Vadon 613 csillagozás

Ezermérföldes utam önmagamhoz
Cheryl Strayed: Vadon Cheryl Strayed: Vadon

Se ​szeri, se száma az olyan könyveknek, amelyek a középosztály középkorú tagjainak életválságáról szólnak. Többnyire önmagukat keresik, és e célból hosszú, fáradságos utakra is vállalkoznak. Vannak, akik befelé utaznak, a lélek mélységeit kutatják, mások valóságos utazásra indulnak, testüket és lelküket egyformán próbára teszik. Ők a zarándokok, akik a világ zarándokútjait járják, az El Caminót, ellátogatnak Rómába, Lourdes-ba, Nepálba. Útjuktól legalább annyira remélnek kalandokat, élményeket és szerelemet, mint lelki megbékélést. Első pillanatra a Vadon hasonló krónikának tűnik. Ám a szerző se nem középosztálybeli, se nem középkorú. Cheryl Strayed útja szeszélyes ötlettel indul, de ő ehhez a szeszélyhez makacsul ragaszkodik. Anyja hirtelen jött betegsége után Strayed élete viharos sebességgel hullott szét. Családi kötelékei meglazultak és eltűntek, házassága megromlott. Életének következő éveiben egymást érték a kudarcok. Egyedül maradt mindenféle értelemben. Egy sportboltban… (tovább)

Cheryl Strayed: Wild

Eredeti mű

Eredeti megjelenés éve: 2012

Tartalomjegyzék

>!
Helikon, Budapest, 2019
548 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634792673 · Fordította: Gázsity Mila
>!
Cartaphilus, Budapest, 2015
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632663975 · Fordította: Gázsity Mila

Enciklopédia 47

Szereplők népszerűség szerint

Cheryl Strayed

Helyszínek népszerűség szerint

Kalifornia


Kedvencelte 180

Most olvassa 47

Várólistára tette 449

Kívánságlistára tette 340

Kölcsönkérné 13


Kiemelt értékelések

Lorenza_Pellegrini>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Egyszer ki kéne próbálni hogy a magyar hegyekben is el lehet-e távolodni ennyire a mindennapi életünktől. De persze amíg nem csődöl be teljesen az ember élete nem próbálja ki. Az agyam legmélyebb csücskébe azért befészkelte magát a gondolat, hog milyen lenne.

8 hozzászólás
Lanore P>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Olyan világ volt ez, ahol sosem jártam, s mégis mindvégig tudtam, hogy létezik, és ahova bánatomban, zavarodottságomban, rémülten, de reménykedve eltántorogtam. Egy világ, melyről úgy hittem, hogy képes lesz előhozni a bennem élő nőt, miközben visszaváltoztat azzá a lánnyá, aki valaha voltam

Abszolút 5 csillagos könyv, engem rendesen elkapott. Igen… van az úgy, hogy a helytelen dolgaink, hibás döntéseink, rossz cselekedeteink tanítanak jóra, általuk kezdünk új életet. De ez csak akkor sikerülhet, ha megtanulunk megbocsátani magunknak, és feldolgozzuk a veszteségeinket – enélkül nem sikerülhet a továbblépés. Belegondoltam, mit érezhetett Cheryl, milyen folyamatokat, fázisokat élt át azért, hogy végre olyan emberré váljon, aki szeretni tudja önmagát… ott voltam vele ezen a fájdalmas, cseppet sem egyszerű úton, és úgy éreztem, néha tényleg nekem íródtak a sorok. Nincs mese, el kell fogadni, hogy nem vagyunk tökéletesek, mindannyian követtünk el hibákat, fogunk is még éppen eleget, de túl lehet rajtuk lépni. Egy életünk van, amely alatt sok embernek rengeteg kicsi és nagy dolgot megbocsátunk… miért pont magunkat hagynánk ki a sorból?

Vágyaink beteljesülése mindig váratlanul ér

2 hozzászólás
robinson P>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Cheryl (Dr. Szöszi) kirándul és megtalálja önmagát. Őszinte, nyers és megindító.
Mi lehet érdekes egy valós zarándoklaton, ami 1100 mérföldön és három hónapon át tartott? Olvasd el és megtudod!
http://gaboolvas.blogspot.hu/2015/05/vadon.html

7 hozzászólás
Nita_Könyvgalaxis>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

A Vadon tipikusan az a könyv, amely után legszívesebben én is felvettem volna egy Szörnyeteget a hátamra és már indultam is volna útnak a Nagyvilágba.

Cheryl Strayed könyve egyszerre egy igazi és egy belső utazásnak is a története. Egyrészt megteszi a Pacifikus Túraösvény java részét, ami már eleve hatalmas teljesítmény, de még fontosabb az, ahova ezalatt az idő alatt lelkileg eljut.
A leginkább azt szerettem ebben a regényben, hogy kegyetlenül őszinte. Nem próbál úgy tenni, mintha ő profiként indult volna az útnak és minden csak szivárvány és csillagpor lenne. Leír minden testi és lelki szenvedést, amin átmegy és nem egyik pillanatról a másikra változik meg az, ahogyan látja az életét. Sőt, azt sem mondja, hogy neked is ez lenne a tuti, hogyha legyalogolnál közel 1800 mérföldet, csak elmondja, mi az, ami neki segített.

Egyébként nem is feltétlenül kell ekkora drasztikus változást eszközölni az életeden, néha már apró dolgok is segíthetnek abban, hogy jobban érezd magad. Cheryl arra próbál rámutatni, hogy a lehetőség és az erő benned van, csak elő kell hoznod magadból. És ami még nagyon fontos, az a saját magadnak való megbocsátás, mert anélkül nem tudsz továbbmenni az utadon.

Szóval ha elbizonytalanodtál az életedben, merre tovább, vagy úgy érzed, minden felborult körülötted, érdemes a Vadont a kezedbe venned. Nem fogja feltétlenül megoldani a problémáidat, de rá fogsz jönni, hogy nem vagy egyedül – és néha már ez is elég.

Pandalány P>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

❤ Soha nem lehetek elég hálás ennek a könyvnek, hogy életem eddigi legnehezebb hetein segített át (most úgy érzem legalábbis). Évek óta a polcomon állt, tudtam, hogy egyszer majd szükségem lesz rá és akkor fogom elolvasni. Nos, a megérzéseim soha nem csalnak (de tényleg), eljött az ideje és a nyáron sorra került.
Az a lelki út, amin Cheryl végigmegy, könnyen magunkra vonatkoztatható, függetlenül attól, hogy valakit miért és hogyan veszítettünk el. Egyrészt foglalkozik a fájdalom feldolgozásával, másrészt a túra, amit végigcsinált, nem engedte számára, hogy belesüppedjen a lelki traumába. Nem akarta elnyomni a fájdalmát, megélte minden nehéz és könnyebb pillanatát is, és végigment a gyász folyamatán. Ebben sokat segített számára a természetre való ráutaltság és a környezetváltozás.
Csodálom ezt a nőt és kicsit irigylem is a bátorságáért és azért a lehetőségért, hogy Amerikában él és ezt végigvihette. Legszívesebben most azonnal fognám magam, és nekiindulnék én is a túrának (és persze Amerika felfedezésének).
Teli van a könyv csodásabbnál csodásabb gondolatokkal, melyek egyike sem egy klisé, hanem valódi érzelmek. Mivel igaz történt, egyértelműen hiteles.
A belőle készült filmet azonnal megnéztem olvasás után és tetszett is, de nyilván nem adott lelkileg annyit, mint maga a könyv.

Mariann_ P>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

A könyv írója saját élményeit meséli el ebben a könyvben.
Ha jól emlékszem, 24 évesen , amikor sok szempontból szétcsúszott az élete, anyja halála után a párkapcsolata is padlóra került , semmi veszíteni valója nem volt, rátalált egy útikönyvre, amelyben egy amerikai túraútvonal felkeltette az érdeklődését.
Teljesen felkészületlenül indult el, bár gondosan megszervezett mindent, hogy melyik pontokon várja majd ellátmány, de az átélt élményre nem számított.
Szenvedett a fájdalomtól, az izomláztól, a hidegtől, a melegtől, a magánytól, a mosdatlanságtól , a 3 hónap alatt talán az egy kezemen meg tudom számolni hányszor tudott lefürödni normálisan.
Az út végére megedződött teste-lelke.
Bár csinált nekem nem tetsző dolgokat, de mégis van valami, amit adott nekem, ami annyira személyes, hogy itt nem szeretném leírni ,de valamihez a hozzáállásomat megváltoztatta, olyan dolog, amin eddig nem tudtam túllépni. Így nagyon örülök, hogy vele együtt végig szenvedtem ezt az utat.

rebeka202 P>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Ez a könyv sokkal mélyebb érzelmeket váltott ki belőlem, hogy csak egy annyival illessem: csodálatos vagy faltam a lapokat.
Ami után megnéztem a filmet és megtudtam, hogy ez egy könyv alapján készült, ami méghozzá igaz történet is, eldöntöttem, hogy mindenképp megszerzem a könyvet!
Ezt a történetet nem egy ugyanolyan élmény elolvasni, mint egy Young-adult, erotikus vagy romantikus regényt. Ez teljesen más. Néha úgy kell kezelni, mint egy ténylegesen dokumentumregényt és nem, mint egy sok izgalmat keltő olvasmányt. Izgalom azért van benne, de nem olyan, mint amire számítasz.

Egy olyan nő írja le életének egyik legmélyebb időszakát, aki képes volt ebből kimászni a saját elszántságával és erejével.

A történet megtanít arra, hogy mindenből van kiút, csak lélekjelenlét és elszántság kell hozzá. Olyan nincs, hogy lehetetlen, a testünk sokkal többet kibír, mint azt ép ésszel el tudnánk képzelni. Sokszor a nélkülözés tanít meg arra, hogy még a legalapvetőbb dolgoknak is tiszta szívből tudjunk örülni: mint például egy üveg Snapple limonádé, vagy csoki. Sok minden fejben dől el, még az is, hogy félünk vagy sem.

Persze Cheryl borzasztó felkészületlenül indult neki a túrának, de szerintem nem minden a felkészültség. Lehet, hogy ő többet kapott az egésztől, mint az, aki évekkel azelőtt erre edzett. Sokszor nem abban rejlik valaminek a lényege, hogy azt mennyire csinálod tökéletesen, mennyire felelsz meg az elvárásoknak. Hanem abban, hogy mennyire vagy elszánt abban, amit csinálsz és mennyire vagy TE benne, a lelkeddel.

Ez a könyv nekem nagyon sokat adott. Olyan dolgokat, amiket nem tudok ide leírni, mert lehet, hogy még az eszem sem fogta fel, hanem csak a szívem és a tudatalattim. Mindenesetre ezt a könyvet egy nehéz időszakban még biztos elő fogom venni, mert hatalmas erőt tud adni. Én ajánlom meleg szívvel! <3

Olympia_Chavez>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

A gyász, a veszteség feldolgozása a legnagyobb kihívás életünk során. Meg kell békélnünk azzal, hogy akit szerettünk, örökre itt hagyott minket. Nem maradt más nekünk, csak kedves emléke és a hiány. De számot kell vetnünk múltunkkal, elengednünk az esetleges bűntudatot és tovább menni az előttünk kanyargó úton.
Főhősünk fiatalon, 22 évesen veszíti el szeretett édesanyját és ettől fogva folyamatos lejtmenetben lép az élete. Képtelen őt elengedni, feldolgozni a gyászt és felismerni, hogy eddigi élete sem volt épp leányálom. Hogy csak anyja jelenléte fedte be ezeket a sérüléseket, mint egy gyógyító varázspuszi. Ezek az egymásra halmozódott traumák, pedig komoly teherré válnak számára. Négy évnyi mélyrepülés után azonban, mint egy isteni jel, rátalál a PTÖ-re (Pacifikus Túraösvény), melynek gondolata többé nem ereszti. Útra kell kelnie, valaminek történnie kell, valami vár ott rá! Cheryl pedig összekészíti felszerelését, és minden különösebb gyakorlat nélkül nekivág a 4286 km-es útnak, Oregonba, önmagához, az útnak a magányba.

Cheryl konfessziója egyfajta keveréke a roadmovie-nak és az útikönyvnek, az önsegítő könyveknek és a szépirodalomnak. Épp ezért különleges, olvasmányos, megható és inspiráló.
A szerző őszintén, önostorozás nélkül, már távolról tekint le akkori önmagára, mégis fájdalmas vallomásokkal tárja fel életét az olvasó előtt. Lelke mint egy eleven seb pulzál előttünk, ő a lány, akinek lyuk tátong a szíve helyén.

Miközben oldalán baktatva fölfedezzük a Mojave vidékét, Kaliforniát, a Sierrra Nevadát és az előttünk tornyosuló hegyvonulatokat, ezzel egyidejűleg hántja le lelkéről magányos vándorunk is a sok-sok réteg rárakódott fájdalmat és bűntudatot. Egyik pillanatban még az ösvényen haladunk, majd hirtelen leágazunk egy elfeledett emlékbe. De nincs idő megállni, hisz messze még a cél, a következő településre előreküldött túlélőcsomag, a feloldozás. Útja során pedig számtalan élménnyel gazdagodik. Nem csak a tájak szépsége, de az időről időre felbukkanó ösvényjárók is úgy üdvözlik őt, mintha már réges-rég csak rá vártak volna, s végül a régóta áhított releváció és megbékélés is előbukkan a sűrűből, mint kóbor, egyre erősödő napsugár a felhős égen. A tátongó seb, pedig forrni kezd.

Megdöbbentően őszinte vallomás és zarándoklat ez a könyv egy árván maradt gyermek lelkében, gondolataiban és a nyugati part megkapó szépségű tájain. Olykor szemérmetlenül nyers, néha ijesztő, és ha csak a megélt kalandok sorát nézzük, néha még vicces is, amit körül leng a kor hippi kultúrája és szereplője leplezetlen nőiesség. Épp ezért nem lesz komor és sötét, épp csak néha könnyet csal a szemünkbe.

Nem tudok öt csillagnál kevesebbet adni valamire, ami ennyire törékeny, őszinte és személyes kitárulkozás a világ felé. De ezt bűntudat nélkül teszem, hiszen Cheryl tehetséges, és művelt nő, aki nem csak író szeretett volna lenni, de minden kvalitása megvan ahhoz, hogy annak is tekintsük.

2 hozzászólás
Ildiko_Szabo_2 P>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Körülbelül 2-3 éve halogattam ennek a könyvnek az olvasását, valamiért nem tudtam elkezdeni. Most vettem egy nagy levegőt és belevágtam. Egyáltalán nem olyan volt, mint amire számítottam. Sokkal sokkal jobb. Az írásmód nagyon jó, faltam az oldalakat, egyiket a másik után. És nem azért, mert annyira izgalmas volt, mint mondjuk egy krimi vagy thriller, hanem valami más miatt.
Nagyon jót tett a lelkemnek. Még el sem indult a túra, de már akkor potyogtak a könnyeim.
Teljesen át tudtam érezni mindent, amit leírt, fizikailag és szellemileg is.
Olvasás után megnéztem a filmet is, de sajnos nagyon nagy csalódás volt.

Gabye>!
Cheryl Strayed: Vadon

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Mindig is érdekeltek az ilyen túraleírások és egy Camino-val a hátam mögött egyenesen vadászom is az ilyen könyveket hogy kicsit visszacsöppenjek abba a miliőbe. És szerencsére ez a könyv tökéletes volt erre. Igaz hogy a PCT jóval keményebb, hiszen itt végig magára van utalva az ember, sátrazás van, éjjel szabadban alvás, hegymászás stb..De sokszor magamra ismertem, jéé, én is pont ezt gondoltam, vagy jaj igen, ez velem is előfordult. És az életérzés, ami egy ilyen „túrával” együttjár, megint elkapott.
Azt gondolom, hogy egy ilyen „kaland”, bármilyen őrültségnek is tűnik egyesek szemében, nagyon jó arra, hogy az ember megtalálja önmagát, átgondolja az életét, a hibáit, és óriási önbizalmat ad, hogy annak ellenére, hogy bizony nem egy fáklyásmenet, de megcsinálta, képes volt rá. Mindenki úgy vívja meg a maga csatáit, ahogy azt jónak látja. És ez is egy módja annak.
A történet sztem jól megírt, cseppet sem unalmas és nem esik abba a hibába, mint sok hasonló témájú könyv, nevezetesen hogy belefullad a lelki dolgokba.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

tees06>!

Egyszerűen nem hagytam, hogy elkezdjek rettegni. A félelem félelmet szül. Az erő erőt ad. Nem is telt sok időbe, hogy már valóban ne féljek.

68. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Kapcsolódó szócikkek: Cheryl Strayed · erő · félelem
Farby>!

Valójában szabad szellemnek születtem, csak épp sosem volt annyi vér a pucámban, hogy merjek is szabad lenni.

100. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Spepa>!

Szerintem szuper dolog, hogy azt csinálod, amihez kedved van. Ha engem kérdezel, túl kevés csaj képes erre. Hogy a társadalom és az elvárások képébe vágja, hogy bekaphatják. Jobban állnánk, ha több nő szedné össze magát.

238. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

agivagyok>!

– Az olvasás a jutalmam minden nap végén.

191. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

robinson P>!

Kavics voltam. Falevél voltam. Görbe faág voltam. Számukra nem voltam semmi, pedig ők a mindent jelentették számomra.

107. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Rozgonyi_Ildi>!

…minden az ember lelkiállapotán múlik, a szilárd elhatározáson, hogy mindentől függetlenül megy tovább.

245. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

R_Kingaa>!

Nem tudni, miért történik meg egy dolog és nem történik meg egy másik. Hogy mi mihez vezet. Mi mit tesz tönkre. Mitől indul valami virágzásnak, pusztul el vagy változik meg.

381. oldal, 5. rész, 19. fejezet - Álom egy közös nyelvről

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

Farby>!

Talán mostanra elég messze jutottam ahhoz, hogy elég bátor legyek félni.

292. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

1 hozzászólás
XDóra>!

Bármilyen őrjítő vagy nehéz volt az élet az ösvényen, alig múlt el úgy nap, hogy ne találkoztam volna valamivel, amit a PTÖ nyelvén csak „ösvényvarázslatnak” neveznek, valami váratlan, édes aprósággal, ami éles ellentétben állt a túrázás megpróbáltatásaival.

296. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz

XDóra>!

Olyan világ volt ez, ahol sosem jártam, s mégis mindvégig tudtam, hogy létezik, és ahova bánatomban, zavarodottságomban, rémülten, de reménykedve eltántorogtam. Egy világ, melyről úgy hittem, hogy képes lesz előhozni a bennem élő nőt, miközben visszaváltoztat azzá a lánnyá, aki valaha voltam. Egy világ, amely jó hatvan centiméter széles és 4286 kilométer hosszú.

10. oldal

Cheryl Strayed: Vadon Ezermérföldes utam önmagamhoz


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Stacey O'Brien: Wesley, kedvesem
Irvin D. Yalom: A Schopenhauer-terápia
Adam Makos – Larry Alexander: Felettünk a csillagos ég
John Vaillant: A tigris
Douglas Preston: A majomisten elveszett városa
Szvetlana Alekszijevics: Elhordott múltjaink
Rick Atkinson: Hajnali hadsereg
Martin Pistorius: Néma üvöltés
Flora Harding: Erzsébet és Fülöp
J. S. Margot: Mazel tov