Reneszánsz ​Firenze napi öt forintból 26 csillagozás

Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Művészet, építészet, politika és bulvár – útikalauz a Mediciek városához.
Üdvözöljük Firenzében az Úr 1490. esztendejében!
A világ egyetlen városa sem versenyezhet a Lorenzo de' Medici irányítása alatt álló Firenzével, legyen szó kultúráról, oktatásról, művészetről vagy leplezetlen becsvágyról.
A reneszánsz bölcsőjében megismerkedhetünk azokkal a bankár családokkal és kereskedőkkel, akik gazdaggá tették a várost, valamint azokkal a zseniális művészekkel, akiknek köszönhetően ma Firenze a világ egyik legérdekesebb városa. Megcsodálhatjuk a varázslatos műemlékeket, megismerhetjük a város ősi szokásait és a legújabb divatokat, és talán még a város kusza politikai viszonyait is sikerül megértenünk. Ezek után kirándulhatunk egyet a falakon kívül, hogy felfedezzük az örökifjú vidéket és Toscana többi városát.
70 fekete-fehér képpel és 16 színes melléklettel

Eredeti cím: Renaissance Florence on 5 Florins a Day

Eredeti megjelenés éve: 2010

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Történelmi útikönyvek Scolar

>!
Scolar, Budapest, 2019
144 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635090006
>!
Scolar, Budapest, 2011
144 oldal · ISBN: 9789632442709 · Fordította: Jutai Péter

Enciklopédia 1


Kedvencelte 3

Várólistára tette 34

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

ppeva P>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Nagyon jó ötlet, nagyon jó kivitelezés. Egyedül a gyufacímke méretű, szépia színű képek nem nyerték el annyira a tetszésemet. Volt szerencsére néhány színes tábla is, na abból szerettem volna többet!
(Ez is azok közé a könyvek közé tartozik, amik több mint 6 évet várakoztak a várólistámon…)

2 hozzászólás
Teetee>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Ez nagyon szórakoztató könyv (az egész sorozat az).
A klasszikus útikönyvekben van ugyan történelmi áttekintéses rész, de az általában szárazan van megírva, tele sok névvel, adattal, amiből hosszú távra nem marad meg sok.
Ezek a „múltbéli útikönyvek” a hagyományos bedekkerek stílusában kalauzolnak el minket egy-egy város fénykorába. A látnivalók mellett a társadalmi berendezkedést is megismerhetjük, ráadásul van benne rengeteg humor.
Firenzei kirándulásom előtt, alatt és után is remek olvasmány volt.

Manoli>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Ez volt a harmadik olvasásom ebből a sorozatból, és ahogy a többi város bemutatása, ez is nagyon tetszett. Egy reneszánsz kori kirándulás volt Firenzében és környékén. Minden hasznos információval ellátva, kezdve a híres firenzei családoktól, a vallási ünnepeken, öltözködésen, étkezési szokásokon keresztül, egészen a Firenze árnyékában élő többi toszkán városokig. Olvasmányos, hiteles, és érdekes információkkal tele. Szerintem, úgy ahogy a sorozat többi része, ez is hasznos kiegészítő olvasmánya lehetne a középiskolásoknak.

Habók P>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Jaj, ezt nagyon élveztem. Ugyan útikönyv (ha mindjárt 1490-ből is), és az van benne, ami az útikönyvekben általában, de olyan élvezetesen, olyan szórakoztatóan leírva, hogy nem kellett magamra szólni – olvasd már, a saját érdekedben! (Bár használt, hogy voltam már Toscanában, „láttam” is, amit olvasok.) Bemutatja, amit érdemes megnézni a városban, ismerteti a Medici család történetét, Firenze múltját, a többi városhoz fűződő viszonyát, a céhek működését, a város fontos embereit. De legszívesebben a városi emberek szokásairól, ünnepeiről, öltözködéséről olvastam. (És kérem a sorozat többi részét is…)

Nienna001 P>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

A sorozat egyik legjobb kötete. Helyén volt a humor, és a lezárás sem maradt el. Megmaradt a saját korszakánál, nem kacsingatott a jövőbe. Képet kaphatunk ez alapján a korabeli Toszkánáról, mintha mi is ott lennénk. Tetszett.

eszterka>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Izgalmas, érdekes és hiteles történelmi látkép. Cseppet sem bulvárszagú, de nagyon emberi, teljesen élvezhető „történelemkönyv” – bár csak az lenne!

sanni243>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Kicsit sok a festmények bemutatása, de érdemes még így is elolvasni.

DoraTaylor>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Nagyon szórakoztató, éppen ezért kitűnő választás azok számára, akik könnyed, de hiteles formában akarják egy kicsit tágítani a történelmi tudásukat, műveltségüket. A reneszánsz toszkán 'életérzés' garantáltan átragad az olvasóira is. Művészettörténet szempontjából az építészet és a festészet dominál a kötetben, szívesen olvastam volna többet egyéb művészeti ágakról is (irodalom, zene stb.).

Ikona>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Jó érzés volt újra – ha csak képzeletben is – Firenze utcáit járni. És csodálni azt a sok szépséget, amit a reneszánsz művészet teremtett. Elmerülni kultúrában, politikában, vidámságban és kicsit pletykálni a hírességekről. ;-)

koppy>!
Charles FitzRoy: Reneszánsz Firenze napi öt forintból

Rövid, mégis teljesen átfogó és hiteles képet ad a reneszánsz korabeli Firenzéről. Ezen felül ami a legfontosabb, hogy teljesen közérthető nyelven, egy kis humorral megspékelve. Teljesen bele tudtam magam élni, már-már majdnem fogtam a bőröndömet, hogy most fogom magam és elmegyek meglátogatni a Medici családot. Ezek után nagyon kíváncsi vagyok a többi kötetre is.


Népszerű idézetek

dokijano >!

A bordélyok a város bizonyos részeibe tömörülnek: az Öreg piac körüli boltnegyedbe, a San Michele Berteldinél lévő nyilvános fürdők környékére, a Palazzo della Signoriától délre lévő sötét környékre, valamint – ironikus módon – az érseki palotához.

27. oldal, Keresztül-kasul Firenzében - Egy nap (Scolar, 2011 )

dokijano >!

    Húsvét vasárnapján a Szentföldről, Krisztus sírjáról hozott kövekkel gyújtják meg azokat a lámpákat, amelyeket nagypénteken eloltottak.

104. oldal, Ünnepek és viadalok - További ünnepek (Scolar, 2011)

6 hozzászólás
dokijano >!

Az egyház erősen helyteleníti, hogy a kurtizánok a templomokat üzleti ügyeik intézésére használják, annál inkább, mivel a módszer hihetetlenül sikeres. Nem véletlen, hogy sok templomban a férfiakat és nőket elkülönítik egymástól – így van ez a dómban is, ahol rácsozat vagy durva anyagból készült függöny választja szét a nemeket. Az elkülönítés egyébként jelképes értelmet is hordoz, ugyanis a nők mindig a bal kéz felől eső, vagyis a gonosz oldalon ülnek.

30-31. oldal, Keresztül-kasul Firenzében - Kurtizánok (Scolar, 2011 )

dokijano >!

A házigazda hálószobájában mesterien faragott ágy kap helyet, amely gyakran az egész ház legértékesebb ingósága. Az ágy igazi státusszimbólum, hiszen rengeteg esemény zajlik körülötte-benne: születés, betegség és halál, melyek mind félig-meddig nyilvános események. Az ágy alatt eperfa-ágacska rejtőzik, hogy a bolhák a matracok és párnák helyett inkább erre másszanak.

12. oldal, Egy firenzei polgár otthonában (Scolar, 2011 )

dokijano >!

Rengeteg okot találhatunk, amiért érdemes felkeresni Firenzét az Úr 1490. esztendejében.

(első mondat)

dokijano >!

    A hídon körülbelül ötven boltot találunk, ahol mindent megkapunk, amit csak el lehet képzelni: pénzt válthatunk, a vargáknál vehetünk cipőt, a borbélyoknál levágathatjuk a hajunkat, sőt még a lovunkat is megpatkoltathatjuk a kovácsok valamelyikénél. De ne vigyünk magunkkal túl sok pénzt, ugyanis a híd a zsebmetszők kedvenc vadászterülete is. Bizonyos részeken leírhatatlan szagok kavarognak. A halárusok standjai felől átható bűz árad, de mindez semmi ahhoz képest, amikor a tímárok a lovak vizeletébe áztatott irhákat az Arnóba mártogatják. A híd közepe táján tartsuk nyitva a szemünket, nehogy beleessünk abba a lyukba, amibe a hentesek borítják a belsőségeket (ha a helyben kifogott halakból szeretnénk vacsorázni, ne sokat időzzünk itt).

70. oldal, Amit látni kell - Ponte Vecchio (Scolar, 2011 )

dokijano >!

    Az oktatás valaha tisztán gyakorlati célokat szolgált: a diákok megtanultak számolni, és világosan kifejteni gondolataikat – a két legfontosabb dolgot, amire az üzletben szükségük lehet. A fiatal fiúknak olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint hogy hány bála gyapotból lehet elkészíteni egy vég szövetet. A számtan és a nyelvtan voltak a fő tantárgyak. A lányokat ezzel szemben arra bátorították, hogy otthon lessék el a háztartás vezetésének minden csínját-bínját.

31. oldal, Keresztül-kasul Firenzében - Iskola és egyetem (Scolar, 2011 )

dokijano >!

A legtöbb kocsma egyben bordély is, és neveik nem sok teret hagynak a fantáziának: a Chiassolinóban (bordélyocskában) a szakácsok egyben kerítők is, és ők hajtják fel az ügyfeleket férfi és női prostituáltjaiknak. A Malvagia neve egyszerre jelent erkölcstelen nőt és ronda szajhát, a Bertuccie és a Fico pedig szó szerint majmot, illetve fügét jelent, de valójában mindkettő egy női testrészre utal (nem nehéz kitalálni, hogy melyikre).

27. oldal, Keresztül-kasul Firenzében - Egy nap (Scolar, 2011 )

sanni243>!

Hasonlóan izgalmas esemény a Calcio, az a vad labdajáték, amit a firenzei fiatalok játszanak. Két csapat mérkőzik meg egymással, mindkettőben huszonhét játékos, akiket a város különböző kerületeiből válogatnak össze. A helyi rivalizálásnak ez a legádázabb megnyilvánulása. A szabályokkal ne nagyon foglalkozzunk, a játék legnagyobbrészt arról szól, hogy az ellenfelet addig üssük, míg meg nem adja magát, mindegy, hogy hol a labda.

sanni243>!

A pallonata egy durva labdarúgó játék, mely annyira lenyűgözte XII. Gergely pápát, hogy kísérete nem kis megrökönyödésére ő maga is beállt játszani.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ross King: Leonardo és az Utolsó vacsora
Ross King: Michelangelo és a Sixtus-kápolna
Paul Harrison: Leonardo da Vinci 30 másodpercben
Ross King: Brunelleschi kupolája
Flautner Lajos: Árnyak Firenzében
Judith C. Brown: Szemérmetlen cselekedetek
Alison Cole: Reneszánsz
Karátson Gábor: Így élt Leonardo da Vinci
Koronczai-Fekete Viktória: A reneszánsz
Andrew Langley: Leonardo da Vinci