Figyelő ​szemek 88 csillagozás

Charlotte Link: Figyelő szemek

Samson ​minden napja szoros időbeosztás szerint zajlik. Reggeli után kilép a házból, és elindul a gondosan megtervezett körútjára. Vadidegen nőket követ. Arról ábrándozik, hogyan telnek a napjaik, milyen lehet velük élni. A családtagjuknak képzeli magát, és mindent tudni akar róluk. De képtelen kapcsolatba lépni velük, így hát megfigyeli őket. Ebbe menekül saját életének kilátástalansága, kudarcai elől, és hamarosan ennek a szokásnak a rabjává lesz.
A kedvencéért, Gillian Wardért szó szerint rajong: a nő sikeres a munkájában, boldog házasságban él, egy kamasz lány szerencsés édesanyja. Egyszóval tökéletes – legalábbis kívülről annak látszik. Idővel ugyanis a férfi számára egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a nő élete egy hatalmas hazugság. Vajon mit tesz Samson, amikor az imádott Gillianről kialakított kép darabokra hullik?
Ezzel egy időben Londonban egyedülálló nők lesznek prédává: a gyilkos embertelen módon végez velük. Amikor valaki Gillian családjából az őrült… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
General Press, Budapest, 2018
520 oldal · ISBN: 9789634521709 · Fordította: B. Szabó Károly
>!
General Press, Budapest, 2018
520 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634521693 · Fordította: B. Szabó Károly

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Most olvassa 10

Várólistára tette 98

Kívánságlistára tette 70

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
mate55 
Charlotte Link: Figyelő szemek

Furcsa „körhinta”, amiben sokáig egy láthatatlan szál köti össze a szereplőket. Története a jelenben játszódik, (ahol mindenki menekül valami vagy valaki elől) de a messze múltba nyúlik vissza. Úgy gondolom, mindenki elképzeli saját ill. családja jövőjét logikus és szükségszerű folytatásaként a jelennek, és ez az elménkben összeálló jövő ezer szállal kötődik azokhoz a mindennapokhoz, amiket élünk. Ám ezt az elképzelt világot gyakran pillanatok alatt zúzza össze a valóság. Mennyire eltorzulhat a személyiség, mennyire mássá válhatunk bizonyos események hatására – mennyire mássá, mint akik lehettünk volna. A könyv az elejétől fogva egy elég felpörgetett tempót diktál, érdekes módon pont a végére, a kissé csalódást keltő végső leszámolásra fárad el. A kevesebb tehát kicsit talán több lett volna. Ezt kompenzálja viszont, hogy a történet annyira a saját feje után megy, hogy a legtöbb esetben nem az történik, amire számítottam, és ez emel az élményen. Valahol megkönnyebbülés is, hogy nem akart mindenáron és erőltetetten bűnöst teremteni – hanem logikus mederben tartotta a személyiségtorzulás bizonyos események okán várható következményeit. „Távolról szemléli”, és talán ez jót tesz a történetnek ez a kívülállóság, mert így nem megy bele mélyen a lelki mozgatórugó boncolgatásába. Azokon belül marad, de a figyelmet felhívja valamire, amire talán (az éppen eltalált írói hangnak köszönhetően) remélhetőleg az olvasóközönség is odafigyel. Egyébként másra számítottam a beharangozó alapján – azt hittem, sötétebb lélekbe enged bepillantani a könyv. Tulajdonképpen úgy is lett, csak nem úgy, ahogy arra számítottam, vagy amit sejtetni engedett egy-két ajánló.

11 hozzászólás
>!
robinson
Charlotte Link: Figyelő szemek

Érezhetően sok érzelemmel és jó emberismerettel megírt, kiváló karakterekkel benépesített, izgalmas krimi.
https://gaboolvas.blogspot.com/2018/09/figyelo-szemek.html

6 hozzászólás
>!
dagikám
Charlotte Link: Figyelő szemek

Imide-amoda tènyleg vontatott volt,sok volt a leìràs,de alapjàban vève,ezeket leszàmìtva izgalmas volt. Szövevènyesek voltak a szàlak,ès èn màr mindenre gondoltam,hogy ki lehet a gyilkos ès mi lehet az inditèka,de persze messze közelèben sem voltam a megoldàsnak. De tetszett.

>!
Kókuszka P
Charlotte Link: Figyelő szemek

Nagyon jól indult, ahogy érzékelteti a magára maradt idős ember magányosságát, életének céltalanságát, a bérházak lakóink elszigeteltségét. Aztán sorban tűnik fel a színen: Samson, a munkanélkülivé vált leselkedő, Gillian, a megfigyelt családos szomszédasszony, Tara, a barátnője a maga iszonyú múltjával, John, a valamikor megvádolt ex-zsaru, Liza, a családon belüli erőszak elszenvedője. Lassan, fokozatosan halad előre a nyomozás a négy gyilkosság kiderítésére, miközben részletesen megismerjük mind az áldozatok, mind az elkövető életét, mozgatórugóját. Inkább lélektani krimi, ezáltal kissé bő lére eresztve.

>!
EssentialHencsi MP
Charlotte Link: Figyelő szemek

Szeretem Charlotte Link komótos stílusát, ahogy belemélyed az emberi sorsokba, és a legutolsó mellékszereplőjének is ától zéig megismerhetjük az életét, csak azért, hogy a következő oldalon kinyírja.
De ez az előny hátrány is egyben, mert a kétszáz oldalas sztoriból mindjárt ötszázhúsz oldal lesz az írónő alapossága miatt.
A könyv nagyon erősen kezdődik, hogy aztán valamikor a négyszázadik oldalon kiderüljön, mi is történt ott az elején.
Aki vérgőzös thrillert szeretne, inkább el se kezdje, de aki szereti a lassúbb történeteket, nyugodtan fogjon bele.

>!
Anarchia_Könyvblog
Charlotte Link: Figyelő szemek

Nagyon vártam már Charlotte Link: Figyelő szemek című könyvét. Már maga a fülszövege kellően megfogott és felkeltette a figyelmem, kíváncsiságom. Beteg elmék, gyilkosság, nyomozás, csavaros megoldások.

Viszont azt kell, hogy írjam: eléggé vegyesek az érzéseim. Vannak benne felettébb izgalmas részek, amelyek felviszik a történetet, aztán, mint egy hullám, a következőben mintha kicsit kifújna és leeresztene. Ez az ingadozás talán annak is köszönhető, hogy több esetben olyan érzésem volt, mintha az írónő túl akarná írni a történetét. Felesleges köröket futott, amivel nem igazán lettünk előrébb, illetve nem adott a történethez semmit.

Ezt leszámítva csak és kizárólag a cselekményre összpontosítva tetszett a könyv. Okos húzás volt Charlotte Link-től, hogy nem egy szokványos zsarut irányított a középpontba, mellette pedig másokat is bevont a történetbe, így kaptunk egy hatásos pszichológia thrillert.
Teljes ajánló itt:
https://anarchiakonyvblog.cafeblog.hu/2018/10/17/charlo…

>!
smetalin
Charlotte Link: Figyelő szemek

Nem vagyok egy körömrágós típus, és ettől a könyvtől se lettem az.
Eszméletlenül hoszzúúúúúúúúúúúú és vontatotttttttttttt, csak hogy érezzétek mire gondolok ezért írom így:)
Ó Gillian! A mi kis főszereplőnk, hát mit is mondhatnék róla, nagyon nem kedveltem meg. Semmi problémája nincs az életben, azonkívül hogy a gyermekével nem jön ki, aki tinédzser, ez teljesen elfogadható. Van egy jó kis cége, egy szerető férje, aki sokat sportol keveset van otthon, hát igen, ez is előfordul, de ettől még nem lesz az ember depressziós vagy igen? Erről olvashatunk pár száz oldalon keresztül, hát én ezt vontatottnak gondolom. Szerencsére vannak más szereplők is a könyvben, például Samson, aki még reménytelenebb eset, munkanélküli, másokat figyel meg és tocsog az önsajnálatban. Ez megint kitesz pár száz oldalt. Ne csüggedj kedves leendő olvasó, mert azért maradt még pár oldal a könyvben ahol azért gyilkosságról is olvashatunk, meg az áldozatokról, na azok a részek tetszettek, csak nagyon kevés volt. A vége meg……..a szokásos, mondjuk mikor az asztal lábát próbálta az egyik szereplő leszedni és úgy, hogy a ragasztót kapargálta 3/4 órán keresztül, kicsit már ideges voltam, miért nem rúgta le? Egy asztal lába az ég szerelmére, simán lekaratézza az ember, főleg ha menekülni szeretne és szüksége van rá és az ideje meg kevés. Na, voltak ilyen részek is benne.
Lehet bujkál bennem valami betegség vagy az idő visel meg és ezért vagyok ennyire kritikus, bocs.

6 hozzászólás
>!
Dors_Peabody
Charlotte Link: Figyelő szemek

Szeretem Charlotte Link könyveit. Számomra ő garancia a minőségi krimire. Sokszor sokan írták le, hogy a regényei túl vannak írva, a kevesebb több, elveszik minden egyes szereplőjének bemutatásába. Ez igaz is. Na jó, a kevesebb több az nála szerintem nem igaz. Én pont így szeretem. A lassan építkező, aprólékosan kibontott krimit. Mindemellett szerintem izgalmas és csavaros a krimi szál, olyan kis adagokban csepegteti Link az információkat, hogy az ember lánya már csak azt veszi észre, hogy szétrobban a feszültségtől és falja az oldalakat. És az is nagy erőssége a regényeknek, hogy a krimi mellett nagy adagokban kapunk emberi drámákat. A Figyelő szemekben is, nem keveset. Ebben a regényben is tökéletes arányban keveredik a krimi, a dráma és a karakterek bemutatása. Ehhez pedig igenis kell 500 oldal.

>!
Annie1416
Charlotte Link: Figyelő szemek

A fülszöveg és a borító nagyon megtetszett, kiváncsi lettem a könyvre.
Kicsit izgalmasabb történetre számítottam, de azért így is okozott borzongós perceket. A szereplőket annyira nem tudtam megkedvelni, de mindenképp Samson és John karaktere keltette fel inkább az érdeklődésem.
Őszintén, a gyilkos kilétéről fogalmam sem volt, de nagyon meglepődtem, amikor kiderült ki is az.
Összességében tetszett a könyv és egy olvasást mindenképp megér.

>!
Mariann_ P
Charlotte Link: Figyelő szemek

Karácsony környékén valami szép, karácsonyra hangoló történetet szerettem volna olvasni, de egyáltalán nem tudom miért éppen erre a könyvhöz nyúltam.
Aztán szép lassan december lett a könyvben is, havazott , dermesztő hideg volt , közeledett a karácsony…….. éppen ahogy a jelenemben .
A gyilkosságokat, gonoszságokat félretéve van ebben a könyvben 2 olyan ember, akit a társadalom megbélyegzett. Okkal, vagy ok nélkül, az most itt nem fontos. Ez a 2 ember tesz a legtöbbet azért, hogy a gyilkossági ügyek felgöngyölődjenek .
Annyira szorítottam nekik, hogy szinte velük lélegeztem.
Én jó embernek tartottam őket.
A feszültséggel teli történetben ez a 2 ember lélekmelengető dolgokat tett annak ellenére, hogy távolról sem tökéletes jellem egyikük sem.
Sok könyvnek sajátos hangulata van, ez is olyan .
Nálam telitalálat volt ez az 520 oldal , végig feszült figyelemmel olvastam.


Népszerű idézetek

>!
mate55

– Véleményem szerint manapság túldramatizáljuk a dolgokat a gyerekekkel és a fiatalokkal kapcsolatban. Néha csak egyszerűen békén kell hagyni őket.

137. oldal

>!
mate55

Szörnyűnek tartom, hogy manapság az emberek milyen könnyen elválnak, és ugranak bele egy másik kapcsolatba. Mintha a házasság csak egy kellemes kis köztes állomás lenne, ahonnan az ember gyorsan búcsút vesz, ha már nem jól mennek a dolgok.

163. oldal

>!
mate55

Néhány gyerek számára jobb, ha anya és apa nélkül nőnek fel.

482. oldal

>!
mate55 

Az alkohol ugyan nem oldja meg a problémákat, de néha segít elviselni őket.

312. oldal

Kapcsolódó szócikkek: alkohol
2 hozzászólás
>!
mate55 

A jó körülmények között élő gyerekek általában lényegesen problémásabbak, mint azok, akiknek iszik az anyjuk, vagy erőszakos a mostohaapjuk.

352. oldal

>!
mate55 

Azon töprengett, vajon a nő észrevett-e valamit…

(első mondat)

2 hozzászólás
>!
mate55 

Az erőszak áldozatai felismerik egymást, még ha külsőleg sértetlennek látszanak is.

570. oldal

>!
Kókuszka P

Az ember néha azt hiszi, hogy kilátástalan az élete. De ez nem így van. Mindig van kiút.

368. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Cole: Rongybaba
George Mann: Mechanikus London
Donato Carrisi: Démoni suttogás
Jo Nesbø: Hóember
M. J. Arlidge: Üsd, vágd
Pierre Lemaitre: Téboly
Lauren Beukes: Tündöklő lányok
Karen Rose: Sikíts értem
Chris Carter: Vadász
Harlan Coben: Az erdő