Sully 15 csillagozás

Csoda a Hudson folyón
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

„Az ​életem egésze vezetett oda, hogy biztonságban szálltam le a folyóra.”
2009 januárjában bejárta a világsajtót annak híre, hogy Chesley Sullenberger kapitány páratlan ügyességgel kényszerleszállást hajtott végre New Yorkban. „Sully” pilótatársával együtt úgy mentette meg a bajba került gépen tartózkodó 155 fő, az utasok és a személyzet életét, hogy a Hudson folyó vizére szállt le siklórepülésben. A szenzációszámba menő landolás, melynek során a kapitány higgadt profizmussal óvta meg a rábízott repülőgépet a tragédiától, pillanatok alatt világszerte hőssé, példaképpé avatta Sullyt.
Sullenberger kapitány élettörténete kézenfekvő magyarázattal szolgál helytállására. Kiderül belőle, hogy hosszú és fordulatos pályája során mindvégig olyan értékeket tartott szem előtt – elsősorban az odaadást, a kötelességtudatot és a felkészültséget –, amelyek révén a legnehezebb kihívásokkal szembesülve is a siker reményében tehette dolgát. Az olvasók elé tárt életével arra emlékeztet… (tovább)

>!
Cartaphilus, Budapest, 2016
344 oldal · ISBN: 9789632664873 · Fordította: Tax Ágnes

Kedvencelte 2

Most olvassa 6

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

>!
Lilko01
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

Legalább két hetet vártam arra, hogy megérkezzen ez a könyv. Mivel repülőgép mániás vagyok így nem volt kérdés, hogy elolvasom-e ezt a könyvet. Nem tudom, hogy tisztában van-e mindenki a 2009-ben történt eseménnyel, amikor Sullenberger kapitány letette az utasszállító gépet a Hudson folyóra. A könyvből amúgy film is készült amiben Tom Hanks a főszereplő. Akit egy kicsit is érdekel a kapitány élete és az esemény részletei annak nagyon ajánlom.

>!
mmm
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

Kicsit csalódás, többet vártam tőle.

A közepe kifejezetten unalmas

1 hozzászólás
>!
rrita
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

Nem csak önéletrajzként, hanem életvezetési tanácsadóként is szuper könyv, ami motivációt ad, hogy a lehető legnagyobb odafigyeléssel kihozd a maximumot abból, amit szívvel-lélekkel csinálsz.

>!
Inmelius_Mudri_Jolcsi
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

Egy pilóta, egy baleset, egy vizsgálat.
Egy könyv és egy film Tom Hanks-szel.
De ki is volt Sully? Valaki, aki 155 ember életét mentette meg, de akkor is: elsősorban egy ember. Egy olyan ember, akit már gyerekkorában is lenyűgözött a repülés, és erre tette fel az életét, egy olyan ember, akinek a háta mögött több, mint 20 ezer repülési óra volt a baleset bekövetkeztekor, és aki nem lett volna képes arra, hogy uralja a helyzetet a háta mögött lévő tapasztalat nélkül. Egy kétgyermekes apuka, akinek a családjára is rányomta a bélyegét a baleset.
Bővebben lásd a blogon: http://kulturpara.blog.hu/2016/11/11/sully_csoda_a_huds…

>!
gizmo6 I
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

Senki se várjon Sullenberger kapitánytól kalandregényt, mert a mű elsősorban nem egy vérfagyasztóan izgalmas sztorit akar elmesélni, hanem egyértelmű magyarázattal kíván szolgálni egy adott pillanatban hozott döntésére. Emellett végre meg akarja mutatni a hús-vér embert, aki letette a gépet a Hudson folyón. Bővebben:
http://cornandsoda.com/sully-csoda-hudson-folyon-dokume…

>!
KisJuc716
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

Soha (ön)életrajz még nem kötött le ennyire. Ahhoz képest, hogy a repülés szinte semmilyen formában nem kelt bennem érdeklődést, faltam az oldalakat. Nagyon örülök, hogy elolvastam, és nagyon örülök, hogy „megismerhettem” egy ilyen szenzációs természetű embert.

>!
Hammer
Chesley B. Sullenberger – Jeffrey Zaslow: Sully

Az eredeti könyv biztos jó lehetett, de a lektorálatlan fordítása kritikán aluli. Miért fordít repülős szakkifejezéseket, aki nem tud?


Népszerű idézetek

>!
Mentavirág

Egy napon, az autóban ülve felém fordult és így szólt: „Sosem tettél megjegyzést arra, hogy nézek ki, vagy mennyit híztam.”
Természetes módon jött a válaszom – mert így is éreztem –, és ez sokat jelentett Lorrie-nak: „Nem érted, ugye? Én az igazi lényedért szeretlek ennyire.”
„Minden nő ezt szeretné hallani”, mondta, és így is gondolta.
Néha pontosan ráérzek, mit kell mondanom.

88. oldal, 5. fejezet - Lányaim, az élet ajándékai (Cartaphilus, 2016)

>!
Mentavirág

Felismertem, hogy ha elég mélyre ások magamban, olyan erőt találok, amiről nem is tudtam, hogy rendelkezem vele.

105. oldal, 6. fejezet - Gyors, takaros, átlagos (Cartaphilus, 2016)

>!
Viktória_Orbán_2

… mindig a legmegfelelőbb dolgot kell cselekednünk, a legjobb formánkat kell nyújtanunk, mert sohasem tudhatjuk, melyik pillanat alapján fogunk megítéltetni.

337. oldal

>!
EsztA

Egy repülőgép-baleset hátterében szinte minden esetben eseményláncolatok sora húzódik meg. Ha akár csak egyetlen láncszemben van eltérés, az egész folyamat kimenetele megváltozhat. Szinte nem volt olyan baleset, amit egyetlen probléma okozott volna.

50. oldal

>!
EsztA

Az Airbus A320-as repülőgép pilótafülkéjének nagy ablaka van, és ahogy kinéztem rajta előre, mindenütt ott láttam a madarakat, teljesen elfedték a szélvédőt. Olyan volt, mint Alfred Hitchcock Madarak című filmjében.

224. oldal

>!
h_icu

Amikor első repüléseimre indultam, anyám mindig azt mondta, hogy térjek vissza épségben. „Alacsonyan és lassan repülj” – mondta. Ilyenkor az égnek emeltem a tekintetemet. Ezek olyan megszokott tréfás rítusok voltak köztünk.
Felhívtam rá a figyelmét, hogy alacsonyan és lassan repülni nem olyan biztonságos, mint magasan és kellő sebességgel repülni (… )
Január 15-én határozottan alacsonyan repültünk a Hudson fölött. Hajtóművek nélkül le is lassultunk. El tudom képzelni, hogy anya valami ilyen megjegyzést fűzött volna a történtekhez: „Csak kiderült végül, hogy alacsonyan és lassan is tudsz te repülni.”

315. oldal, 18. fejezet - Otthon (Cartaphilus 2016)

>!
KisJuc716

– Ugye nem hagyja, hogy a férje fejébe szálljon a dicsőség?
– Az emberek talán hősnek gondolják, de Sully azért továbbra is horkol – felelte Lorrie.
Obama elnök elnevette magát.

301. oldal

>!
KisJuc716

Mindenki, akit valaha ismertünk és szerettünk, minden tapasztalat, amit szereztünk, minden döntés, amit hoztunk, minden bánat, amit életünk része lett és el kellett fogadnunk – ezek tettek azzá, amik vagyunk.

310. oldal

>!
KisJuc716

A szokásos módon üdvözöltem az utasokat, de tettem bele egy kis csavart: „Hölgyeim és uraim, itt a kapitány beszél; Katie és Kelly, itt apa. New York, LaGuardia repülőtér felé tartunk…”

215. oldal

>!
EsztA

Minden étkezés záróakkordjaként az asztal végén ülő újoncoknak még egy további feladata is volt, ki kellett tölteni a Légierő Akadémiának 0-96-os nyomtatványát – az étkezés minősítéséről. … Milyen volt a felszolgálás? „Gyors.” Milyen volt a pincér megjelenése? „Takaros.” Mekkora volt az adag? „Átlagos.” Milyen volt az étkezői személyzet viselkedése? „Barátságos.” Milyen volt az ital? „Jó.” És az étel? „Jó.”

112. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Margot Lee Shetterly: A számolás joga
Richard Bach: Illúziók
Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?
Henry Brook – Adrian Roots – John Fox: Vadászgépek
Michael Crichton: Repülő koporsó
Piers Paul Read: Életben maradtak
Dean R. Koontz: A túlélő
Ken Follett: Alattunk az óceán
Dale Brown: Acélárnyak
Dale Brown: A bombázó