Armada ​I-II. (Új-Crobuzon 2.) 155 csillagozás

China Miéville: Armada I-II. China Miéville: Armada I-II.

Új-Crobuzon ​városából kis hajó indul Nova Esperium fegyencgyarmata felé, menekültek és elítéltek tarkabarka csapatával a fedélzetén. Útjukat azonban kalóztámadás zárja rövidre, és a túlélők Armada világában találják magukat, e több ezer összekapcsolt hajóból álló úszó szigeten, a törvényenkívüliek sajátos társadalmi berendezkedésű paradicsomában.
Armada vezetői hatalmas vállalkozásra készülnek, amelyhez minden segítségre szükségük van: egy legendás tengeri szörny elfogásával akarnak közelebb kerülni a mindenség fölötti hatalom kulcsához. Csakhogy terveiket külső és belső ellenségek is veszélyeztetik, s ami végső soron kockán forog, az maga a valóság szövedéke lehet.
China Miéville az angol fantasztikus irodalom új nemzedékének egyik kiemelkedően tehetséges „fenegyereke”, akinek különböző művei elnyerték már az Arthur C. Clarke-, a Brit Fantasy- és a Locus közönségdíjat is. Az Armada ugyanabban a világban játszódik, mint a magyarul korábban megjelent… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2002

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek Metropolis Media

>!
Metropolis Media, Budapest, 2008
402 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639828162 · Fordította: Juhász Viktor
>!
Metropolis Media, Budapest, 2008
330 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639828162 · Fordította: Juhász Viktor
>!
Metropolis Media, Budapest, 2008
732 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639828162 · Fordította: Juhász Viktor

Enciklopédia 2


Kedvencelte 24

Most olvassa 5

Várólistára tette 90

Kívánságlistára tette 59


Kiemelt értékelések

Noro P>!
China Miéville: Armada I-II.

Újraolvasva is kedvenc. Az Armada Miéville megalomán világalkotó korszakának a csúcspontja, amely ugyanakkor mégis jóval letisztultabb, és elegánsabban épül fel, mint a Perdido Pályaudvar. Az úszó város a tökéletes helyszín arra, hogy olyan részleteket villantson fel ebből a hatalmas és soha meg nem ismerhető bolygóból, amelyek egyébként soha nem találkozhatnának egymással, és így gyakorlatilag a folyamatos lenyűgözöttség állapotában tartsa az olvasót. Az atmoszféra szabályosan árad a lapokról, és még a legképtelenebb részleteket is valószerűvé varázsolja. A történet elegánsan, mégis kiszámíthatatlan módon bonyolódik, és vezet az egészen valószínűtlen – és kissé ironikus – végkifejletig. Az pedig csak hab a tortán, hogy mindezt egy vonakodó és jelentéktelen mellékszereplő szemével követjük végig. (A szerző alighanem Bellis karakterébe sűrítette mindazt a cinizmusát, ami az első regényben még irányítatlanul csapongott.)

Nikolett0907 P>!
China Miéville: Armada I-II.

„Akármit mondanak is, a tenger nem felejt el semmit, nem bocsát meg semmit – gondolja Tanner.
(…)
A tengerben nincs megváltás.”

Hogy őszinte legyek jól kinevetem most magam, ugyanis megakadt rajta a szemem az olvasatlan könyveim között és ha már így esett, gondoltam gyorsan ki is olvasom, amibe hiba nincsen, vagy még is?
Az, hogy ez megint egy sorozat középső része már meg sem lepődöm, nem először járok így.
De ha már ez a helyzet állt fent próbálom úgy értékelni, mint önálló kötetet és nem lehúzni azért, mert mint olvasó „tájékozatlan” voltam.
Nekem nagyon tetszett.
Nem olvastam még az írótól, de mint a világkép, mint a benne létrehozott lények teljesen egyediek, ilyenekkel még nem találkoztam és ezt nagyon tudom értékelni.
Tetszett a cselekményszál és az az árnyaltság ami folyamatosan jellemezte a karaktereket.
Kicsit olyan érzésem volt, mint mikor gyermekként elmentem a vidámparkba és csak kapkodtam a fejem a sok újdonság és az élmények sokasága miatt.
Szinte felsorolni se tudtam napvégére mi volt megfogó a számomra, annyi mindent be kellett fogadjak. Nos valami ilyesmi élménnyel zártam be az utolsó kötetet.
És mivel nem tudom igazán megfogalmazni mi tetszett, méltán megérdemli az öt csillagot és azt hiszem előkeresem az előzményét is….mégis csak illene olvasni az egész sorozatot, ha már ilyen szerencsésen belenyúltam.
Egy olvasásnak tökéletesen megfelelt.

Oriente>!
China Miéville: Armada I-II.

Azért ez nem egy Perdido… :/
Elmorzsolok egy könnycseppet, és csillagaimat ezúttal az aeroszkáfoknak küldöm, a hegpáncélosoknak, Tengelyfő Könyvtárnak, Masinarejtek Sarkantyúnak, az avanknak, a szúnyogembereknek, a hínárny halszobornak, a Lehetőségek Kardjának, a Világsebnek, és annak az örömteli ténynek, hogy Isaac Dan der Grimnebulin kríziselméletét még több ezer mérföldre Új-Crobuzontól, a Duzzadó-óceán sivár végtelenségében is felemlegetik.

3 hozzászólás
pat P>!
China Miéville: Armada I-II.

Miéville-t én úgy megverném egyszer. Annyira fel tud bosszantani, pedig akkora egy zseni amúgy. Vagy legalábbis lehetne.
Van ugye neki az a szuggesztív, nem a szokványos értelemben gyönyörű vagy irodalmi, de megkapó stílusa, amit imádok. Ettől ugyebár nem független a hangulatok, atmoszférák megteremtésére való képessége, a plasztikus leírásai, amik alapján aztán színes-szagos 3D-ben látok magam előtt bárkit és bármit. Pedig a bárki és a bármi gyakran valami teljesen újszerű, nemritkán bizarr és nehezen befogadható dolog – és akkor itt elérkeztünk ahhoz a tényleg hasonlíthatatlan fantázia-modulhoz, ami az ő fejében található.
Ámde. Ellenben. Viszont. A pörgős, koherens cselekmények meg a működő karakterek annyira nem az erősségei. Ezek miatt többször hülyére is idegeskedtem magam, meg fel is függesztettem az olvasást egy bő hétre.
A Perdido óta látok azért némi fejlődést, de itt meg ez a befejezés…. ne már. Bellis pedig egy egészen ragyogó karakter: a legkevésbé nőies nő és a legkevésbé hősies hős, akit valaha megírtak. Nem tudom, ez volt-e a cél, de ez tökéletesen sikerült.
Továbbra sem vagyok teljesen meggyőzve, de próbálkozom töretlenül. Talán a Kraken.

63 hozzászólás
dwistvan P>!
China Miéville: Armada I-II.

Míg az első részben a repülő lények voltak a középpontban, ebben a kötetben a vízi lényeké a főszerep. Valamint a vízen úszó város. A kalandok során új furcsa lényekkel gazdagodtunk. Jól kapcsolódik a történet az első kötethez, több utalás is található az ott történtekre. Itt a hatalom jellegzetes működését és törekvéseinek sajátosságait élhetjük át. Érdekes játék a valószínűségekkel. Izgalmas fordulat itt is található, bár az első kötethez képest talán megtorpant a lendület. A könyv végének kiteljesedése, mint az első részben is teljesen kárpótol minket a lassan bontakozó történetért. Miután megszoktam a különös lények és különös események sorát, várom a harmadik rész kalandjait.

LRn>!
China Miéville: Armada I-II.

Egyre jobban haragszom erre a pasira.

Nagy mellénnyel belemegy ezekbe a különös, furcsa világokba, felépíti a nyüzsgő, önálló entitásként burjánzó városait, aztán lelkesen lubickol bennük, miközben egy csomó fontos dolgot elfelejt ugyanezzel a gondoskodással és élvezettel kidolgozni. Például a főszereplőit. Vagy a történetet. Tele van ötletekkel, amiket bele KELL szuszakolnia, most rögtön és feltétlenül, aztán lesz, ami lesz, Kedves Olvasó, oszd be!

Ez a könyv még azért működőképes – a főhőse teljesen érdektelen, de legalább követhető a sztorija (kicsit túlzásba is viszi az események sorozatos értelmezését és magyarázását); a mellékszereplők sokkal érdekesebbek, a díszletek pedig a szokásos módon bizarrak és aprólékosak. Bellis bevallottan csak egy hírnök, egy bábu, aki összeköti a valójában fontos, cselekvőképes karaktereket, s akinek a szemén keresztül mi is megismerhetjük a hajókból összetákolt várost, Armadát. Az első kötet nagy része csupán ezzel az ismerkedéssel és szemlélődéssel telt el, a második kötetre sikerült felpörgetni az eseményeket – csaták, intrikák, minden, ami kell. Az atmoszférateremtése szerencsére sokszor feledteti, hogy a szöveg mennyire túlírt, bele lehet feledkezni, de sokkal jobban élveztem azokat a részeket, ahol végre mozgásba lendült a történet.

Szóval haragszom Miéville-re, mert a Perdidóval elhúzta a mézesmadzagot, de úgy tűnik, már nem fogja megismételni azt a hatást. Rengeteg érdekes ötlete van, de a történetei túlzsúfoltak, gyakran fullasztóvá válnak ezektől. Nagy kár, mert szerintem megvan benne a lehetőség, hogy sokkal jobb legyen.

2 hozzászólás
zamil>!
China Miéville: Armada I-II.

Azt kell mondjam egy kicsivel elmaradt a várakozásomtól, kicsit a Perdido pályaudvar jobban tetszett, talán a város varázslatossága miatt.
A világ még mindig egyedülálló, az írás még mindig egyedi, lebilincselő, gusztustalan, szóval Miéville-s. Viszont sajnos a cselekmény is Miéville-s, megint nem elég csavaros, fantáziadús, elég egyszer. Valahogy ezzel van nekem problémám, igazi sztorit akarok, nem egy fantasztikus látványt amit csak úgy ráhúznak egy történetre. Nekem kell a történet is az elejétől a végéig, a csavarokkal, és a többi. Valahogy ezt nem kaptam meg, lehet nekem nagyok az elvárásaim.
Természetesen ajánlom, mert a „látvány” egyedülálló.

Szentinel>!
China Miéville: Armada I-II.

Az Armada után ébredtem rá, hogy Miéville nem ok nélkül írja (vagy próbálja megírni) minden regényét más-más tematikában. Az a varázslat, melyet ő használ, jellegzetesen egyszer ellőhető. A Perdido pályaudvar, végállomás azzal bűvölt el fél éve, hogy bár szerzője Tolkien kritikusa, mégis ő értette meg, hogy miért működik A Gyűrűk Ura. Hogy hogyan is kell legendáriumot írni. Van egy megérzésem, hogy ennek a tettnek a szerző nincs tudatában. Ezért is sikerült ennyire másmilyenre az Armada.

Bár a szándék még mindig bőven megvan arra, hogy egyedit teremtsen a már létezőből, a munka legnagyobb részét a Perdidóval elvégezte. Alkotóenergiája nagyját kiélte azon a művön, hisz akik végigolvasták, azok számára egyértelmű, hogy a fantasztikum egyik legprogresszívebb teljesítménye. Annyi ötlet van abban a regényben, amiből más szerzők sorozatokat tölthetnének meg. Az pedig, hogy ezek az ötletek így összeállnak, és alkotnak egy epiket, nos… lehet az írói virtuozitásra fogni, én azért egy vödör véletlent is hozzászámolok. Szó szerint értem a megismételhetetlen műremeket. Még maga China Miéville sem képes rá. De próbálkozik.

Ennek a próbálkozásnak lehetünk mi tanúi az Armadában, melynek legjelentősebb része a címadó városban játszódik. Ezt a titkos várost sok-sok egymásba tákolt hajó alkotja, melyen kalózok az urak. Új-Crobuzonhoz hasonlóan ez is egy többkultúrás társadalom, bár természetesen nem olyan színes, mint az említett steampunk város. Részben ennek, épp a város bekorlátozottságának köszönhető, hogy én személy szerint nem tartottam annyira varázslatosnak. Bár még így is rengeteg információt kapunk a városról és szereplőiről, valahogy mégsem éreztem annyira magával ragadónak ezt a környezet, mint Új-Crobuzont. Nagyon… kicsinek tűnt, még a sokoldalas leírások ellenére is. Ez azért vicces, mert magát az ötletet zseniálisnak tartom. Kár, hogy nem sikerült most jól kivitelezni. Egy víz alatti várossal szerintem többre mentünk volna, és Miéville „kapja be a kapitalizmus!” üzenete is jobban átjött volna.

A szereplők esetben figyelhető fejlődés a Perdidóhoz képest, de nem feltétlenül a jó irányba. Itt ugyanis megtörtént az, amitől egy kissé tartottam: a mellékszereplők voltak az igazi főszereplők, a mi főszereplőnk, az egyébként elég szürke Bellis Coldwine folyamatos manipulánsának köszönhetően. Még Miéville is leírja, hogy Bellis valóban csak hírnök volt a mellékszereplők között, ez pedig eléggé bosszantott. Ugyanis a mellékszereplők most is ígéretesek. Uther Doul gyakorlatilag Chuck Norris bas-lagi megfelelője (még forgórúgást is nyom), de amennyire badass tud lenni, legalább annyira kidolgozatlan is. Motivációjára pl. a regény nem ad választ. Akkor ott van még Tanner Sack, az újraformált bűnöző, aki a legteljesebb jellemfejlődésen megy keresztül az egész regényben. De jó, csak sajnos ritkán szerepeltetett karakter volt még a Brukolak is, a vámpyrok vezére, ahogy a Szeretők koncepciója is érdekes volt.

És a sztori. Nos, az még mindig nyúlfarknyi, pedig ekkora történetnél jogosan elvárhatja az ember, hogy több minden történjen benne. Nos, nem így áll a helyzet. Ismét csak a második kötetre marad majdnem az összes izgalom, viszont ahol történnek érdekes dolgok, azok nagyon jók. Nem is értem, Miéville miért nem rakott több történést és izgalmat a regényébe, mikor látszik, hogy megy neki. Azért a bizonyos elmaradt párbajért viszont jár a fekete pont. Keményen. Viszont a befejezés szerintem remekül sikerült. Miéville most ráérzett, hogyan is kell lezárnia ezt az egészet úgy, hogy valamennyire bele is passzoljon az egész bas-lagos ideológiába. Az utolsó ötven-hatvan oldalt nagyon élveztem.

Mindezeket egybevéve merem bátran kijelenteni, hogy – eddigi tapasztalataim alapján – az alkotás folyamata a Perdidóval ért véget. Amit az Armada nyújtani képes, az a már meglévő munka bővítése, Bas-Lag teljesebbé tétele és egy kalandosnak nehezen nevezhető tengeri kalózregény, elborult ötletekkel, szürreális lényekkel és barokkos prózával. Csak hasonlít a Perdidóra, de nem üti meg azt a minőséget. Ennek ellenére – a maga fura módján – jó könyv, remek hangulattal és atmoszférával, ahogy azt Miéville-től elvárja az ember.

makitra P>!
China Miéville: Armada I-II.

„Azt hiszem, talán ezért is hatott rám ilyen erősen Miéville második Bas Lag-története, az Armada. Ahogyan már ezt a Perdidóban is olvashattuk, a szerző hihetetlenül erős atmoszférateremtő képességről tesz tanúbizonyságot: érezhetjük a hajók himbálózását, a patkányok neszezését a fedélközben és elképzelhetünk egy valószínűtlen világot, amelyben ezek a vízi teknők nem csak hajózásra szolgálnak, hanem várost alkotnak. Mert az Armada nem egy egyszerű hajóraj, hanem élettér, ahol rengetegen, többségükben kalózok által elrabolt lények, emberek, kaktuszok, újraformáltak élnek sajátos rendszerben.

Mert az Armada a korábbi regényhez hasonlóan pontos társadalmi, politikai keretbe helyezi világát. Itt ugyanúgy megvannak az egymással versengő kerületek, mint Új-Crobuzonban, csak ezeket nem vasutak, hanem pallók, hidak kötik össze és választják el. A világ azonban ugyanaz: füstös és kemény, mocskos és rothadó, ugyanakkor van benne valami vad szépség is. A lakói pedig olyanok, mint maga a város: néhol rosszat akarnak, néhol jót, de összeköti őket a tenger, ami meghatározza az egész világukat: muszáj közösen haladniuk, különben hamar hullámsírban végezhetik.[…]

Miéville rengeteget fejlődött a Perdido óta, különösen a történet és a karakterek terén. Első Bas Lag-regényét inkább csak a zseniális atmoszféra hajtotta, itt azonban a mese, a karakterek is ugyanolyan erősek. A történet csavaros, szinte minden oldalon egye-egy újabb információval leszünk gazdagabbak úgy, hogy ezt sokszor nem is tudjuk. A rejtély minden egyes apró szála gondosan meg van tervezve úgy, hogy látjuk, mit nem vettünk észre. Ugyanakkor nem tudok még egy olyan regényt mondani, aminek legalább három csúcspontja van, amikor az események alakulása hihetetlenül erős reakciókat képes kiváltani az olvasóból.

A szerző remekül játszik a hangulatokkal, tökéletesen használja szereplőit, a nézőpontok, az elbeszélés módjai közötti szeszélyesnek tűnő váltások mind a történetet szolgálják és egyúttal egy cseppet sem szájbarágósan oszt meg információkat. Ugyan 700 oldal hosszúnak tűnik, de a karakterek vannak olyan erősek, hogy tetteik és motivációik végig fenntartsák a feszültséget. Különösen érdekes az a folyamat, ahogyan a kezdetben hihetetlenül ellenszenves főhősnőből egy érző, megérthető nő válik az őt ért fájdalmak hatására. Ebben a tekintetben sokatmondó a regény eredeti címe: a „scar” szó ugyanis sebhelyet jelent. A főhősöket mind fizikálisan, mind lelkileg rengeteg sérülés éri, sok esetben meghasonlanak mind magukkal, mind eredeti céljaikkal, valami többé válnak az Armada által. Ez a fajta összetettség a regény egyik nagy erénye.”

Bővebben: http://tubicacezar.blogspot.hu/2013/05/china-mieville-a…

Röfipingvin P>!
China Miéville: Armada I-II.

Bár ezek a lehetőségek és valószínűségek nem kúsztak- lehet, hogy a hajóztak lenne a jobb kifejezés – úgy be a bőröm alá, mint Új-Crobuzon és lakói, ettől függetlenül abszolút hajtott a kíváncsiság, hogy hova is – vagy hova nem – úszik el ez a kalózváros.
Nem tudom mennyire volt ez tudatos, vagy akaratlagos Miévilletől, de abszolút sikerült olyan karakterekkel megtöltenie a regényt, akik nem igazán váltottak ki érzelmi reakciókat belőlem. Érdekelt mit és hogyan tesznek, hogy alakítják a történetet, de ettől függetlenül közömbösek voltak. Ha meghalnak meghalnak, ha élnek élnek.
Na, nemsokára visszatérek majd, kíváncsi vagyok a Vastanácsra, bár kicsit aggaszt az a 66%…


Népszerű idézetek

Oriente>!

A krízis manifesztációja, magyarázta egyszer Isaac, a valódi dolgok tendenciája azzá válni, amik nem lehetnek. Ha az, ami van, és az, ami nincs, egyszerűen nem létezhetett egyszerre, akkor az ebből fakadó feszültség – a létezés közepén munkálkodó krízis – is kénytelen megszűnni. Hol van a krízisenergia, ha a valóságos lehetségessé válik, ha mindaz, ami valami nem lehetett, a valóságos változata mellett létezett egy időben?

102-103. oldal, II. kötet, Harmincnegyedik fejezet

8 hozzászólás
rlb_32557241>!

Az emlékezet mégsem tűnik el a lenyugvó napban, a kéken elterülő tengerre vetett fagyos, zöld pillantásban, ahol az összetört szíveket kimentik a sebeik közül. A vak eget fehérre festi az emberi csontok intellektusa, lenyúzva az érzelmek bőrét a töréstől, feltárja az alant rejlő gyászt. És a tükörben megjelenek én, meztelen és sebezhető tényként.

– Dambudzi Marechera: Fekete napfény

9. oldal

rlb_32557241>!

Naphalak suhannak idióta keccsel.

11. oldal

Kapcsolódó szócikkek: naphal
voisin>!

A huhogó anophelius nyelvnek nem volt írott formája. Számukra a nemes kettai szolgált írásra, de sosem hallották, hogy bárki beszélte volna. Tökéletesen ki tudták magukat fejezni elegáns, írott szóvirágokban, de fogalmuk sem volt róla, mindez miként hangzik. Már a puszta elképzelés is, hogy a nemes kettai „hangzik” valahogy, idegen volt a számukra.

voisin>!

Akármit mondanak is, a tenger nem felejt el semmit, nem bocsát meg semmit – gondolja Tanner.
[…]
A tengerben nincs megváltás.

rlb_32557241>!

Nem volt hosszú az út, de az emléke megtapadt, mint valami fertőzés. Úgy érezte, az idő odaköti a városhoz, amit maga mögött hagyott, és a percek egyre feszesebbre nyúltak, ahogy távolodott, lassabbak lettek, amint egyre messzebbre jutott, és azon tűnődött, ha így megy tovább, talán a végtelenbe nyúlik majd ez a kis utazás.

20. oldal, Első rész: Csatornák, Első fejezet

ViraMors P>!

A csendre emlékszem leginkább.

11. oldal, II. kötet

Kapcsolódó szócikkek: csend
rlb_32557241>!

A tenger számtalan nevet kapott már. Minden öblöt, partot és torkolatot számba vettek, mintha örökkévalóak lennének – dőre próbálkozás ilyen abszurd határok között.

11. oldal

rlb_32557241>!

Leemelt egy könyvet a polcról, és a benne lévő alakok, a betűk mind a barátai voltak már: de amint leült, és megpróbálta megformálni, kimondani őket, megpróbálta kivárni, hogy szavakká álljanak össze a fejében, csak kusza zagyvaság lett a vége. Azonnal kétségbe esett, és felmerült benne a gondolat, hogy mindent elveszített, amit kemény munkával megtanult.
Aztán rájött, hogy éppen csak egy polcnyival, de a ragamoll részlegen kívülre tévedt – az új könyv ugyanazt az írást használta, amit most már ő is ismert, de a betűk más nyelvvé álltak össze. Sékelt szinte fejbe kólintotta a felfedezés, hogy az általa leigázott írásjelek ugyanazt a feladatot látják el számtalan más ember számára is, akik még csak nem is értik egymást. Elvigyorodott. Szívesen megosztotta másokkal is a betűit.
Újabb idegen köteteket nyitott fel, kimondta vagy megpróbálta kimondani, amit bennük talált, és nagyokat nevetett a különös hangokon. Gondosan megnézte a képeket, és újra visszatért a szavakhoz. Végül óvatosan levonta a következtetéseket – ezen a nyelven ez a bizonyos betűcsoport azt jelenti, hogy „hajó”, ez a másik adag pedig azt, hogy „hold”.
Sékel lassan haladt, egyre távolodott a ragamoll részlegtől, véletlenszerűen felkapott egy-egy könyvet, és tátott szájjal nézte a számára megfejthetetlen történeteket, végigsétált a teljes gyermekrészlegen, míg csak új polcokhoz nem ért, és a kezébe kerülő könyvekben ismeretlen írást nem talált. Felnevetett, úgy felderítették a különös ívek.
Továbbsietett, és újabb idegen írásra bukkant. És egy kicsit messzebb még újabbra.
Órákon át folytatta elbűvölve, döbbenten a nem ragamoll nyelvű könyvek felfedezését. Az értelmetlen szavakban és olvashatatlan betűkben nemcsak a világ nagysága iránti áhítatot érezte, hanem azt a nem is olyan régen még letaglózó, fétisszerű imádatot, amikor még minden könyvet ugyanilyen érthetetlennek talált; amikor még néma tárgyak voltak csupán, súlyra, méretre, színre téteztek, de nem adtak neki semmit.
De valójában mégsem volt egészen ugyanolyan érzés. Most már tudta, hogy ezek az idegen betűk egy idegen gyermek számára ugyanúgy jelentenek valamit, mint ahogy A daliás tojás, Új-Crobuzon történelme és A parókás darázs felfedte előtte a titkait.
Tulajdon írástudatlansága iránti ámult nosztalgiával nézte a köz és a nemes kettai, a sunglari, a lubbock és a khadohi könyveket, de egy pillanatig sem bánta, hogy maga mögött hagyta tudatlanságát.

178-179. oldal, Második rész - Tizedik fejezet

Eszter_04>!

– Érzékeny lesz, Mr. Sack – magyarázta a férfi. – És figyelmeztetnem kell, hogy még ha jobban is lesz, némelyik vágás, némelyik seb talán akkor is nehezebben fog begyógyulni. Maradhatnak hegek. Ebben az esetben sem szeretném, ha elkeseredne, vagy csalódott lenne. A heg nem sérülés, Tanner Sack. A heg maga a gyógyulás. A heg teszi a sérülést egésszé.


A sorozat következő kötete

Új-Crobuzon sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Max Gladstone: Nagyrészt halott
Brandon Sanderson: A törvény ötvözete
Wayne Chapman: Két hold
Neil Gaiman: Anansi fiúk
J. R. R. Tolkien: A szilmarilok
Anthony Ryan: Az ébredő tűz
P. Djèlí Clark: Dzsinnek ura
Stephen Donaldson: A Kárhozat Urának átka
Victor LaValle: Bölcsőrablók
Michael J. Sullivan: A Smaragdvihar