A ​Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló 70 csillagozás

Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

A ​közkedvelt brit illusztrátorból lett modern mesemondó könyve az élet nagy kérdéseire keresi a választ. Minden korosztály számára szolgál mondanivalóval. A kötetet száz színes, illetve fekete-fehér rajz díszíti.
– Mi akarsz lenni, ha nagy leszel? – kérdezte a Vakond.
– Jó akarok lenni – felelte a Kisfiú.
Charlie Mackesy kötetéből inspirációt és reményt meríthetünk a nehéz időkben. Gyönyörűen illusztrált könyvének négy szereplője van: a Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló, akik között különös barátság szövődik, és együtt fedezik fel az élet megrendítő igazságait.
Ebben a lélekmelengető, finom szellemességgel átszőtt kézírásos kötetben Mackesy legnépszerűbb illusztrációi mellett (mint például a Segítség, amit több mint egymilliószor osztottak meg a világhálón) új, eddig sehol sem látott alkotásai is megtalálhatók. Modern klasszikus született, a hangja megidézi a Micimackó és a Taót, Az alkimistát és a The Giving Treet (Az adakozó fa). A lenyűgöző szépségű kötet… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: 6 éves kortól

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634578406 · Fordította: Fazekas Sándor · Illusztrálta: Charlie Mackesy

Enciklopédia 1


Kedvencelte 21

Most olvassa 4

Várólistára tette 65

Kívánságlistára tette 162

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nono_ P>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

A művészi rajzok miatt, inkább a felnőtt szívedben elbújt kisgyermeknek ajánlom.♥

aurorakönyvmoly P>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

A könyv nem csak hangulatát, de tördelését tekintve is nagyon egyedire sikeredett és csak remélem, hogy hasonló kiadások még megjelenhetnek. Rég nem fogtam hasonlót a kezembe, így a könyvespolcomon dísznek is előlépett off. A tusrajzokkal és a betűválasztással egészen biztos megvett magának off már az elején, majd a tartalmával is. Olyan érzése van az embernek, mintha egy egyedi vagy legalábbis egypéldányos könyvecskét tartana a kezében, ami csak az övé és senki másé. A kivitelezést tekintve 10/10. ♥

Konkrét történetről nem beszélhetünk, de annál mélyebb tartalma van így is. Nem feltétlenül gyerekeknek szól, nem is mesekönyv, inkább egy életbölcsességekkel teli kalauz Nekünk az élethez. Sok kérdést ébreszt, gondolatot kelt útra az olvasóban, barátságról, küzdésről, a magunkba vetett hitről… s mindezt az olvasóra bízva, hogy még mit lát a sorok közé.

Egy halom kedvenc idézettel bővítettem az idei olvasónaplómat is. Kicsit eleinte Kis herceg hangulatom volt a könyv kapcsán, ami kitartott a végéig, de csak azért, mert újra és újra levezem azt is a polcomról és bele-bele lapozok. Egészen biztos ezzel a könyvvel is ez fog történni.

Sokszor magunknak a legnehezebb megbocsátani.

wzsuzsanna P>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

(…) Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek teljesen más élményt fog nyújtani ez a könyv, és pont ettől annyira nagyszerű. Engem leginkább egy önismereti utazásra kalauzolt, ahol megélhettem több olyan archetípust és lelki állapotot, ami életem valamelyik pontján meghatározó volt. Egyszerre voltam az eleinte magányos kisfiú, aki fél attól, hogy nem elég különleges ahhoz, hogy szeressék, a vakond, aki legtöbbször a sütire összpontosít, a róka, aki kicsit bizalmatlan és nehezen megszelídíthető, és a ló, aki csak ritkán mutatja meg, hogy tud repülni. Ez a könyv a szeretetről és önmagunk elfogadásáról szól, a bátorságról, ami ahhoz kell, hogy bármilyen körülmények között felálljunk és továbbmenjünk, illetve arról, hogy felismerjük a bennünk élő kisfiút – vagy kislányt-, vakondot, rókát és lovat, öleljük őket szorosan magunkhoz és ne feledjük el, mik az igazán fontos dolgok az életben.
Összességében egyértelműen kedvenc lett, ráadásul ez egy oly kötet, amit nem csak egyszer olvasunk el, hanem újra és újra előveszünk, ha szükségünk van rá. Egy nehéz, kilátástalan nap után igazi gyógyír átlapozni, különösen akkor, ha kellően meditatív, befelé figyelő állapotba tudunk hozzá kerülni, hogy mélyebben átadjuk magunkat a látszólag egyszerű kis mondatoknak. Mivel tökéletesen ártatlan, tele szeretettel, kedvességgel és megértéssel, akár már gyerekeknek is el lehet olvasni, ettől függetlenül nem tartom gyerekkönyvnek, sokkal inkább univerzális füveskönyvnek vagy önismereti, terápiás olvasmánynak. Emiatt, és a csodálatos kivitelezés miatt úgy gondolom, minden könyvespolcon ott a helye ennek a rendkívüli kis kötetnek.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2021/02/a-kisfiu-vakond…

Pandaland P>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Vannak azok a könyvek, amiket alig hogy becsuktunk, máris újra fellapozzunk. Számomra ez a könyv pontosan ilyen volt. Amikor először megláttam, akkor nagyon emlékeztetett a Kis hercegre, de aztán ez az érzés egészen elpárolgott, ahogyan egyre inkább haladtam a történettel. Gyönyörűen mesél az életről, annak bukkanóiról és könnyedén képes az ember szívét megérinteni nem csak a mondandójával, hanem a gyönyörű illusztrációival is. Volt, amikor azon kaptam magam, hogy csak gyönyörködöm a képekben, vagy csak egyszerűen visszalapoztam, hogy újra elmerülhessek egy-egy rajzban és szabadon szárnyalhassanak a gondolataim, mert nem csak a szöveg, hanem a képek is elmesélnek egy történetet.

Ez a „mese” nem csak rabul ejt, hanem kicsit meg is fogja a kezedet, hogy együtt kalandoz a 4 különleges szereplővel. Mesél az életről, félelmekről, arról, hogy mennyire fontos a szeretet és a remény, nem szégyen ha segítséget kérünk, sőt, inkább bátorság vagy éppen arról, hogy mennyire másabbak tudunk lenni, de attól még a szeretet ereje könnyedén képes összekötni minket és mindenki értékes az élet szeszélyes medrében. Ugyanakkor mesél arról is, hogy az élet mennyire nem tökéletes és nem is kell annak lennie, vagy éppen hogy nem kell ismernünk azt, hogy mi vár ránk, hanem az a lényeg, hogy soha ne adjuk fel és nem vagyunk egyedül. Merjünk beszélni őszintén mindarról amit gondolunk és érzünk, mert igen is számítanak ezek a dolgok és ne hagyjuk azt, hogy mások mondják meg mennyit is érünk vagy milyenek vagyunk.

Szerintem mindenkinek másabb történetet fog mesélni ez a könyv, hiszen másabb dolgok történetek velünk, másabb utat tettünk meg eddigi életünk során, de az biztos, hogy ennek a könyvnek köszönhetően sokkal jobban indult a hetem, a napom és talán ez az évem is (még ha már kicsit el is kezdődött ez az év). Biztos vagyok benne, hogy nem most volt utoljára a kezemben ez a könyv, hanem még a későbbiekben is le fogom emelni a polcról, nem csak azért, hogy újra olvassam, hanem azért is, hogy a lélegzetelállítóan gyönyörű képek ismét elvarázsoljanak és újra elmeséljenek egy történetet. Véleményem szerint ez pontosan az a könyv, aminek ott lenne a helye mindenki polcán. Remélem, hogy a kiadó még fog hasonló könyvet kiadni. ♥

Jeffi P>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Hát ez valami über cuki :)
A rajzok, a betűtípus, a kivitelezés, az egész olyan, mint egy nagyon szépen megkomponált darab. Nem találok benne hibát. Nem is keresek benne hibát :) Szép a szemnek és szép a léleknek :)

Jean P>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Minden reggelt azzal kellene kezdeni, hogy ezt a könyvet elolvassuk. Annyival szebb és talán könnyebb is lenne minden, ha tudnánk magunkat ezekhez az „örök igazságokhoz” tartani. Ha nem felejtenénk el őket, hanem ezekkel élnénk.

2 hozzászólás
Kétezertizenhúsz>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Hol is kezdjem? Egy ilyen nagy út vége után, amit megtettem ezzel a reményt adó társasággal: jártunk az élet megmosolyogtató és kedves perceiben, a viharos sötét időkben, négy olyan baráttal együtt, akik újra rávilágítottak a szeretet és a remény erejére- egy teljesen új formában.
Míg a Kisfiú az otthonát kereste, rengeteg helyet fedeztünk fel: az ikonikus fa, a vizes területek, erdők… mind-mind tartogattak valami újabb meglepetést, új társat és rengeteg tanulságot. Tanulságból sosem fogytak ki a sokat tapasztalt barátaink, a Ló és a Vakond. Tanították a Kisfiút és engem az életre, hogy mennyi lehetőség rejlik benne… bennünk! Mindenkiben. Tudomást kell vegyünk róla, mert nem gyengeség, ha szeretünk és segítségért kiáltunk, ha arra van szükségünk.
Az illusztrációk a szöveghez hasonlóan szintén lélegzetelállítók, majdnem mindig megálltam, hogy megcsodáljam, mennyit mesélnek a beszélgetések mellett, olyan érzés volt, mintha két külön történetet olvasnék egyazon kötetben. A színek és a vonalak olyan nyugalmat ébresztettek bennem, amit már rég off éreztem utoljára: nem kérdés, hogy rosszabb napokon elő fog kerülni ez a könyv, hogy újra hozzon egy kis fénysugarat az életbe.

Így, az út végén, amit én már sajnos meg is tettem, csak annyit tudok mondani, hogy mindenkinek mást tartogat, minden olvasó más utat tesz meg, lehet, hogy csak a négy jóbarát mögött fog kullogni, lehet, hogy öten lesznek a végén együtt, de egy közös: magadra fogsz benne ismerni, és tovább fogod adni, hogy más is fedezze fel a vadont, mert ezt mindenkinek meg kell tapasztalnia.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
128 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634578406 · Fordította: Fazekas Sándor · Illusztrálta: Charlie Mackesy
Gabye >!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Ritkán van olyan hogy egy könyvet még be sem fejeztem de már újra akarom olvasni. Na ez pont ilyen. Mert először csak elolvasod, ismerkedsz a tartalommal, a rajzokkal, de ez olyan amit aztán szép lassan, komótosan, akár csak bele- belelapozva de újra el kell olvasni, ízlelgetni az okosságokat, a hangulatot. ( plusz ha lenne belőle saját példányom, azt hiszem színeznék is, amire még sose éreztem igazán késztetést, pedig van kifestő könyvem is ..) Klasszikus értelemben nincs története, de tele van szebbnél szebb gondolatokkal barátságról, szeretetről, önbecsülésről és a Sütiről ami valljuk be szintén nagyon fontos.
Aki teheti olvassa el. Én @AniTiger-nek köszönöm a lehetőséget!

1 hozzászólás
Babyblue>!
Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló

Ennek a könyvnek, annyi de annyi mondanivalója van! Muszáj, hogy minden polcon ott legyen! Ha rossz napod van vagy épp a gyerkőcödnek kell egy nagy lelkifröccs, ez a könyv lesz a kapaszkodó hozzá. Bizton állítom, hogy még az én fiatal felnőtt lelkemet is megérintette, egy-két könnycseppet én is megengedtem magamnak mert tényleg a lelkedhez szólnak a szavak ❤


Népszerű idézetek

Könyvmolyképző KU>!

– Szerinted mi számít igazán nagy dolognak? – kérdezte a Kisfiú.
– Ha van kit szeretnünk – mondta a Vakond.

Könyvmolyocska1 P>!

– Hoztam neked egy finom sütit – újságolta a Vakond.
– Tényleg?
– Igen.
– Hol van?
– Megettem – mondta a Vakond.
– Ó…
– De hoztam helyette egy másikat.
– Tényleg? És az hol van?
– Úgy látszik, ugyanarra a sorsra jutott.

2 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

– Mi volt a legbátrabb mondat, amit valaha mondtál? – kérdezte a Kisfiú.
– Az, hogy segítség! – felelte a Ló.

Könyvmolyocska1 P>!

– Van kedvenc mondásod? – kérdezte a Kisfiú.
– Igen – felelte a Vakond.
– Mi az?
– Ha valami nem sikerül elsőre, egyél egy kis sütit!
– Értem.
– És az segít?
– Mindig.

2 hozzászólás
Könyvmolyképző KU>!

– Gyakran másoktól várjuk, hogy jók legyenek hozzánk, holott nem is kellene várnunk, hiszen mi bármikor jók lehetünk magunkhoz – mondta a Vakond.

Könyvmolyocska1 P>!

– Szerinted mi a legnagyobb időpazarlás?
– Másokhoz hasonlítgatni magad – felelte a Vakond.

Könyvmolyocska1 P>!

Azt hiszem, a vadon hasonlít egy kicsit az élethez. Olykor ijesztő ugyan, de szép.

Kapcsolódó szócikkek: élet
Könyvmolyocska1 P>!

– Szerinted mi számít sikernek? – kérdezte a Kisfiú.
– Szeretni valakit – mondta a Vakond.

Könyvmolyocska1 P>!

A kép olyan, mint egy sziget a szavak tengerében, ahol elidőzhetünk egy kicsit.


Hasonló könyvek címkék alapján

Katie Cook: My Little Pony: Varázslatos barátság – Báb királynő visszatér
Peyo: A fekete törpök
Stephane Lapuss: A kis kedvencek titkos élete
Jack Chabert: A térkép titka
Jeffrey Brown: Vader kicsi hercegnője
Marosi László: Bucó, Szetti, Tacsi – Öt teljes képregény
Marosi László – Békési Sándor: Bucó, Szetti, Tacsi – A háromtusa versenyen
René Goscinny – Morris: Lucky Luke – Daltonok a hóviharban
Carl Barks: Donald kacsa kalandjai 2. – A Donald család nyaral és más történetek
Mieczyslaw Malinski: II. János Pál pápa