Személyiségpszichológia 33 csillagozás

Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia

A kötet a világszerte legelterjedtebb személyiség-lélektani kézikönyvek egyike. A szerzők egyszerű, ám szakszerű nyelven, könnyen áttekinthető szerkezetben mutatják be a személyiség megértésére irányuló különböző megközelítésmódok és irányzatok legfontosabb elméleteit és legfrissebb kutatási eredményeit. A zárófejezetben a szerzőpáros – a szakirodalomban szinte egyedülálló módon – a különböző szemléletmódok integrációs lehetőségeit is felvázolja.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris iniciálé Osiris

2 további kiadás


Kedvencelte 2

Most olvassa 8

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 60

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Orsi_olvas>!
Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia

Átfogó képet kaphattunk a személyiségpszichológia főbb elméleteiről, mérési módszereiről, terápiás lehetőségeiről.
Sajnos néha nem találtam elég részletesnek. Bizonyos elméletek nem lettek kellőképp kifejtve, úgy kellett más forrásokból összevadásznom, hogy akkor XY szerző milyen elméletet alkotott, és mik az összetevői.
Máshol túlmagyarázták a dolgokat, pedig egy egyszerű ábra vagy táblázat is elég lett volna.
Amit nagyon hiányoltam a Fejlődéslélektan könyvhöz viszonyítva az a fejezetek végén lévő pontokba szedett összefoglalás. Volt összefoglaló, de olyan tág, híg, hogy abból nem sok minden jutott eszembe az adott fejezetből.
Jó volt, jó volt, de azért nem vagyok teljesen elégedett vele.

7 hozzászólás
little_Annie_Mary>!
Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia

Átrágtam magam rajta – hosszú és tömény, és nyilván szakirodalom, és nem úgy kell olvasni, ahogy én most átpörgettem, ezt a könyvet igazából tanulmányozni kéne, de nekem volt három napom, hogy nagyjából tudjam, mi van benne, mire építhetünk ez alapján. És wow. Eddig pszichológus is szívesen lettem volna, most már kicsit messzebb került tőlem ez a téma. Érdekes, ha elmélyedünk benne, biztos megdöbbentő adatok és tények is vannak, de elsőre ez így elrémisztő. Azért „tetszett”.

ga_liba>!
Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia

Nem tudtam letenni, nagyon érdekes esetleírásokat tartalmaz. Csak a végén jöttem rá, hogy meg is kéne tanulnom…

art3mis>!
Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia

Csak azért kap ennyi csillagot, mert maga a könyv nagyon alapos és jól felépített, és sokszor még kifejezetten olvasmányosra és érdekesre is sikerült. Arról végül is nem tehet szegény, hogy mennyire kevés konkrétumot tudunk a személyiségről :D

Petra_c33 I>!
Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia

Nagyon olvasmányos könyv, világosan megfogalmazva, egészen kellemessé teszi a tanulást. Alapmű a témában!

Dorabella>!
Charles S. Carver – Michael F. Scheier: Személyiségpszichológia

Érdekes könyv, sok példa, kiegészítő információk, fogalmak, de hát bele is fér az 590 oldalba…


Népszerű idézetek

hetcsillagkozt>!

Azáltal, hogy magunk választjuk meg a helyzeteket, amelyekbe kerülünk, saját viselkedésünket is befolyásoljuk. Egyes adatok szerint még házastársat is az alapján választunk, hogy partnerünk mellett mennyire őrizhetjük meg önmagunkat.

96. oldal

Orsi_olvas>!

A szó szoros értelmében senkiről sem mondható el, hogy eleve rossz, tehetetlen vagy érdemtelen lenne.

381. oldal, 14.fejezet

hetcsillagkozt>!

Az önsorsrontás olyan cselekedeteket jelent, melyekkel pontosan azokat a feltételeket teremtjük meg, amelyek nagy valószínűséggel kudarchoz vezetnek. Ha például holnap vizsgázunk, akkor önsorsrontás lenne egész éjszaka fennmaradni és tanulás helyett szórakozni. Ha pedig jó benyomást szeretnénk valakire gyakorolni, akkor ugyancsak önsorsrontó lehet, ha részegen vagy mosdatlanul jelenünk meg előtte.
De miért is tennénk ilyet saját magunkkal? Ha el akarunk érni egy bizonyos célt, miért teremtünk olyan körülményeket, amelyek megnehezítik a dolgunkat? Az elmélet szerint a nehezen elérhető cél fenyegetést jelent az önbecsülésre, mert nagy a kudarc esélye. Ha azonban a sikert ellenőrzésünkön kívül eső körülmények akadályozzák meg, akkor a kudarc bélyege elkerülhető. Ha megbukunk a vizsgán vagy rossz benyomást keltünk magunkról, akkor azt mondhatjuk, hogy senki sem tudott volna jól teljesíteni ilyen körülmének között. Ezért nem is beszélhetünk igazi kudarcról, s ezzel megakadályozzuk a kudarc tudatosulását. Jegyezzük meg, hogy az önsorsrontó stratégia sikerének az a feltétele, hogy ne legyünk tudatában annak, hogy élünk vele. Ha ráébredünk, hogy korlátokat állítottunk önmagunk elé, akkor a korlátoknak már nem ugyanaz a pszichológiai jelentése.

391. oldal

Zsoffedli>!

Amikor az emberek nem vállalják a felelősséget az életükért, akkor a nemlétezést vagy a semmit választják.

hetcsillagkozt>!

[…] a genetikai hasonlóságot a szagészlelés közvetíti. Ezzel a lehetőséggel összhangban, adatok azt mutatják, hogy a nők azoknak a férfiaknak az illatát hajlamosak preferálni, akik genetikailag hasonlóak az apjukhoz.

155. oldal

hetcsillagkozt>!

Ha a lakásunk és a levegőkészletünk egyszerre kerülne veszélybe, egész biztosan a levegő utánpótlásáról gondoskodnánk először, és csak később kezdenénk a lakás miatt aggódni.

393. oldal

hetcsillagkozt>!

Felmerült, hogy a hatalomszükséglet fontos szerepet játszhat a túlzott alkoholfogyasztás kialakulásában. (McClelland, Davis, Kalin és Wanner, 1972). Ez az elképzelés részben olyan kutatási eredmények nyomán fogalmazódott meg, hogy az alkoholfogyasztás a hatalom érzését erősíti, azaz az erős hatalomszükséglet bizonyos mértékig kielégíthető az alkoholfogyasztással. Ez természetesen nem elégíti ki a szükségletet hosszú távon, hiszen az így keletkező hatalomérzés illuzórikus. A hatalom érzése elszáll, amint a személy kijózanodik.

129. oldal

hetcsillagkozt>!

Létezik egy globális mintázatfelismerő rendszer, amely korán és gyorsan dolgozza fel az eseményeket. Ez az agyi struktúráknak egy bizonyos csoportját használja (itt megkíméljük az olvasót a részletektől).

182. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Stöckert Károlyné: Személyiség-lélektan nevelőknek
Körmendi Attila – Sztancsik Veronika: Személyiséglélektan I.
Keményné Pálffy Katalin: Személyiségpszichológia
Hámori Eszter (szerk.): Pszichológiai eszközök az ember megismeréséhez
Sztancsik Veronika: Személyiséglélektan II.
Horváth György: Személyiség és öntevékenység
Philip Zimbardo – Robert Johnson – Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek 1.
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Bányai Éva – Varga Katalin (szerk.): Affektív pszichológia
Csépe Valéria – Győri Miklós – Ragó Anett (szerk.): Általános pszichológia 3. – Nyelv, tudat, gondolkodás