Az ​utolsó vándorlás 49 csillagozás

Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Valamikor ​a közeli jövőben, amikor a globális klímaváltozás miatt egymás után halnak ki a fajok, Franny Lynch eltökéli, hogy követi a sarki csérek utolsó ismert kolóniáját az egész földgolyót átszelő utazásukon. Az apró madarak évente kétszer teszik meg az északi sarkkörtől a déli sarkkörig tartó távot, és a tudósok szerint ez lesz utolsó vándorlásuk, miután élőhelyeik pusztulása miatt nem élik túl az utat.
A fiatal nő a kihalt tengereket hiábavalóan kutató halászhajó, a Saghani fedélzetén ered a madarak nyomába a kiüresedő világban, valódi céljai azonban nem csupán a legénység többi tagja, hanem önmaga előtt is rejtettek. Milyen traumák, tragédiák és kétségbeesett remények hajtják őt és a legénységet ezen az őrült úton, Grönland partjaitól az Antarktisz olvadó jégmezőiig, és miért akar vándorlása végén Franny véget vetni az életének?

Az ausztrál írónő, Charlotte McConaghy műve első sorától kezdve rabul ejt, magával ragadó utazás a végső kétségbeeséstől az… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

>!
Alexandra, Pécs, 2021
352 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635820375 · Fordította: Stemler Miklós
>!
Alexandra, Pécs, 2021
352 oldal · ISBN: 9789635820382 · Fordította: Stemler Miklós

Enciklopédia 10


Kedvencelte 5

Most olvassa 14

Várólistára tette 122

Kívánságlistára tette 156

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Morpheus>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Richard Powers: Égig érő történet c. könyvéhez hasonlatos, szépirodalmi szintű remekmű. Aki azt szerette, ezt is fogja, és viszont. A jövőt ábrázolja, azt a jövőt, amelyik hamarosan be fog következni, amelyben visszavohatatlanul kipusztul az állatok 99 százaléka. A főszereplőről szinte az első oldalakon megtudjuk, hogy többé-kevésbé őrült a traumáktól, amelyek érték. Ezek egymás után, lépésről lépésre tárulnak fel előttünk, végül minden értelmet nyer, sokkal kevésbé ítélhető el a tettei miatt, mint az az inkább többé, mint kevésbé őrült civilizáció, amelyben élünk. Emberiség, jó kipusztulást. Addig is, akarom olvasni a többi könyvét.

8 hozzászólás
Rákhely_Mónika P>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Ez a könyv megrendítő volt, pedig nem vagyok az a folyton elérzékenyülő fajta. Mivel épp a Raj-t olvastam előtte, kicsit összekapcsolódott a fejemben a kettő. Lényegét tekintve ez is öko-regény, egy végletes-végzetes szerelem, Franny szomorú életsorsa mellett. Az ösztön az élethosszig tartó vándorlásra, a nyughatatlanság off, Franny önmagának és gyökereinek keresése összefonódik az utolsó szabad állatok, a sarki csérek – mivel pedig ők a szabadságot és az életet jelképezik neki, a saját – kétségbeesett megmentési vágyával. Szép és szívszorító könyv.

2 hozzászólás
kvzs P>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Fájdalmasan gyönyörű történet.
Franny utolsó útja szimbolikus, mert nem csak a sarki csérek megtalálásáról, hanem önmagával, az életével, a múltjával való szembenézésről is szól.
Nem tudom, hogy az utazás lelki, vagy fizikai oldala fájt jobban. Rémisztő belegondolni egy állatok nélküli világba, és rémisztő belelátni Franny lelkébe és terheibe is.
Charlotte McConaghy gyönyörű szimbolikus képekkel és párhuzamokkal dolgozik. A történet egyik szála sem létezhetne a többi nélkül. A múlt és a jelen egymásra épülése és hatása szinte megfoghatatlanul költőivé teszi a történetet úgy, hogy közben mégis minden mozzanat tökéletes hihető és reális marad.
Olyan könyv ez, ami után nincs kedve az embernek mást olvasni. Olyan könyv, ami után inni kell egy pohár bort.

Belle_Maundrell>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Gyönyörű és szívbemarkoló könyv, rám nagyon nagy hatással volt.
Azt hiszem, az a legnagyobb erőssége, hogy nagyon könnyű elképzelni egy ilyen sivár, állatok nélküli jövőt, és ez a felismerés legalább olyan megrázó, mint a szereplők sorsa. Borzasztó lenne egy ilyen világban élni, és ijesztő, hogy milyen könnyen eljuthatunk idáig. (Egyébként engem egy kicsit emlékeztetett Richard Powers Égig érő történetére.)
Az írónő csodálatosan ír, olyan zord és mégis csodaszép képet fest a sarkvidékről, hogy az embernek szinte belesajdul a szíve. De nem csak az érintetlen természet ábrázolásában remekel, hanem a karakterizálás terén is. Mindenki nagyon élő, de természetesen főleg Franny személyisége és lelki folyamatainak bemutatása fogott meg. Imádtam, ahogy lépésről lépésre engedett magához egyre közelebb, miközben mozaikszerűen illesztettük össze a múltja darabkáit és a küldetése valódi célját. spoiler Annyira szép, ahogy a belső utazása és lelkivilága párhuzamba állítható a tényleges úttal és a külső világgal.
A regény végére kicsit összetört a szívem, ugyanakkor van benne valami hihetetlenül felszabadító erejű boldogság is. spoiler Az is nagyon tetszett, hogy az utolsó mondatokban visszaköszön Franny és az anyja egykori beszélgetése.
Fantasztikus könyv a természetről, reményről, kitartásról és újrakezdésről. Biztosan ott lesz az év legemlékezetesebb olvasmányai között.

Lázárné_Csernus_Anikó>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

"Vigyázz a madárra ha kertedbe repül
Őrizd meg a csendet, el se menekül
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll
Vigyázz a madárra, ha válladra repül
Amerre az élet, arra menekül
Bajban a világ, ha egyszer újra messze száll"

Talán ez a dalszöveg írja le pont olyan gyönyörűen a madarak fontosságát, mint Charlotte McConaghy könyve. Elég bátor dolog rögtön a borítóra ragasztani „Az év regénye 2020” matricát, mert óhatatlanul nagy elvárásokkal kezdünk neki. Azonban az Amazon nem szokott tévedni, az eladási statisztikák pedig pláne nem. Ebből nem következik az egyenesen, hogy ami a tengerentúlon sikeres, az itthon is az lehet. A matricán kívül a borító nagyon eltalált, a sci-fi és hasonló címkék pedig senkit ne tévesszenek meg.

A fülszöveg olvasása után gyorsan kutattam egy kicsit a sarki csérekkel kapcsolatban, de pont annyi információt találtam, mint ami a könyvben is megtalálható, így nyugodtan el lehet kezdeni háttérinformáció nélkül is. David Attenborough könyvei és dokumentumfilmjei reneszánszukat élik, egyre több híresség áll ki a környezetvédelem mellett, a klímaváltozás már annyira a mindennapi hírek része, hogy sajnos gyorsan át is siklunk felette. Pedig nem lehet a végtelenségig kizsigerelni Földünket.

A történet valahol innen indul, szép sorban elpusztultak az állatok, nincsenek madarak és nincsenek emlősök. A természetben nem hallhatóak az állatok hangjai. Maroknyi faj maradt. Ez a természeti kép végig meg tudott maradni háttérnek, nem akarta erőszakosan lenyomni a torkomon a világvégét, és ezt nagyon jól tette.

A kötet középpontjában egy házasság áll, Franny és Niall kapcsolata. Az utolsó sarki csérek vándorlásával együtt ismerjük meg ennek a szerelemnek a történetét. Külső és belső utazás is. Hajóúton követhetjük a madarak útját, a visszaemlékezésekből és az idősíkok változásából pedig Franny múltját. Franny nem egy szokványos karakter, esendő, hibázik, mégis mindennél fontosabb neki követnie a madarakat a végső céljukhoz. Szerencsére talál egy meglehetősen furcsa szereplőkkel teli hajót. Tökéletesen eltalált arányokkal haladunk dél felé, miközben traumáit is megismerjük. Közben végig ott lebegett a szemem előtt, hogy a világ tényleg pusztulásra van ítélve. Szükség van „öko-regényekre”, szükség van arra, hogy fejbe vágjon. Nem sci-fi, nem disztópia, hanem egy lehetséges végkimenetel. Nálam bekerült az idei legjobb könyvek közé.

1 hozzászólás
B_Petra>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

A könyvet a klimakatasztrófát sejtető fülszöveg, valamint a 2020 eredeti megjelenés miatt választottam. Az idén még nem olvastam ilyen depressziv, negativ, teljes kiábrándulást kétségbeesést, kilátástalanságot árasztó könyvet. Aki szereti az emberi drámákat annak ajánlom ilyen szempontból jól megirt. Ennyi fájdalmat nem is lehet elviselni és egy átlagos pszihikailag kiegyensúlyozott emberrel nem is történhetnek meg, legalábbis szeretném ezt hinni. Ami engem jobban érdekelt volna a háttér, mi vezetett ide, talán egy kis politika, több tudományos fejtegetés, de nem ezen volt a hsngsúly, hanem az emberi sorson, Franny életén, az ő megszállottságán, az ő belső harcán élet, halál tulélés fronton.

bozs>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Könyv elejei gondolat: itt mindenki bolond!?
Könyv többi része gondolat: mennyire becsülöm, hogy valaki mindent belead a feladatába, a céljába, a munkájába. Lenyűgöz az elhivatottság, ez a szavak nélküli összetartozás, együttműködés!
Jó lenne, ha mindenkinek kinyílna a szeme, hogy tényleg tönkremegy a Földünk, segítenünk kell rajta. Csak egy pici segítség mindenkitől és nem lesz utolsó vándorlás.

Csirik_Adrienn>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Érdekes volt végig kísérni Franny utazását. Megismerjük a jelenét, a múltját és a célját. A célját, az utolsó viharmadár populáció megtalálását, hogy férje utolsó kívánságát teljesíthesse.
Nagyon jó a felépítése a könyvnek. Egyáltalán nem zavaró, ahogy a jelenből a múltba vált a történet. Pont annyi információt csepegtet az olvasónak, amivel majdhogynem letehetetlen a könyv. Észre sem vettem, hogy milyen gyorsan haladtam az olvasással.
Érdekes témát feszeget. Egy kizsigerelt Föld, ahol a kihalás fenyegeti a még megmaradt állat- és növényvilágot.

mona0618>!
Charlotte McConaghy: Az utolsó vándorlás

Vannak azok a könyvek, amelyeknél már az első sortól kezdve tudod, hogy ez a te könyved lesz. Nos, ennél a regénynél is ez történt, teljesen magával ragadott az a borongós, baljós hangulat, amelyet megüt, majd aztán végigkíséri vele Franny történetét.

Bővebben: link


Népszerű idézetek

Morpheus>!

Ha elmegyek, semmi sem marad utánam. Egyetlen gyermek sem viszi tovább a génjeimet, egyetlen műalkotás sem hirdeti majd a nevem, sem könyvek, sem nagy tettek.

131. oldal

3 hozzászólás
Morpheus>!

A vezetőink úgy döntöttek, hogy a gazdasági növekedés fontosabb. Hogy a fajok tömeges kihalása megfelelő alku kapzsiságukért.

228. oldal

Trixi>!

Csak arra tudok gondolni, hogy egyetlen állatnak sem kellene ketrecben élnie. Csak az emberek érdemlik meg ezt a sorsot.

Kitabu_hu P>!

Egy élet hatását lehet abban mérni, hogy mit ad, és mit hagy maga után, de abban is, hogy mit lop el a világból.

131. oldal

Kitabu_hu P>!

Anya szerint a regények lapjain élt a világ egyetlen szépsége.

25. oldal

Trixi>!

A dolgok sokszor nem úgy alakulnak, ahogy mi szeretnénk, kölyök, és ezt méltósággal kell elviselnünk.

Trixi>!

Az emberiség egy rohadt pestis a világon (…).

215. oldal

Kitabu_hu P>!

Nem így működik az összes vándorlás? Nyomor vagy háború.

115. oldal

Kitabu_hu P>!

Nem tisztességes dolog szeretni képes, ám maradni képtelen teremtménynek lenni.

169. oldal

Belle_Maundrell>!

Anya mindig azt mondta, hogy keressek jeleket.
– Minek a jeleit? – kérdeztem tőle először értetlenül.
– Az életét. Ott rejtőznek körülötted mindenütt.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Wu Ming-Yi: Rovarszemű ember
Frank Schätzing: Raj
Sam J. Miller: Orkaváros
Marissa Meyer: Scarlet
Margaret Atwood: Az özönvíz éve
Jeli Viktória – Tasnádi István – Vészits Andrea: A holnap ostroma
On Sai: Scar
Stephen King: Végítélet
James Dashner: Tűzpróba
David Mitchell: Felhőatlasz