Mina ​Laury / Napi események 18 csillagozás

Charlotte Brontë: Mina Laury / Napi események

Charlotte Brontë két kisregénye, a Napi események és a Mina Laury szereplői ismerősek már a szerző Stancliffe-fogadó, Henry Hastings kapitány, és Caroline Vernon című írásainak olvasói számára. Cselekményük azokéhoz hasonlóan a korabeli Angliára emlékeztető, félig-meddig fiktív királyságban, Angriában játszódik. Az olvasó így egyfelől hiteles forrásművet tart kezében – bepillantást nyerhet az angol irodalom legtermékenyebb időszaka, a korai viktoriánus éra világába, a nemesség háborúkkal is terhelt mindennapjaiba –, másfelől figyelemmel kísérheti a ma is rendkívül népszerű írónő alkotói fejlődésének egy újabb fázisát, melyben már megcsillantja Jane Eyre és Villette című regényeinek erényeit.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi

>!
Lazi, Szeged, 2006
178 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138803 · Fordította: Németh Anikó

Most olvassa 1

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

vgabi >!
Charlotte Brontë: Mina Laury / Napi események

Nagyon nem tetszett.
Az első történet, a Napi események volt a mélypont. Cselekmény nulla, elvileg hét epizódból áll, csak erről engem közben elfelejtettek értesíteni, így kellemes meglepetés volt, amikor a női E/1 nézőpontból hirtelen visszaugrott E/3-be – először nem is értettem, mi történt. A szereplőket sem tudtam hova rakni, ki kicsoda, kinek a mije.
A második történet ezzel szemben már érdekesebb, letisztultabb, a szereplők is jobban körvonalazódtak. És ami a legfontosabb: volt végre összefüggő cselekménye. Ami itt a legjobban kiakasztott: Mary sopánkodása, hogy azért ment a férje után, mert azt ígérte, 1 hét múlva hazaér, de már 8(!!) napja elment. Hű.
A megcsalás pedig itt is csak a szokásos: Zamorna két vasat tart a tűzben, mindkét nő szerelmes belé, ő pedig nem fogja Mináért elhagyni a feleségét, de a szeretőjét sem fogja csak úgy elengedni. És nem meglepő módon a férfi el sem gondolkodik rajta, hogy ez talán így nem normális.

Eli>!
Charlotte Brontë: Mina Laury / Napi események

Zagyvaságával együtt is szerethető, élvezhető olvasmányos regények, könnyedek ugyanakkor elgondolkodtatóak. Bár vannak írók, kiknek már első próbálkozáskor is kiütköznek a tehetség jelei, de vannak, kiknek gyakorolni kell, vagy tán csak magát megismernie, magában felismerni azt, mire is képes valójában. Bronte egy nagyon kifinomult ízlésű, fantáziával megáldott egyéniség volt, akinek érdemes műveit felcsapni egy-egy hűvös, nyárhoz nem illő sötétszürke heves esőzést ígérő fellegekkel borított egű délutánon.

Dia9117>!
Charlotte Brontë: Mina Laury / Napi események

Megint az van, hogy nem tudom, hogyan értékeljem ezt a könyvet. Valahogy nekem ez az egész Angriai Krónikák dolog 3x2 történet után se állt össze igazán, még a karakterek szempontjából sem, nemhogy a köztük lévő kapcsolatok, meg a történetekben elfoglalt helyüket nézve.
Nem bánom, hogy elolvastam ezeket a korai zsengéket, meg a hozzájuk fűzött magyarázatokat, de azt hiszem, a jövőben maradok a kiforrott, kidolgozott, egész írásoknál.

XX73 P>!
Charlotte Brontë: Mina Laury / Napi események

Kihívásra olvastam. Keményen küzdöttem. Sajnos nem tetszett.

Szédültnapraforgó P>!
Charlotte Brontë: Mina Laury / Napi események

Nagyon nehéz értékelni ezt a könyvet, mert nem különösebben tetszett. Most nagyon szigorú voltam, ugyanis sokszor untam a történetet. Idegesített Zamorna. Vagy csak már nem tudom elfogadni az XIX. század „törvényeit” ? Férfi megcsalhatja a nőt, fordítva szégyen, párbajozás.

Azért találtam pár érdekes idézetet, felteszem őket a „helyére” :)

A második része sokkal olvashatóbb volt, ott még cselekmény is van, amit el tudnék mesélni. De sokáig unatkoztam a könyvön, nem szórakoztatott.

Én biztosan Lord Hartford-ot választottam volna Zamorna helyett…


Népszerű idézetek

Cneajna>!

„Nincs helye Isten kiválasztottainak sorában ennek a férfiúnak, ki rendkívüli tehetségekkel s az emberek többségénél kiválóbb képességekkel megáldottan született e világra. Jóval a világ alapjainak lerakását megelőzően ön már az örök kárhozatra ítéltek közé soroltatott.” Ez a kálvinista tézis volt az, ami oly súlyos lelki-szellemi válságot jelentett Charlotte számára akkoriban, és amely ellen végül fel is lázadt. Azon a nyáron* egy korábbi iskolatársához, Ellen Nusseyhoz írott leveleiben a következőket írja róla: „… Ne áltasd önmagad azzal, hogy bennem akár egy fikarcnyi jó is lakozna… ha ismernéd a gondolataimat; ha tudnád, hogy az álmok, az élénk képzelet időnként elemészt engem, sajnálnál érte, és bizton állíthatom, még meg is vetnél miatta… Amennyiben igaz a kálvini doktrína, úgy én máris száműzött vagyok…”

*1836

87. oldal

Szédültnapraforgó P>!

Egyetlen férfi se legyen büszke többé arra, hogy gyors a lába, mert a gyorsaság nem pótolhatja azt, mi az elméből hibádzik.

67. oldal

Dia9117>!

Mi' selymes a fű nyári éjszakán!
Harmat hűsöl virágon és mohán.
Se szél, se szellő nem bolydul,
árnyékom szótlanul komorul,
fejem fölé kék ég borul.

Szövetén átszikráznak a csillagok,
fénylő szemekként pásztázzák, hol vagyok.
Szótlan s mozdulatlan figyelnek engem,
sok ezernyien, magasan, fényesen,
utam mutatva égszínkék éjjelen.

Mikor ködpára száll le a tájra,
vágyom egy vadrózsa illatára.
Zöld erdőben harmatos gyep az ágyam,
hol gondolattá érik minden vágyam.
Csoda ez, mit nappal hiába vártam.

50. oldal

Szédültnapraforgó P>!

– Bárhol járok is, mindenütt bókokat záporoznak rám az emberek tekintélyes méreteim okán. Legfőbb ideje tennem valamit azért, hogy az ésszerűség határain belül maradva, de mégiscsak mérsékeljem őket. Testmozgás és önmegtartóztatás, íme, mostantól ez az én jelmondatom!

93. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde
Robert Louis Stevenson: Yekyll doktor csodálatos története
Robert Louis Stevenson: Jekyll és Hyde
Elizabeth Gaskell: Egy orvos akit üldöznek a nők
Robert Louis Stevenson: Dr. Jekyll és Mr. Hyde különös esete
A titokzatos idegen
Charles Dickens: Az elátkozott ember és az alku, melyet a szellemmel kötött
Velencei Rita: Gwendolyn
Charles Dickens: Karácsonyi ének / Harangszó
Charles Dickens: Feljegyzések fiatal párokról