Angol ​és skót népmesék és legendák 7 csillagozás

Charles J. Tibbits: Angol és skót népmesék és legendák

„A régi angol népmesék kihalóban vannak. Elvesztettük azt az egyszerűséget, ami a régi emlékek és hiedelmek megőrzéséhez szükséges – itt Angliában tán valamivel gyorsabban is, mint bárhol másutt a világon. Népünk könnyedén cseréli le a régi mítoszokat újabbakra. A könyörtelen haladás és a létért folytatott küzdelem egy szempillantás alatt eltörölte az élet költészetét. Eme kötet szerkesztése közben népmeséink legkiválóbb darabjait próbáltam meg összegyűjteni.”
Charles J. Tibbits

Tartalomjegyzék

>!
Attraktor, Máriabesnyő-Gödöllő, 2017
146 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155601316 · Fordította: Kiss Sándor

Most olvassa 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Klodette>!
Charles J. Tibbits: Angol és skót népmesék és legendák

Rövid, velős, de tartalmas kis könyv volt. Gyorsan haladtam vele és persze igazán tetszett.
A mitológia minden formáját imádom, mert még több évszázad elteltével is aktuális, tanulságos és annyira érdekesek a véletlenek. Tele van titkokkal, ármánnyal, vérrel, szerelemmel, szerencsével és sok-sok meglepetéssel, kegyetlenséggel.
A skót és az angol mondák nagy részét még nem is hallottam. Voltak benne ismerős részek, de a többsége meglepetésként szolgált.
Örülök, hogy elolvastam.
Ajánlom mindazoknak, akik szeretik a folklórt és/vagy az Egyesült Királyság szövevényes történelmét.
Hozta a ködös, kissé rideg, de zöld tájakkal és varázslattal tarkított egyedi hangulatot.
Az illusztrációk is nagyon szépek voltak. *_*

Mortii P>!
Charles J. Tibbits: Angol és skót népmesék és legendák

Érdekes volt bepillantani a szigetországi népek legendáiba. Szórakoztató könyv, jó válogatás volt. A téma érdeklődőinek/kutatóinak kiváló kiindulási alap (és az ereteti, teljes mű méginkább az lehet.)

Szilvia_Varga_Fogarasi>!
Charles J. Tibbits: Angol és skót népmesék és legendák

A nyelvezete idegesítő, a sztorik sokszor erősen töredékesek, több jegyzetet igényelt volna. Viszont vannak benne komoly gyöngyszemek, szóval mégis tetszik. És kár, hogy csak részben lett lefordítva az eredeti könyv, érdekelne a többi sztori is.

LooneyLuna23>!
Charles J. Tibbits: Angol és skót népmesék és legendák

Nemrégiben kezdtem el jobban érdeklődni az angol folklór meséi iránt, s ilyen irányú könyvtári kutatásaim során bukkantam rá erre a könyvre. A történetek két fejezetbe gyűjtve olvashatóak, az utószóban pedig rövid magyarázatokat kaphatunk az egyes mesék eredetéről, fontosabb motívumairól. A mesék között csupán egy-két oldalas, de ennél bővebben leírt történeteket is találhatunk, amikben a misztikus lények (tündérek, sellők és óriások) mellett az angol és skót táj sejtelmessége is nagy szerepet kap. Mindegyik elbeszélésnek van valami egyedi, csak rá jellemző titokzatossága, a többsége tetszett is, de némelyiket – talán a rövidsége miatt – nem igazán tudtam értelmezni. Azt sajnálom egyedül, hogy nem a teljes gyűjteményt fordították le: az utószóban ugyanis megemlítik, hogy összesen 57 mese van, ebből mi csupán 24-et olvashatunk el magyarul. Ettől függetlenül bátran ajánlom azoknak, akiket hozzám hasonlóan érdekelnek az angol mondák, legendák, habár véleményem szerint az egyszeri átlagolvasó is kellemes pillanatokat élhet át, mert a mesék olvasása által kalandozhat egyet a rejtélyes, de egyben gyönyörű brit tájakon.


Népszerű idézetek

Sophia_Mathe>!

– Nem féleszűnek nevelt engem az én anyám!

36. oldal, IV. Thomas Hickathrift szórakoztató, vidám története (Attraktor, 2017)

Marcsi061>!

A skót változat ennél jóval egyszerűbb, és a fonás egyik technikai szegmensén alapul: az asszonyok a szöszt nyál segítségével sodorták össze, és a nyál levételéhez a szájukat oldalra húzták, illetve a nyáltermelés serkentése végett gyakran rágcsáltak fonás közben savanyú gyümölcsöket, ami szintén összehúzhatta a szájukat.

140. oldal

Sophia_Mathe>!

…persze a „mai napig” kifejezést meglehetősen tágan kell értelmeznünk, hiszen Tom már vagy húsz éve elhalálozott.

41. oldal, V. A kísértethintó (Attraktor, 2017)


Hasonló könyvek címkék alapján

G. S. Kirk: A mítosz
Varga Imre: Szitakéreg, rostakéreg
Augusta Gregory: Istenek és harcosok
Jozef Genzor (szerk.): A csodálatos fa
Kende István (szerk.): Karunga, a holtak ura
George Grey: Maorik
Gyáros Erzsébet (szerk.): Mesél a vörös folyó
Duka János: Csíki furfang
Dégh Linda (szerk.): A világjáró királyfi
William Camus: Tűzmadarak