Shirley 231 csillagozás

Charlotte Brontë: Shirley Charlotte Brontë: Shirley Charlotte Brontë: Shirley Charlotte Brontë: Shirley Charlotte Brontë: Shirley Charlotte Brontë: Shirley

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Első ​regénye, a Jane Eyre káprázatos sikere után otthona, Yorkshire jól ismert lápos, dombos, völgyes tájain, vadvirágos, hangás rétjein vonultatja fel újabb művének alakjait a szerző. Ott szövi-fonja, bonyolítja két párhuzamosan futó romantikus szerelem szálait.

Mint életrajza írójának vallotta, a hősnő alakjában testvérhúgát, a sasmadarat, a csapongó, éles eszű, szertelen Emilyt, az Üvöltő szelek szerzőjét személyesítette meg, illetve azt a nőt, akivé válhatott volna, ha olyan szép és gazdag, mint Shirley. Merész lépés volt. Az angol irodalomban először alkotott a regényekből ismert bájos, szende, nőies női figura helyett bátor, eszes, határozott nőt, olyat, aki egyenrangú társa a férfinak, harcainak osztályosa.
A másik leány, Caroline, nagyrészt önéletrajzi elemekből kel életre, boldogtalan szerelmében a maga gyötrelmeit, a brüsszeli lánynevelő intézetben átélt lelki kínjait vetíti elénk. Itt azonban minden jóra fordul, és a sok küszködés, bonyodalom után kedvelt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1849

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi

>!
Lazi, Szeged, 2011
572 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632671437 · Fordította: Szepessy György
>!
Palatinus, Budapest, 2004
822 oldal · ISBN: 963948797x · Fordította: Szepessy György, Takács Ferenc
>!
Wordsworth, hertfordshire, 1993
482 oldal · puhatáblás · ISBN: 1853260649

4 további kiadás


Enciklopédia 73

Szereplők népszerűség szerint

Caroline Helstone · Shirley Keeldar · Ádám · Henry Sympson · Hiram Yorke · Hortense Gérard Moore · indián · Jessy Yorke · Joseph Scott · Louis Gérard Moore · Martin Yorke · Matthew Yorke · Matthewson Helstone · Mrs. Pryor · Mrs. Yorke · Robert Gérard Moore · Rose Yorke · törzsfőnök

Helyszínek népszerűség szerint

Anglia · wigwam


Kedvencelte 28

Most olvassa 14

Várólistára tette 203

Kívánságlistára tette 61


Kiemelt értékelések

eme P>!
Charlotte Brontë: Shirley

Ha választani kellene, akkor gondolkodás nélkül a Jane Eyre-re voksolnék. A Shirely, bár kétéségtelenül vannak erényei, rettenetesen túlírt. Bár nem ódzkodom a lassú regényektől, itt bizony a leírások komolyan próbára tették a türelmemet. Elsősorban a szereplők jellemzése, amely néha lexikonszerűvé vált – külső bemutatás, belső jellemzés, egy-két epizód, hogy szemléltessük a felsoroltakat – szinte sablonszerűen minden szereplőnél. Bronte többnyire nem érzékeltet, hanem elsősorban leír, ami megterheli a regényt, meg-megállítja a cselekményt, ami normál esetben nem lenne baj, ha nem esnénk túlzásokba. Ettől függetlenül van néhány remek karaktere is a regénynek, hús-vér, élő-cselekvő emberek, ilyen például Moore, de elsősorban a címszereplő (akit tényleg túlságosan későre léptet színre a szerző), valamint Caroline, a Shirley-től annyira különböző, de rendkívüli érzékenységgel megrajzolt árva lány. Az életrajzi és önéletrajzi vonások egyértelműek, noha Bronte egyféle kompenzációként boldogabb sorsot szán kitalált szereplőinek, mint amilyen neki és testvéreinek jutott. Pedig a társadalmi-gazdasági háttér nem igazán rózsaszínű, happy-enddel végződő regényhez illő. A szerelmi szálak, romantikus véletlenek, csodás fordulatok és meglepetések csak egyik dimenzióját adják a történetnek, számomra a társadalomrajz sokkal érdekesebb volt. Bronte meglepően modern nézőpontból szemléli korát, az iparosodás árnyoldalait, a társadalmi kategóriák, vallási felekezetek közti konfliktusokat (és a csudamód elszaporodott segédlelkészeket :)), vagy épp a nő társadalmi helyét és szerepét. Shirley alakjában elsősorban a női egyenjogúság szószólójává válik, azonban mintha a végére úgy érezné, túl sokáig merészkedett – talpraesett, harcos, karakán szereplője megszelidülni látszik. De még így is bátran szembeszáll a konvenciókkal és előítéletekkel, melyek úgy fosztják meg a nőket az értelmes tevékenység, végeredményben az élhető élet lehetőségétől, mint a gépek a kiszolgáltatott munkásokat.
Szerettem a regény társadalmi érzékenységét, Shirley emnacipált alakját, meg azt a meglepő, de annál kellemesebb humort, amelyből bizony több is elkelt volna. Meg kellett volna picit gyomlálni a regényt, feszesebbre alakítani… Sokkal jobb lehetett volna.

Uzsonna >!
Charlotte Brontë: Shirley

Meglepődve olvastam a könyvet az első kb. 150 oldalig, addig ugyanis a főszereplőnek se híre, se hamva nem volt. Helyette megismerhettem és szívembe zárhattam a szimpatikus Caroline-t, és tűnődtem, miért nem ő lett a címszereplő. És bemutat még Bronte más szereplőket is, mesél róluk, pedig a történet fő sodrásába nem kerülnek bele. De kiválóan ráláthatunk általuk a szövőipar helyzetére, a géprombolásokra, illetve a segédlelkészek szükséges (?) voltára. Itt van még Mr. Moore is, aki a fősodorba tartozik, bár haragudni kéne rá, azért amit tesz Caroline-nal, de ha belátja tévedését, akkor rögtön szívesen megbocsát neki az ember lánya.
És mikor már Caroline és a szövőipari helyzet is hervadozik, berobban Shirley, illetve csak odaköltözik a régóta lakatlanul álló házába. Az a gyanúm, hogy címszereplőnk a maga korában nagyon is modern felfogással rendelkezett, azzal, hogy egyenrangúnak tekinti magát a férfiakkal. És szép, kedves, okos, gazdag (ezt nem is utoljára kéne írnom egyes szereplők szerint), mindenki elkönyvelte magának, hogy előnyös házasság köttetik majd a közeljövőben.
És itt szerettem meg Shirley-t, valamint elismertem a nekijáró a könyvcímet is: ő az, aki ismeri magát, tudja azt, hogy mit akar, és meg is várja a megfelelő pillanatot, hogy elhatározásra jusson jövendőbelijével kapcsolatban. És ebben senki és semmi nem tudja eltántorítani, már pedig próbálják. Nagy szó ez, mert annak idején a rokonság és a társadalmi megítélés sokat nyomott a latban.
Nagyon tetszett C. Bronte stílusa, ahogy kiszól az olvasóhoz, és a humora is.

7 hozzászólás
mate55 P>!
Charlotte Brontë: Shirley

spoiler A történet a napóleoni háborúk alatt, 1811-12-ben, (az írónő szülőhelyén) az észak-angliai Yorkshire egy képzeletbeli vidékén játszódik. Az egyes szám első személyben íródott (Jane Eyre-rel ellentétben), a „Shirley”-t egy közelebbről meg nem nevezett narrátor meséli el egyes szám harmadik személyben. Mire gondolt Charlotte írása közben? Ez a könyv mindenki számára kedves lesz? Véleményem szerint, spoiler messze áll tőle. Mert, minden, ami Jane Eyre-t remekművé teszi, teljesen hiányzik a regényből. Nagyon messze van attól is, hogy afféle bájos leányregény legyen. Ez a könyve lassan hömpölygő, hosszú, bonyolult és vitatott. Tele van számos olyan karakterrel, melyeket az írónő (bebizonyította, hogy piszkosul ért az emberekhez) soha nem teljesen gonosznak vagy teljesen jónak mutat be. Nézetei nyilvánvalóak a regényben: a vallás, a politika, és a nők jogai terén. Én magam is csodálom Brontë lelkes, fellengzős előadásmódját, amelyeket gyakran olyan női karakterek mondanak ki, akik később teljes mértékben ellenzik a korábban kifejtett gondolataikat és érzéseiket. Ez olyan volt, mint egy nagyon dühös nő írása, egy feldúlt nőé, aki végül két romantikus történetet ír le. A fiatal női karakterek erejét és összetettségét teljesen elárasztják az írónő kedvelt tárgyai, és „elégtelen” szenvedélyei. És a vénasszonyok, vénlányok úgy néznek ki, hogy arra gondoljak, (ahogy Brontë gondolja) az életüket elpazarolták. De hát mi van akkor, ha a társadalom úgy gondolja, hogy „csúnya”, jó dolgozó munkásnőkre van szüksége? Sokan nem szántak mást maguknak. Miután befejeztem, tisztább volt számomra, hogy Brontë a nők korlátai ellen küzdött, de haragját és motivációit elárasztotta, az elutasító, egyoldalú ábrázolás. Természetesen ez a korszak megfojtotta és korlátozta a nőket. De úgy éreztem, hogy az elbeszélő néha elvetette a sulykot, ezt a (nő-férfi) különbséget. Végül, de nem utolsósorban úgy tűnt, hogy az elhanyagolt munkások mellett előnyben részesítette a gazdagokat. Nem utálom ezt a regényt, csak nagyon csalódott vagyok, személyesen „szakmai torzításnak” nevezném. Ez a romantikus dráma talán jobban meg tudott volna szólítani, ha nemcsak arra koncentrál, hogy a korabeli világba visszavigyen, hanem átélhetővé tette volna számomra az olvasottakat. Ugyanakkor korántsem csak egy adott korszak szerelmesei vagy az adott korszak iránt érdeklődők számára lehet érdekes és gyakran szívszorítóan nosztalgikus olvasmány, hiszen mindenki kötött látszólag életre szóló, vagy kisebb-nagyobb barátságokat és bizonyára mindenki volt már szerelmes.

10 hozzászólás
h_orsi P>!
Charlotte Brontë: Shirley

Szerintem Charlotte Bronte ezt most túl bő lére eresztette.
A címben szereplő Shirley csak a történet közepén bukkan fel. Azt mondanám, hogy addig semmi érdekes dolog nem is történik. Megismerhetjük a várost, az embereket és az akkori világot. Tömény leírás és végeláthatatlan elemzés. Azonban van benne humor is, ami jól el van rejtve, de azért meg lehet találni.
Caroline-t, bár sokára, de sikerült megszeretnem, ahogyan sok másik szereplőt is. Tetszett, hogy az író ki-kiszólt az olvasóhoz. Azonban ha nem lett volna az utolsó fejezet, akkor csak rossz szájízzel tettem volna le a könyvet. Így kicsit jobban szívembe zártam és megértettem az egész lényegét.

http://konyvkoktel.blogspot.hu/2016/08/charlotte-bronte…

4 hozzászólás
Lovas_Lajosné_Maráz_Margit P>!
Charlotte Brontë: Shirley

Mit is mondhatnék, tetszett, de a kevesebb több lenne tipikus esete ez a könyv.
A Jane Eyre – nek nyomába sem érhetett. Nehezen rágtam át magam rajta a rengeteg leírás és jellemábrázolás és azok elemezgetésem miatt. Ezek nagyon meglassították a történetet és az első 200 oldalig szinte semmi nem történt.
Bár nagyon szemléletes volt a karakterek ábrázolása, igen későn jelent meg a címszereplő, Shirely és az árva Caroline, két külön világban élő nő a férfiak világában. Az egyik gazdag kisasszony, aki harcol a nők jogaiért, a másik a szegény rétegből való árva, akinek az életébe tulajdonképpen az alkotó önéletrajzi elemeket vegyített, viszont jól végződő beteljesült vágyakat adott, gondolom saját megvalósulatlan álmait jelenítve meg a könyvben.
Eléggé elrejtve a sok leírásban megcsillant némi humor a történetben és a társadalom ábrázolása is igen érdekes volt. A napóleoni idők nehéz gazdasági helyzete, a géprombolások, a munkások sanyarú sorsa és a munkanélküliség égető gondja, mind bekerült a történetbe.
Megvallom többet vártam, ezért kicsit csalódott vagyok, de azért nem sajnálom, hogy átrágtam magam ezen a kissé túlírt, túlragozott könyvön.

moonchristal P>!
Charlotte Brontë: Shirley

Nagyon tetszett ez a könyv! Azért nem annyira, mint a Jane Eyre, ami örök kedvenc, de ezt csak azért írom itt le, hogy ezzel tegyek aprócska különbséget öt csillag és öt csillag között.
Őszintén szólva, az elején egyáltalán nem gondoltam, hogy efféle véleményt fogok írni, annyira nem emlékeztetett az írónő saját stílusára. Aztán kezdtem belelendülni, és akkortól teljesen odavoltam. Ez egy fantasztikus korrajz, és egyben társadalomkritika, döbbenetes formában ír az akkoriban divatos felfogásról a nők kapcsán, az ipari forradalom kapcsán.
Remek jellemrajzai vannak, nagyjából minden szereplő külön megérne egy-egy hosszas értekezést, de persze, fölöslegesnek tartom leírni, mert úgyis ki-ki azt gondol róluk, amit szeretne. Valahogy így. Csak annyit, hogy Shirley nem volt szimpatikus. Cserébe Caroline-t nagyon szerettem, és meg is lett az újabb kedvenc könyves párosom.
Összességében ez is egy afféle klasszikus, amit pont az én ízlésemnek való, elgondolkodtató, érzelmes, kicsit romantikus, kicsit kalandos, meg még egy kicsit humoros is. Éljenek a klasszikusok! :)

KingucK P>!
Charlotte Brontë: Shirley

Az alap történet és a történeti háttér érdekes volt, emiatt sikerült kitartanom a végéig.
Ami nem könnyítette meg, az a végeláthatatlan leírások, jellemábrázolás és valószínű emiatt sok kitérő történet.
Valóban sikeredtek érdekes karakterek, de a figyelmem folyamatosan elvesztette a leírások miatt.
A történelmi háttért szolgáló napóleoni háborúk és géprombolásokban érdekes volt kicsit elmélyedni: belelátni az akkori viszonyokba, ahol az embernek saját magának kellett megvédenie a javait. Valamit a másik oldalról az elkeseredett munkásosztály, akik a munkanélküliség bűnbakjául a fejlődésben lévő gépesítést látta.

Iustitia>!
Charlotte Brontë: Shirley

Kevésbé bátran fogtam bele az Üvöltő szelek után. Mivel Emily-t tartják a legjobb írónak a három testvér közül, így féltem attól, hogy ez csak rosszabb lehet. Bizonyos értelemben be is igazolódott a gyanúm. Vontatott, nehezen olvasható, nem egy haladós könyv.
Charlotte Brontë egy sokkal nyíltabb, sok szereplős történetet teremtett meg a Shirley-ben, rengeteg olyan karakterrel és helyzettel, akiknek/amelyeknek a történet fő szálához egyáltalán semmi közük nem volt. Ez Mikszáthnak valahogy jobban áll. Az Üvöltő szelek ilyen kitöltő jelenetek nélkül mutatnak fel majdnem akkora terjedelmet, mint a Shirley, ebből adódik, hogy az sokkal több izgalommal, érzéssel szolgált.
Egyszerűen túl hosszú, terjengős. Ezerszer elmondja ugyanazt, szinte már falu-effektus, annyira érdektelen dolgokról csacsog, hogy néha már attól volt érdekes. Az ötven-száz oldalanként bekövetkező néhány oldalas lebilincselő jelenetek igazi fellélegzésnek számítottak, kiragadtak a folyamatos monotonitásból, jellegtelenségből.
A történetben majdnem mindenki öntelt, lenéző, ami a végére is csak néhány esetben változik meg, így nem volt túl szimpatikus a szereplőgárda. Shirley csak nagyon későn bukkan fel, már vártam; utána meg azt kívántam, bárcsak sose jött volna meg. Két valóban szerethető karakter akad: Caroline és a nevelő, Louis Gérard Moore. Bár általában nem ezen múlik egy mű színvonala, de egy ilyen nagyregénynél már fontosnak érzem azt, hogy a szereplők kidolgozottak legyenek, a maguk módján szerethetők, még ha akkora antihősök is, mint épp az Üvöltő szelekben.
Öt tényleges rétegből építkezik: papok és segédlelkészek, a gyártulajdonos és köre, szegények, nők, előkelők. A papságot és a segédlelkészeket sokszor a legromlottabb kompániának ítéltem meg. Nem azért, mert olyan az egyházhoz való hozzáállásom, hanem mert ők még a saját hivatali elveiknek is rendszerint a fordítottját képviselték. Semmirevalók, isznak, lopnak, hazudnak, a házasság ellen beszélnek.
A gazdag-szegény, alja nép – nemesség ellentétek megjelenítése nélkül semmi nem történhetett, a legkisebb ügybe is belefolyt valahogy, ami még elnézhető, hiszen a kornak sajátossága.
A nők senkik, ehhez mérten is viselkednek. Az életük egy pontosan megadott szabályrendszer alapján működik, ami kizárja az egyediséget. Ezt egyik szereplő jól tűri, másik nem. A szokás hatalma nagy, még ha nulla ésszerűség is áll mögötte. Például általánosan elismert igazság, hogy amennyiben egy férfi felolvas, a nőnek a kézimunkáját kell csinálnia. A jövőben igyekszem ehhez tartani magam.
Ami az értéke mégis ennek a regénynek, az a történelemhez való hűség, egyéni példákkal illusztrálva. Az ipari forradalom, a gépesítés előnyeit, hátrányait vizsgálja, a karaktereket egymással szembeállítva, a két oldalt hangsúlyozva.

1 hozzászólás
altagi P>!
Charlotte Brontë: Shirley

Oh well, de nehéz falat volt ez a regény, majdnem meghaladta a képességeimet. :( Voltak oldalak, fejezetek amikor tizenkávé sem tudta az érdeklődésemet fenntartani. Ugyanez 200 oldalban egészen jó is lehetett volna.
A tájleírások, némelyik szereplő személyiségének árnyalása tényleg virtuóz, de a rétestészta jellegű cselekmény, amikor csak várod, várod, várod és még mindig várod, hogy valami végre legyen… Igazán olvasót próbáló feladat.
A Jane Eyre után amúgy is személyes sértésnek vettem mindkét főszereplő hölgyet, nem még az urakat…

Kovács_Heni>!
Charlotte Brontë: Shirley

Tudom, tudom, illetlenség világhírű író(nő)k világhírű könyveit piedesztálra emelni és a nagybetűs Regényhez hasonlítani az egyéb műveiket, de lássuk be, a Jane Eyre olyan csodálatosra sikerült, hogy kissé nehéz megérteni, miért adott ki Charlotte Bronté ennyivel gyengéb irományt a kezéből. Az szép volt és izgalmas, emez gyenge és néhol vontatott.

A címszereplő Shirley sajnos csupán a regény felénél tűnik fel, pedig ő az egyetlen valamirevaló karakter ebben a regényben, a művelt és modern nő megtestesítője* egy olyan korban, ahol a feminizmus még gyerekcipőben járt. A tényleges főszereplő, Caroline vele ellentétben halovány és unalmas, bár kétségkívül sokkal pozitívabb szereplő, mint a hebrencs Shirley – mindenesetre, nincs versengés a nők között, ez betudható annak, hogy az írónő emléket szeretett volna állítani a testvéreinek, nem az erényeiket összehasonlítgatni.

A regény háttere viszont rendkívül érdekes, a korai iparosítás idején játszódik, ennek megfelelően két réteg csap össze a könyvben, egyrészt a szorgalmas gyártulajdonos, aki a maga erejéből lett valaki és mindene a fejlődés, másrészt az eme fejlődés miatt munka nélkül maradó munkásréteg, aki megelégszik a tudatlansággal azért cserébe, hogy a gyerekeinek kenyér jusson az asztalra. Mindkét oldal érthető a regény alapján, nincs ítélet felettük, ki-ki maga döntheti el, melyik rétegnek ad igazat, ha születhet egyáltalán tényleges döntés ebben a kérdésben.

Valami hiányzik belőle. Nem Mr. Rochester, ugyan, de valami mégis.

*Ha valaki jártas a korabeli „leányregényekben”, nyomban feltűnhet, hogy Shirley karaktere majdnem megegyezik Austen Emmájával, mindketten az ősfeminista prototípust képviselik: okosak, függetlenek és nem hajlandóak meghajolni a férfiak fensőbbségtudata előtt. A férjhez menést nem tartják életcéljuknak, és a végén csak olyannal hajlandóak házasságot kötni, akik maguk is felvilágosultak a nemi viszonyokat illetően. Ja, és mindketten gazdagok, ami azért fontos, mert a körülmények alapján az 1800-as évek elején csupán a gazdag nők engedhették meg maguknak a feminizmus luxusát.
Az Emma különben ezerszer jobb regény, noha a Shirley-hez hasonlóan kap hideget-meleget, úgy látszik, az írónőknek is nehezére esett egy férfiuralta társadalomban megütni a tökéletes hangnemet a feminista regényeikben.

3 hozzászólás

Népszerű idézetek

s_l_m>!

– (…) a legfőbb emberi tudás önmagunkat ismerni, s a célt, ahová lépteink visznek.

62. oldal, Negyedik fejezet - Újból Mr. Yorke (Európa, 1974)

1 hozzászólás
mdmselle I>!

– (…) Korban összeillünk? Ugyanabban az évben születtünk, ő tehát csak fiú még, én pedig már nő vagyok; minden tekintetben tíz évvel vagyok idősebb nála.

Harminchatodik fejezet

Kapcsolódó szócikkek: Shirley Keeldar
Réka_Körtvélyi>!

Az őszinteség sohasem nevetséges, mindig tiszteletreméltó.

164. oldal, Tizedik fejezet - Vénkisasszonyok (Lazi, 2011)

Uzsonna>!

A jókedv – úgy tűnik – éppannyira függ attól, hogy állnak a dolgok bennünk, mint attól, hogy állnak rajtunk kívül és körülöttünk.

Harmadik fejezet, Mr. Yorke, 32. oldal (Lazi, 2011.)

Uzsonna>!

Amit mondott, azt később éppoly kevéssé lehetett volna pontosan visszaadni, mint a hullócsillagok felvillanó fényét, a harmatcsepp csillogását, a felhők színét és formáját napnyugtakor, mint a csörgedező patak eliramló fodrainak villanásait.

Hatodik fejezet, Coriolanus, 82. oldal (Lazi, 2011.)

Uzsonna>!

Semmi sem finomít annyira, mint a szeretet.

Hatodik fejezet, Coriolanus, 78. oldal (Lazi, 2011.)

Réka_Körtvélyi>!

– A képzelettől veszem kölcsön, amit a valóság nem ad meg nekem.

333. oldal, Tizenhetedik fejezet - Az iskolai ünnepély (Európa, 1974)

mate55 P>!

Mit vársz olvasóm? Költészetet, érzelmes ábrándokat? Szenvedélyt, izgalmat,
melodrámát? Hűtsd le várakozásodat, légy igénytelenebb.

5. oldal

1 hozzászólás
Uzsonna>!

Nem szoktam sietni, soha életemben nem siettem. A kapkodó emberek tűzforrón isszák a létezés nektárját, én úgy szeretem, ha hűvös, mint a harmat.

Harminchatodik fejezet, Feljegyzések a tanulószobában, 543. oldal (Lazi, 2011.)

1 hozzászólás

Említett könyvek


Ezt a könyvet itt említik


Hasonló könyvek címkék alapján

Victor Hugo: A nyomorultak
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Elliot György: A raveloei takács
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Winston Graham: Demelza
Jókai Mór: A cigánybáró
Margaret Mitchell: Elfújta a szél
Nevil Shute: Az örökség
Jókai Mór: Egy az Isten
Michael Ondaatje: Az angol beteg