Vader ​erődje (Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4.) 44 csillagozás

Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

FOLYTATÓDIK DARTH VADER FELEMELKEDÉSÉNEK TÖRTÉNETE: A SITH SÖTÉT NAGYURA VISSZATÉR A MUSTAFAR BOLYGÓRA.

Ez a képregénygyűjtemény a MARVEL Darth Vader: A Sith sötét nagyura című sorozatának 19-25. számát foglalja magában. A kötetben található történeteket Charles Soule írta és Giuseppe Camuncoli rajzolta

Miután egykori mestere, Obi-van Kenobi legyőzte Anakin Skywalkert a Mustafar bolygó fortyogó tűzkatlanjában, megszületett Darth Vader, a Sith sötét nagyura. Vader alkut kötött a sötétséggel, ám sorsát ő sem láthatja előre, ezért tovább folytatja a harcot a Jedik öröksége ellen. A nagyúr a Mustafaron emel magának egy hatalmas erődöt, amely a sötét oldal hatalmának szimbólumaként szolgál. A bolygó őslakosai mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák a gonosz erőd megépülését, Vadert azonban semmi sem tántoríthatja el céljától – bármibe kerül, a Sith nagyúr végrehajtja a tervét!

>!
Szukits, Szeged, 2019
176 oldal · keménytáblás · ISBN: 978634975373 · Fordította: Sándor Zoltán · Illusztrálta: Giuseppe Camuncoli, Daniele Orlandini, Terry Pallot

Kedvencelte 14

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Kate20>!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Felejtsd el a múltat. Töröld el, ha muszáj.
Vader számára egy megváltás érne fel, ha ezt el tudná érni. A múlt árnyait egyszer és mindenkorra kitörölni. A szenvedést, a nincstelenséget… a szeretetet. Mind veszni hagyni. És ezt hol nem lehet jobban felidézni, mint a Mustafaron. Igen, igen. Ott ahol Vadert a legkedvesebb barátja szénné hagyta (volna) égni. Érdekes egy bolygó választás a Nagyúr részéről. De mint tudjuk Mustafaron van Vader kastélya, ezért sejthető volt, miért is utazott ide a Nagyúr. Nagyon jó volt a tervezési fázis, az hogy mennyi alakzatú, eltérő funkciójú kastélyt hozott létre a tervező. Bár egyik sem volt tökéletes és a földdel vált egyenlővé… Végül A tökéletes építmény elkészült.

De ez a kastély segíthet-e Vadernek lezárni a múltat és valami olyat erőt elérni, ami mindennél hatalmasabb, még a halálnál is?
A képregényből kiderül…

FélszipókásŐsmoly >!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Vader erődje – a Sötét Oldal erejétől átjárt titokzatos építmény a Mustafar izzó tűzbolygóján. Először a Zsivány Egyes jeleneteiben tűnt fel, amikor Krennic meglátogatja Vadert, de foglalkozott vele képregény is a róla keringő történetek kapcsán. A Sith sötét nagyura sorozat utolsó kötetében megismerhetjük építésének hátterét, egyúttal egy különös ősi Erőhasználót, s közben Mustafar lakóiról is megtudunk ezt-azt (például, mindenki neve négy mássalhangzóból áll, melyből az első három azonos :)).

Végig gondosan megtervezett, kiválóan végigvezényelt, karakterközpontú cselekményt nyújt, képi világa a szöveggel példás összhangban van. Az utolsó füzetben csúcsosodik ki Vader/Anakin benső útja, lélektani drámája, s egy látomáson keresztül összefűzi az előzménytrilógiát, a klónháborús animációs sorozatot, a klasszikus trilógiát (különös tekintettel az ikonikus poszterre: link), ezt a képregénysorozatot, és előrevetíti némiképp Kylo Ren alakját is. Mélyebb értelmet nyernek az előző három kötetben vissza-visszatérő meditációs jelenetek. Kellően legendás, furcsállom is, hogy kánon lett. Sajátságos, de határozottan érdekes dolgokat mutatott be. Összességében elgondolkodtató, lenyűgöző tetőpontja a sorozatnak (bár számomra inkább az előző kötet képviseli a legmagasabb minőséget élmény terén).

2 hozzászólás
Darth_Revan>!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Darth Vader: A Sith sötét nagyura: Vader erődje
Fenomenális zárást kapott a sorozat. Talán minden idők egyik legjobb Star Wars képregénye és története született meg Charles Soule tollából. Ez már bőven megvan a filmek szintjén, sőt talán túl is haladja őket. Nem sok alakalommal fordult elő, hogy így élveztem volna egy történetet. Drámaiság, epikusság, fénykardpárbajok, óriási misztikum, kitekintés az ősi múltba. És ami a legfontosabb: a lélek ábrázolása igazán nagyszerű és kiemelkedő művészi fokon. Soule egy mesterművet tett le az asztalra. A közelmúltban olvastam Neil Gaiman Sandmanjének első 20 füzetét és az Álmok Fejedelme 1. gyűjteményében volt több olyan füzet is mely teljesen lenyűgözött és letaglózott. Nos, most a Vader erődjénél éreztem ezt. Főleg az utolsó füzetnél. Az valami hihetetlen katarzis élményt jelentett. Giuseppe Camuncoli hihetetlen módon támogatta ezt az élményt a rajzaival. Az összetettség, a szürrealitás, a lélek ábrázolása valami elmondhatatlanul mesés szinten fonódott össze. Képregényben így még soha nem tudták megragadni a rettegett Darth Vadert. És talán soha nem is sikerül már ez.
A gyűjteményes kötet a széria 19-25. számait foglalja magában. Ez A Sith sötét nagyura sorozat utolsó, záró történetszála. Soule és Camuncoli mindent beleadott a zseniális lezárásba. spoiler
Abszolút meg vagyok elégedve. Mindenféleképpen a legjobb SW történetek közé tudom sorolni a Vader erődjét. Kívánom, hogy Charles Soule még sok ilyen kiváló sztorit írjon. Ötös és kedvenc is.

Melcsó>!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Imádtam!
Az elején még helyt kap egy kis inkvizítoros szál, de utána beindul a buli. Megtudjuk, Vader hogyan emelte fel az erődjét a Mustafar-on, amit először a Zsivány Egyes filmben láthattunk. Azért elég jól megy hozzá ez a frankó kis kastély, én nem bánom. Kicsit misztikus fonalban ment el, de én nem bántam azt se. spoiler
spoiler

A_S1M0N P>!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Sikerült tartania az előző kötet szintjét!

Érdekes volt visszatérni a Mustafar bolygóra, de legjobban spoiler
Persze maga a történet se volt rossz, Vadert spoiler

A rajzok tetszettek, bár Sidious rövidke felbukkanása megint megmutatta, hogy őt nem sikerült eltalálni most sem, összességében azonban elégedett voltam.

A sorozaton belüli papírváltogatást nem értem, ez a kötet vékonyabbal, fényesebbel készült, míg az első sokkal vastagabbal, mattabbal (a két középső meg valahol a kettő között, bár a az utolsóhoz közelebbivel). Igazából egyikkel sem volt problémám, mindegyiknek megvan a jó tulajdonsága, csak furcsa, de biztosan megvolt az oka ennek is.

Kada22>!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Ha ennek a sorozatnak a többi számára 5 csillagot adtam, akkor erre 9-et kellene, adnom. Ez valami fenomenális lett. A történet itt még magasabb szintre került, rettenetesen tetszett a nyitány, és utána a cselekmény végig ugyanolyan izgalmas. Az utolsó szám kegyetlen, jó értelemben. Nagyon tetszett ez az egész. A rajzolás is sokkal szebb mint az első számban volt. A történet is egyre jobb, pedig már az első is nagyon tetszett. Imádom a keretes szerkezetét, hogy az első számban Vader első mondata az, hogy „nem”, az utolsóban az utolsó mondata pedig az, hogy „igen”.
Végre megint kaptunk valamit a TOR érára vonatkoztatva is. Ez a szál is nagyon tetszett, a fanservice dübörög szépen végig. És 25 szám közben egyszer sem éreztem, hogy laposodott volna a történet.
10/10 ez a sorozat. Messze a legjobb az eddig olvasott képregények közül.

Lanti18>!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Kimondottan izgalmas és érdekes mű, bár rengeteg kérdést megválaszolatlanul hagy. Meglepő teóriákat tár elé tényként, és érdekes Vader maszkja mögé tekinteni.

Csokky>!
Charles Soule: Star Wars: Darth Vader, a Sith sötét nagyura 4. – Vader erődje

Továbbra is nagyon jó a történet és a hangulat. Ebből a kötetből megismerhetjük, miért és hogyan lett Vader erődje a Mustafaron megépítve, illetve, hogy milyen célt szolgált. A karakterábrázolás most is teljesen rendben van. Egyetlen hátránya van, az pedig az, hogy ezzel a számmal befejeződött a sorozat.


Népszerű idézetek

Kate20>!

– Tudod hamarosan nem lesz több jedi.
– Igen. Túl jól végezzük a munkánkat.
– Szerinted mit fog tenni, ha mind eltűnik?
– Ezt hogy érted?
– Tudod: Ő.
– Ó, értem! Nem tudom. Biztosan elfoglalja magát valamivel. Egy ilyen fickó…
…Mindig talál valakit, akit megölhet.

Kate20>!

Hazudhatnak maguknak arról, mik ők valójában, de én megmutatom nekik az igazságot.

Kate20>!

De az igazságot nem lehetett bebörtönözni. A nevem végigzengett a galaxison, mígnem valaki meghallotta, megértette, és eljött értem.
Úgy hívták: Shaa.

Kate20>!

– Hogyan segíthetek?
– Egyenlőre teával. Később konyakkal. De meg fogjuk oldani a helyzetet, hadnagy. Még egyetlen ügyfélnek sem okoztam csalódást, és nem Vader lesz az első!

Kate20>!

Sose hidd, hogy az alkotásod tökéletes, de reméld, hogy a következő talán az lesz!

Kate20>!

A Sötét Oldal ereje sok mindent lehetővé tesz, ám az akarata nem mindig érthető.


Hasonló könyvek címkék alapján

Brian K. Vaughan: Saga 1.
Jeffrey Brown: Vader kicsi hercegnője
Kieron Gillen: Star Wars: Darth Vader 4. – A játszmák vége
Jeremy Barlow: Star Wars: Darth Maul – A Dathomir fia
Brian Herbert – Kevin J. Anderson: Dűne: Atreides-ház 1.
Frank Herbert – Brian Herbert – Kevin J. Anderson: Dűne – Képregény 1.
Tom Taylor – G. Willow Wilson – Chris Eliopoulos: Star Wars: Az Ellenállás kora – Hősök
Marjorie Liu: Star Wars: Han Solo
Jason Aaron – Kieron Gillen: Star Wars: A Sikolyok Fellegvára
Greg Rucka – James Robinson: Star Wars: Széthasadt Birodalom