We ​Should All Be Feminists 36 csillagozás

Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

What ​does “feminism” mean today? That is the question at the heart of We Should All Be Feminists, a personal, eloquently-argued essay—adapted from her much-viewed Tedx talk of the same name—by Chimamanda Ngozi Adichie, the award-winning author of Americanah and Half of a Yellow Sun. With humor and levity, here Adichie offers readers a unique definition of feminism for the twenty-first century—one rooted in inclusion and awareness. She shines a light not only on blatant discrimination, but also the more insidious, institutional behaviors that marginalize women around the world, in order to help readers of all walks of life better understand the often masked realities of sexual politics. Throughout, she draws extensively on her own experiences—in the U.S., in her native Nigeria, and abroad—offering an artfully nuanced explanation of why the gender divide is harmful for women and men, alike. Argued in the same observant, witty and clever prose that has made Adichie a bestselling… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
HarperCollins, New York, 2017
>!
Vintage, London, 2014
64 oldal · ISBN: 9781101872932 · ASIN: B00L0F01NK

3 további kiadás


Enciklopédia 6

Helyszínek népszerűség szerint

Afrika · Nigéria


Kedvencelte 4

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 31


Kiemelt értékelések

>!
Zsoofia
Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

Nagyon jó entry-level feminizmus definíció. Az írónő különböző (amerikai és nigériai) példákkal támasztja alá az álláspontját, külön kiemelve azt, hogy a férfiasság társadalmi definíciója sem mentes problémáktól. Nagyon rövid olvasmány, főleg témában kezdőknek tudom erősen ajánlani, de tapasztaltabbaknak is rejthet új, főleg kulturális információkat.

>!
theodora 
Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

Szintén egy régi 'tartozásomat' kerítettem sorra nemrég. Adichie nagyon érthetően, logikusan ír – ez a szintén röpke 60 oldalas esszé TED beszédnek készült. A gondolatai már ismerősek voltak pl ebből Scarlett Curtis (szerk.): Egy feminista nem jár rózsaszínben a kötetből. Persze nyugati, fehér nőként más problémákkal szembesülünk mint ő – akit Nigériában akár egy étteremben is előszeretettel néznek levegőnek, de az alapgondolatait át tudjuk venni. Nem csak az a probléma, hogy a nőket hogyan kezelik, hanem hogy a fiúkat is milyen bénító skatulyákban nevel'jük' fel. Egy férfi erős, sosem sír, anyagilag a nő felett áll, ő gondoskodik a családról, mindig igaza van, stb. Nem elég a lányokat nagyobb önbizalomra, gondolkodásra, szókimondásra nevelni – a fiúknak is más célokat, utakat kell mutatni. Hogy nem ciki, ha elsírod magad, hogy nem kell milliókat keresned, hogy eltarts egy csajt, …
Az esszében érinti a feministákról alakult sztereotípiákat is, amikről a szintén emlegetett Egy feminista nem jár rózsaszínben is kiindult. Ajánlom ezt is, ill. ezt az esszét – hangoskönyvben is elérhető ;)

>!
Mircsi
Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

Ez aztán tömör és velős volt. Hangoskönyvben olvastam, és pluszban hozzáadott szerintem, hogy a szerző olvasta fel (rendkívül intelligens nő lehet egyébként), és mivel nem tudtam aláhúzni, kénytelen voltam jegyzeteket készíteni. Ez azt jelenti, hogy a 45 perces könyvből gyakorlatilag 2 percenként. Úgyhogy íme a jegyzetelésem eredményei:
– alapvetően az a probléma, hogy a feminista szónak tök negatív felhangjai vannak (ezért is például szegény nőnek huszonnyolc jelzőt kellett magára aggatnia, hogy ezektől elhatárolódjon) spoiler
– Nigériában tényleg elég durva a helyzet: amikor a nő borravalót adott vkinek, a mellette álló férfinek köszönték meg, hiszen „nyilván” tőle van a pénz, amikor a hotelszobájába ment, nem hitték el, hogy saját szobája van, azt hitték, hogy prosti, aki valakihez megy :O
– a feministákat sokszor dühösként jelenítik meg – a szerző szerint igenis dühösnek kell lennünk, amikor társadalmi igazságtalanságokat tapasztalunk vagy látunk (jogos)
– a nők szerethetőek akarnak lenni, és el is várják tőlük ezt (visszatér Howard-Heidi a Lean in-ből), egy nő ugyanolyan szigorú volt a munkahelyén, mint férfi elődje, mégis a nőt jelentették a feljebbvalójának, a férfit pedig nem
– ha a lányoknak azt tanítjuk, hogy a szüzesség érték, míg a fiúknak nem (sőt, gyakran az ellenkezőjét), akkor ennek mi értelme van, hiszen a „tett” végrehajtásához ketten szükségesek?
– a nemeknek nem kéne előírniuk, hogy milyennek kellene lennünk
– a társadalom eltúlozza a valódi biológiai különbségeket – pl miért kell a nőnek főznie, hiszen ez egy life skill spoiler
– a fiúknak kiskoruktól azt tanítjuk, hogy az ő értékük abban van, ha ők a főnökök spoiler
– a feminista definiciójának annak kéne lennie, hogy olyan nő vagy férfi, aki észreveszi, hogy probléma van a nemek közti egyenlőségben, és ezen változtatni akar
Határozottan újrahallgatós egyébként – youtube-on megtalálható itt: https://www.youtube.com/watch… – MINDENKINEK ajánlom korra, nemre való tekintet nélkül, iszonyat informatív, intelligens, eközben nem férfigyűlölő, és nagyon erős gondolatai vannak.
Még meg kell hallgatnám párszor, úgyhogy lehet, hogy még lesz egy update! :)

2 hozzászólás
>!
Arwen
Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

Többet kell olvasnom az írónőtől, nagyon megtetszett a stílusa a két eddigi műve alapján. Nem is tudom melyiket választanám kedvencebbnek, szerintem ez és a Dear Ijeawele kéz a kézben kellene, hogy járjanak. Most is több bicskanyitogató dolgot tudtam meg, sajnos Nigéria még koránt sem tart ott egyenlőségben, mint kellene, vegyük csak ezt a példát: egy pár bemegy egy étterembe, és a pincér csupán a férfinak köszön. Az írónő helyesen leírta, hogy az egy dolog, hogy ez megtörténik, de attól még a nő partnere igazán megjegyezhetné az illetőnek, hogy ez mennyire nem fair. Ha magától úgyse jönne rá, muszáj valakinek rámutatni. Így változnak meg csak a dolgok.

>!
metahari
Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

tényleg egy feminista alapmű, örülök, hogy megíródott. sőt. annak is örülök, hogy nem a mérges-harcos feminista hangnemben íródott.

>!
SeptiSeverus P
Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

Ha egyszer valaki megkérdezi még tőlem (és tuti meg fogják, és biztosan valami nagyon ostoba, lebutított érvet hoznak fel ellene), hogy miért vagyok feminista, akkor tuti ezt a könyvet fogom ajánlani. Rövid példákon keresztül bemutatja nekünk, hogy miért olyan fontos ezzel foglalkozni, és mit tudunk elérni azzal, hogy foglalkozunk a témával.
Nagyon sok szituációra ráismertem a saját életemből. Az a nagyon szomorú, hogy főleg a kamaszkoromban kellett az ostoba elvárások miatt szenvednem, ami viszont eddigi felnőttkoromban nagyon nagy feszültséget okoz számomra. Ebből is látszik, hogy milyen fontos már a gyerekeinket is feministának nevelni, mielőtt hatalmas károkat nem okoz viselkedésével nőnemű kortársaiban. Így különösen kíváncsi leszek az írónő másik könyvére, amiben arról ír, hogyan neveljük a gyermekeinket feministának. :)

>!
Mamuszy
Chimamanda Ngozi Adichie: We Should All Be Feminists

Hangoskönyvben hallgattam meg, mert nem voltam benne biztos, hogy fog-e tetszeni…az a helyzet, hogy nagyot tévedtem, tetszett, nem is kicsit! Tudom ajánlani bátran, számomra nagyon érdekes volt. Minél hamarabb be szeretnék szerezni majd egy saját példányt!


Népszerű idézetek

>!
metahari

In 2003, I wrote a novel called Purple Hibiscus, about a man who, among other things, beats his wife, and whose story doesn't end too well. While I was promoting the novel in Nigeria, a journalist, a nice, well-meaning man, told me he wanted to advise me. (Nigerians, as you might know, are very quick to give unsolicited advice.)
He told me that people were saying my novel was feminist, and his advice to me – he was shaking his head sadly as he spoke – was that I should never call myself a feminist, since feminists are women who are unhappy because they cannot find husbands.
So I decided to call myself a Happy Feminist.
Then an academic, a Nigerian woman, told me that feminism was not our culture, that feminism was un-African, and I was only calling myself a feminist because I had been influenced by Western books. (…)
Anyway, since feminism was un-African, I decided I would now call myself a Happy African Feminist. Then a dear friend told me that calling myself a feminist meant that I hated men. So I decided I would now be a Happy African Feminist Who Does Not Hate Men. At some point I was a Happy African Feminist Who Does Not Hate Men And Who Likes To Wear Lip Gloss And High Heels For Herself And Not For Men.
Of course much of this was tongue-in-cheek, but what is shows is how that word feminist is so heavy with baggage, negative baggage…

Kapcsolódó szócikkek: Afrika · feminista · Nigéria
>!
Mircsi

We spend too much time teaching girls to worry about what boys think of them. But the reverse is not the case. We don’t teach boys to care about being likable. We spend too much time telling girls that they cannot be angry or aggressive or tough, which is bad enough, but then we turn around and either praise or excuse men for the same reasons. All over the world, there are so many magazine articles and books telling women what to do, how to be and not to be, in order to attract or please men. There are far fewer guides for men about pleasing women.

>!
metahari

If we do something over and over again, it becomes normal. If we see the same thing over and over again, it becomes normal. If only boys are made class monitor, then at some point we will all think, even if unconsciously, that the class monitor has to be a boy. If we keep seeing only men as heads of corporations, it starts to seem 'natural' that only men should be heads of corporations.

>!
metahari

Men and women are different. We have different hormones and different sexual organs and different biological abilities – women can have babies, men cannot. Men have more testosterone and are, in general, physically stronger than women. There are slightly more women than men in the world – 52 per cent of the world's population is female but most of the positions of power and prestige are occupied by men. The late Kenyan Nobel peace laureate Wangari Maathai put it simply and well when she said, 'The higher you go, the fewer women there are.'

>!
metahari

We do a great disservice to boys in how we raise them. We stifle the humanity of boys. We define masculinity in a very narrow way. Masculinity is a hard, small cage, and we put boys inside the cage.
We teach boys to be afraid of fear, of weakness, of vulnerability. We teach them to mask their true selves, because they have to be, in Nigerian-speak, a hard man.
In secondary school, a boy and a girl go out, both of them teenagers with meagre pocket money. Yet the boy is expected to pay the bills, always, to prove his masculinity. (And we wonder why boys are more likely to steal money from their parents.)
What if boys and girls were raised not to link masculinity and money? What if their attitude was not 'the boy has to pay', but rather, 'whoever has more should pay'? Of course, because of their historical advantage, it is mostly men who will have more today. But if we start raising children differently, then in fifty years, in a hundred years, boys will no longer have the pressure of proving their masculinity by material means.
But by far the worst thing we do to males – by making them feel they have to be hard – is that we leave them with very fragile egos. The harder a man feels compelled to be, the weaker his ego is.
And then we do a much greater disservice to girls, because we raise them to cater to the fragile egos of males.
We teach girls to shrink themselves, to make themselves smaller.
We say to girls, 'You can have ambition, but not too much. You should aim to be successful but not too successful, otherwise you will threaten the man. If you are the breadwinner in your relationship with a man, pretend that you are not, especially in public, otherwise you will emasculate him.'
But what if we question the premise itself? Why should a woman's success be a threat to a man?

>!
metahari

Our society teaches a woman at a certain age who is unmarried to see it as a deep personal failure. While a man at a certain age who is unmarried has not quite come around to making his pick.

>!
Mircsi

The problem with gender is that it prescribes how we should be rather than recognizing how we are. Imagine how much happier we would be, how much freer to be our true individual selves, if we didn’t have the weight of gender expectations.

>!
Mircsi

My own definition is a feminist is a man or a woman who says, yes, there’s a problem with gender as it is today and we must fix it, we must do better. All of us, women and men, must do better.

>!
Mircsi

The first time I taught a writing class in graduate school, I was worried. Not about the teaching material, because I was well prepared and I was teaching what I enjoyed. Instead I was worried about what to wear. I wanted to be taken seriously. I knew that because I was female, I would automatically have to prove my worth. And I was worried that if I looked too feminine, I would not be taken seriously. I really wanted to wear my shiny lip gloss and my girly skirt, but I decided not to. I wore a very serious, very manly, and very ugly suit. The sad truth of the matter is that when it comes to appearance, we start off with men as the standard, as the norm. Many of us think that the less feminine a woman appears, the more likely she is to be taken seriously. A man going to a business meeting doesn’t wonder about being taken seriously based on what he is wearing—but a woman does.

>!
metahari

Gender matters everywhere in the world. And I would like today to ask that we should begin to dream about and plan for a different world. A fairer world. A world of happier men and happier women who are truer to themselves. And this is how to start: we must raise our daughters differently. We must also raise our sons differently.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ben Okri: The Famished Road
Chigozie Obioma: The Fishermen
Rudolph F. Rau (szerk.): The Many Voices of English
Nnedi Okorafor: Zahrah the Windseeker
Nnedi Okorafor: Who Fears Death
Nnedi Okorafor-Mbachu: The Shadow Speaker
Nnedi Okorafor: Akata Witch
Nnedi Okorafor: Lagoon
Chinua Achebe: Things Fall Apart
Helon Habila: Waiting for an Angel