Az ​aranyló fél napkorong 28 csillagozás

Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

A ​történet az 1961-től független Nigéria boldognak ígérkező évtizedében játszódik. Az ikerpár lányok, Olanna és Kainene úgy különböznek egymástól, mint tűz és víz; mintha igaz volna a néphagyomány tabuja az ikrekre az igbo (ibó) népnél. Olanna gyönyörű, érzékeny, Kainene csúnyácska, racionális. Olanna szerelme a matematikus, a forradalmár Odenigbo. Kainene partnere a brit Richard, a volt gyarmatosítók kifinomult leszármazottja, akit a 8-9. századi igbo-ukwu bronzkultúra műremekei vonzanak Afrikába. Ugwu, a háziszolga „bozótországból” jött, s a történetet helyenként az ő szemén keresztül láttatja a szerző, amely izgalmas, szellemes lehetőségeket kínál. Ugwu Odenigbót tekinti Urának, mesterének, tőle tanulja a „szép új világot”. A független nyugat-afrikai állam felszabadult a múlttól, a hatvanas évek szabadságában pezseg. Önbizalom, lelkesedés, „világmegváltó” öncélú viták, szabadszerelem. A kivonult gyarmatosítók pénzes állásaiba pottyant új elit tobzódik. De a háttérben gazdasági… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
SawaSawa, 2013
516 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789638970763 · Fordította: Kiss Árpád
>!
SawaSawa, 2013
ISBN: 9789638970770 · Fordította: Kiss Árpád

Enciklopédia 3


Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 71

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Hihetetlen, hogy ezt a könyvet ilyen kevesen olvasták.
Ez egy csodálatos könyv Afrikáról, az afrikai emberekről, szerelemről, szeretetről, megbocsátásról. Egy végtelenül szomorú könyv gyűlöletről, népirtásról, halálról, veszteségekről. Egy érdekes könyv arról a feszült helyzetről, ami kialakult Nigéria gyarmatosítás alóli felszabadulása után (amihez muszáj volt gyorsan utánaolvasnom, mi is történt Nigériában a 60-as években, mi volt a háttere és története a rövid életű Biafrának). Egy családregény, aminek központjában két ikerlány áll, az ő életükön, kapcsolataikon keresztül látunk bele a különböző helyzetű, származású, anyagi hátterű emberek életébe, a szokásokba, a reményekkel és feszültségekkel terhes korszakba, a háborúba, az otthonukból elűzöttek, menekülők életébe. Lenyűgöző, érdekes, és nagyon szépen megírt könyv.
Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Sapadtribizli P>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Az a baj azzal, ha az ember olyan könyveket olvas mint én, hogy nem igazán tud könnyed nyaraló könyvet választani – legalábbis most ez történt velem, amikor is vonatoztunk a francia Alpok felé, kint verőfényes napsütésben úszott a táj, közben már látni lehetett a havas hegycsúcsokat, minden idilli volt, csak éppen a könyvemben dúlt az eszeveszett népírtás, csonkítások, szenvedés… Fura élmény volt. Kicsit, mintha az Amcsalat hegység lábánál vonatoztam volna, de ez egy másik történet…
Az aranyló fél napkorong mégis jó választásnak bizonyult, mert egy olyan világba engedett betekinteni, amibe eddig nem volt sokszor részem, az afriaki kultúrába, – és láss csodát! – ez a világ nem is olyan ismeretlen. Az emberek mindenhol szeretnek és gyűlölnek, elveik szerint próbálnak élni és hibáznak és legfőképpen szenvednek a háborútól… spoiler
Nagy előnye a könyvnek a több narratíva. Kifejezetten tetszett, hogy a három narráló különböző háttérrel és szemlélettel van felruházva, sokkal izgalmasabb így az egész cselekmény, ráadásul elég széles perspektívát be tud így mutatni a nélkül, hogy a hitelességét elvesztené. És miközben az elbeszélők és a szereplők formálódtak az események hatására, úgy váltam én is egyre empatikusabbá az ügyüket illetően és már soha nem úgy fogok tekinteni Nigériára, mint ezelőtt.

Csoszi>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Ezzel a könyvvel kiléptem a komfortzónámból. Sajnos, eddig nagyon kevés könyvet olvastam afrikai szerző tollából, nigériaitól pedig ez volt az első, de biztos, hogy nem az utolsó.
Nagyon tetszett a történet, mely az 1960-as években játszódik Nigériában. Egy ismeretlen és távoli világba kalauz el. A hangulata is különleges. A történetet három szereplő szemszögéből követhetjük spoiler. Az ikerlányok a kiváltságos osztály életét élvezik, míg a háború véget vet ennek. Izgalmas és lebilincselő volt a mindennapokról, a háborúról valamint az általam nem ismert, rövid életű Biafráfól olvasni. Végig azt hittem, hogy öt csillag lesz belőle. A könyv befejezésével azonban egyszerűen nem tudok mit kezdeni.

Ditta P>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Sok jó könyvet köszönhetek a Nagy utazás kihívásnak, többek között ezt is. Afrika egy fekete folt számomra, nem sokat tudok róla, csak amennyit a híradásokban hall az ember. Így például arról sem tudtam, hogy Afrikában a ’60-as éveg végén létezett egy Biafra nevű ország, mégha nem is volt hosszú életű, és rövidke életében is csak 1-2 ország ismerte el független országként.
A könyv lényegében erről szól. Mi vezetett a Nigériából való kiváláshoz, Biafra megalakulásához, milyen volt rövid fennállása majd véres bukása.
Adichie az eseményeket egy helyi, értelmiségi család történetén keresztül mutattja be, ugyanakkor több nézőpontot is kapunk egyszerre. A külföldön tanult értelmiségiek mellett a szolgáló fiú gondolatain keresztül bepillanthatunk a tanulatlan és elképesztő szegénységben élők sorsába. A család barátjaként kezdő később a család tagjává váló angolon keresztül pedig az országot és népét szerető és támogató fehér idegenek életbe is.
Ez a könyv egy jól megírt, értékes darab, sok információval és tanulsággal. Tisztán láthattjuk, hogy mivé vállhatnak az emberek a háborúban. Hogyan hat a hirtelen kapott hatalom az ember jellemére. És persze azt is, hogy mennyit ér a helyiek véleménye és akarata, ha a nagyhatalmaknak mások a tervei.
A történet ugrál az időben, amivel Adichie gondolom a feszültséget akarta fokozni. Nekem ez nem annyira jött be, enélkül tisztább és még élvezhetőbb lett volna a könyv.

anesz P>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Megérdemelten áll ilyen magas százalékon a könyv. Szeretem azokat a történelmi regényeket, amikből tanulhatok, és ez emlékezetes marad. Nigéria függetlenné válása nem egyszerű ügy, mert a gyarmatosító angolok mesterségesen szították a vallási, nemzetiségi feszültségeket az Oszd meg és uralkodj rég bevált elvét alalmazva. Ez bosszulta meg magát, amikor megkezdődik a népírtás. Amikor Biafra kiválik, megoldódnának elvileg a gondok, csakhogy a nagyhatalmi politika érdekeit ez nem szolgálja.
A könyv legkifejezőbb mondata szerintem, ami refrénszerűen visszacseng, és könyv a könyvben jelleggel az íródott mű címe is:
„ A világ hallgatott, míg mi pusztultunk.” 448. old.
Igen, a közöny, az érdekek nem nézik a szabadság és a függetlenség szép eszményét, a szabadságharcot sem támogatják. Nagyon realisztikusan, de cseppet sem érzelgősen írja le az írónő az éhezést, a háborús viszonyokat, a járványokat és a nyomort.
Mindez egy családregényben ágyazva, több szemszögből elbeszélve.
Elgondolkodtató volt, hogy mi gerjeszti a diszkriminációt? Természetesen főleg a gyarmatosítók. Csakhogy utána ez keményen visszaüt és népirtáshoz vezet. Mi hogyan szemléljük ezeket a politikai eseményeket? Tudomást szerzünk-e egyáltalán róla? Nehéz helyzetekben nem könnyű az erkölcsi tartásunkhoz ragaszkodni. Meg lehet-e bocsátani bizonyos bűnöket? Mit jelent a szabadság?
Érdekes volt az ikerpár kapcsolata egymással és a párjukkal is. Mindezeket hiteles afrikai környezetben, hiedelmekkel, tájakkal, történelemmel megspékelve felejthetetlen olvasmányt kapunk. Olvassátok!

Sai_home>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Valahogy így kell történelmi regényt írni! Egy olyan térség történetébe kaptam betekintést, amit egyáltalán nem ismertem (se Nigériát, se ezt az időszakot). Nem a döntéshozók szemszögét ismerhetjük meg, hanem olyanokét, akiknek nincsen sok választásuk, és az információik is korlátozottak (bár van rádiójuk). Helyet kap a főszereplők között az eszes, de nagyon szegény családból szármozó falusi fiú, egy gazdagabb család (tanultak, tanítanak), valamint egy kicsit kívülálló fehér ember is.
Bevallom én nem néztem utána a történelemnek, bár így sok apró információról lemeradthattam, de talán közelebb kerülhettem a szereplőkhöz, akik mindig az ismeretlen jövőbe menetetlek.
A regény nagyobb része inkább családregény, de nagyon érdekes, az írónő megcserélt két időszakot (erre érdemes figyelni), amivel remekül növelte az élvezeti értéket, tetszett.
A történelmi/háborús rész inkább a hátország életére fókuszál, az éhezésre, az optimizmusra, a brutalitásra, a félelemre. Nagyon jól megragadja a lényeget, ugyanakkor érezhetően szélesebb olvasóközönséget céloz meg vele, a kegyetlenség és a naturalizmus nem éri el az én ingerküszöbömet, de ez valószínűleg nem is volt a célja.
A könyvben nincsenek győztesek, egy háborúban mindenki vesztes, de aki elolvassa, az mégis nyer vele.

vercsa>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Többrétegű könyv, ráadásul a történetet több szemszögből megmutatva, amelyhez a biafrai háború adja a történelmi hátteret. Nem fél bemutatni a háború szörnyűségeit, mégsem ez áll a középpontban, de így is érzékletesen leírja az újonnan függetlenné vált afrikai országban jelenlévő törzsi feszültségeket.
Két, jómódban felnőtt, Angliában tanult, majd Nigériába visszatért ikerlány és szerelmeik, valamint egyikük szolgálója szemén, gondolatain keresztül ismerjük meg a hatvanas évek Nigériáját, a három évig létező Biafra államban élők viszontagságait. Nagyon emberien, jól befogadhatóan, de mégis mélységében megmutatva, hogy a háborúban minden átértékelődik, hogy az alapvető dolgokért való mindennapi küzdelemben mennyire jelentéktelenné válnak a korábban fontosnak hitt dolgok.
A könyv esztétikailag vitatható borítója ne riasszon el senkit, érdemes elolvasni.

Nyctea P>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Nem olvastam még nigériai szerzőtől és vajmi keveset tudtam erről az országról, az ott élő népcsoportokról, az igbókról, a polgárháborúról, és a csupán néhány évig létező Biafrai Köztársaságról.
Azt kell mondanom, ez a könyv elsősorban kulturális szempontból volt izgalmas számomra. Szerettem a hangulatát, az érzékletes leírásokat, melyek által kicsit jobban megismerhettem a 60-as évekbeli Nigériát, az ott élő emberek (mind a szegényebb rétegek, mind a gazdag értelmiség) gondolatait, problémáit, hiedelmeit, és persze a polgárháború borzalmait.
Ám mint történetet, mint irodalmi alkotást, nem találtam kiemelkedőnek.

patakizs>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

Ez egy csodálatos könyv, komoly bőghetnékem van…
Fantasztikusan megírt családtörténet, ahol a családtagok történetén keresztül megismerhetjük az 1960-as évek Nigériáját, Biafra állam rövidke történetét egy nagyon csúnya (és természetesen kívülről gerjesztett) polgárháborúban.
Az írónő kiválóan formálja karaktereit, találkozhatunk hősiességgel, emberséggel, emberi gyengeségekkel, összetartással, szégyennel. A szereplők nagy része a szívemhez nőtt, főleg az ikrek.
Milyen furcsa lehet, amikor háború idején bizonyos dolgok felértékelődnek, míg mások veszítenek fontosságukból….

XX73>!
Chimamanda Ngozi Adichie: Az aranyló fél napkorong

A nyaralásra választott könyveim közül most ez bizonyult a legjobb választásnak. Afrika történelmének általam ismeretlen szegmensébe nyújtott bepillantást. (Sajnos olvasásakor offline voltam. De most, az értékelés írásakor buzgón böngészgetek a neten a történelmi tények után.) A könyv meseszövése csodálatos. Nagyon élveztem a szálak bontogatását.


Népszerű idézetek

giggs85 P>!

Mennyit tud az ember azoknak az igazi érzéseiről, akiknek szavuk sincsen?

giggs85 P>!

Ez lenne a szerelem, ez a félrevezető szükséglet, hogy azt kívánjam, mindig velem legyél? Ez lenne a szerelem, ez a biztonság, amit szavak nélkül is érzek? Ez az összetartozás, ez a teljesség lenne az?

Kapcsolódó szócikkek: szerelem
ppeva P>!

Nagyapa azt szokta mondani a bajokra, amiket megélt: nem pusztított el, bölcsebb lettem tőle. O gburo m egbu, o mee ka m malu ife.

415. oldal

vercsa>!

A szocializmust nem az igbóknak találták ki – horkant fel Kainene, és felemelte a hajkefét. – Ogbenyealu a lányok közt elterjedt név. Tudod mit jelent? Ne válassz szegény férjet. A születéskor egy gyerekre aggatni ezt az maga a tiszta kapitalizmus.

vercsa>!

A sok iskola megrontja az asszonyt, mindenki tudja. Nagy szája lesz tőle, és sértegeti a férjét. Milyen feleség lesz az ilyenekből?

1 hozzászólás
Maya >!

Aki nélkülözött már, magával hozza azt, hogy semmit sem dobunk ki, akármilyen haszontalan (…)

61. oldal

ppeva P>!

Mielőtt elaludt, Molière szavai jutottak eszébe, ami furcsa mód megnyugtatta: a töretlen boldogság unalmas; kell hogy legyenek viszontagságok.

307. oldal

Kapcsolódó szócikkek: boldogság · Molière
vercsa>!

Egy kicsit hibbant az Úr; túl sok könyvet olvasott ott külföldön, magában beszél az irodájában, néha nem köszön vissza és túl loboncos a haja.

(első mondat)

giggs85 P>!

Hallotta a szomszédokat beszélgetni róla; a történet szerint egy átutazó tisztnek ajánlották fel a szülei, ahogy a látogatót mások koladióval vendégelik meg. Éjjel felzörgették, és belökték hozzá a lányt. Másnap örömtől sugárzó arccal mondott köszönetet a tiszt az örömtől sugárzó arcú szülőknek, a lányuk pedig ott állt mellettük.


Hasonló könyvek címkék alapján

María Dueñas: Öltések közt az idő
Nelson Mandela: A szabadság útján
Ernest Hemingway: Akiért a harang szól
Buchi Emecheta: Másodrendű állampolgár
Bernhard Schlink: A felolvasó
Michael Ondaatje: Az angol beteg
Cornelius Ryan: A leghosszabb nap
Salman Rushdie: Az éjfél gyermekei
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Tessa de Loo: Ikrek