A ​tücskök éneke 68 csillagozás

Charles Martin: A tücskök éneke

Egy georgiai kisváros közelében, a Burton tó partján a világ zajától távol, visszavonultan él Jonathan Mitchell, barátainak Reese, az egykor jónevű és híres szívspecialista. Zárkózottságának okát csak a közelben élő sógora, Charlie ismeri. Reese hátat fordított az orvoslásnak, a kórháznak, amelyben dolgozott és az embereknek, most minden idejét csónakok javításával tölti. Egy napon a sors és egy autóbaleset az útjába sodor egy veleszületett szívbetegségben szenvedő árva kislányt, Annie-t, aki a kisvárosban limonádét árul adományokat gyűjtve a rá váró életmentő műtétre. Az illúzióit vesztett férfi és a reményeinek élő kislány története ettől kezdve összefonódik, s az olvasó előtt kibontakozik egy varázslatos mese az élni akarásról, a barátságról, a szeretet és a hit gyógyító erejéről.
Charles Martin (A szentjánosbogarak fénye, Végül a szeretet győz) legújabb regénye szívszorító történet, amelyben megmutatkozik a szerző mélységes humánuma és az emberekbe vetett hite.

Eredeti mű: Charles Martin: When Crickets Cry

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
General Press, Budapest, 2014
328 oldal · ISBN: 9789636435875 · Fordította: Kiss Annamária
>!
General Press, Budapest, 2013
328 oldal · ISBN: 9789636434809 · Fordította: Kiss Annamária

Enciklopédia 2


Kedvencelte 10

Most olvassa 3

Várólistára tette 67

Kívánságlistára tette 47

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

>!
Lady_Hope I
Charles Martin: A tücskök éneke

A könyv eredeti címe: When Crickets Cry azaz Amikor a tücskök sírnak, talán sokkal jobban összefoglalja a történetet mint a magyar A tücskök éneke
Itt szó sem esik a kellemes nyári tücsökciripelés idilljéről, akkor sem, ha a könyvben igenis ciripelnek a tücskök, de a hangjukat inkább a síráshoz mint az énekhez hasonlítják.
Az alig nyolc éves tündéri kislány Annie tücsköket tenyészt a helyi horgászok számára, hogy a bevételből fedezni tudják a szívátültetés költségeit. És miért sírnak a tücskök?
Mert tudják hogy meg kell halniuk ahhoz hogy Annie élhessen.

A regény erőssége a szereplők közötti kapcsolaton múlik. A főhős egy megtört férfi, egy zseniális szívsebész, akinek összetört a szíve, és egy kislány, tele élni akarással, hittel és reménnyel, akinek túl nagy a szíve hogy élhessen.
És a mellékszereplők valójában nem is mellékszereplők. Mindenki fontos részt játszik. A vak hajójavító, a sokat szenvedett nagynéni, egy teológus, egy eltévedt fiú.
Az ő sorsuk különös kapcsolata elevenedik meg előttük.

Goodreads-en olvastam valaki értékelésében hogy ezzel a könyvvel az a baj hogy egyáltalán nem reális. A kislányt mindenki szereti, mindenki segíti, mindenki boldog, csupán a kislány beteg.
Egy nagy ringyrongyot. A kislány haldoklik, ezért mindenki szeretné segíteni hogy azt a kevés időt amit még a Földön tölt azt békességben tehesse.

Hihetetlenül szerettem ezt a történetet. Kedves, humoros, telis-tele utalásokkal, álmokkal, jelentésekkel, idézetekkel, csattanókkal.
A végén meg majdnem leütöttem a szerzőt amiért.. Na majd ha elolvassátok megértitek hogy miért. :D
Alig várom hogy kölcsönadjam az orvosjelölt barátnémnak. Ő biztos értékelni fogja ^^

2 hozzászólás
>!
brigi11 P
Charles Martin: A tücskök éneke

Igazi szívszorító történet is lehetett volna belőle, ha Charles Martin nem akarta volna ennyire túl drámázni és nem pakolta volna bele az összes hollywoodi klissét. Jelen esetben vett egy árva kislányt, aki még halálos beteg is. Egy kutyát, a nagyobb dráma kedvéért egy vakvezetőt, egy álmos kisvárost, ahol mindenki ismer mindenkit, és egy főhőst, aki már 13 éves korára szívsebésznek képezte ki önmagát és akinek mindenre van egy Shakespeare idézete. Mindezt megtoldotta Robin Cook-ot megszégyenítő kórházi jelenetekkel, majd leöntette egy kis édes sziruppal, ami még jó is lehetett volna, ha kb. 100 oldallal kevesebb a történet.

3 hozzászólás
>!
Nefi P
Charles Martin: A tücskök éneke

Nagyon jó Charles Martin könyveit olvasni, mert az ember megtanulja értékelni, azt amilye van.
Ugyanakkor van CH könyveiben egyfajta drámai túlfokozás, amivel csak a feszülséget akarja fenntartani, de éppen ez az, ami elveszi az élményt, a katarzist, a megkönnyebbülést… ezt még gyakorolnia kell, amit remélem sok könyvön keresztül meg fog tenni.

>!
dianna76 P
Charles Martin: A tücskök éneke

Többedik regényem Charles Martintól, és azt hiszem új, szívesen (kedvencet talán azért nem) olvasott írót avattam Vele. Ez talán kicsit bugyuta megfogalmazás, de nem sikerült másként.
Vártam már ezt a könyvet olvasni, így nem átalkottam előjegyezni a könyvtárban, hogy végre el is jusson hozzám. Nem bántam cseppet sem azt a 100 ft-ot érte. Egyet sajnálok, már megint előttem olvasott egy „nyelvész”, aki előszeretettel belejavítgatott a szövegbe. Ezt de utálom!! Zavaróbb, mint maguk a hibák! Ráadásul olyat is kijavított, ami nem is hiba volt, mert egy bibliai idézetnél találkozunk régi helyesírási móddal, s valószínűleg a „mi bennünk” így, külön írtan olvasható eredetileg is.
Az elején mindjárt megismerhetjük a főszereplőket, s a sorsukat. Reese életét viszont szép lassan adagolja az író, visszatekintve egészen a gyermekkoráig. Ez tetszett, bár elég hirtelenjében voltak az időváltások. Ennek ellenére jól követhető volt minden.
Már maga Reese és Emma kapcsolata, élete is szép volt. Szívet melengető volt, hogy egy kisfiú mi okból határozza el, hogy felnővén szívsebész lesz. Nem kevés érzelem vegyült a sorok közé, zsebkendő nélkül nem szabad nekiállni ennek a könyvnek. A regény elején akadt némi kitérő, ami annyira nem kötött le, s nem is igazán értettem a lényegét. Talán csak annyi volt, hogy megjelent egy új szereplő.
A történet mellett nagyon tetszett a laikus nyelvű ismeretadás is, ami a szívet, vérkeringést illeti, s a szervdonáció mikéntjét. Egyik kedvenc témám volt anno a suliban, mind anatómiából, mind gyermekgyógyászatból. Külön tetszett, hogy a magzati vérkeringést is felvázolta az író.
Azért akadtak döccenők! Gyermekként vért adni?? Csak úgy nekiállni összevarrni egy sebet ezt-azt felhasználva?? Közvetlen trafózás?? Nem beszélve a konyhakövön megkezdett szívet érintő beavatkozásról. Életmentő tett, rendben van, de ilyen nem létezhet!!
Ezeket leszámítva egy jó regényt olvashattam. Charles Martin tudja, hogy kell fogva tartani egy olvasót, s lélegzetelállító feszültséget okozni neki, s csűrni a dolgokat kicsit.
Az igazi, mélyről jövő hivatástudat megjelenítése pedig…..
Tényleg szép történet volt, melyben egy kicsi lány megváltoztat egy emberi szívet, s visszahozza annak tulajdonosát a létbe! S míg egyik regényében a szentjánosbogarak is kaptak szerepet, sőt, mondhatni főszerepet, addig itt ezt a pozíciót a tücskök érdemelték ki.

>!
MezeiMarcsi
Charles Martin: A tücskök éneke

Nagyon kedvelem C. M. írásait. Mint minden írónak, az a célja, hogy valamilyen érzést kihozzon az olvasóból. Na, belőlem kihozta! Néha össze akartam csukni, a kissé túl nyálasra sikerűlt mondatokért, néha szorított a szívem, mert beleéltem magam a történetbe, és egyszer-kétszer a falhoz tudtam volna csapni az utolsó oldalakért. Végűl elolvastam,túléltem, és kedvenceltem. (bár 1 kissé ellentmondásos a véleményem. kedvenc, de mégis fél csillag levonás a nyálaskodásért! :)) Még mindig a legjobb története : Ahol a folyó véget ér- szerintem.

>!
Anuka
Charles Martin: A tücskök éneke

Nagyon jó, érdekes, néhol humoros, olykor megható, érdemes volt elolvasni.

>!
Enzo314
Charles Martin: A tücskök éneke

Ez volt a leggiccsesebb, legsziruposabb könyv, amit valaha olvastam.
Az író az első oldalakon megnyomta a klaviatúráján a MEGHATÁS billentyűt és az be is ragadt egészen az utolsó oldalig és hiába vannak a könyvben zavarba ejtő, urambocsá ostoba jelenetek spoiler, illetve laikusként elképzelhetetlen orvosi akciók és már-már coelhoi bőlcsességek, a könyv mégis hat, sokszor bőgni kell, pláne, ha gyereked is van, szóval, a fene megette, megérdemli a négy csillagot, minden hibája ellenére.

>!
minett
Charles Martin: A tücskök éneke

Csodálatos, felemelő könyv, a szívem belesajdult minden sorába. Mintegy két szálon fut a történez, nemcsak Annie betegségét állítja középpontba, hanem Reese és Emma tragikus kapcsolatát.
Minden karaktere tökéletesen eltalált, a vezeklő orvostől kezdve, a tiszta lelkű kislányon át, a térítő csaposon keresztül egészen a megbocsátó testvérig. Telis tele kincseket érő gondolatokkal.
Nem kezdődött jól a kapcsolatom az íróval, nekem az Ahol a folyó véget ér nem jött be, de ezt a könyvet receptre kellene felírni.
A különlegessége az is, hogy tudományos alapossággal, ugyanakkor mégis érdekfeszítően mutatja be a szív fiziológiai mechanizmusait, úgyhogy a végére már majdnem szívsebésznek érezhettem magam:-)
Ritkán adok ötöst, de ez fantasztikus volt.

2 hozzászólás
>!
Amilgade
Charles Martin: A tücskök éneke

Szívszorító történet, még akkor is ha néha túlírt és szájbarágós.

>!
KMReni P
Charles Martin: A tücskök éneke

Ez az első olvasásom Charles Martintól.
Nagyon kellemesen ír, tetszett a könyv, jól sodort, kikapcsolt. Egyeltelán nem bántam meg, hogy barátnőim ajánlására elolvastam (bár szerintük nem ez a legjobb könyve:))
Amiért csak 4 csillagot adtam ennek ellenére neki, az azért van, mert majdnem abba hagytam a vége előtt kb 20 oldallal.
Figyelem szpojler!!!!
Amikor azt hittem, hogy a kislány is meghal, szinte majdnem ugyanúgy, mint a felesége annak idején akkor úgy éreztem NA EZT MÁR NEM!l Egy gyerek nem halhat meg…..itt le is tettem, de este annyira furdalt a kíváncsiság, hogy mégis befejeztem, és nem bántam meg! Így nagyon kikerekedett nekem a történet, de „haragudtam” rá amiért majdnem becsapott.

Alig várom, hogy más könyvét is elolvassam, mert most már biztos vagyok benne, hogy lesz következő!

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Aquarius

A remény virág, amely csak akkor bújik elő és növekszik, ha öntözik.

234. oldal

Kapcsolódó szócikkek: remény
>!
Aquarius

Nehéz a búcsú, ha tudjuk, hogy végleges.

11. oldal

>!
Aquarius

Amiről nem lehet beszélni, arról hallgatni kell.

(Ludwig Wittgenstein – Logikai-filozófiai értekezés)

47. oldal

>!
Aquarius

(…) talán ilyen maga az élet, soha nem tudjuk, hogy mikor emeli ki a fejét előttünk és mar belénk valami, vagy mikor ragyog ránk aranyló fényben a sors.

71. oldal

>!
Katica_Fejérvári

Minden féltett dolognál jobban őrizd meg szívedet, mert abból indul ki minden élet.

118. oldal

>!
dianna76 P

Sok mindent tanultam az orvosi egyetemen, de egy dolog újra és újra előjött, mégpedig az, hogy milyen nehéz megölni az emberi testet. Az ember ezerféle módon árt magának: fújja a füstöt, mint egy kémény, hogy olyan lesz a tüdeje, mint Winstoné; iszik, mint a kefekötő, míg a mája egészen be nem ecetesedik; annyit eszik, mint a disznó, hogy a szíve és a veséje elhájasodik, tripla tokája nő, vagy csak ül egy helyben, mint a csupasz csiga, hogy egy idő után már járni sem tud… és az emberi szervezet mindezt a kártevést elviseli, és működik tovább.

148. oldal

>!
Aquarius

Egy vagyok csak, de mégis vagyok én is egy. Nem mindent tudok, de csak tudok valamit én is. És nem tagadom megtenni azt, amit tudok.

(Helen Keller)

46. oldal

>!
Nefi P

– Reese, mondok neked valamit, mert szerintem ez nincs benne a könyveidben. Minden szívnek két része van: az, amelyik pumpál, és az, amelyik szeret. Mind a kettőről kell tanulnod, ha szíveket akarsz gyógyítani. Olyan nincs, hogy az egyiket meggyógyítod, a másikkal meg nem törődsz. – Elmosolyodott, és a saját szívére tette a kezét. – Én aztán tudom.
Elővette a háta mögött dugdosott könyvet és a mellemhez nyomta, aztán elment, én meg ottmaradtam, és csak fogtam az ajándékomat. Aztán lehúztam róla a papírt – William Shakespeare összes művei volt az.

87. oldal

>!
Katica_Fejérvári

Születésétől fogva minden bolygólakó haldoklik.

130. oldal

>!
Aquarius

[…] a világon a legjobb és legszebb dolgokat nem lehet látni, de még megérinteni sem: a szívvel kell érezni.

(Helen Keller)

178. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Patti Smith: Kölykök
Frances Mayes: Édes élet Itáliában
Stephen King: Atlantisz gyermekei
Richard Russo: Sóhajok hídja
Gary Chapman – Catherine Palmer: Télre tavasz
Alice Sebold: Komfortos mennyország
Charles Bukowski: Nők
Philip Roth: Kiégés
Mark Helprin: Téli mese
John Williams: Butcher's Crossing