The ​Yellow Wallpaper 66 csillagozás

Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Best ​known for the 1892 title story of this collection, a harrowing tale of a woman's descent into madness, Charlotte Perkins Gilman wrote more than 200 other short stories. Seven of her finest are reprinted here.

Written from a feminist perspective, often focusing on the inferior status accorded to women by society, the tales include „turned,” an ironic story with a startling twist, in which a husband seduces and impregnates a naïve servant; „Cottagette,” concerning the romance of a young artist and a man who's apparently too good to be true; „Mr. Peebles' Heart,” a liberating tale of a fiftyish shopkeeper whose sister-in-law, a doctor, persuades him to take a solo trip to Europe, with revivifying results; „The Yellow Wallpaper”; and three other outstanding stories.

These charming tales are not only highly readable and full of humor and invention, but also offer ample food for thought about the social, economic, and personal relationship of men and women — and how… (tovább)

A címadó novella magyarul a Lopakodó árnyak és a Düledék palota c. antológiában jelent meg.

Eredeti megjelenés éve: 1892

Tartalomjegyzék

>!
AB Books, 2018
26 oldal · ASIN: B079C8W2N6
>!
Penguin, New York, 2015
54 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141397412
>!
Booklassic, 2015
ISBN: 9789635241309

5 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

Timár_Krisztina I>!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Három rövid elbeszélést tartalmaz a Penguin Little Black Classics, és nagy kalapemelés jár értük nemcsak a szerzőnek posztumusz, hanem a szerkesztőnek is. Mert a három szöveg önmagában is jó, de így egymás mögé rakva még hatásosabb.

Pironkodva vallom be, hogy a címadó elbeszélést (ő szerepel az 1001 könyv listáján) még nem olvastam. Pedig reklámozták már nekem nem is egyszer, azért is húztam most elő a kalapból. Tényleg nem hosszú, ellenben rettenetesen nyomasztó. Azért, mert sajnos valószerű. Nézegettem róla értelmezéseket, úgy látom, megosztó a történet, egyesek racionálisan megmagyarázhatónak tartják a végkifejletet, mások beléptetik a szövegbe a fantasztikumot – szerintem mindkét értelmezés számára nyitott a szöveg.

De akármilyen furcsa legyen: a kettő bizony egy irányba mutat. Akár van kísértet, akár nincs, ez így is, úgy is rémtörténet, mert nem a kísértet teszi azzá, még csak nem is a férj közömbössége, értetlensége, kényelemszeretete (bár annak komoly része van benne!*). Hanem a külvilág elvárásrendszere. Ő nem tehet arról, hogy képtelen bármilyen értelemben komolyan venni a feleségét, és gyakorlatilag hisztis kisgyereknek tekinti – őt egyszerűen így nevelték. Éppen annyira irracionális a viselkedése, mint az asszonyé (akit ugyanúgy neveltek, és ez ellen sose lázad, még meg is magyarázza, hogy az úgy van jól), ha nem még jobban. Ez pedig bizony senkinek se jó, nemcsak a feleségnek, a férjnek sem. Nagyon sokat lehetne írni erről a történetről (pl. hogy az egészben pontosan mi a szerepe a bizonyos sárga tapétának), de spoiler nélkül nehéz, úgyhogy a továbbiakat magánban. :)

Egyébként a novella megjelent magyarul itt, és nem őmiatta kapott ilyen rossz értékeléseket a kötet, ellenkezőleg. :)

A másik két szövegnek sincs semmi baja, csak hát egyik se a Yellow Wallpaper. :) A második elbeszélés (The Rocking-Chair) a „leghagyományosabb” a három közül, ha van itt értelme ilyet mondani: klasszikus borzongatás, sokatfecsegős-sokatleírós XIX. századi kísértethistória, egy nyugtalanító szerelmi háromszöggel megfejelve. Nem zökkent ki senkit sehonnan, éccaka tábortűz/kandalló/gyertyafény mellett ijesztgetésre kiválóan alkalmas. A harmadik (Old Water) ellenben olyan egy kifordítom-befordítom-történet, hogy nekem helyenként fülig ért tőle a szám, máskor meg komolyan féltem, nehogy az legyen a vége, amit egyébként ki lehetett számítani – aztán meg lett egy váratlan csattanója, amit szintén ki lehetett volna számítani, csak én nem voltam hozzá elég ügyes. A Yellow Wallpaper tükörképe, több értelemben is, és leginkább arról szól, mekkora ökörség milyen nevetséges dolog megpróbálni készen kapott kategóriákba szuszakolni a másik embert, és megsértődni, ha a másik speciel pont nem fér bele a nekünk tetsző kategóriába. Nagyon kicsúfolja a szöveg a sablonokat meg a sablongondolkodást.

* spoiler

>!
Penguin, New York, 2015
54 oldal · puhatáblás · ISBN: 9780141397412
4 hozzászólás
Lynn>!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Egyetértek @Aurore-ral. Tényleg creepy.
A történet is…
Már a helyszín se tetszett, ilyen eldugott nagy házba menni egy érzelmileg minimum labilis aztán persze kiderült, hogy annál azért jóval súlyosabb esetű feleséggel, majd otthagyni egyedül, napokra, betenni egy ilyen szobába, ilyen körülmények közé, és nem meghallani a segítségkérését és orvosként nem észrevenni a jeleket, az gáz. Nagyon.

A nő is…
Aki nem hiszi, járjon, másszon utána.

Gudmundur P>!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Tulajdonképpen örülnöm kell, hogy van most ez a tanfolyam, aminek köszönhetően nem tudok hosszabb művek olvasásába belefogni – így egyik novelláskötetet olvasom a másik után, jobbnál jobbakat ráadásul.
A The Yellow Wallpaper általam megvásárolt kiadásában (az új, olcsó Penguin Little Black Classics sorozat része) két novella olvasható még a címadó művön kívül. Mind a három gyönyörű nyelvezetű, feszült, izgalmas történet, amelyek magukon hordozzák a korszak erős szellemi és társadalmi irányzatainak a nyomait is. A pszichoanalízis, a nőknek a korabeli társadalom által kijelölt helye és az ezzel szembeni jogos küzdelem, a természettudományok (és/vagy a józan ész) és a poétikus mázzal bevont teozófiai gondolatok egymásnak feszülése színezik át a remekül megírt novellákat. A The Rocking-Chair gótikus kísértethistória, ugyanakkor a tudattalanból felszínre bukkanó és elfojtani próbált vágyak tragédiába torkolló története. Az Old Water tanulságos mese a nőkre leselkedő veszélyekről: a fizikaiakról, de a szellemiekről is, amennyiben egy bájosan tanulatlan és hagymázas ostobaságok iránt fogékony asszony megvezethető, és nem veszi észre a farkast, amelynek pedig már kilóg a mellső lába a báránybőr alól. Zseniális, ahogyan az elbeszélésben elszórt utalások felépítik a történetet a végkifejletig. A The Yellow Wallpaper pedig egyszerűen csodálatos: az esszenciáját adja annak, amiért rossz volt nőnek – na jó, specifikáljuk: hivatásra, értelmes tevékenységre és szabad mozgástérre vágyó, művészi ambíciókat dédelgető nőnek – lenni az 1800-as és 1900-as évek fordulóján. Emellett hiteles és rémisztő képét adja a mentális egyensúly megbomlásának, magának az érintettnek a szemszögéből; az értelem szertefoszlását kísérő jelenségek: a hallucinációk, kényszerképzetek eleinte még félelmetesen, majd természetesen, végül szinte derűsen simulnak bele a mindennapi rutintevékenységekbe. (Mint Az üvegburában: a főszereplő csak mások visszajelzéseiből veszi észre, hogy baj van.)
Egyszóval: köszönöm, Penguin, hogy pár száz forintért nekem ajándékoztad ezeket a történeteket. Ja, és a tanfolyamnak is köszönöm még egyszer!

6 hozzászólás
Belle_Maundrell >!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

És ismét megerősítést nyert, hogy mennyire nem szeretnék tizenkilencedik századi nő lenni, szép ruhák ide vagy oda. Különben is, a franc se hordana fűzőt. Legnagyobb meglepetésemre én nem kísértethistóriaként értelmeztem – pedig arra mindig vevő vagyok –, hanem inkább a pszichológiai része és a szerencsétlen nő sorsa fogott meg. Több szempontból is nyomasztó ez a történet, már az megalapozta a hangulatot, hogy senki nem vette komolyan a főszereplő mentális problémáit, csak úgy csináltak, mintha egyszerűen hisztizne. (Amúgy én a kisbaba említése miatt arra jutottam, hogy eredetileg szülés utáni depresszióról lehetett szó, csak a csodálatos gyógymód miatt lett belőle valami súlyosabb.) A legszívesebben befalaztam bezártam volna a férjet a sárga tapétás szobába, annyira kiakasztott. Eleve az, hogy egy ilyen helyre vitte a feleségét és kényszerítette, hogy ott maradjon, amikor egyértelműen megmondta, hogy nem érzi jól magát. Tényleg logikus egy labilis idegzetű nőt egy hámló tapétájú, rácsos ablakú szobába költöztetni. Meg ahogy gondoskodásnak állította be, hogy uralkodott rajta… jaj, de megcsapkodtam volna valamivel. Az is mi volt, hogy nem engedte írni a nőt, mert nem tesz jót neki? Ugyan már, az volt az egyetlen dolog, ami jó lehetett volna, de nyilván ne csináljon ilyet, inkább üldögéljen a sárga tapétás szobácskában és vizionáljon kúszó-mászó nőket előjönni.
Maga a megőrülés folyamata nagyon hatásos, de mégis finoman van megírva, tényleg át lehet érezni a bizonytalanságot és a félelmet. spoiler Ezek után soha nem lesz férjem és sárga tapétám.

4 hozzászólás
Lady_Hope I>!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Szerettem de borzongtam tőle egyszerre. Az a fajta történet, aminek nem árt, ha szavanként elemzik: mert megérdemli.

Jully>!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Rémisztő, hogy voltak és még ma is vannak ilyen férjek, férfiak. És hogy még senki sem csapta őket agyon. Valószínűleg sosem találkoztam volna ezzel a művel, ha nem kellene 6 oldalas beadandót írnom belőle, de tetszett és nem bántam meg, hogy elolvastam. Rövidke, de sokat mond a nők elnyomásáról, a kitörni vágyásról és a 19. század orvosi hozzá nem értéséről.

Kathleen >!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Hátborzongatóan hiteles története az emberi elme megbomlásnak. Anélkül is élvezhető és maradandó élmény, hogy az ember megfejtené a tapéta és a rejtélyes nőalak szimbolikus jelentését, habár azzal együtt teljes az élmény. Poe novelláira emlékeztetett, csak női perspektívából.

Izolda P>!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

Nagyon kiakasztott. Kedvem lett volna a férj/orvos fejét a sárga tapétába ütögetni, hogy térjenek már észhez. Érdekes történet arról, hogy mit (nem) kell tenni egy depressziós, unatkozó asszonykával. Pszichológusoknak kötelezővé tenném.

dorcika>!
Charlotte Perkins Gilman: The Yellow Wallpaper

A viktoriánus rémtörténet-style nekem sose jött be, szóval nem mondanám, hogy élveztem. De ha a 19. századi angol nők helyzetéről akartok olvasni, arról ez a novella többet mond, mint akármelyik sokkötetes lexikon.


Népszerű idézetek

Belle_Maundrell >!

I never saw so much expression in an inanimate thing before, and we all know how much expression they have! I used to lie awake as a child and get more entertainment and terror out of blank walls and plain furniture than most children could find in a toy-store.

Belle_Maundrell >!

It was moonlight. The moon shines in all around, just as the sun does.
I hate to see it sometimes, it creeps so slowly, and always comes in by one window or another.
John was asleep and I hated to waken him, so I kept still and watched the moonlight on that undulating wallpaper till I felt creepy.
The faint figure behind seemed to shake the pattern, just as if she wanted to get out.

Encsi_Horák>!

You think you have mastered it, but just as you get well underway in following, it turns a back somersault and there you are. It slaps you in the face, knocks you down, and tramples upon you.

9. oldal


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Louis Stevenson: The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde
Flannery O'Connor: The Violent Bear It Away
Edgar Allan Poe: Edgar Allan Poe's Tales of Mystery and Madness
Edgar Allan Poe: Selected Tales
Edgar Allan Poe: The Collected Tales and Poems of Edgar Allan Poe
Edgar Allan Poe: Berenice
Peter Straub (szerk.): American Fantastic Tales
Arthur Conan Doyle: The Adventures of Sherlock Holmes
Edgar Allan Poe: The Fall of the House of Usher
Bret Harte: A vörösvágási idill / The Idyll of Red Gulch