Caroline ​Vernon 29 csillagozás

Charlotte Brontë: Caroline Vernon Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Charlotte ​Bronte itt közreadott két kisregénye, a Julia és a Caroline Vernon cselekménye egy képzeletbeli királyságban – a korabeli Angliára erősen emlékeztető Angriában – játszódik, szereplői pedig ismerősek már a szerző A Stancliffe-fogadó és a Henry Hastings kapitány című kisregényeinek olvasói számára. Mindkét írásmű jellegzetesen romantikus alkotás korának szülötte, s a fő-fő példakép, Byron mellett a kortárs francia regények (a szerző szavaival élve "kifinomult és erkölcstelen olvasmányok") hatásáról árulkodik.
A Julia címszereplője a korabeli divatos társaság hölgyek típusát testesíti meg, aki egyúttal ideálja is annak a bájosan naiv gyermeknek, Caroline Vernonnak, aki ebben az előkelő környezetben tűnik fel először, majd a második kisregény központi figurájává lép elő. A teatralitástól és melodramatikus hajlamaitól szabadulni képtelen operaénekesnő-édesanya és Northangerland gróf szerelmének törvénytelen gyümölcse… (tovább)

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Lazi Könyvkiadó klasszikusai Lazi

>!
Fapadoskonyv.hu, Budapest, 2011
192 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633293195
>!
Lazi, Szeged, 2005
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138196 · Fordította: Németh Anikó

Most olvassa 2

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

pikkupilvi P>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Némely könyv becsukása után úgy érzem, mintha víz alól bukkantam volna fel nem sokkal megfulladás előtt. A Caroline Vernon még csak-csak eladta magát lányregényként, és amikor nagyon hunyorítva olvastam a sorokat, még el is szórakoztatott a maga méla módján, de a Juliának spoiler se füle, se farka. Valószínű hiányoznak az elő/utóismereteim Hastings kapitányról meg ami még ehhez a szériához tartozik, de annyira nem érdekel, hogy nem vagyok hajlandó utánanézni miben áll a tájékozatlanságom.

Eli>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Az értékelések elolvasása után (bár egyébként is kezembe vettem volna) döntöttem úgy, nekem is el kell olvasnom az „anti-ajánlások” ellenére. Sokan, -szinte mindenki- leértékelte a könyvet. Miért is? Mert egy kezdő iró első szárnypróbálgatásai nem ütötték meg a várt mércét? Azért azt is tudjuk, hogy Austen Büszkeség és balitélete első változatai sem voltak sokat igérő alkotások, aztán mi lett belőle? :) Ha másképp állunk hozzá, máris sokkal pozitivabban szemlélhetjük C. B. eme két kisregényét. Fel lehet benne már most is fedezni a humort, a gúnyos, ironikus hangnemet, még ha kicsit összeszedetlen is. A tájleirások szépek, aprólékosak. Na de elég is ennyi, azért nem kell túlértékelni sem! :D Összességében, véleményem szerintem jó dolog megismerni egy-egy népszerűvé vált iró előmenetelét végigolvasni, amiből egy átfogóbb képet kaphatunk annak lelki fejlődéséről, és irói zsenialitásának kibontakozásáról is.

Babó_Buca P>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

A borítója határozottan jobban tetszik, mint a két története. A Julia kifejezetten nem tetszett. Az egész kusza, nem tudtam sokszor kiről is van szó. A története statikus, nem halad előre, hisz csak beszélnek a semmiről, aminek még összefüggése sincsen. Epizodikus szenvedés. Alig vártam, hogy végezzek vele. A Caroline Vernontól vártam a megváltást, bár nem fűztem hozzá nagy reményeket, Szerencsémre ez már könnyebben csúszott és még élveztem is.

https://egy-lany-blogja.blogspot.com/2020/01/bucsum-ang…

>!
Lazi, Szeged, 2005
236 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637138196 · Fordította: Németh Anikó
Pezy>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Mindkét kisregény untatott, alig vártam, hogy letehessem.

theboo>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Nem rossz ez a könyv, kicsit stílusidegen, de azt nem mondhatnám, hogy kifejezetten nem tetszett. Befejezetlennek éreztem, és sokszor zavart, hogy az írónő engem, mint olvasót megszólít, majd fölösleges bekezdéseket intéz hozzám, ami egyáltalán nem érdekel, és nem is odavaló.
Caroline pedig buta, mint a tök, és kicsit sok volt már a könyv közepe felé is az a rengeteg meggondolatlan lépés, amit elkövetett abban a hitben, hogy ez milyen körmönfont, és nagyszerű megoldás.
Zamorna-t kedveltem, szimpatikus volt az a kétarcúság.
Összességében közepes számomra, de nem vagyok elutasító a Bronte családdal szemben.

Dia9117>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Ezt a 4,5 csillagot úgy tessék érteni, hogy ez a két kis szösszenet, de főleg a Caroline Vernon sokkal jobban tetszett, mint a Stancliffe-fogadóban közreadott bármelyik írás, de az örök klasszikust, a Jane Eyre-t még mindig nem közelíti meg.

Egyébiránt én voltam a legjobban meglepve, hogy Caroline történetét kifejezetten élveztem, és nagy lendülettel olvastam, azután, hogy olvastam róla nem egy negatív véleményt több helyen.
Számomra csak azt bizonyította ez a történet, hogy Charlotte Bronte joggal szerepel kedvenc íróim nem éppen néptelen sorában.

vgabi >!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

A másik kétszer két angriai történetet tartalmazó kötetnél (Mina Laury, A Stancliffe-fogadó) ez jobban tetszett – végre nagyjából tudtam, ki kicsoda, de továbbra is úgy gondolom, hogy ezek inkább úgy voltak élvezhetők, ha Te voltál a két alkotó egyike. Így meg csak hatalmas káosz és unalom.
A Julia aminek nem értem, miért ezt a címet adták említést sem érdemel, konkrétan már most nem tudom, miről szólt. Egyébként nekem mindhárom kötetben az első történet volt a rosszabbul sikerült, a második pedig valamilyen szinten még le is kötött.
A Caroline Vernonban tetszett, hogy láttam bizonyos fejlődést, plusz a Függelékben lévő eredeti, majd C. B. által átírt változat is ezt az érzést erősítette. Annyira azért ez a történet sem tetszett, de mivel a három kötet közül még ez volt számomra a legjobb, 5/1.5-hez (amit Mina és Henry kapott) adok még egy fél csillagot.
Egyébként pedig tényleg senkinek nem ajánlom.

zsofi017>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Elolvastam a könyvről szóló véleményeket, és a kritikákkal nem igazán értek egyet. Nekem tetszett ez a két kisregény is, bár hozzá kell tennem, hogy hangulat kell hozzá. Bonyolult cselekményeket nem tartalmaz, és azok is főleg érzelmi alapúak. Ettől függetlenül szép. (csak nekem kicsit befejezetlen)

XX73>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Kihívás segített abban, hogy ezt a könyvet végigolvassam. Érdekes tapasztalás volt. Mintha gyerekkori fogalmazásfüzetet forgatnék. Bakfiskorom egyik kedvenc regénye a Jane Eyre, egy időben rongyosra olvastam. Nem nehéz párhuzamot vonni Caroline és Adèle alakja és jellemfejlődése között.

pillangovirag>!
Charlotte Brontë: Caroline Vernon

Nem az igazi Bronte, unalmas mind két kisregény, nagyon érződik rajta, hogy az első próbálkozások közé tartozik , csakis fanatikusok kezébe való másnak nem hiszem hogy nagy szorakozást nyújthat


Népszerű idézetek

Pezy>!

Létezik a világon, Olvasó, egyfajta különleges öröm, melyet akkor érez az ember, amikor leül és íráshoz lát anélkül, hogy témája lenne.

(első mondat)

Babó_Buca P>!

A politizáló nők talán egy kissé túlságosan is vérszomjasak.

17. oldal

Babó_Buca P>!

Nagy koponyák? Miért nem mondja inkább ezt helyette: gyönyörű emberarcok? Nem mondanék véleményt a fejekről, Sir. Egy igazán jó koponya ma már nem is olyan magától értetődően természetes dolog.

27. oldal

Babó_Buca P>!

– A férfiak ízlése igencsak különböző – folytatta. – És ez leginkább akkor mutatkozik meg, ha szépségről kell véleményt alkotnunk. Ami engem illet, azt mondhatom, nincs itt egyetlen igazán szép nő sem. Persze akad néhány szemrevaló teremtés a társaságban, de számomra egyikük sem a tökély megtestesítője.

27. oldal

Babó_Buca P>!

– Úgy látszik, a tehetség, hogy valaki természeténél sokkal gyorsabban képes meghallani valamit nemcsak az indiánok kiváltsága – állapította meg.
– Mint ahogy csípős nyelvvel és pletykálkodó hajlammal sem kizárólag az idős hölgyek rendelkeznek – vágott vissza a gentleman.

31. oldal

Babó_Buca P>!

Miután módunkban állt megfigyelni Caroline Vernon személyiségét, úgy vélem, nem szabad kitenni őt a csillogó külsőségek kísértéseinek. Egyszerre könnyelmű és élénk képzelőerővel is megáldott teremtés ő. Ez az, ami vezérli tetteit, nem pedig a ráció. Öntől nem kaphat olyan útmutatást, mint amilyenre egy ilyen leánynak szüksége lenne. Bármit is kérne, ön mindent megadna neki. A kényeztetés pedig csak táptalajt adna kedvezőtlen tulajdonságainak, amint rájön, hogy a megnyerő mosoly és a negédes szavak legyőzhetik az észérveket és a józan ítélőképességet. Aprópénzre váltané a benne rejlő tehetséget, s fékét vesztett szilaj akarat hamarosan oly szabadon szárnyalna, akár a vadon élő madarak. A gyengébbik nem eszenciája ő, a nők valamennyi szeszélye és állhatatlansága összesűrűsödhet az ő fejecskéjében és szívében.

107-108. oldal

Babó_Buca P>!

Minő áldás reánk nézve, hogy nem láthatunk bele mások szívébe, még a hozzánk közel álló barátaink gondolataiba sem, mint ahogy egy régi mondás tartja: boldogok az együgyűek…

112. oldal

Babó_Buca P>!

Azok az emberek, akik visszavonultan s elzártan nevelkedtek gyermekként, nem egykönnyen illeszkednek be a társasági életbe: miután úgy vélik, különbek a többieknél, s más fából faragták őket, már azzal is csalódást okoznának másoknak, ha akár csak célzásokat tennének valódi természetükre, s őszintén feltárnák, mit is éreznek egy bálteremben véletlenszerűen összegyűlt kompánia láttán.

152. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Daisy Goodwin: Viktória
John Galsworthy: Modern komédia
Sarah Waters: A szobalány
Thomas Hardy: Távol a világ zajától
Elliot György: A raveloei takács
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Elizabeth Gaskell: Egy orvos akit üldöznek a nők
Anthony Capella: A kávék költője
Julian Fellowes: Belgravia
George Eliot: A vízimalom