, mint a Konzulvárosban, és nagyjából az első oldalak után azonnal beszippant, ellentétben az Armadával. Néha szerkezetileg ingadozik, és a szereplők bemutatása, tetteik, reakcióik hitelességének igazolása sem mindig tökéletes, de ezt nyugodtan a „második regény” titulus számlájára írhatjuk.
Úgyhogy: még, még, még!

Bori_L>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Végre, végre vége.

Kicsit szomorú vagyok, amiért ezt kell írnom az értékelés elejére. Eleinte azt hittem, hogy nagy szerelem lesz , nagy egymásratalálás és megszeretem Miéville-t, meg hasonlók. Sajnos körülbelül 200 oldallal lett hosszabb a könyv, mint amennyit még jól viseltem volna, úgyhogy a végével már nagyon szenvedősen haladtam. Volt, hogy egész oldalakat lapoztam át, többet is egyszerre. Elvégre amikor már végre-valahára valami akció van, akkor nem arról szeretnék olvasni öt oldalon keresztül, hogy hogy vontattak keresztül egy kábelt a városon, minden különösebb esemény nélkül.

A világ gyönyörű. Zseniális. Sziporkázik. Teli van ötletekkel. El lehet merülni benne, amivel engem ugye könnyen meg lehet venni. Na de majdnem kilencszáz oldalon keresztül, minimális cselekmény mellett azért már sok volt. Négyszáz oldal alatt is remekül el tudtam képzelni, hogy Új-Crobuzon egy lepratelep, változatos minőségű nyomorral megfűszerezve, viszont szívesen olvastam volna még egy kicsit a szereplőkről, ha valamivel ki kell tölteni a cselekmény hiányát. De még jobban örültem volna, ha nem nyúlik így az egész, mint a rétestészta.

A világ továbbra is gyönyörű. Annyi minden van elrejtve benne! A vogyanojok, garudák, kheprik, kaktuszemberek, ghulok. Ki tudta például, hogy Khepri egy ókor egyiptomi isten volt, a Nap egyik megtestesítője? És mennyi minden lehet még, amire nem figyeltem fel! Új-Crobuzon világa egy fantasztikus ötlettenger, amiben jó elmerülni egy kis időre, úgy bebarangolni az utcákat, hogy fizikailag nem kell ott lennünk, és nem kell félnünk semmitől. Pár száz oldal kihúzásával és/vagy egy picit több történéssel igazán nagy kedvenc lett volna ez a könyv.

5 hozzászólás
pat P>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Elolvastam végre, és noha voltak mélypontok, összegzésül annyit mondhatok: nem mindennapi élménnyel lettem gazdagabb. A regény világára kétségtelenül a lenyűgöző szó a legmegfelelőbb.
Rengeteg ötlet és fantázia, bizarr életforma és mágia, érzékletes, tapintható-szagolható leírás szorult Új-Crobuzon falai közé. Nem is tudom, olvastam-e hasonlót valaha. Miéville stílusa (jobb pillanataiban) gyönyörű és cizellált, érzékletes és életteli. Óriási szerencsénkre a magyar fordítás méltó az eredeti szöveghez (gondolom, mert azt nyilván nem olvastam).
De a legjobb az egészben, hogy ez a furcsa nevű, fiatal író a könyv megírásának idejében valószínűleg még csak nem is hallott műfaji klisékről meg sztereotípiákról. Senki nem mondta neki, hogy fantasy-t nem illik elegyíteni steampunkkal, mesterséges intelligenciákkal meg xenobiológiai létformákkal. Meg egyáltalán, rendes fantasy az nem ilyen dark és mocskos és nyomasztó és kérdéses kimenetelű.
Ennyi ömlengés mellett sem hallgathatom el azonban, hogy a történet íve azért időnként durván töredezett, és egyáltalán nem hibátlan. Az első 300 oldalon megcsodálhatjuk Miéville remek stílusát és leírásainak átütő erejét, a cselekmény viszont vontatott, döcögős, mondhatnám unalmasnak is. Aztán hirtelen váltással sutba dobja az addig felvázolt cselekményszálakat (ezt mondjuk nem bántam) és szinte teljesen más irányba fordul a történet. Lendületesebb, izgalmasabb és cselekményesebb is innentől a könyv, de valahogy mégis vannak olyan holtpontok, amiken nehezen lendültem át.
Végül úgy döntöttem, hogy rendkívül kíváncsi vagyok az író későbbi, gyermekbetegségektől vélhetően megszabadult, viszont fenti erényekben remélhetően bővelkedő műveire. Örömmel látom, hogy jó sok könyvet írt azóta (és még mindig csak 40 éves), viszont elkeserítő és örvendetes, hogy ezen kívül egyetlen egy már kettő három létezik jelenleg magyarul. Magyar könyvkiadók, hajrá!

18 hozzászólás
kvzs P>!
China Miéville: Perdido pályaudvar, végállomás I-II.

Emelem kalapom Miéville előtt. Alkotott egy teljesen új világot, telezsúfolta a történetet jobbnál jobb ötletekkel, főszereplővé tett egy várost, kitalált egy izgalmas cselekményt, és leírta mindezt egy könyvben sűrűn, színesen-szagosan. Sajnos pont ez vált a könyv hátrányává is: egyszerűen túl sok. Az olvasó egy idő után már be sem tudja fogadni az újdonságokat, néha elvész a sok szál között és szinte belefullad a túlburjánzó leírások valóságosságába.
A zseniális ötletek mellett nem tudtam nem észrevenni, hogy a főszereplő város szinte egy légüres térben lebeg, hogy a történet tele van felesleges kitérőkkel és néhol rettenetesen túlírt.
Az ötletekért, az újdonságokért mindenképpen érdemes elolvasni -az egész könyv annyira más , hogy mindenképpen üdítően hat a rutinos fantasy/sci-fi fogyasztókra-, azonban ajánlatos felkészülni a kezdő írók gyerekbetegségének számító „minden ötletemet bele akarom írni” sűrűségre, és egy erős kezű szerkesztő fájó hiányára.

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

legrin P>!

„Egy időre még arról is leszoktam, hogy megálljak az ablaknál, és kinézzek a kinti fényekre, a kivilágított utcákra a mélybe. Ez is a haldoklás egyik formája, amikor az ember elveszíti a kapcsolatát a várossal.”
Philip K. Dick: We Can Build You

(mottó)

Kapcsolódó szócikkek: Philip K. Dick
6 hozzászólás
legrin P>!

Ami tapasztalat volt, álom lesz, végül emlék válik belőle. Nem látom, hol végződik az egyik, és hol kezdődik a másik.

119. oldal, második kötet, negyedik rész (Rémálomjárvány)

3 hozzászólás
chibizso>!

A magasban suhanó hadigondoláktól pengtek és zengtek a drótkötélpályák.

176. oldal, második kötet

5 hozzászólás
Oriente>!

[…] az elmélet lényege szerint minden krízishelyzetben van, pusztán azáltal hogy létezik.

217. oldal

Oriente>!

Elképzelte magát, amint közönyösen nyammog idegen gondolatok porcogóin és cafatjain, a félemlékek híg kásájában sodródó, avas álommócsingokon. Elfogta az öklendezés mentális megfelelője. Ha itt elhányom magamat, kifordul a fejem.

235. oldal

Oriente>!

A hatalmas, ropogós bábburokban rendkívüli folyamatok kezdődtek el.
A hernyó bepólyázott teste kezdett lebomlani. A kezek, lábak, sörték és szelvények elveszítették a kohéziójukat. A csőszerű test folyékonnyá vált. […]
Átszervezte magát. Mutálódó alakja felbugyogott, majd különös dimenziók hasadékaiban gyűlt fel, olajos nyálkaként szivárgott át a világ peremén más síkokra és onnan vissza. Saját magába folyt vissza, saját alapanyagának állandóan változó masszájából formázta át önmagát. […]
A biokhémyai latyak spiráljai váratlan formákba csavarodtak. A lebomlott, széttekeredett idegek hirtelen visszaugrottak a helyükre, az érzékelő idegszövetbe. Megkülönböztető jegyek váltak semmivé, és álltak össze ismét, meghökkentő, új konstellációkban. […]
Mindezekből a külvilág semmit sem látott. A pusztulás és a teremtés erőszakos folyamata közönség nélküli metafizikai dráma volt. Elrejtette a törékeny selyem átláthatatlan függönye, a burok, amely ösztönös, állatias őszinteséggel takarta az átváltozás menetét.

306-307. oldal

Morpheus>!

Éhezünk néha, és szomjazunk. De szabadon dönthetünk bármiről. Kivéve, ha valaki megfeledkezik magáról, elfelejti a társai valóságát, mintha egyetlen különálló egyén lenne… És ételt lop, amivel másokat megfoszt attól, hogy úgy döntsenek, megeszik, vagy hazudik a vadakról, és ezzel ellopja másoktól a vadászat jogát. Vagy dühös lesz, és megtámad valakit, amivel megfosztja attól, hogy úgy döntsön, sebek nélkül, félelem nélkül akar élni. A gyermek, aki ellopja valamelyik szerettének a köpönyegét, hogy éjszaka beszívhassa az illatát… megfosztja a döntési lehetőségtől, hogy esetleg viselje azt, de tiszteletből teszi, túlzott tiszteletből. De van tolvajlás, ami fölött nem szabad elsiklani. Ölni… nem háborúban vagy önvédelemből, hanem… gyilkolni, az olyan tiszteletlenség, olyan mélységes tiszteletlenség, amivel nemcsak annak a döntésnek a jogától fosztasz meg valakit, hogy élni akar-e abban a pillanatban vagy meghalni… hanem az összes többiétől is, amit meghozhatott volna. A döntések döntéseket fialnak… ha a döntési lehetőségük megmarad, talán elmentek volna halászni a sós mocsárba, vagy kockáztak vagy bőrt festettek, verseltek vagy főztek volna… és egyetlen cselekedettel az összestől megfosztották őket. Ez a legnagyobb fokú döntéstolvajlás. De a döntéstolvaj nemcsak a jelent, hanem a jövőt is ellopja.

Morpheus>!

Túlcsorduló pszichék fröcskölték össze. Mocskosnak erezte magát. Vége szakadt a folyamatosságnak, ahol egy két három négy öt hat betolakodó elme kattant a helyére egy röpke pillanatra, hogy bevilágítsa őket saját tudatának a fénye. Ehelyett ingoványban lubickolt, az élőlények összecsorduló álomnedvének ragacsos pöcegödrében, aminek nem volt egysége, amiből vérként szivárgott az életeken, nemeken és fajokon átívelő logika meg a rengeteg kép, míg a végén alig kapott levegőt, fuldokolni kezdett az álmok, remények, emlékek és gondolatok tocsogó masszájában, amelyek közül egyik sem volt a sajátja.

Oriente>!

Isaac a hatalmas, szivárványszín skarabeuszt nézte: szeretője fejét, amint reggelizik.

23. oldal

chibizso>!

Lin szemében a szobrok az elkötelezettséget és a közösségi szellemet jelentették, a kisiklott képzelőerőt, a visszaesést a paródiaszerűen heroikus fenségességbe. Ezért rágta és köpte ő egyedül a műalkotásait.

36. oldal, első kötet


A sorozat következő kötete

Új-Crobuzon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Wayne Chapman: Két hold
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete
Max Gladstone: Nagyrészt halott
Neil Gaiman: Anansi fiúk
Stephen King: A Setét Torony – A Setét Torony
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Gail Carriger: Szívtelen
Katherine Addison: A koboldcsászár
Anthony Ryan: A láng légiója
Oliver Bowden: Assassin's Creed – Egység