A ​különös tanítvány 64 csillagozás

Charlotte Brontë: A különös tanítvány Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Egy arisztokrata családból származó fiatalember sok hányattatás után Brüsszelbe kerül angoltanárnak. Milyen lesz a sorsa egy lányiskolában, ahol előkelő és gazdag, csinosabbnál csinosabb növendékei próbálják magukba bolondítani? Ráadásul az iskola igazgatónője is el akarja csábítani, felhasználva egy szép és érett nő minden furfangját. A fiatalember már-már lángra lobban, amikor feltűnik az osztályban egy különös tanítvány…
Charlotte Brontё műve a XIX. századi Anglia hiteles korrajza, miközben egyedülálló módon száll szembe a viktoriánus társadalom megrögzött intézményeivel. A legidősebb Brontё nővér nagyszerű stílusban megírt regénye önéletrajzi ihletésű remekmű, amelyet a romantikus irodalmat kedvelők kötelező olvasmányként tartanak számon.

Az angoltanár címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1857

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2006
360 oldal · ISBN: 9639602477 · Fordította: Bányay Geyza, Gellért György, Hárs Ernő
>!
Nesztor, Budapest, 1993
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637523200 · Fordította: Bányai Geyza, Gellért György

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 48

Kívánságlistára tette 20


Kiemelt értékelések

>!
Kristin_M_Furrier IP
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Könnyű, romantikus történet, a saját korában, a kornak megfelelő elvárásokkal. Mégsem tudtam átérezni igazán a könyvet, ill. a főhős érzéseit. Végig figyelmeztetnem kellett magam, hogy férfi beszél, ez egy férfi gondolata. Tehát, nem tudta visszaadni az író egy igazi férfi gondolatait. Nőként szólt, férfiként is. Ez számomra nagyon zavaró volt.
Ezenkívül még nagyon kellemetlen volt a túlzottan sok francia szövegrész, nem győztem a lábjegyzetben keresgélni. Persze ez nem von le semmit a mű nagyságából, és szépségéből, de nekem nem volt hiteles a főszereplő.

>!
Nefi P
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Kicsit lagymatag, csendes sodrású, nem túl eseménydús regény, de aki szereti a nagy klasszikusokat azoknak tetszeni fog, ők megtalálják benne a szépséget.

>!
BZsofi +SP
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Kellemes kikapcsolódás volt, az elejét kifejezetten élveztem. Érdekes volt, hogy Charlotte Bronte férfiként meséli el a törtétenet. A vége kicsit sietős lett, a 10 év múlva rész elnagyolt. Értem, hogy miért nem ez az írónő legnépszerűbb regénye.
Ja, és a zöld borítós kiadást magamtól biztos nem vettem volna meg az életben soha, annyira hajaz a romantikus füzetekre, pedig maga a regény nem csepeg.

5 hozzászólás
>!
Türkiz88
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Nem túl izgalmas,elég vontatott,kiszámítható.Sajnos önkéntelenül is a Jane Eyre-hez hasonlítottam,ami sokkal jobb ennél a regénynél.

>!
Eszter_Tóth_12
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Először olvastam Charlotte Brontё-tól és nem csalódtam. A regény viszonylag rövid volt, de tartalmas. Olvasás közben az érdeklődésem nem lankadt, pedig olyan nagy izgalmak a cselekményben nem történtek. Szívesen fogom a kezembe venni más műveit is az írónőnek. Mindenkinek csak ajánlani tudom!

>!
Lahara ISP
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Az olvasás alatt figyelembe vettem a következő dolgokat:
– ez Charlotte első regénye, tehát nem lehet összehasonlítani a többi művével
– életrajzi események jelennek meg benne
– férfiszemszögből íródott

Tulajdonképpen nem volt rossz, könnyű kikapcsolódás volt olvasni.

>!
XX73 
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Szerelmes regény, régi korok erkölcsei és életvitele szerint. Az egyik főszereplőben nyomokban fölfedezhetjük az írónőt magát, netán más későbbi hőseit. A mellékszereplők bemutatása sokszor bántóan előítéletes. Szinte kényelmetlenül éreztem magam, hogy ennyi becsmérlőt kell olvasnom róluk. Amúgy is kissé túlírt a történet.

>!
Magika82
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Nem tudom eldönteni igazándiból, hogy tetszett e vagy sem. Az biztos, hogy a többi Charlotte Bronte könyv jobban tetszett, és úgy érzem ez nem közelíti meg a többi színvonalát, de hát akkor is Bronté könyv és ezért kényszert érzek, hogy imádjam :-)
Ami viszont tetszett, hogy férfiként mondja el a történetet az írónő és ez tényleg üde változatosság volt. Viccesek voltak Will és Zoraide párbeszédei, tényleg tetszettek.
De az egész nem igazán ragadott magával, kicsit nyögvenyelősen is haladtam vele, pedig nem szoktam.

>!
tonks
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Akármennyire olvasmányos is volt, a stílusa néha majdhogynem idegesítő volt, de örülök, hogy szép befejezés lett. Nem lett a kedvenc Bronte regényem, de örülök, hogy végig olvastam.

>!
ClumsyCollie
Charlotte Brontë: A különös tanítvány

Nem igazán tetszik a stílusa. Szoktam klasszikusokat olvasni, de talán túlságosan Jane Austenra vagyok hangolva. Ezt kicsit vontatottnak és sokszor unalmasnak találtam, annak ellenére, hogy a történet maga, az érdekes volt.


Népszerű idézetek

>!
BZsofi +SP

Van valami hízelgő egy férfi számára, büszkeségével teljes összhangban lévő, hogy gondviselője lehet annak a lénynek, akit szeret, táplálja és öltöztesse, mint az Isten teszi a mezők liliomjaival.

179. oldal - Huszonharmadik fejezet

>!
Sceurpien I

Jó papnak lenni szép dolog, de én csak botcsinálta pap lennék.

7. oldal

>!
BZsofi +SP

A minap keresek valamit az íróasztalomon, és papírosaim közt rátalálok egy levelem másolatára.

(első mondat)

>!
nusilamb

Mert szeme fényében cirógat a tűz, mert ez a szem átlát mindenen, de óvó szeretettel, és végül mert az ő szemében derűs játék a gondolkodás.

>!
Monaa24 P

Épp ellenkezőleg, Monsieur, a legőszintébbek a gyerekek. Ők még nem viselnek két arcot. Hazudnak, de egyszerűen, és tudják, hogy hazudnak. De a felnőttek nagyon hamisak. Félrevezetik az idegent, félrevezetik önmagukat is…

188. oldal

>!
Monaa24 P

Ami pedig a szegénységet illeti, nem érdekel, mennyi van a pénztárcájában, ha a szíve-lelke ennyire gazdag.

204. oldal

>!
Kristin_M_Furrier IP

Csak az idealista hiszi, hogy mindenkinek az a fontos, ami neki az!

163. Oldal

>!
Kristin_M_Furrier IP

Nos hát, kedves olvasó, a legutóbbi két oldalon friss virágmézet adtam önnek,…kóstoljon meg hát egy kis epét is…

181. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Ennie Smith: Kisasszonyképző
John Galsworthy: Modern komédia
Elizabeth Gaskell: Észak és Dél
John Fowles: A francia hadnagy szeretője
Anthony Capella: A kávék költője
Cassandra Clare: A hercegnő
Gail Carriger: Szívtelen
Lorraine Heath: A vikomt asszonya
Kertész Erzsébet: Elizabeth
Mary Robinette Kowal: Sosemvolt nyár