Howard ​Hughes titokzatos élete 9 csillagozás

Charles Higham: Howard Hughes titokzatos élete

Charles Higham, a közismert bestseller-életrajzíró lerántja a leplet a látszatról, és feltárja előttünk Howard Hughes hihetetlen magánéletét. Bárkit meg tudok vásárolni a földön! – hirdette Hughes, és pénzét hatalomra váltotta a hálószobában, a fürdőszobában, sőt még az ország vezetésében is. Howard Hughes, a rekorddöntő pilóta, milliomos és filmmogul napjaink egyik legismertebb, de legkevésbé megértett alakja. Világhírű volt vagyona, merészsége és őrültsége. Charles Higham lenyűgöző portrét fest egy páratlan amerikai figuráról, a huszadik század egyik legnagyobb intrikusáról – egy megdöbbentő és felejthetetlen történetben. A könyv alapján készült AVIATOR című film öt Oscar díjat kapott!

Eredeti cím: Howard Hughes

>!
GABO, Budapest, 2005
442 oldal · keménytáblás · ISBN: 9637318011 · Fordította: Kövesdi Miklós

Enciklopédia 11


Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

Gregöria_Hill>!
Charles Higham: Howard Hughes titokzatos élete

Egy megdöbbentően visszataszító, rossz természetű alak, olyan jellemmel, amit nem is tudnék magánemberként elviselni a környezetemben, ha ismernem kéne. Sikerein éppen ezért nem különösebben csodálkozom. Nem túl művelt, akaratos, agresszív, rámenős, csalós, kiskapu-keresős „hős”, ronda rendmániás kényszerbeteg, nem viseli el, hogy van, aki nem olyan, projektálja sajnos a betegségét a környezetére is, minél nagyobb a hatalma/pénze, annál többmindenkire, ilyenből éppen elég állomásozik hazánkban is jelenleg, kívülről tudom. Egy idő után szájhúzogatva, idegesen olvastam. Bocsánat.

rohadtszemét>!
Charles Higham: Howard Hughes titokzatos élete

Ezt a könyvet Martin Scorsese Aviátor c. filmje hatására szereztem be és olvastam el. Ebben a filmben vesztettem el Leonardo DiCaprio iránt érzett enyhe undoromat és viszolygásomat. Itt megmutatta, hogy tud játszani. A könyv is zseniális, és tárgyilagos, nagyon jó életrajzi könyv, nemcsak egy érdekes, furcsa és beteg ember életét kíséri végig, és mutatja be, hanem a huszadik század Amerikáját is, ami miatt a film is nagyon tetszett. Sok más nagy amerikai ikon életébe is tehetünk bepillantást Charles Highamnak köszönhetően az akkori társadalmi rend és gazdasági helyzet filmszerű megtekintése mellett.

Profundus_Librum>!
Charles Higham: Howard Hughes titokzatos élete

Melyik férfi ne vágyna arra a „kétségbeejtő” dilemmára, ha életének pergő filmkockáit elemezve, műfajbesorolási gondja adódna. Vajon kalandfilm? Vagy szimplán pornográfia? Nos, lehet irígykedni, mert egyvalakinek egészen biztosan sikerült mindkettőt egyszerre megvalósítania, és ez nem volt más, mint Howard Hughes.

A National Geographic egyik dokumentumfilmjében találkoztam vele először. A szikrázóan okos, nyurga termetű, csibészes mosolyú férfi látszólagos szerénysége, és mesebeli gazdagsága igen meggyőző volt. Gondoltam, végre egy ember, akinek volt pénze, és élvezte az életet! A film kicsit ködös, néha idealizált képet fest Hughesról, szóval épp ideje volt, hogy kicsit utánaolvassak…
Legendájáról rengeteg könyv született, melyekben szívdöglesztő machóként, vagy lelketlen gazemberként állítanak neki „emléket”, de talán egy sem olyan pontos, és objektív mint Charles Higham biográfiája.
Folytatás itt: http://profunduslibrum2.blogspot.com/2012/04/charles-hi…


Népszerű idézetek

Profundus_Librum>!

„ A legsúlyosabb gaztett bűnlajstromán… Mint a Pentagonnal és a légierővel kapcsolatot tartó gyáros nagyon is tisztában volt a nukleáris kísérleti területekkel. A HÓDÍTÓ című filmjét mégis a robbantásoktól alig 250 km-re forgatta, míg jómaga – félve a sugárfertőzéstől – el se ment a helyszínre. Az eredményt gondatlanságból elkövetett mészárlásnak nevezhetnénk. 1000 lovat és 5000 statisztát alkalmaztak. Susan Hayward tüdő- , majd agydaganatot kapott és meghalt. John Wayne később szintén rákban halt meg. A brilliáns színésznő, Agnes Moorhead is a film áldozatai közé tartozott. Dick Powell sem élte túl sokkal a munkát. Pedro Armendariz színész főbe lőtte magát, amikor rákot diagnosztizáltak nála. A stábnak több mint a fele fizetett az életével. Ráadásul akkoriban elhallgatták, és csak a közelmúltban került napvilágra, hogy Hughes Hollywoodba szállítatott 60 tonnányi radioaktív homokot, hogy folytathassák a sivatagi jeleneteket.”

LNB>!

Hughes rigolyinak listája egyre bővült. (…)
Szigorú szabályokat fektetett le a folyóiratok átadásával kapcsolatban. Segítői (…) 3 példányt vittek be neki a legfrissebb újságokból egy tálalókocsin. Hughes szokás szerint meztelen volt, bár néha papír zsebkendőt helyezett a nemi szervére. Ezután az ügyeletes testőr vagy 20 percen keresztül állt, miközben Hughes utasításai alapján centiméterenként közelebb kellett tolnia hozzá a tálalókocsit. Vigyázni kellett, nehogy kilégzés közben gazdájára fújja a levegőt, aki félt, hogy felkavarják körülötte a port.
Akkor egymásra meredtek, amíg Hughes meg nem adta a várva várt jelet. Amikor a kocsi elég közel ért, Hughes kinyújtotta papírba csavart kezét, óvatosan, végtelen lassúsággal elvette a középső újságot, és rendelkezett, hogy a másik kettőt égessék el. Visszagurította a kocsit, amelyet alkalmazottja elvitt, de előbb megint hosszasan bámulták egymást.

LNB>!

Szigorú feltételeket diktált a fiatal színésznőknek. Az illető kap egy elegáns házat Beverly Hillsben vagy Bel Airben, egy szobalánnyal. Pontban reggel 7-kor felkel, lezuhanyozik, és kisminkeli magát. Fél 8-kor a szobalány felszolgálja neki a reggelit. 8 órakor a sofőr elviszi őt a dráma-, tánc- és énekóráira. Délután lepihen, vagy televíziót néz. Egyszer egy héten elmehet vásárolni. Este a Hughes által megjelölt hat étterem egyikében vacsorázik. Tilos randevúznia. Egy sofőr kíséri el a vacsorákra. Az ételét előre kiválasztották neki. A családtagok időnként meglátogathatták, de csakis előzetes bejelentkezés és egyeztetés alapján.
Ezen lányok egyikéből sem lett nagy színésznő, és egyik sem kapott filmszerződést. A sofőröknek ide-oda kellett cikázniuk a városban, hogy időben odaérjenek egyik címről a másikra, és a sztárjelöltek tartani tudják a merev előírásokat. Előfordult, hogy egy sofőrnek két lánnyal is együtt kellett vacsoráznia. Ha valamelyikük fellázadt, a sofőrnek meg kellett fenyítenie.
Egyszer az egyik színésznő maga vezette az autót. Hughes feljelentette, és a rendőrség előállította lopásért. Egy másik lány feleségül ment a sofőrjéhez. A dühös Hughes azonnal menesztette az illetőt. Egyik nő se lovagolhatott, motorozhatott, vagy biciklizhetett.
Szinte sosem találkoztak Hughes-zal. Ha mégis, orvosi vizsgálaton kellett átesniük. Aztán levetkőztek, háromszor megfürödtek fertőtlenítő szappannal, és csak fehér kesztyűben foghattak kezet vele. Sosem vitte egyiküket sem az ágyába. Nem a szex, hanem az irányítás érdekelte ezekkel a nőkkel való kapcsolatában.

LNB>!

Továbbra is az alkalmazottaira támaszkodott, és dührohamot kapott vagy megsértődött, ha valami – vagy valaki – nem állt azonnal rendelkezésére. Még mindig az anyja elkényeztetett kisgyereke volt. A legkisebb kritikát sem viselte el, és attól függően dícsért vagy vádolt, hogy milyen mértékben teljesítették az óhajait.

LNB>!

Természetesen az AIDS fogalma ismeretlen volt a ’60-as/’70-es években, bár a közelmúltban megvizsgáltak számos, Hugheshoz hasonló, régi esetet, és ennek kapcsán felmerült a régi, lefagyasztott vérminták felülvizsgálata. Amerikában egy fekete férfi prostituált 1968-ban halt meg St. Louisban, most már tudjuk, hogy AIDS-ben. Egy 1959-ben elhunyt angol matróz vérében, miután kivették a laboratórium hűtőjéből és kiolvasztották, szintén megtalálták a HIV-vírust. Az orvosok Hughes tüneteit, a döbbenetes súlyvesztést, a fogyást, a lázat és a fertőzéseket látva nem tehettek egyebet, mint hogy találgattak. A vörösvérsejtszáma rendkívül alacsony volt, ami szintén jellegzetes tünet. Később nem engedte, hogy vért vegyenek tőle, és élete végén az AIDS-re jellemző delíriumos kábultság és kristálytiszta öntudat váltakozott nála.

Kapcsolódó szócikkek: 1959 · 1968 · AIDS · HIV vírus · St. Louis
LNB>!

Élvezte, hogy kínozhatja munkatársait az ígéreteivel. Sosem foglalkozott emberei magánéletével. Nem törődött a feleségükkel, gyerekeikkel. Gyűlölte a gondolatot, hogy karácsonykor némely segítői hazamennek, és jól érzik magukat családjuk körében. Világéletében féltékeny volt mások boldogságára. Ő sosem volt boldog. Élete szeretettelen, üres volt. Amikor egyik embere megemlítette, hogy hiányzik neki a felesége, Hughes azt mondta, vigye el egy motelbe, elégítse ki a vágyait, aztán menjen vissza. Nem tudta elképzelni, hogy valaki mást akarhat egy nőtől, mint egy gyors numerát.
– Miaz ördögre lehet szüksége ezenkívül? – kérdezte az illetőt.
Amilyen önző volt, semmit sem tudott a szeretetről, a gyengédségről, a partnerségről. Még azt is nehezen viselte el, ha valamelyik embere orvoshoz ment, mert azt jelentette, hogy addig is nélkülöznie kell az illetőt. Senki sem volt fontos neki, miért pont a segítői lettek volna azok? Azt képzelte, hogy alszanak, ha nincsenek vele. Gyakran felkiáltott, akár a nap közepén is:
– Ébresszétek fel őket!
Nem akarta elhinni, ha kiderül, hogy teszem azt, a fiúk elmentek vacsorázni. Az emberek csak addig léteztek számára, amíg egy szobában tartózkodtak vele.

LNB>!

A képmutató Hollywoodban az egyetlen szégyen a nyilvános szégyen.

Kapcsolódó szócikkek: Hollywood
Profundus_Librum>!

„…vacsorára mindig félig angolos marhasültet evett, tizenkét szem borsóval, se többel, se kevesebbel. Ha valamelyik szem túl nagy volt, kicseréltette a pincérrel.”


Hasonló könyvek címkék alapján

Mácsai Pál – Bereményi Géza (szerk.) – Örkény István: Azt meséld el, Pista!
Art Spiegelman: A teljes Maus
Anne Frank – Ernst Schnabel: Anne Frank naplója / Anne Frank nyomában
Frank McCourt: Angyal a lépcsőn
Faludy György: Pokolbeli víg napjaim
Polcz Alaine: Asszony a fronton
Nyáry Krisztián: Igazi hősök
Szabó Magda: Für Elise
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Radnóti Miklósné Gyarmati Fanni: Napló