90. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Shakespeare ​mesék 99 csillagozás

Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Sokáig azt hitték, és talán még ma is sokan hiszik, hogy Shakespeare olyan nagy író, akit csak a beavatottak érthetnek igazán. Pedig Shakespeare még ennél is nagyobb: egyszerű emberek, sőt gyerekek is érthetik és élvezhetik. Ez a gondolat vezethette a múlt század elején Charles Lamb angol írót és kritikust és Mary nővérét, amikor mesévé oldották gyermekek számára a drámaíró húsz művét, a vígjátékokat, a regényes színműveket és a tragédiák legjavát. Olyan korú gyermekeknek szól ez a könyv, akik még nem járnak színházba, hogy a lebilincselő elbeszélések olvasása készítse elő őket az igazi találkozásra. Aki meghitt ismeretséget köt ezekkel a történetekkel – amelyeket Shakespeare maga is másoktól kölcsönzött –, az tudja majd igazán értékelni, mivé formálja őket a drámaíró és költő lángelméje.

Eredeti mű: Charles Lamb – Mary Lamb: Tales from Shakespeare

Tartalomjegyzék

>!
Mojzer, Budapest, 2010
ISBN: 9789630961745 · Felolvasta: Györgyi Anna
>!
Arión, 2007
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639699151 · Fordította: Vas István · Illusztrálta: Herpai Zoltán
>!
Elektra, Budapest, 2001
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639391131 · Fordította: Vas István

11 további kiadás


Kedvencelte 9

Most olvassa 5

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
tonks
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Charles Lamb a Krumplihéjpite Irodalmi Társaság miatt került fel a moly-térképemre, hiszen ő miatta indult el a cselekmény és mindenképp meg akartam magamnak lesni a fickót. A testvérével közös könyv adta magát, plusz hát Shakespeare, úgyhogy gondoltam nem nagyon nyúlhatok mellé.
Így is lett, csodás ez a könyv. Szépen feldolgozza Shakespeare drámáit, röviden és olvasmányosan – nem váltja ki az eredetik elolvasását, nem rövidített olvasmány ez, mégis hordoz magában valami pluszt. Valóban érződik a mese stílus, jó lehet olyan gyereknek lenni, aki ezen a tükrön keresztül találkozik először Shakespeare-el, és majd később az eredeti darabokkal.
A kiadás maga is nagyon igényes, imádom a vastagabb lapjait, az illusztrációk viszont nem tetszenek, alapból nyomasztónak érzem ezt a stílust.

>!
estimese
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Gyermek korom és az irodalomhoz való viszonyom egyik meghatározó műve volt. Kamasz fejjel egy ideig a „kultúr-sznobizmus” jegyében szégyelltem, hogy Shakespear alapjaimat innen merítettem, de ma már ismét szívesem veszem kezembe újra és újra, nem csak a történetek, de a csodás illusztrációk miatt is

5 hozzászólás
>!
alaurent P
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Kiskamasz korom olvasmánya volt a kötet, de akkor vegyes érzelmeim voltak vele kapcsolatban. A „mesék” tetszettek is meg nem is, túlontúl romantikusak voltak, sok volt bennük a véletlen okozta kalamajka, de néhány szereplő, mint Hamlet, vagy A vihar Prosperója és Calibánja megmaradtak bennem.
A szentivánéji álom így, ebben a formában előadva pedig sokáig visszatartott attól, hogy az eredetivel meg akarjak ismerkedni – a Michael Hoffman rendezte film kellett ahhoz, hogy ez megváltozzon. És már ott is vagyunk az örök, és megválaszolhatatlannak tűnő dilemmánál, hogy kell-e, sőt szabad-e ilyen regényes átiratokkal megkísérelni valakikhez közelíteni az eredeti művet? Pont az utóbbi színdarab lényege veszett el az átírásnál, és teljesen kimaradtak azok a jelenetek, amelyek a helyi műkedvelő színkörrel kapcsolatosak.
Ha csak ezt az egyet nézném, az én válaszom egyértelműen a nem lenne a kérdésre. Ami miatt mégsem tudok határozottan dönteni, az azok az elbeszélések, amelyekben nagyon élesen emelik ki a szerzők a konfliktust, azok emberi-jellembéli vonatkozásait, és tesznek teljesen elvont fogalmakat érthetővé és emészthetővé.

>!
Emmi_Lotta IMP
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Csalódtam Vas István munkájában. Olyan nyelvtani (főleg mondattani) hibákat vét – azt viszont következetesen –, amikből érződik, hogy fordítás. Ezenkívül sokszor 8-10 tagmondatból álló összetett mondatokkal operál. Akadnak értelmetlen mondatok is, és hibás szóhasználat.
A nehézkes, bonyolult mondatszerkesztés miatt kétlem, hogy ez gyerekirodalom volna. Állítólag már az angol eredeti sem az ifjúság körében tett szert népszerűségre hazájában, legalább is az utószó szerint.

>!
Móra, Budapest, 1978
318 oldal · ISBN: 9631111423 · Fordította: Vas István · Illusztrálta: Szántó Piroska
14 hozzászólás
>!
vbogcsa
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Bár előbb olvastam a drámákat, mint ezeket a „meséket”, de így is nagyon élvezhetőek voltak. Az írók szépen összefoglalták Shakespeare mondanivalóját. Gyerekeknek is érthető (bár Othello és egy-két másik történetet lehet, hogy nem olvasnék fel belőle kicsiknek…) és felfogható, amolyan „Shakespeare-drámák röviden”-ként is. Nekem sokat segített például érettségi előtt, amikor már nem volt elég időm újraolvasni a drámákat (bár szinte mindet 2-3 alkalommal olvastam…).

>!
richabi
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Shakespeare-t népszerűsítő munka, ami viszont el is éri a célját; én ma is szeretek benne olvasgatni.

>!
Outwar
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Nem lódítok,akkor olvastam.Fekete borító.El akartam lopni a barátnőmtől,de nem adta kölcsön ( így nem tudtam nem visszaadni – passzív lopás kilőve),a kabát alá pedig nem fért.De viccet félretéve helye van a könyvespolcon.Prózaként követhetőbbek az események és a hangulat is más.

>!
pomogács
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Hatalmas segítség volt a tavalyi irodalom OKTV-re a könyv,mert a cselekménnyel, a nevekkel teljesen tisztában lettem,anélkül,hogy néhány hét leforgása alatt 10 Shakespeare-drámát el kelljen olvasnom,és bár sosem voltunk rosszban William bácsival,így méginkább megkedveltem.Nagyon nagy ötletnek tartom,és megérte „meseformába” önteni.:)

>!
blankaveronika I
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Gyerekeknek tökéletes bevezető. Kamaszoknak jó kötelező helyett. Kifinomultabbaknak az eredetiket ajánlom:)

1 hozzászólás
>!
Kabboca
Charles Lamb – Mary Lamb: Shakespeare mesék

Érdeklődve bújtam gyerekkoromban, és nagyon szerettem a szép képeket is benne, valahogy megelevenedtek számomra a történetek. Nem mondom, hogy nélkülük nem találtam volna rá Shakespeare-re, de biztos, hogy megkönnyítették a hozzá vezető utat – 12-13 évesen már addig kunyeráltam, amíg a szüleim elvittek színházba is Shakespeare-t nézni… :)


Hasonló könyvek címkék alapján

Roald Dahl: Charlie és a csokigyár
J. R. R. Tolkien: A hobbit
Lúdanyó meséi
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme
Walt Disney – A Szépség és a szörnyeteg
Lázár Ervin: Szegény Dzsoni és Árnika
Vázsonyi Endre: Rémusz bácsi meséi
Benedek Elek: Világszép nádszál kisasszony