A ​mennyeknél súlyosabb 57 csillagozás

Kurt Cobain életrajza
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

A ​New York Times bestsellere a szerző új elő-és utószavával.

Kurt Cobain 1994. április 5-én lett öngyilkos. Akarata szerint zárta le rövid, dühödt, fájdalmakkal teli, ám termékeny életét. A mennyeknél súlyosabb ezt az életet kíséri végig a szem- és fültanú hitelességével. Szerzője, Charles R. Cross az egykori Rocket zenei magazin szerkesztője belülről ismeri a seattle-i zenei életet, és a kezdetektől közvetlen közelről követhette Kurt Cobain és a Nirvana pályafutását is.
A könyv megírását 4 év kutatómunka és több mint 400 interjú előzte meg. A szerző kivételes hozzáférést kapott Cobain publikálatlan naplóihoz, dalszövegeihez, családi fotóihoz és rengeteg dokumentumhoz, amelyek alapján páratlan részletességgel rekonstruálta az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb zenei ikonjának életét az aberdeeni gyerekkortól a híressé váláson át egészen az öngyilkosságig.
Cross az új kiadáshoz írt elő- és utószavában képet ad az első kiadás (6 évvel Kurt Cobain halála után)… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2001

>!
Cser, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785837
>!
Cser, Budapest, 2019
408 oldal · ISBN: 9789632785929 · Fordította: Draveczki-Ury Ádám, Stern Gabriella
>!
Cartaphilus, Budapest, 2003
360 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639303674 · Fordította: Stern Gabriella

Enciklopédia 12


Kedvencelte 19

Most olvassa 6

Várólistára tette 57

Kívánságlistára tette 81

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
lzoltán IP
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

vegyes előérzésekkel veszem kézbe az életrajzi könyveket mennyire is lesz majd leskelődés a benne olvasott események történések folyama mit ad hozzá mit vesz el a főszereplő eddig a pontig kialakított képéhez képéből a könyvben található információk sokasága amelyek számos helyen szolgáltak újdonsággal mivel korábban csak a zenei albumaikra hagyatkozhattam és azzal a néhány magyarul is megjelent cikkel interjúval amelyek a szegényes zenei sajtóban megjelent a kilencvenes évek elején azóta az internet kitágította a lehetőségeket de valamiért soha nem jelentkezett az a késztetés hogy bármilyen hézagot is kitöltsek a nirvana nevű univerzumban jól éreztem magam abban az ütött-kopott helyenként szakadt és foszladozó és idealizált világban ahova most szépen vissza is bújok miután ez a könyv választ adott a fel nem tett kérdéseimre és be nem foltozza az utolsó szakadást is a régi farmernadrágomon

>!
Cser, Budapest, 2019
408 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789632785837
1 hozzászólás
>!
Lanore P
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Különleges könyv volt, és nem csak azért, mert nagy Nirvana és Cobain rajongó voltam, vagyok… bepillantást nyerhettem Kurt gondolataiba, depressziójába, és azokba a folyamatokba, amik végül a halálához vezettek. A gondjait, félelmeit több okból is nehéz felfogni… egyrészt sosem éltem át híres grunge banda tagjaként sem hatalmas koncerteket, sem heroinfelhős éjszakákat, sem egy ilyen macska-egér kapcsolatot, mint Kurt Courtney-vel… másrészt viszont ezek a dolgok – a könyv leírása alapján is – nem feldolgozhatatlan problémák, mindre lett volna ésszerű megoldás, egyszerűen a „könnyebb utat” választotta, annyira eluralkodott rajta a félelem és a pánik… ezért nekem még nehezebb megérteni a miérteket… kár érte, kár Érted Kurt.

„Azt hiszem, túl nagy árat kell fizetnünk néhány felejthetetlen pillanatért”

5 hozzászólás
>!
Gunray
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Mostanában kezdtem el hallgatni a Nirvana számait, nem tudom valamit megfogott bennük, és amikor megláttam hogy Kurt Cobainrol jelenik Meg egy életrajzi könyv, rögtön elö is rendeltem.
Tetszett vidám is volt Meg szomorú is….nemgondoltam hogy Kurtnak ilyen lelkiproblémài voltak meglepödtem szegényt sajnálltam nagyon. Nála már 9 éves korától kezdödtek a problémák kezdve szülei elválásától. Onnanstól nem volt igazi otthona
De hogy vidamabb dolgokrol is irjak, nagyon élveztem amikor Kedvenc számaimról írt az író hogy hogy születtek Meg, és miröl szoltak a képek Meg fantasztikusak. Én mint Nirvana rajongó, meg Kurt emlékére megérdemli a könyv Az öt csillagot.
Nagyon ajánlom rockzene és Nirvana rajongóknak bátran ajánlom. Nem csalódtam a könyvben. Azt vártam Amit elvártam, egy két dolgot azért tudtam Kurtrol de még plusz, érdekességeket is. :))

>!
madárka
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Kurt meghatározó az életemben. Nagyon nagy hatással volt/van rám. Ezt kicsit ironikusnak tartom, mert idősebb vagyok a lányánál, és még meg sem születtem, amikor ők már a csúcson voltak a Nirvanaval.
Örülök, hogy megszületett ez a könyv. Egyrészt minden elismerésem a szerzőnek, mert hatalmas munka van e mögött a könyv mögött: rengeteg visszaemlékezésből gyúrta össze ezt a történetet, és négy évig írta a könyvet.
Másrészt…kicsit bepillanathattam a mögé, hogyan lett egy szőke, csillagszemű kiskrapekból ünnepelt sztár, a végére pedig egy szétcsúszott heroinfüggő, aki úgy gondolta, 27 évesen jött el az idő arra, hogy befejezze az életét. Kicsit talán megértettem, hogy nem ezt akarta, és egyszerűen nem tudott mit kezdeni a gyorsan jött sikerrel és a médiával, mert nem ez volt a célja. Csak remélni tudom, hogy jobb helyre került.

(Aki olvassa a könyvet, ajánlom, hogy hallgassa közben a dalokat, amikről ír. Bár azt hiszem, e nélkül nem is lehet forgatni ezt a könyvet.)

>!
Manawydan
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Jaj nekem! Kurt Cobain depressziós vilaga, egyszerre volt borzalmas és érdekfeszítően izgalmas. Hogyan lehet ennyire elcseszni a dolgokat! Nagyon érdekes karakter lehetett, jó hogy nem ismertük azért egymást! Nyilván ez is csak a felszín volt, de elég is volt. Szerettem egy-két Nirvana dalt és állítolag azt is neki köszönhetjük, hogy nem halt meg a rockzene a 90es években, a 80as évek hanyatlása után. Köszi Kurt!

>!
Algernon +SP
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Sajnos Kurt Cobain már soha nem írja meg a maga történetét, így Charles R. Cross próbálkozik meg vele. És többé-kevésbé sikerül is neki.
Inkább utáljanak azért, aki vagyok, mint hogy szeressenek azért, aki nem. – mondogatta sokszor a Nirvana énekese
Cobain egy ikon, generációk számára vált halhatatlan bálvánnyá, követendő és elrettentő példává egyszerre.
Mit lehetne még mondani? Hallgassátok meg inkább, mit hagyott nekünk hátra, hogy emlékezzünk rá akkor is, amikor ő már nincs itt.

1 hozzászólás
>!
mazsola87
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Nagyon elfogult vagyok Kurt-tel szemben. Ő nagyot alkotott, csak sajnos az érzékenysége nem bírta elviselni. Nagy ember volt, kár hogy már sajnos nem lehet köztünk. R.I.P. :(
10/10

>!
queen_of_meds
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Néha emlékeztetnem kellett magam arra, hogy egy életrajzi könyvet olvasok, és nem fikciót. Ez egy különleges, ítélkezéstől mentes, jól megírt könyv, attól függetlenül, hogy nem kell minden szavát elhinni – ahogy Kurtnek se lehetett. Kurt életének bizonyos pontjairól, és gondolatainak legnagyobb hányadáról csak találgatni lehet, és ez mindig is így lesz. Nem hiszem, hogy valaha fel tudta volna dolgozni ezt a mértékű szinte agresszív érdeklődést az élete és magánszférája iránt, amiből végül ez, és még más regények születtek. Szeretünk, köszönjük, hogy voltál. Peace, Love, Empathy

>!
jellemproba
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

5/5-ös élmény volt! Ha egy-egy számról esett szó, rögtön elkezdtem hallgatni. Néha sikerült elfelejtenem, ez egy emberről szól. Ő nem egy fiktív karakter, ő nem egy író agyából pattant ki. Hallom a hangját, ahogy gitározik, az egész bandát, látok pár képet, interjút, és nem akarok elhinni.

>!
Lisa_Sommers
Charles R. Cross: A mennyeknél súlyosabb

Nem volt rossz könyv, de néha a jótól is messze volt. Voltak zavaros részek, és túlságosan is azt a benyomást keltette bennem, hogy Courtney és az író jóban voltak egymással, ezért Charles Cross szinte már angyalként festette le őt, aki hősiesen harcolt a heroinnal szemben, és akit Kurt vitt bele a rosszba. Plusz a könyv már túlságosan is egy öngyilkosjelölt, zavarodott fiúnak állította be Kurtöt. Lehet, hogy voltak fura dolgai, de én egyet s mást nem hiszek, ami le van írva…
Láttam a Kurt& Courtney című filmet is, abban teljesen máshogy festették le a viszonyukat, a film szerint a nő szinte ráakaszkodott Kurtre, és én ebben jobban hiszek. A vége sem tetszett, amikor bemutatta Kurt halálát… Mégis honnan tudhatná ilyen biztosan, mit csinált? Az sem biztos, hogy öngyilkosság volt, legalábbis én kétségbeesetten hiszek benne, hogy Courtney keze van a dologban.


Népszerű idézetek

>!
madárka

Továbbra is beszédtémája maradt az öngyilkosság vagy a korai halál. Ryan Aigner egy háztömbnyire lakott tőle, mikor találkoztak. Úgy emlékszik, a halál témája mindennap terítéken volt. Egyszer megkérdezte Kurtöt: – Mit fogsz csinálni, ha harmincéves leszel? – Én nem aggódom amiatt, mi lesz harmincéves koromban – felelte Kurt olyan hangnemben, mintha csak egy meghibásodott gyertya cseréjéről társalgott volna –, mivel sosem leszek harminc. Tudjuk, milyen az élet harminc után. Nekem az nem kell. – Ez az elképzelés annyira idegen volt Ryantől, aki egy lehetőségek előtt álló fiatalember izgalmával szemlélte a világot, hogy egy pillanatra elállt a szava. Megértette, hogy Kurt belül gyötrődik. „Olyan volt, mint a megtestesült öngyilkosság. Úgy nézett ki, úgy járt-kelt, úgy beszélt róla.”

Kapcsolódó szócikkek: öngyilkosság
>!
krisztinapieler

Az év februárjában Chuck bácsikája egy rendkívüli pillanatban azt találta mondani Kurtnek, hogy a tizennegyedik születésnapjára választhat egy bicikli és egy elektromos gitár között. Egy olyan fiúnak, aki rocksztárok képeivel rajzolta tele a füzeteit, a döntés a legkevésbé sem volt nehéz.

45. oldal, 3. fejezet - A hónap húspogácsája (Cartaphilus,2003)

>!
madárka

Alig négy évvel korábban Kurt egy szabadtéri bulin adta első koncertjét, ahol azzal küszködött, hogy elég hangosan játsszon és túlkiabálja a közönséget – most pedig hetvenezres tömeg előtt lépett fel, s abban a pillanatban, amikor a mikrofonhoz lépett, az egész tömeg elnémult, mintha egy herceg emelkedett volna szólásra alattvalói előtt.

>!
madárka

Kurtöt minden vonzotta, ami eltért a normálistól: minden, ami állati, ami pszichológiai értelemben furcsa vagy szokatlan, fizikailag vagy társadalmilag különös – állapította meg Danielson. – Ha a testfunkciók is szerepet kaptak, annál jobb. Ivás vagy szívás helyett is feldobta, ha az emberiségről előtte kibontakozó kép különös megnyilvánulásait figyelhette meg.

>!
madárka

Élete minden mocska közt – úgy belső, mint külső értelemben – két dolgot szentként őrzött meg: ígéretét, hogy sosem lesz olyan, mint a szülei, és azt a fogadalmát, hogy ha valaha gyermekei születnek, jobb világot biztosít majd nekik, mint amilyenben ő nőtt fel.

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Cobain
>!
madárka

Odakint hatalmas a felfordulás, és mikor kinyitod az ajtót, ott találod egy üres szobában Kurt Cobaint, karjában egy gyermekkel. Érzékenynek, kiszolgáltatottnak, sérülékenynek és gyengédnek tűnt, ahogyan karjában tartotta a gyermeket.

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Cobain
>!
jellemproba

Csodaszép nevetés volt ez, mint amikor egy bébit csiklandoznak. (Akkoriban Kurt még tudott nevetni.)

16. oldal

>!
lzoltán IP

Kurt Cobain 27 évesen halt meg, és most, hogy ezt az előszót írom az életrajz 2019-es kiadásához, immáron huszonöt éve nincs közöttünk. (…)

9. oldal, Előszó a 2019-es kiadáshoz (Cser, 2019)

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Cobain
>!
madárka

Számára nem létezett elég pénz, elég figyelem vagy – a legfontosabb – elegendő szeretet, hisz tudta, milyen hamar semmivé válhat mindez.

Kapcsolódó szócikkek: Kurt Cobain
>!
Szanya

Nem volt nehéz szeretni a Nirvanát, hisz hírnevük és dicsőségük legfényesebb napjaiban is úgy néztek ki, mint a kóbor kutyák…


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Nikki Sixx – Ian Gittins: A heroin-naplók
Irvine Welsh: Mocsok
Géczi János: A Bunkerrajzoló
Csáth Géza: Napló (1912-1913)
Kubiszyn Viktor: Drognapló
Lee Stringer – Kurt Vonnegut: Fedél nélkül New Yorkban / Beszélgetések az írásról
Kowalsky – Le Renard: Holnap előtt
Arturo Pérez-Reverte: A Dél Királynője
Szabó Győző: Toxikoma
James Bowen: Bob, az utcamacska