A ​tizenhárom hold 20 csillagozás

Charles Frazier: A tizenhárom hold

A ​kortárs amerikai próza egyik jelentős szerzője, aki Hideghegy című regényével a magyar olvasót is meghódította, ezúttal is a tizenkilencedik század középső harmadába, a polgárháború előtti és alatti időkbe kalauzol, a térképen fehéren hagyott Indián Területre. A tizenhárom hold hőse és öniróniától sem mentes narrátora, Will Cooper élete végéhez közeledve a szerelem, a szerencse, az otthon és az otthontalanság kérdésein töpreng. Története tizenkét évesen kezdõdik: szolgasorba adják, a Cseroki Terület határán kell önállóan vezetnie egy kis kereskedőállomást. Will ekkor ismerkedik meg élete két meghatározó apafigurájával: a cseroki indiánok törzsfőnökével, az emberi tartást megtestesítő, ugyanakkor magánéletében esendő Medvével, és a cinikus, ám nem kevésbé nagyszabású fehér indiánnal, a déli telepes Featherstone-nal. Életre szóló szerelme is itt, ebben az érintetlen tájban lobban fel Claire iránt, és úgy beleég a sorsába, akár a tenyerébe egy véletlenül megmarkolt vasnyárs. Hogyan… (tovább)

Eredeti mű: Charles Frazier: Thirteen Moons

Eredeti megjelenés éve: 2006

>!
Magvető, Budapest, 2008
450 oldal · ISBN: 9789631426281 · Fordította: Nagy Gergely

Kedvencelte 3

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 15


Kiemelt értékelések

>!
Hörcsibald
Charles Frazier: A tizenhárom hold

Jó könyv. Számomra új szemszög és ismeretanyag, mivel lényegében semmit nem tudtam az indiánok kiűzetéséről. A nyelvezet ugyanolyan szép, mint a Hideghegynél megszokhattuk.

>!
sünkap
Charles Frazier: A tizenhárom hold

Azért elég hosszú volt. De jó. Nekem volt egy kis Vonnegut-os érzésem, ami a stílusát illeti.

1 hozzászólás
>!
nagysas
Charles Frazier: A tizenhárom hold

Lassú, simogató, andalító. Időnként túl lassú, túl aprólékos. Érezhetően nagy kutató munka van mögötte, de szerintem nem kellett volna minden egyes információt beleírni ebbe a regénybe. Továbbá egy néhány mondatban leírható sikertelen vadászatot kilenc oldalra elhúzni, az már túlzás. Jó, megismerhetjük a cseroki indián kultúrát, életfelfogásukat, hiedelmeiket, egymáshoz és a természethez való viszonyukat. Így inkább az ismeretterjesztő szándék győzedelmeskedett, nem a történet mesélés. A könyv olvasásakor gyakran eszembe jutott a Kis Nagy Ember, de bevallom, azt sokkal jobban szeretem.

>!
Surimi
Charles Frazier: A tizenhárom hold

Nyolc hónapig olvastam ezt a könyvet, úgy, hogy alig vártam, hogy a kezemben tartsam. Szóval, nem lehet gyorsan olvasni, de minden egyes oldal élmény, megéri végigküzdeni. Amiért jobban szerettem, mint a Hideghegyet, annak az az oka, hogy kevésbé komor és tragikus, egy élet: minden örömével és fájdalmával. Hiába játszódik más helyen (Amerika) és más korban (XIX. sz.), én mégis magamra ismertem – már ami az érzelmeket illeti. 10/10.


Népszerű idézetek

>!
Gooblin

Akkoriban ahhoz, hogy az ember ügyvéd legyen, nagyjából annyi kellett, hogy olvassa el a könyveket, és valamennyi jusson el belőlük az agyáig. És persze legyen fekete öltönye, illetve egy mérsékelten tiszta, fehér inge.

>!
Gooblin

Volt, aki tudni akarta a jövőjét, és volt, aki nem. Én például nem akartam tudni. Tudja vajon a farkas vagy a medve, hogy már leselkedik rá a halál? Nem tudja. Jobb lenne az a farkasnak vagy a medvének, ha tudná? Hajlamos vagyok azt hinni, hogy nem. Légy, amilyen vagy, aztán menj utadra az Éj Földjén: én ebben hiszek.

>!
Gooblin

A törvény csatabárd. Elvág bármit, ami az útjába kerül. Az győz, aki tudja, hogyan tartsa magától távol az élesebb végét.

>!
allsvenskan

Később távoli rokonom Zachary Taylor második egyben utolsó évében Mullay visszatért hozzánk délre: csodálatosképpen még mindig megőrizte állását.


Hasonló könyvek címkék alapján

Marlo Morgan: Vidd hírét az Igazaknak
Sherman Alexie: Menekülés
James Fenimore Cooper: Nagy indiánkönyv
Zane Grey: Az elveszett folyó
Zane Grey: A sivatag aranya
Michael Blake: Farkasokkal táncoló / A szent út
Jack London: Farkasvér
William Eastlake: A művész arcképe Huszonhat Lóval
Jack London: Fehér Agyar
Cormac McCarthy: Véres délkörök, avagy vörös alkony a nyugati égen