Vadon 250 csillagozás

Ezermérföldes utam önmagamhoz
Cheryl Strayed: Vadon

Se ​szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Ők a zarándokok, akik a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelemet, mint lelki megbékélést. Első pillanatra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Cheryl Strayed útja szeszélyes ötlettel indul, de ő ehhez a szeszélyhez makacsul ragaszkodik. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Életének következő éveiben egymást érték a kudarcok. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban… (tovább)

Eredeti mű: Cheryl Strayed: Wild

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632663975 · Fordította: Gázsity Mila

Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

Pacific Crest Trail - túraösvény


Kedvencelte 76

Most olvassa 39

Várólistára tette 263

Kívánságlistára tette 231

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

>!
Lanore P
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Olyan világ volt ez, ahol sosem jártam, s mégis mindvégig tudtam, hogy létezik, és ahova bánatomban, zavarodottságomban, rémülten, de reménykedve eltántorogtam. Egy világ, melyről úgy hittem, hogy képes lesz előhozni a bennem élő nőt, miközben visszaváltoztat azzá a lánnyá, aki valaha voltam

Abszolút 5 csillagos könyv, engem rendesen elkapott. Igen… van az úgy, hogy a helytelen dolgaink, hibás döntéseink, rossz cselekedeteink tanítanak jóra, általuk kezdünk új életet. De ez csak akkor sikerülhet, ha megtanulunk megbocsátani magunknak, és feldolgozzuk a veszteségeinket – enélkül nem sikerülhet a továbblépés. Belegondoltam, mit érezhetett Cheryl, milyen folyamatokat, fázisokat élt át azért, hogy végre olyan emberré váljon, aki szeretni tudja önmagát… ott voltam vele ezen a fájdalmas, cseppet sem egyszerű úton, és úgy éreztem, néha tényleg nekem íródtak a sorok. Nincs mese, el kell fogadni, hogy nem vagyunk tökéletesek, mindannyian követtünk el hibákat, fogunk is még éppen eleget, de túl lehet rajtuk lépni. Egy életünk van, amely alatt sok embernek rengeteg kicsi és nagy dolgot megbocsátunk… miért pont magunkat hagynánk ki a sorból?

Vágyaink beteljesülése mindig váratlanul ér

2 hozzászólás
>!
Lorenza_Pellegrini
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Egyszer ki kéne próbálni hogy a magyar hegyekben is el lehet-e távolodni ennyire a mindennapi életünktől. De persze amíg nem csődöl be teljesen az ember élete nem próbálja ki. Az agyam legmélyebb csücskébe azért befészkelte magát a gondolat, hog milyen lenne.

>!
robinson P
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Cheryl (Dr. Szöszi) kirándul és megtalálja önmagát. Őszinte, nyers és megindító.
Mi lehet érdekes egy valós zarándoklaton, ami 1100 mérföldön és három hónapon át tartott? Olvasd el és megtudod!
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/05/vadon.html

7 hozzászólás
>!
Nita_Könyvgalaxis
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

A Vadon tipikusan az a könyv, amely után legszívesebben én is felvettem volna egy Szörnyeteget a hátamra és már indultam is volna útnak a Nagyvilágba.

Cheryl Strayed könyve egyszerre egy igazi és egy belső utazásnak is a története. Egyrészt megteszi a Pacifikus Túraösvény java részét, ami már eleve hatalmas teljesítmény, de még fontosabb az, ahova ezalatt az idő alatt lelkileg eljut.
A leginkább azt szerettem ebben a regényben, hogy kegyetlenül őszinte. Nem próbál úgy tenni, mintha ő profiként indult volna az útnak és minden csak szivárvány és csillagpor lenne. Leír minden testi és lelki szenvedést, amin átmegy és nem egyik pillanatról a másikra változik meg az, ahogyan látja az életét. Sőt, azt sem mondja, hogy neked is ez lenne a tuti, hogyha legyalogolnál közel 1800 mérföldet, csak elmondja, mi az, ami neki segített.

Egyébként nem is feltétlenül kell ekkora drasztikus változást eszközölni az életeden, néha már apró dolgok is segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad. Cheryl arra próbál rámutatni, hogy a lehetőség és az erő benned van, csak elő kell hoznod magadból. És ami még nagyon fontos, az a saját magadnak való megbocsátás, mert anélkül nem tudsz továbbmenni az utadon.

Szóval ha elbizonytalanodtál az életedben, merre tovább, vagy úgy érzed, minden felborult körülötted, érdemes a Vadont a kezedbe venned. Nem fogja feltétlenül megoldani a problémáidat, de rá fogsz jönni, hogy nem vagy egyedül – és néha már ez is elég.

>!
clarisssa MP
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Csak a vége felé eszméltem rá igazán, hogy ez milyen jó könyv. Úgy éreztem magam, ahogy túrázás közben is szokta az ember: egyszerre várod a cél elérését (hogy végre leülhess, pihenhess, ledobhasd a cipődet, kiélvezd a megérkezés örömét) és közben mégis szeretnéd elodázni ezt a pillanatot, hiszen úton lenni, tartani valahová, tudatosan haladni szintén nagyszerű élmény.
Voltak ellenérzéseim olvasás közben, elsősorban azért, mert ez a történet nagyon amerikai – és ezt a jelzőt mindenki saját ízlése szerint értelmezheti, akár pozitív, akár negatív értelemben is. Néha nem tudtam eldönteni, hogy Cheryl inkább bátor, vagy inkább átgondolatlan és felelőtlen, de persze az is lehet, hogy az egyik nem működhet a másik nélkül.
Úton lenni viszont kimondottan élveztem és jó is, hogy egy hónapig húzódott az olvasásom, nem pedig csak átrohantam a könyvön Pacifikus Tanösvényen. Már alig várom, hogy a filmet is megnézzem és láthassam azt a tájat, ahol gondolatban együtt túráztam a szereplőkkel.
És hogy miért kezdtem úgy az értékelést, hogy ez egy jó könyv? Azért,
– mert kedved támad elindulni tőle (a szó minden értelmében);
– mert nem holmi ezotérikus hókusz-pókusszal keresi az utat önmagához, hanem olyasmivel, amire mindenkinek van lehetősége: egyik lépést teszi meg a másik után – hol izzadva, hol fagyoskodva, hol pedig összeszorított fogakkal tűrve a fájdalmat, de úgy, hogy még amikor visszanéz, akkor is előre tekint közben;
– mert felkavaróan őszinte, nem szépítgeti sem a múltat, sem a jelent;
– mert ott a kitartás is azok között a témák között, amikről szól;
– mert olyan útra visz el magával, ahová nem biztos, hogy sok olvasó eljut.

>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632663975 · Fordította: Gázsity Mila
1 hozzászólás
>!
tonks
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Nem tudom, mi kattant át bennem, de rám tört a vágy, hogy magamévá tegyen Cheryl Strayed történetét. Pedig azelőtt százszor elment mellettem a könyv is, film is, de eszembe se jutott. Nem is szeretem az ilyesmi könyveket, a 127 óra sem hatott meg különösebben, pedig becsületesen végig olvastam.
De ez más volt. Egyszerre rettentő távoli és már-már zavaróan közeli. A filmet már korábban megnéztem, így tettem mellé most a könyvet, így eléggé összekavarodik a kettő, amit nem bánok. Érzem, hogy pont jó volt így.
Ami az elsőként meglepett, hogy végig teljesen lekötött a könyv. Tetszettek Cheryl belső monológjai, az édesanyjához köthető gondolatok, a túra lassan kiszámíthatóvá váló ritmusa (a-ból b-be, ellátmánycsomag, újra a-ból b-be). Tetszett a fizikai és lelki Szörnyeteg, a hatalmas krízis-szakadék, amelyben Cheryl megrekedt, és lassan mégis győzedelmeskedett mind felett. Valóban át tudtam érezni, miért gondolta úgy, hogy szüksége van erre a túrára, az egyedüllétre, és közben még sem próbálta valami dicsfénybe vonni az egészet, vagy szépíteni a dolgokon. Őszinte volt és engem megtalált ez az őszinte hang. Nem tudom, hogy valaha is neki vágok-e hasonlónak, jelenlegi fejemmel azt mondom, hogy nem, mert nem érzem szükségét – annak ellenére, hogy a könyv kihozta belőlem kicsit a „mehetnékséget”. De ki tudja, talán az én lábamban is ott van egy zarándokút és évek múlva a most érzett „mehetnékség” fog elindítani valamit. Akárhogy is, szeretném azt hinni, hogy Cheryl-el egy sorba álltam, mikor a bátorságot osztogatták.

2 hozzászólás
>!
Gabye
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Mindig is érdekeltek az ilyen túraleírások és egy Camino-val a hátam mögött egyenesen vadászom is az ilyen könyveket hogy kicsit visszacsöppenjek abba a miliőbe. És szerencsére ez a könyv tökéletes volt erre. Igaz hogy a PCT jóval keményebb, hiszen itt végig magára van utalva az ember, sátrazás van, éjjel szabadban alvás, hegymászás stb..De sokszor magamra ismertem, jéé, én is pont ezt gondoltam, vagy jaj igen, ez velem is előfordult. És az életérzés, ami egy ilyen „túrával” együttjár, megint elkapott.
Azt gondolom, hogy egy ilyen „kaland”, bármilyen őrültségnek is tűnik egyesek szemében, nagyon jó arra, hogy az ember megtalálja önmagát, átgondolja az életét, a hibáit, és óriási önbizalmat ad, hogy annak ellenére, hogy bizony nem egy fáklyásmenet, de megcsinálta, képes volt rá. Mindenki úgy vívja meg a maga csatáit, ahogy azt jónak látja. És ez is egy módja annak.
A történet sztem jól megírt, cseppet sem unalmas és nem esik abba a hibába, mint sok hasonló témájú könyv, nevezetesen hogy belefullad a lelki dolgokba.

3 hozzászólás
>!
Bur3sz
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Cheryl szavaival csak ennyit mindanék:
„Ez az én életem – s mint minden élet, rejtelmes, visszafordíthatatlan és szent. Annyira közel van, annyira jelen van, annyira az enyém.”
Nagyon szíven ütött a történet. Olvasni kell!

>!
Light_House
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Fontolóra vettem a lehetőségeimet. Tudtam, hogy csak egy van. Mindig csak egy van. Hogy továbbmenjek.

Pár éve voltam egynapos túrán, hátizsákkal, dombokat mászva. Másnap nem bírtam lábra állni, és még napokig izomlázam volt. Szóval minden elismerésem Cheryl-nek, amiért megcsinálta. Főleg, hogy egyedül.

Lelki része fájt, nagyon fájt. spoiler
Időnként meg kell állnunk, hogy számot vessünk az életünkről. Hova tartunk, mit szeretnénk, mit cipelünk a múltból. Szembe kell néznünk a hibáinkkal, a rossz döntéseinkkel. Le kell szűrni a tapasztalatokat, és tovább kell lépni.
Cheryl jól tette, hogy vállalkozott erre az útra. Irigyeltem a gyönyörű tájért, a szabadságért, hogy csak ő van és az ösvény.
Megkedveltem a többi túrázót is. És a végén amikor azt hittem, jöhet a megkönnyebbülés, spoiler.
Hálás vagyok, amiért olvashattam.

Nem tudni, miért történik meg egy dolog és nem történik meg egy másik. Hogy mi mihez vezet. Mi mit tesz tönkre. Mitől indul valami virágzásnak, pusztul el vagy változik meg.

3 hozzászólás
>!
Boritek70 P
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Mióta hallottam a filmről (amit még azóta sem néztem meg, de most már muszáj lesz), azóta várólistás nálam ez a könyv. Az olvasása rengeteg emléket hozott elő abból az időből, mikor még tizenéves ifjonti lelkesedéstől hajtva Kriszta barátnőmmel elhatároztuk, hogy most aztán elmegyünk a szülő- és lakóhelyünkről induló 50 kilométeres teljesítménytúrára, amit 12 órás szintidő alatt kellett teljesíteni. Mi az nekünk! Mindenféle előkészületet elhanyagoltunk, mondván, az elhatározás bőven elég. Na most,az utolsó 10 kilométeren sírva támogattuk egymást, a többi túrázó tartotta bennünk a lelket, és éppen a szintidő végére sikerült bekúsznunk a célba. Utána napokig minden lépésnél legszívesebben ordítottam volna. Ebből aztán levontuk a tanulságot, több rövidebb túrával készítettük fel magunkat, és a következő években még többször megcsináltuk azt az 50-es túrát, meg jó néhány rövidebbet is, és amellett, hogy csodálatos tájakat láttunk (persze voltak szakaszok, amikor csak az ösvény és az ember lába létezett), mi is megbizonyosodhattunk arról, amiről Cheryl is, hogy micsoda ember- és közösségformáló ereje van a természetben létezésnek, még egy-egy nap folyamán is. Szóval Cheryl, le a kalappal!


Népszerű idézetek

>!
tees06

Egyszerűen nem hagytam, hogy elkezdjek rettegni. A félelem félelmet szül. Az erő erőt ad. Nem is telt sok időbe, hogy már valóban ne féljek.

68. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Kapcsolódó szócikkek: félelem
>!
robinson P

Kavics voltam. Falevél voltam. Görbe faág voltam. Számukra nem voltam semmi, pedig ők a mindent jelentették számomra.

107. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
Farby

Valójában szabad szellemnek születtem, csak épp sosem volt annyi vér a pucámban, hogy merjek is szabad lenni.

100. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
Rozgonyi_Ildi

…minden az ember lelkiállapotán múlik, a szilárd elhatározáson, hogy mindentől függetlenül megy tovább.

245. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
Spepa

Szerintem szuper dolog, hogy azt csinálod, amihez kedved van. Ha engem kérdezel, túl kevés csaj képes erre. Hogy a társadalom és az elvárások képébe vágja, hogy bekaphatják. Jobban állnánk, ha több nő szedné össze magát.

238. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
XDóra

Bármilyen őrjítő vagy nehéz volt az élet az ösvényen, alig múlt el úgy nap, hogy ne találkoztam volna valamivel, amit a PTÖ nyelvén csak „ösvényvarázslatnak” neveznek, valami váratlan, édes aprósággal, ami éles ellentétben állt a túrázás megpróbáltatásaival.

296. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
XDóra

Olyan világ volt ez, ahol sosem jártam, s mégis mindvégig tudtam, hogy létezik, és ahova bánatomban, zavarodottságomban, rémülten, de reménykedve eltántorogtam. Egy világ, melyről úgy hittem, hogy képes lesz előhozni a bennem élő nőt, miközben visszaváltoztat azzá a lánnyá, aki valaha voltam. Egy világ, amely jó hatvan centiméter széles és 4286 kilométer hosszú.

10. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
agivagyok

– Az olvasás a jutalmam minden nap végén.

191. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
robinson P

– Te vagy az egyetlen egyedül gyalogló nő, aki ilyen messzire jutott, sőt, az egyetlen, akinek a nevét láttam a vendégkönyvben. Nagyon figyelemre méltó.

114. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

>!
Caroline

Hinni, hogy nem kell már puszta kezemmel nyúlni minden után. Tudni, hogy elég csupán látni a víz színe alatt elcikkanó halat. Hogy ez minden. Ez az én életem – s, mint minden élet, rejtelmes, visszafordíthatatlan és szent. Annyira közel van, annyira jelen van, annyira az enyém.
Hogy milyen vadon éltem, amikor hagytam, hogy így legyen.

390. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz


Hasonló könyvek címkék alapján

Gayle Forman: Ha maradnék
Catherine Anderson: Szélbe írt sorok
Marni Bates: Láthatósági mellény lúzereknek
Catherine Anderson: Mindörökké
Catherine Anderson: Rózsavirágzás
William Paul Young: A viskó
Lisa Jackson: Kincsek
Daniel Keyes: Szép álmokat, Billy!
Suzanne Schlosberg: 1001 éjszaka szex nélkül
Jeannette Walls: Az üvegpalota